SACCSIV – blog ortodox

OPINIE DE CULOARE. La a 20-a aniversare a invaziei Irakului de către SUA trebuie să fie clar: SUA este cea mai mare amenințare la adresa păcii mondiale și a întregii umanități

Posted in IRAK, razboi, SUA by saccsiv on martie 17, 2023

Global Research: On the 20th Anniversary of Invasion of Iraq It Must be Clear: The U.S. Is the Greatest Threat to World Peace and Collective Humanity

La 20-a aniversare a invaziei Irakului de către SUA trebuie să fie clar: SUA este cea mai mare amenințare la adresa păcii mondiale și a întregii umanități

De Ajamu Baraka, 15 Martie 2023, Global Research

Istoria ne învață că cea mai mare amenințare la adresa păcii este reprezentată astăzi de Statele Unite. Nicio altă națiune nu creează pericole la fel de mari ca cele care decurg din angajamentul SUA față de doctrina Supremației Globale.

În timp ce activiștii anti-imperialiști și anti-război se pregătesc să se mobilizeze la Washington D.C. cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a invaziei ilegale și imorale a Irakului de către SUA și aliații săi coloniali occidentali, este imperativ ca forțele anti-imperialiste autentice și cei care se angajează cu seriozitate în favoarea unui principiu anti-război să recunoască două lucruri: acela că clasa conducătoare transnațională cu sediul în SUA este pe deplin investită în doctrina americană a ‘dominației întregului spectru’ și că în consecință, statul american a devenit o amenințare existențială la adresa umanității colective de pe planeta noastră.

Recunoașterea acestor două ‘fapte’ reprezintă singura bază a unei politici care poate duce la unirea celor anti-război și anti-imperialism, și poate atenua confuzia ideologică și politică care pătrunde în politica progresistă din SUA, care a determinat ca progresiștii și chiar radicalii autodefiniți să susțină politici pro-imperialiste sub pretextul umanitarismului și al anti-autoritarismului. Stânga eurocentrică și social-imperialistă a jucat un rol nefast oferind, de asemenea, o acoperire ideologică și morală de stânga pentru aceleași politici sub pretextul de a se opune ‘autoritarismului’, de obicei în Sudul Global și în imperialismul rusesc sau chinezesc.

Există o discuție în rândul forțelor de stânga din Occident care pune în discuție, ca punct de dezbatere, întrebarea dacă puterile coloniale/imperialiste occidentale reprezintă sau nu principala contradicție globală sau, dacă ar trebui să se pună un accent moral și politic egal pe toate ‘imperialismele’, adică pe marile puteri precum Rusia și China, precum și pe alte națiuni considerate ‘subimperialiste’.

Această dezbatere are un caracter abstract care reflectă genul de speculații în care se angajează forțele mic-burgheze, care sunt complet separate de realitățile teribile pe care o forță – Patriarhia colonială/capitalistă a supremației albe pan-europeană – le-a dezlănțuit asupra omenirii globale, începând cu 1492, când barbarii europeni au început să se răspândească din Europa spre ceea ce a devenit America.

Invazia și cucerirea popoarelor din Americi și comerțul internațional cu sclavi transferat în Americi, în urma căruia milioane de africani au oferit forță de muncă gratuită pe pământurile indigene, au creat literalmente Europa, după cum au subliniat Frantz Fanon, W.E.B. Dubois, Gerald Horne și alți cercetători anti-colonialiști.

Consolidarea materială a dominației europene sub forma imperialismului de colonizare, s-a concretizat în cea mai mare parte a lumii, deși nu în toate, până în a doua parte a secolului al XIX-lea. Concurența ‘internă’ dintre aceste puteri coloniale și confruntările cu celelalte imperii existente au creat o redistribuire competitivă a lumii care, după două războaie îngrozitoare în prima jumătate a secolului XX, care au costat viața a milioane de oameni, a produs un echilibru global relativ între tabăra colonială/capitalistă, acum sub conducerea hegemonică a statului colonizator Statele Unite, și Uniunea Sovietică. Lumea bipolară a constituit principala configurație a relațiilor de putere pentru cea mai mare parte a secolului XX, chiar și cu mișcarea de decolonizare a mișcării de nealiniere a Sudului Global și cu debutul Chinei odată cu revoluția chineză din 1949.

