SACCSIV – blog ortodox

Anomalia din Atlanticul de Sud si obsedanta intrebare: cum dracu’ au ajuns astia pe Luna cu conserva aia, acum 55 de ani?

Posted in ASELENIZARE, Luna, NASA by saccsiv on iunie 7, 2024

Science Alert: NASA Is Tracking a Huge, Growing Anomaly in Earth’s Magnetic Field

NASA urmărește o anomalie enormă și încă în creștere în câmpul magnetic al Pământului

De Peter Dockrill, 23 Martie 2023, Science Alert

Anomalia din Atlanticul de Sud. (NASA Goddard/YouTube)

NASA monitorizează în mod activ o anomalie ciudată în câmpul magnetic al Pământului: o regiune gigantică de intensitate magnetică scăzută în cerul de deasupra planetei, care se întinde între America de Sud și sud-vestul Africii.

Acest fenomen vast, în curs de dezvoltare, numit Anomalia Sud-Atlantică, îi intrigă și îi preocupă pe oamenii de știință de ani de zile, și poate că pe nimeni mai mult decât pe cercetătorii de la NASA.

Sateliții și navele spațiale ale agenției spațiale sunt deosebit de vulnerabile la slăbirea intensității câmpului magnetic din cadrul anomaliei și la expunerea rezultată la particulele încărcate cu sarcină provenite de la Soare.

Anomalia Atlanticului de Sud (SAA) – comparată de NASA cu o „adâncitură” în câmpul magnetic al Pământului sau cu un fel de „groapă în spațiu” – nu afectează, în general, viața pe Pământ, însă nu același lucru se poate spune despre navele spațiale orbitale (inclusiv Stația Spațială Internațională), care trec direct prin anomalie în timp ce se rotesc în jurul planetei la altitudini joase ale orbitei terestre.

În timpul acestor treceri, intensitatea redusă a câmpului magnetic din interiorul anomaliei presupune că sistemele tehnologice de la bordul sateliților pot intra în scurtcircuit și funcționa defectuos dacă sunt lovite de protoni de mare energie emanați de Soare.

Aceste lovituri aleatorii pot produce, de obicei, doar defecțiuni de nivel scăzut, dar prezintă riscul de a provoca pierderi semnificative de date sau chiar deteriorarea permanentă a componentelor cheie – amenințări care îi obligă pe operatorii de sateliți să oprească în mod obișnuit sistemele navelor spațiale înainte ca acestea să intre în zona de anomalie.

Atenuarea acestor pericole în spațiu este unul dintre motivele pentru care NASA urmărește SAA; un alt motiv este că misterul anomaliei reprezintă o mare oportunitate de a investiga un fenomen complex și dificil de înțeles, iar resursele vaste și grupurile de cercetare ale NASA sunt în mod unic bine pregătite pentru a studia acest fenomen.

„Câmpul magnetic este, de fapt, o suprapunere de câmpuri provenite din mai multe surse de curent”, a explicat în anul 2020 geofizicianul Terry Sabaka de la Centrul Goddard Space Flight Centre al NASA din Greenbelt, Maryland.

Sursa principală este considerată a fi un ocean învolburat de fier topit în interiorul nucleului exterior al Pământului, la mii de kilometri sub pământ. Mișcarea acestei mase generează curenți electrici care creează câmpul magnetic al Pământului, dar nu neapărat în mod uniform, se pare.

Un rezervor imens de rocă densă, numit Provincia Africană Mare de Viteză de Forfecare Joasă, situat la aproximativ 2.900 de kilometri sub continentul african, perturbă generarea câmpului, ceea ce duce la un efect dramatic de slăbire – care este ajutat de înclinarea axei magnetice a planetei.

„SAA observată poate fi interpretată, de asemenea, ca o consecință a slăbirii dominației câmpului dipolar în regiune”, a declarat geofizicianul și matematicianul Weijia Kuang, de la NASA Goddard, în anul 2020.

„Mai exact, un câmp localizat cu polaritate inversă crește puternic în regiunea SAA, făcând astfel ca intensitatea câmpului să fie foarte slabă, mai slabă decât cea a regiunilor înconjurătoare.”

