SACCSIV – blog ortodox

Viitorul preot trebuie sa fie fecior (virgin) sau casatorit dar fecior pana la casatorie

Posted in CASATORIE, FECIORIE, PREOT, VIRGINITATE by saccsiv on iulie 26, 2023

Sursa: https://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/pravila-bisericeasca/hirotonia-diaconului-si-a-preotului-81957.html

„Daca se va ridica asupra vreunui credincios (candidat) la hirotonie, vreo invinuire de curvie, sau preacurvie sau alt oarecare pacat care opreste de la hirotonie, si se va adeveri cu dovezi sa nu se hirotoniseasca cleric”. -Apost. 61.

„Daca cineva a trait douazeci sau mai multi ani in desfrau, apoi se va hotari sa faca fapte virtuoase, acela nu trebuie sa fie hirotonisit, fiindca cel sfintit trebuie sa fie fara prihana din copilarie”. -Sf. Nichifor 7.

„Cel ce a curvit macar odata, nu se cuvine a se face preot, chiar daca s-ar fi lasat de pacat, caci marele Vasile zice ca, unul ca acesta chiar mortii de ar invia, preot nu se va face”. -Sf. Nichifor 36.

„Candidatul, preot cazut in pacate, daca se va afla de arhiereu sau de sobor, nu este cu putinta a-l mai inainta la hirotonie, sau dupa hirotonie cu mijlociri omenesti sa i se mai dea voie sa slujeasca ale preotiei, ca cel ce curveste dupa botez, sau a avut tiitoare nu poate sa fie arhiereu, preot, diacon sau altceva din randuiala preoteasca”. Sim. Tes. IX, 50 (V. Curvia clericilor).

„Cand cineva vrea sa se faca preot, acela trebuie sa fie de treizeci de ani, iar diaconul de douazeci si cinci, iar citetul de optsprezece. Iar pacatele care opresc de preotie sunt acestea : „De-l va strica alt copil, sau el copil fiind, va strica pe alt copil”. „Sau va curvi cu muiere, sau cu voinic, sau cu dobitoc, sau cu femeia sa afara de fire” (sodomie, gomorie). „Sau de nu-i va fi fost femeia fecioara cand a luat-o”. „Sau va fi fost logodit cu alta femeie, sau femeia lui cu altul”. „Sau va fi avut a doua nunta”. „Sau mai inainte de cununie a stricat pe logodnica lui, sau a curvit cu femeia lui”. „Sau a facut ucidere de voie sau de nevoie”. „Sau de este fur si a furat cele sfinte, sau alte lucruri de la altcineva”. „Sau sa fie vrajitor”. „Sau sa lege barbatul, cu muierea lui sa nu se impreune”. „Sau sa se fi lepadat vreodata de Hristos” -(Apostazia). „Sau sa fi jurat stramb”. „Sau sa fi facut alte pacate de moarte”.

„O, arhiereul lui Hristos! Sa nu indraznesti sa-l hirotonisesti preot, ca vei arde si tu si el, de aceea amandurora vi se ia dand dupa judecata dumnezeiestii legi; drept aceea, fereste-te cat ti-e puterea si mai vartos, sa nu mostenesti vesnicul foc, ca dai preotia nedestoinicilor”. -ILT, 38 si Trebnic 1108.

„Cel ce va sa se preoteasca neinsurat (celibatar); acela trebuie sa se intrebe de va putea sa-si tie intreaga inteleptie, adica sa petreaca in curatie, (dand declaratie), pe acela sa-l aprobe si sa-l hirotoneasca, iar de nu va putea sa se tie in curatie, intai sa-si ia femeie, apoi dupa nunta, sa i se faca hirotonia pe rand, adica citet, ipodiacon, diacon si preot. Dupa hirotonie nu s-a dat nimanui voie a se insura fara numai citetilor si cantaretilor”. -ILT, 61.

„Barbatul curat si bun poate sa fie preot, iar de-i va muri sotia sau se va desparti de ea, si va voi sa se faca preot, nu se poate hirotonisi daca se va casatori a doua oara. Daca va voi sa se hirotoniseasca necasatorit (celibatar) se poate preoti. Daca dupa hirotonie se va insura, sa i se ia darul, iar de va fi citet nu mai poate fi hirotonisit, ci sa ramaie asa”, -ILT, 176, Trebnic, p. 514.

 

Iata si ce spune Parintele Damaschin Grigoriatul, conform https://sfantulmunteathos.wordpress.com/2018/06/05/cu-parintele-damaschin-grigoriatul-despre-preotie-si-patimi-prima-parte/

curăţia preotului

Ştiţi că omului care vrea să fie preot, dar a căzut (în păcat) înainte de căsătorie cu o femeie, îi este interzisă hirotonia. Pentru că cel care vrea să săvârşească Tainele lui Hristos trebuie să fie curat. Iar pentru aceasta trebuie să fie foarte atent şi responsabil, căci el intră în categoria preoţească şi devine „părinte”. Iar un părinte trebuie să lucreze în numele lui Hristos.

 

Asadar, foarte important si:

„Sau de nu-i va fi fost femeia fecioara cand a luat-o”

Aceasta va fi insa tema unui alt articol.

