SACCSIV – blog ortodox

Fostul Episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu (Corneliu Onilă), condamnat la 8 ani de închisoare. Arhimandritul Sebastian Jitaru la 15 ani

Foto: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/se-reia-ancheta-in-cazul-fostului-episcop-de-husi-corneliu-onila-acuzat-de-abuz-sexual-asupra-unui-elevi-de-seminar.html

Va mai amintiti?

2006

VIDEO – Avocata MARIA VASII: „Acest Corneliu M-A BLESTEMAT pentru că l-am apărat pe părintele Daniel de la TANACU și pe măicuțe”

Februarie 2011

La propunerea Episcopului Husilor, in sedinta de lucru din 17 februarie 2011, Sfantul Sinod a hotarat:

Interzicerea citirii in biserici a Molitfelor Sfantului Vasile cel Mare la inceput de an…

Iata si o reactie venita la scurta vreme:

Prof. Pr. MIHAI VALICA motiveaza indemnul sau la citirea MOLIFTELOR SFANTULUI VASILE CEL MARE in ziua de 1 ianuarie

A urmat:

Iulie 2017

E sau nu e homosexual Episcopul Husilor? Ce ne tot ameteste Patriarhia si Episcopia Husilor?

Iulie 2017

Patriarhia Romana CONFIRMA ca Episcopul Husilor APARE IN FILMARE facand SEX ORAL altui barbat / „Îl vom sfătui să se retragă“

Iulie 2017

Episcopul Husilor vrea sa-i traga si pe altii dupa el?

August 2019

Dosarul fostului episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, a fost redeschis

Iunie 2024

Sursa: https://stiriest.ro/2024/06/27/ultima-ora-fostul-episcop-corneliu-onila-condamnat-la-8-ani-de-inchisoare-arhimandritul-jitaru-a-primit-15-ani/

Acuzat că a agresat sexual și a violat ani în șir minori, fostul episcop de Huşi a fost condamnat la închisoare cu executare. Judecătorii Tribunalului Galați l-au condamnat pe Onilă la 8 ani de închisoare pentru viol. Arhimandritul Sebastian Jitaru a primit 15 ani.

Corneliu Onilă este judecat pentru abuzuri sexuale împotriva elevilor de la seminarul teologic

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis contestația procurorilor în dosarul în care fostul episcop al Hușilor a fost trimis în judecată pentru viol și agresiune sexuală, și au dispus începerea cercetării judecătorești. Decizia Curții Supreme vine după ce instanța de fond, Curtea de Apel Galați, a dispus restituirea dosarului la parchet pentru refacerea urmăririi penale, anulând o parte din probe. Bucuria fostului Preasfințit nu a durat însă prea mult.  Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că procesul poate să înceapă, excepțiile invocate de fostul arhiereu și admise de instanța de fond nefiind întemeiate.

Vă reamintim că magitrații Curții de Apel Galați au dispus inițial restituirea dosarului la Parchetul Curții de Apel Iași în vederea refacerii urmăririi penale.

Dosarul în care Cornel Bârlădeanu, pe numele său de mirean Corneliu Onilă,  este judecat pentru viol și agresiune sexuală, ambele în formă continuată, a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași și trimis spre judecată instanței din Iași.

Fostul episcop a obținut strămutarea la Galați, după ce a invocat presiunea mediatică. În fața instanței din Galați, Onilă a ridicat excepții, solicitând anularea mai multor probe. Și a avut câștig de cauză. Judecătorii gălățeni au apreciat că rechizitoriul nu a fost întocmit regulamentar, iar procurorii nu au remediat deficiențele în termenul de cinci zile stabilit de instanță. În plus, instanța a anulat mai multe probe din dosar: capturi telefonice, expertizele psihologice în cazul victimelor, precum și declarația unui martor.

Odată cu decizia definitivă pronunțată de Curtea Supremă, dosarul s-a întors la Curtea de Apel Galați pentru începerea cercetării judectorești.

Ulterior, în urma dezvăluirilor publicate de jurnaliști, ancheta a fost extinsă și în cazul episcopului retras de la Huși. Presa a publicat investigații despre Cornel  Onilă, în care au detaliat cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiilile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot.

Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017, de atunci fiind în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat acuzațiile care i se aduc, afirmând, prin intermediul avocatului, că imaginile care îl incriminează sunt trucate.

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, şi fostul arhimandrit Sebastian Jitaru au fost trimişi în judecată pentru viol şi agresiune sexuală. Este pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un înalt ierarh este trimis în judecată pentru astfel de fapte.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au finalizat ancheta în dosarul privind abuzurile sexuale de la Seminarul Teologic ”Sfântul Ioan Gură de Aur” Huşi, iar pe 21 decembrie, au dispus trimiterea în judecată a fostului episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu (Cornel Onilă pe numele său de mirean), şi a fostului arhimandrit al Episcopiei Huşilor, Sebastian Jitaru. Au fost identificate trei victimei, foşti elevi seminarişti, care pentru abuzurile repetate suferite solicită 500.000 de euro daune morale

Potrivit jurnaliştilor, Corneliu Bârlădeanu este acuzat de viol şi agresiune sexuală asupra unui băiat care-i era elev la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huşi. Fostul arhimandrit Jitaru este acuzat că l-a violat la rândul său pe acelaşi elev abuzat şi de Preasfinţitul Corneliu, precum şi alţi doi seminarişti. Pe unul  dintre elevi, Jitaru l-ar fi abuzat sexual de cel puţin nouă ori într-un an, iar pe celălalt timp de aproape doi ani, uneori şi de două ori pe săptămână.

 

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ioan C. said, on iunie 28, 2024 at 1:29 pm

    28 iunie 1940 – anexarea Basarabiei de către URSS.

    Și se mai miră rușii de ce nu le suntem prieteni!

    Apreciază

  2. Ioan said, on iunie 28, 2024 at 6:20 pm

    AfD sunt pro-Israel. Foarte bine ca nu se compromite

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.