Datele din satelit sugerează că SAA se divizează. (Divizia de geomagnetism, DTU Space)

Deși oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin multe lucruri despre această anomalie și implicațiile sale, noi informații fac mereu lumină asupra acestui fenomen ciudat.

De exemplu, un studiu condus de heliofizicianul Ashley Greeley de la NASA în anul 2016 a dezvăluit că SAA se deplasează încet în direcția nord-vest.

Totuși, nu este vorba doar de faptul că se deplasează. Chiar mai remarcabil, fenomenul pare să fie în curs de divizare în două, cercetătorii din anul 2020 descoperind că SAA pare să se împartă în două celule distincte, fiecare reprezentând un centru separat de intensitate magnetică minimă în cadrul anomaliei mai mari.

Ce înseamnă acest lucru pentru viitorul SAA rămâne necunoscut, însă, în orice caz, există dovezi care sugerează că această anomalie nu este o apariție nouă.

Un studiu publicat în iulie 2020 a sugerat că fenomenul nu este un eveniment ciudat din ultima vreme, ci un eveniment magnetic recurent care ar fi putut afecta Pământul încă de acum 11 milioane de ani.

Dacă este așa, acest lucru ar putea indica faptul că anomalia din Atlanticul de Sud nu este un declanșator sau un precursor al inversării întregului câmp magnetic al planetei, lucru care se întâmplă de fapt, cândva pe parcursul a cel puțin sute de mii de ani.

În mod evident, rămân întrebări uriașe, dar, având în vedere că se întâmplă atât de multe lucruri cu această mare ciudățenie magnetică, este bine de știut că cea mai puternică agenție spațială din lume o urmărește atât de atent.

„Chiar dacă SAA se mișcă încet, trece prin anumite schimbări în morfologia sa, așa că este de asemenea important să continuăm să o observăm prin misiuni continue”, a spus Sabaka.

„Pentru că asta ne ajută să elaborăm modele și predicții.”

O versiune anterioară a acestui articol a fost publicată în august 2020.

 

Comentariu saccsiv:

Am mai scris despre asta:

Anomalia din Atlanticul de Sud – o noua ciudatenie a Antacticii?

Discutam cu materialul clientului. Asadar, ni se spune ca e belea mare in Cosmos cu radiatiile, dar Pamantul este protejat de campul magnetic. Care camp magnetic nu functioneaza cum trebuie in acea zona si astfel apar probleme la sateliti si navele spatiale.

Intr-un recent documentar transmis la tv, un cosmonaut de pe Statia Spatiala Internationala declara ca a facut chiar cancer trecand pe acolo.

Dar satelitii, Statia Spatiala Internationala si rachetele ce zboara spre aceasta sunt totusi la altitudini joase. Este evident insa ca in drumul spre Luna, cosmonautii nu mai sunt protejati de campul magnetic al Pamantului. Deci cum au ajuns pe Luna cu conserva aia, acum 55 de ani?

Cititi va rog si:

Sa nu uitam de CENTURA DE RADIATII VAN ALLEN

Video: Uluitoarele manevre in spatiu din timpul misiunii Apollo 11

 