Proiectul chinezesc de dezvoltare națională și contrarevoluția de dreapta reușită în Uniunea Sovietică, au modelat politica ultimului deceniu al secolului XX și contextul acestui secol, inclusiv absența unei constrângeri compensatorii asupra SUA și un triumfalism arogant reprezentat de pozițiile iluzorii ale lui Francis Fukuyama și ale ‘Proiectului pentru un nou secol american’. Orgoliul colonial neînfrânat al SUA este cel care a condus la credința dezastruoasă că poate duce două războaie simultane care au dus la invaziile din Afganistan și Irak, cu o înfrângere operațională în ambele teatre.

Cu toate acestea, extinderea NATO în Europa de Est a continuat și utilizarea sa ca forță de expansiune pentru imperialismul occidental a fost normalizată. Bugetul militar al SUA s-a extins la niveluri obscene, care au depășit cheltuielile militare din timpul războiului din Vietnam. Sistemul de baze militare al SUA s-a extins și a fost consolidat odată cu crearea Comandamentului african al SUA și cu inițierea de către administrația Obama a ‘pivotului către Asia’, care a generat un sprijin semnificativ pentru Comandamentul Indo-Pacific reorganizat. În ultimele două decenii, și în special sub administrația Obama, au fost executate și/sau sprijinite lovituri de stat în Honduras, Egipt și Ucraina. Tentative de lovituri de stat și lovituri de stat constituționale au fost executate împotriva Braziliei, Boliviei, Peru, Haiti, Venezuela, Nicaragua și Iranului. Au fost inițiate războaie cu Irakul, Afganistanul și Yemenul, dându-se undă verde pentru masacrarea palestinienilor și pentru ca Rwanda și Uganda să pornească războaie în Republica Democratică Congo și împotriva disidenților politici din Mozambic. Mai mult de patruzeci de națiuni sunt supuse unor sancțiuni economice paralizante din partea SUA și a puterilor occidentale.

Cu peste 800 până la poate 1.000 de instalații militare, în funcție de cum se definesc bazele și instalațiile, un buget militar de peste 800 de miliarde de dolari, care depășește totalul următoarelor nouă națiuni la un loc, și o strategie de securitate națională care declară în mod deschis că obiectivul său strategic este ‘dominația întregului spectru’, se presupune că noi ar trebui să dezbatem contradicția primară și principala amenințare la adresa umanității?

Pentru clasele muncitoare africane și pentru alte popoare colonizate și exploatate, ‘dezbaterea’ este una la care se angajează doar stânga mic-burgheză, eurocentrică, șovinistă națională și social-imperialistă confortabilă. Noi, ceilalți, nu ne permitem acest lux. Asta nu înseamnă că nu există întrebări serioase care au fost produse de realitățile geo/politice și economice specifice ale acestei conjuncturi. Noi spunem că, în ciuda complexității momentului, ceea ce este consecvent este hegemonia criminalității americane la scară globală. Instigarea unui război în Europa, comiterea unui atac terorist asupra conductelor Nord Stream, antagonizarea chinezilor în Taiwan și angajarea în discuții nesăbuite despre câștigarea unui război nuclear, reflectă psihopatologia periculoasă a factorilor de decizie din SUA, care îi transformă într-o amenințare pentru toată lumea.

În timp ce ne apropiem de Ziua Națională de Acțiune Împotriva Terorii Polițienești în statul de colonizare al SUA, africanii conștienți înțeleg relația noastră cu statul colonial în interiorul și în exteriorul țării. Înțelegem că războiul purtat împotriva palestinienilor, subversiunea împotriva națiunilor revoluționare din Cuba, Nicaragua și Venezuela, Cop City din Atlanta și militarizarea armatei interne cunoscută sub numele de poliție, consolidarea AFRICOM, războiul prin procură din Ucraina, toate fac parte din angajamentul pentru dominația întregului spectru. Noi suntem clari.

De acest lucru ne amintim la această aniversare a războiului american împotriva poporului irakian. Așa cum am spus în cadrul Alianței Negre pentru Pace atunci când a fost lansată a doua etapă a războiului fabricat în Ucraina, care a început în 2014, în februarie anul trecut, pentru a înțelege Ucraina, trebuie să descentrăm Ucraina și să ne concentrăm asupra intereselor geostrategice ale imperialismului, ale SUA și ale imperialismului occidental!

