SACCSIV – blog ortodox

Niger: Pleaca militarii SUA, vin militarii Rusiei. Deja intr-o baza militara sunt si unii si altii…

Posted in AFRICA, RUSIA, SUA by saccsiv on mai 4, 2024

Adevarul: Țara în care forțele americane și cele ruse operează din aceeași bază militară. Rușii câștigă teren în Africa

Trupele ruse și americane operează din aceeași bază militară din Niger de cel puțin câteva săptămâni, a declarat pentru CNN un oficial american al apărării și o altă sursă familiarizată cu chestiunea, punând cele două armate în imediata apropiere una de cealaltă într-un moment de intensificare a tensiunile legate de războiul din Ucraina.

Rușii folosesc un hangar separat la bază, cunoscută sub numele de Air Base 101, au precizat sursele, și nu operează în același spațiu cu americanii. Dar „nu este o zonă atât de mare”, a subliniat una dintre surse.

Prezența Rusiei la bază a fost un punct major de dispută între SUA și junta militară a Nigerului, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat, în iulie 2023. Și subliniază și mai mult îngrijorarea oficialilor americani că Nigerul, care a servit drept punct de sprijin crucial pentru operațiunile americane de combatere a terorismului în regiune timp de aproape un deceniu, înclină tot mai mult spre Rusia.

În martie, diplomați și militari americani, inclusiv generalul Michael Langley, șeful Comandamentului SUA pentru Africa, și Celeste Wallander, secretarul adjunct al Apărării pentru afaceri de securitate internațională, au vizitat Nigerul și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea prezenței militare ruse în țară. Ei au ridicat, de asemenea, întrebări despre viitorul bazei aeriene 101 și dacă aceasta va fi cedată rușilor.

Întâlnirea a fost tensionată, au declarat oficialii la acea vreme, iar doar câteva zile mai târziu, Nigerul a anunțat că pune capăt acordului care a permis personalului militar și civil al SUA să opereze în țară din 2014.

Armata SUA lucrează acum cu oficialii nigerieni pentru a efectua o retragere ordonată a trupelor din țară, a confirmat Pentagonul. SUA vor trimite o altă delegație în Niger pentru a discuta în continuare despre retragerea trupelor americane de acolo, a declarat miercuri secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, într-o conferință. SUA încă încearcă să obțină autorizație de la guvernul nigerian pentru zboruri militare în și din țară.

Intensificarea cooperării militare dintre Rusia și Niger a fost esențială pentru disputa dintre SUA și junta nigeriană. Rusia și Nigerul au convenit să își întărească legăturile militare în ianuarie, a transmis la acea vreme Ministerul rus al Apărării. Presa rusă a raportat pe 11 aprilie că Rusia trimite echipamente și 100 de antrenori militari în Niger, deși una dintre surse a afirmat că trupele ruse se aflau în țară cu mult înainte de aprilie.

Între timp, armata americană și-a retras deja trupele dintr-o bază militară franceză din Ciad, după ce țara a cerut să plece luna trecută, au declarat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului și alte surse familiare cu problema pentru CNN. Mai mult de jumătate dintre trupele americane staționate la baza militară franceză din capitala Ciadului, N’Djamena, au părăsit țara și s-au mutat în Germania.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

OPINIE: Niger – Eliberarea de “independență”

 

Tagged with: , , ,

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. scortisoara said, on mai 4, 2024 at 7:37 am

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.