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

    • Ricã said, on iunie 9, 2024 at 6:20 pm

      Sfântul Iustin Popovici
      Omul european e prost, grozav de prost, atunci când, necrezând în Dumnezeu și în nemurirea sufletului, poate să creadă în progres, în rostul vieții, și să lucreze pentru el.
Este un lucru vădit pentru toți ochii sănătoși: cultura umanistă europeană tocește în chip sistematic în om simțământul nemuririi, până ce îl șterge cu totul, și omul culturii europene mărturisește hotărât, urmându-l pe Nietzsche:
       „Sunt trup și numai trup” – asta însemnând: „Sunt muritor și numai muritor”
      Astfel, pe Europa umanistă a pus stăpânire deviza: „Omul este o ființă muritoare”. Aceasta e formula omului umanist, aceasta este esența progresului său. Mai întâi fără știință, apoi sistematic, cu știință și dinadins, s-a altoit în omul european – prin știință, și prin filozofie, și prin cultură – conștiința că omul este muritor, muritor pe de-a-ntregul, și că nu-i nimic nemuritor în el. Conștiința aceasta își află o rostire deplină în convingerea care glăsuiește: „moartea e o necesitate”
      Moartea – necesitate! Există o mai mare groază, și jignire, și batjocură? Cel mai mare vrăjmaș al omului – să fie de nevoie omului! Spuneți-mi, există aici vreo urmă de logică, fie și cea mai mică, fie măcar una pruncească, fie măcar o logică de insectă? Nu cumva omul european, înăbușit și măcinat în această moară a morții care se cheamă Pământ, a pierdut și ultima fărâmă de rațiune și a început să aiureze? …
      Pustiit este omul umanist, înfricoșător de pustiit, fiindcă din el a fost alungată conștiința și simțirea nemuririi lui personale. Iar fără aceasta, poate fi omul om deplin? O, mărginit e omul european, cumplit de mărginit, și de pigmeizat, și de micșorat, și de restrâns la o frântură și bucată de om, fiindcă a îndepărtat din sufletul său orice simțire a nemărginirii și nesfârșirii; iar fără aceasta, poate omul îndeobște să existe ca om? Și, dacă poate să existe, are rost existența lui? Fără simțirea nesfârșirii, nu este el un lucru fără viață printre celelalte lucruri și un animal trecător printre celelalte animale? Îngăduiți-mi un paradox: eu socotesc că unele dintre animale sunt mai nemărginite în simțirile lor și mai nemuritoare în dorințele lor decât omul progresului european umanist.
      Îmbătrânit, atrofiat, mărginit la materie, degenerat, omul umanismului a avut deplină dreptate atunci când a mărturisit, prin gura înțelepților săi, că se trage din maimuță. Ajuns asemenea animalelor în ce privește obârșia, de ce să nu ajungă la fel cu ele și în privința moralei? Ca unul care ține de animale, de fiare, în ce privește esența ființei sale, este asemenea lor și în privința moralei. Păcatul și crima nu sunt socotite oare, din ce în ce mai mult, în jurisprudența contemporană de neocolit pentru mediul social, ca necesitate a firii? Dacă nu există în om nimic nemuritor și veșnic, toată etica se mărginește până la urmă la poftele firii: și omul umanist s-a identificat, în privința moralei, cu înaintașii săi, maimuțele și fiarele, și în viața lui s-a înscăunat principiul: „Homo homini lupus” (omul e lup pentru om).
      Nu suntem, oare, martori oculari ai anarhismului și nihilismului ideologic și practic care pustiesc continentul Europei? Factorii progresului european sunt de așa fel, că, oricum ar fi însumați, rezultatul nu poate fi altul afară de anarhism și de nihilism. Dovada? Două războaie mondiale, de fapt europene. Omul european e prost, grozav de prost, atunci când, necrezând în Dumnezeu și în nemurirea sufletului, poate să creadă în progres, în rostul vieții, și să lucreze pentru el. Ce nevoie am de progres, când în spatele lui mă așteaptă moartea? Ce nevoie am de toate lumile, de toate galaxiile, de toate culturile, când în spatele lor mă pândește și apoi mă înhață moartea? Unde e moarte, acolo nu se poate afla progres adevărat; iar dacă se află, el nu e decât un blestemat de progres în moara morții. De aceea trebuie distrus cu desăvârșire, încât să nu rămână urmă.

      Apreciază

  1. Christian-Petru Balan said, on iunie 7, 2024 at 6:30 pm

    Asemenea anomalii, dar de mai scurtă durată, se petrec și la Polul Nord în momentul schimbării polilor magnetici. Nimic catastrofic, nimic anormal ! Știe Dumnezeu mai bine de ce recurge la astfel de intervenții (și mai sunt și alte misterii asemănătoare). Prof. Dr. Cristian Petru Bălan

    Apreciază

    • saccsiv said, on iunie 7, 2024 at 10:25 pm

      Christian-Petru Balan

      Sunteti sigur ca ati inteles care-i tema?

