SACCSIV – blog ortodox

VIDEO: Violenţe şi vandalism la manifestaţiile ecologiste de la Copenhaga

Posted in Copenhaga by saccsiv on decembrie 12, 2009

   Citez din articolul Violenţe şi vandalism la manifestaţiile ecologiste de la Copenhaga:

   Violenţele şi vandalismul au perturbat manifestarea zecilor de mii de persoane care protestează în această sâmbătă, la Copenhaga, locul de desfăşurare a negocierilor pe teme climatice, pentru încheierea unui acord corect şi echitabil pentru cele mai sărace ţări afectate de încălzirea climei şi de poluarea ţărilor puternic industrializate. Un grup de 300 de manifestanţi cu cagule şi îmbrăcaţi în negru a distrus vitrinele mai multor magazine din centrul capitalei daneze, la numai câteva sute de metri de locul de adunare a demonstranţilor mobilizaţi la Copenhaga. Între timp negocierile sunt marcate deja de dispute între China şi Statele Unite, cei mai mari poluatori din lume.Un prim proiect de acord, prezentat vineri, a permis clarificarea intenţiilor, dar a scos în evidenţă şi divergenţele dintre statele industrializate şi ţările în curs de dezvoltare.
   Cei 300 de tineri, care au asupra lor cărămizi şi ciocane, au aruncat şi recipiente inflamabile, vandalizând magazinele aflete pe traseul mitingului ecologist.   Aproximativ 50 de scutieri i-au înconjurat pe protestatarii violenţi, intervenind în forţă şi reţinând mai multe persoane. Demonstranţii s-au dispersat ulterior în grupuri de câte cinci-şase persoane, alăturându-se participanţilor la marş, pentru a ieşi apoi din mulţime şi a comite noi acte de vandalism.

   Marşul este însoţit de numeroase maşini de poliţie, iar forţele de ordine au format un cordon şi în zona unui restaurant McDonald’s – una dintre ţintele obişnuite ale militanţilor împotriva mondializării.
   Incidentele au izbucnit la mai puţin de jumătate de oră după ce manifestanţii adunaţi în centrul oraşului au plecat către Bella Center, locul de desfăşurare a negocierilor pe teme climatice, aflat la o distanţă de circa şase kilometri.
   Conform estimărilor poliţiei, la marş participă circa 30.000 de persoane, în timp ce organizatorii afirmă că numărul acestora este de 100.000.
   Canalul de televiziune danez TV2 News a afirmat că numărul demonstranţilor este cuprins între „30.000 şi 100.000”, cifră evocată şi de directorul Greenpeace International, Kumi Naidu. Manifestanţii urmează să plece într-un marş, în timpul căruia li se vor alătura şi alte grupuri, reunite la Christianshavn.
   Una dintre temele dominante ale marşului – organizat cu o săptămână înaintea datei la care ar putea fi încheiată o înţelegere privind combaterea încălzirii globale – este solicitarea ca acordul să fie corect şi echitabil pentru cele mai sărace şi cele mai vulnerabile ţări. „În fiecare an, 300.000 de persoane mor din cauza schimbărilor climatice. Nu este o problemă de adaptare, ci de supravieţuire”, a afirmat Naidu.

   În paralel, aproape 50.000 de persoane au participat sâmbătă la manifestaţii organizate în mai multe oraşe australiene pentru a exercita presiuni asupra participanţilor la conferinţa privind clima de la Copenhaga, cerând adoptarea unui acord constrângător.
   Şi în capitala filipineză, Manila, câteva sute de manifestanţi s-au adunat în faţa Primăriei, purtând tricouri roşii pentru „a semnala alerta roşie, pentru a spune lumii că nu mai este mult timp” pentru a acţiona împotriva încălzirii globale, a declarat Ali Obusan, membru al filialei locale a organizaţiei Greenpeace

Protestors shoot a firework at police officers guarding the Foreign Ministry as the climate march turns viokent in the centre of Copenhagen December 12, 2009.

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on decembrie 12, 2009 at 8:31 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. ! said, on decembrie 13, 2009 at 1:47 pm

    Cat de scrantit sa fii sa te duci sa`ti iei bastoane in cap si jeturi de apa si sa strigi „salvati copacul din fata casei scarii”. Nu mi`e mila de astfel de specimene care nu sunt in stare sa adere la un ideal nobil si se coboara la astfel de maimutarii. Isi merita fiecare baston luat in freza.
    Ah, si inca ceva, de unde stiu ei sigur ca anual mor 300.000 de oameni din cauza … incalzirii globale !? =)) … factorii criminali sunt altii: UE, SUA si alti maimutoi cu sortulete si manusi albe.

    Apreciază

  3. Razvan said, on decembrie 13, 2009 at 2:30 pm

    Eu cred ca acest tip de proteste sunt ultima solutia. In general nu rezolva nimic.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.