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Clement said, on iulie 26, 2023 at 10:35 pm

    Sa fim noi turma sanatosi de cati tineri gradati cu studii teologice la f.f.se casatoresc in urgența cu domnisoare care nasc inainte de termen, sunt facuti diaconi si unsi preoti, dupa nici o luna de zile….Daca-i ordin, nu se discuta!
    Fecioria nu mai este la mare preț si nu este momentul sa discutam despre regulile stricte privind curatenia fizica a preotilor pentru Slujirea Sfintei Liturghii.
    Firea omeneasca este coplesitoare iar indulgențele, desi criticate de orthodoxie, sunt acordate cu multa usurinta si de catre slujitorii ” dreaptei credințe”.

    Apreciază

    • saccsiv said, on iulie 27, 2023 at 12:00 pm

      Clement

      De ce nu este momentul sa discutam?

      Apreciază

      • Clement said, on iulie 27, 2023 at 1:43 pm

        Posibil sa fie si lectori mai pudici pe care nu trebuie sa ii punem pe ganduri…Ma refer la abstinenta sexuala ce trebuie sa preceada slujirea Sfintei Liturghii.

        Apreciază

  2. Oarecare said, on iulie 26, 2023 at 10:49 pm

    În legătură cu „Sau de nu-i va fi fost femeia fecioara cand a luat-o”: Este foarte greu în zilele noastre!
    Nu doar preoții trebuie să fie exemple morale, ci și medicii sau profesorii. În aceste cazuri ce se cere?

    Apreciază

    • saccsiv said, on iulie 27, 2023 at 12:02 pm

      Oarecare

      Greu, negreu, asa trebuie, sa fie fecioara.

      Apreciază

      • Oarecare said, on iulie 27, 2023 at 1:14 pm

        Dar dacă ea zice că nu a curvit niciodată, însă adevărul este altul?

        Apreciază

    • Clement said, on iulie 27, 2023 at 2:06 pm

      Eu sunt de acord ca medicii specialisti in obstetrica si ginecologie sa fie doar femei. Argumentele in favoarea acestei reguli stau toate in piceoare.
      Din negura vremurilor copiii au fost adusi pe lume de moaşe si nasterile s-au petrecut bine in majoritatea cazurilor.
      Ar trebui sa se faca un sondaj de opinie asupra acestui aspect.
      In tot cazul, idea de a fi asistata la nastere de un/o transgender, cazul premierului belgian pe tocuri, este o oroare…
      Si cu andrologii, la fel. Logic si de bun simt este ca specialistul in probleme sexuale masculine sa fie un barbat.
      In Romania barbatii cu probleme legate de aparatul reproductiv sunt trimisi la medicul ginecolog sau ,complet gresit, la urolog.

      Apreciază

  3. fortunatospater said, on iulie 27, 2023 at 5:59 am

    Moda 2023,despre bătaia de joc la adresa creștinismului și a masculinității. Demență fără limite!
    https://vigilantcitizen.com/latestnews/this-2023-berlin-fashion-show-was-all-about-mocking-christianity-in-the-trashiest-way-possible/

    Apreciază

    • Clement said, on iulie 27, 2023 at 2:51 pm

      ” Creatoarele”, mai bine zis creaturile vin dintr-o foooarte scumpa scoala de moda londoneza. Socant este ca si tinerii normali acceptati la cursuri ies din scoala pervertiti sexual, decisi sa şochze cu orice pret. Stiu un Georgescu si un Firea care au adoptat stilul si apucaturile.
      Parada respectiva este o teribila ofensa la adresa femeilor prezentate drept niste stupide femei-poseta de lux, obiect in care poti indesa bani, un trecut murdar si dracesti jucarii sexuale folosite de tatici dragalasi.
      Miscarea feminista a ajuns o insulta la adresa femeii . Greu de crezut ca se vor trezi curand adeptele drogate cu metoda de cel putin trei decenii..

      Apreciază

  4. Timpul si timpurile said, on iulie 27, 2023 at 6:06 am

    Foarte interesant, merita lectura. Bravo d-le saccsiv pentru munca unica in felul ei pe care o depuneti. Nu toata lumea are acces la astfel de informatii.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Nume said, on iulie 27, 2023 at 1:21 pm

    Pr. Ieronim scutura oamenii sa se trezeasca
    https://odysee.com/@samurache:5/23.07.2023-Predica-Pr.-Ieronim-la-Duminica-a-7-a-dup%C4%83-Rusalii-(:6

    Apreciat de 1 persoană

    • Clement said, on iulie 28, 2023 at 12:16 pm


      Securitatea aceea este Securitatea aceasta intarita, racordata la structuri de putere vizibile si invizibile.
      Istoricul sibian face o singura afirmatie falsa.
      Balansarea corpului Dunarea si spulberarea economico-financiara a Romaniei s-a comis la ordinul Vestului prin legiunile stabilite pe toate continentele. Evident ca au profitat si rusofilii dar creerul gros, vorba lui Marinuş Moraru, a fost si este inca peste garla.
      Isoricul uita sa aminteasca si faptul ca operatiunile financiare nu se faceau doar in sediile Tarom, Agentile de turism, Asociatiile culturale, Legatii, ci si in unele Locasuri de Cult.

      Apreciază

  6. Stefan said, on iulie 27, 2023 at 4:26 pm

    si daca intra in monahism? poate fi preotit? chiar daca a avut impedimente?

    Apreciază

  7. mandilosul5b17af9155 said, on septembrie 19, 2023 at 2:27 pm

    Si daca viitorul preot a trait in curvia chiar cu sotia sa? Adica s-au cunoscut, au trait impreuna, au avut relatii intime, adica au curvit, apoi s-au casatorit?
    Cred ca si-n acest caz e clar ca trebuie sa stea departe de Preotie, nu?

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.