      Apreciază

      • Christian-Petru Balan said, on iunie 8, 2024 at 2:58 am

        Desigur, în final, articolul vrea să susțină opinia că aselenizările mult discutate, în asemenea condiții, erau cu totul imposibile. Cei de la NASA susțin și azi că, de fapt, este vorba de o teorie a conspirației, ei venind cu unele argumente „pro”, deși, în prezent, argumentele „contra” au început să fie din ce în ce mai numeroase și destul de credibile. Dar vom ști mai bine adevărul după ce va avea loc o reală aselenizare care, din păcate, vedem că încă întârzie a se înfăptui. Chinezii de abia așteaptă să lămurească ei care este adevărul.

        C.P.B.

        Apreciază

      • Grig said, on iunie 8, 2024 at 4:51 pm

        SFANTA NAIVITATE sa crezi in 2024 in asa-zisa aselenizare 1969-72…

        Medici care s-au vaccinat anti-covid…

        Piloti care nu inteleg cum e cu chemtrails…

        Si toti se cred (acesti naivi) oameni de stiinta.

        Apreciază

  2. mircea.v said, on iunie 7, 2024 at 6:36 pm

    „Sursa principală este considerată a fi un ocean învolburat de fier topit în interiorul nucleului exterior al Pământului, la mii de kilometri sub pământ. Mișcarea acestei mase generează curenți electrici care creează câmpul magnetic al Pământului…”

    Nici macar asta nu se stie sigur, ca sa nu mai zicem ca „oceanul involburat de fier topit” la temperatura aia din nucleul pamantului (parca 5000-7000grdC) este paramagnetic. Punctul Curie pt fier este 770grdC, adica de la T asta nu mai poate genera camp magnetic. Or fi curentii aia electrici, nu or fi, ce camp magnetic pot crea curentii astia fara un material feromagnetic…?

    Apreciază

    • Sorin said, on iunie 8, 2024 at 8:40 am

      Ca sa nu mai zicem ca cea mai mare adincime la care s-a ajuns vreodata sapind o gaura in pamint a fost parca de vreo 15km si mincinosii astia stiu ei cum arata nucleul ,ce consistenta,ce temperatura,etc,ca sa nu mai spunem ca pamintul e plat si fara „nucleu”

      Apreciat de 1 persoană

    • mosu said, on iunie 9, 2024 at 12:00 am

      Poate sa aducă cineva un argument solid ca la adâncimea aia sunt temperaturi asa de mari?

      Apreciază

  3. rr said, on iunie 7, 2024 at 8:07 pm

    „Ieri, la festivitatea de absolvire a clasei a XII-a de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, Iulia Cociuba, șefa de promoție, a ținut un discurs sincer și dur, care a lăsat asistența – elevi, profesori și părinți – mască.”

    „Mă numesc Cociuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar 3 sutimi, iată-mă! Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele.

    Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala.

    În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.

    Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde.

    Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.

    Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.

    Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp.

    În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi.

    Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!”

    https://www.facebook.com/share/v/8BjhkrsKnFCQQFXx

    Sursa: https://www.nationalisti.ro/ce-m-a-invatat-scoala-sa-ma-conformez-sa-mint-sa-mi-sterg-cu-buretele-personalitatea-video

    Apreciază

    • Grig said, on iunie 8, 2024 at 4:56 pm

      De ce nu zici nimic fetițo despre Disciplinele ”Istoria României”, ”Limba si Literatura română”, ”Geografia României”, DE CE? Fiindca ele nu mai exista!

      Bati insa campii intr-un discurs corect politic de pus la gazeta scolii.

      Apreciază

    • Radu said, on iunie 8, 2024 at 7:50 am

      daca ne luam dupa Peyerson sa ne valideze credinta, am luat-o rau pe aratura …

      Apreciază

  4. DP said, on iunie 8, 2024 at 7:34 am

    Simplu… n-au ajuns!

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.