Poate fi această abordare baza unei posibile unități strategice și tactice între mișcarea pacifistă anti-război și mișcarea anti-imperialistă? Poate. Noi spunem că tradiția pacifistă radicală neagră oferă o cale.

„Pacea nu este absența conflictului, ci mai degrabă realizarea prin luptă populară și autoapărare a unei lumi eliberate de problemele interconectate ale conflictului global, înarmării și proliferării nucleare, războiului nedrept și subversiunii, prin înfrângerea sistemelor globale de opresiune, care includ colonialismul, imperialismul, patriarhatul și supremația albă.”

Astăzi, acesta este încă apelul și trebuie să fie angajamentul. Ne dorim pace, dar înțelegem că nu va exista pace fără dreptate, iar dreptatea înseamnă modificarea echilibrului internațional de forțe, care să nu mai fie hegemonizată de statele europene colonialiste/imperialiste și de clasele lor conducătoare.

 

Comentariu saccsiv:

Autorul Ajamu Baraka este președintele Comitetului de Coordonare al Alianței Negre pentru Pace și editor și editorialist pentru Raportul Agendei Negre. Baraka face parte din Comitetul executiv al Consiliului de pace al SUA și din organismul de conducere al United National Anti-War Coalition (UNAC) cu sediul în SUA și al Comitetului director al Black is Back Coalition.

Adica este de culoare, iar aceasta este parerea sa si foarte probabil si a organizatiilor mai sus enumerate.

Oare cei de culoare din Africa ce parere au? Dar restul din sudul global?

Cititi va rog si:

Occidentul către Sudul Global: ‘nu puteți rămâne neutri’ față de războiul din Ucraina, sunteți ori cu noi, ori împotriva noastră

Vizionati va rog si:

Mai multe recomandari de filme pe acest subiect la:

https://analyticvision.wordpress.com/2023/03/17/the-commemoration-of-american-interventionism/

 

Tagged with: , ,

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. maria dakhel said, on martie 18, 2023 at 10:08 am

    Credeti ca ” cei de culoare” din Africa au avut timp sa constientizeze pericolul
    ” albilor”?
    Exact ca si românii, intre doua valuri de ocupatie, abia au reușit sa-si revină puțin.
    Cei cinstiti din popoarele colonizatoare constientizeaza mai clar uneori răul făcut in colonii de catre statele cărora le apartin, decat colonizatii insisi amăgiți cu oglinjoare si mărgelute.
    Ma refer concret la o carte scrisa de Jenny Erpenbeck, ” Eu plec, tu pleci, el/ea pleacă”. Una din concluziile amare ale scriitorului dupa ce a cunoscut cativa emigranti africani este că datorita uraniului extras din zona mandrilor tuaregi, popor cu o cultura ancestrala valoroasa, Germania si Franta au lumina. Tuaregii si cămilele au murit in masă prin iradiere. Si au ajuns sa cerșească la masa celor ce i-au jefuit.
    Lumea in care traim este cu mult mai salbatica si crudă decat pretind unii cand rostesc cuvinte precum democratie sau Dumnezeu. Dumnezeu a fost de prea multe ori folosit ca fațadă pentru jaf si crimă.
    Lucru pentru care vom da socoteala la un moment dat toti. Indiferent de culoarea pielii…
    ” Je suis Charlie” numai când sunt atins eu, albul.
    Cand moare iradiat copilul tuaregului sau e schilodit copilul afgan de minele plantate in Afganistan de catre rusii ce acum pretind ca sunt ortodocsi, devenim orbi si cantarim cu doua cantare.

    Apreciază

    • Geo said, on martie 19, 2023 at 11:35 am

      Si de fapt războiul împotriva Rusiei nu e pentru democratie e pentru resursele ei…si dezmembrarea ei în statuete vasale hegemonului…apoi urmează China…cu resursele Rusiei si forta de muncă a Chinei hegemonul își va asigura definitiv supremația…

      Apreciază

  2. Geo said, on martie 18, 2023 at 9:13 pm

    https://t.me/wyattreed13/199

    Apreciază

  3. Radu Humor said, on martie 18, 2023 at 10:54 pm

    „După WW2 Rusii s-au retras fara pre-conditii din partea lor de Germanie-ocupata
    si americanii nu s.au retras din partea lor de Germanie-la-fel-de-ocupata (dimpotriva …ocupara si partea lasata liber de rusi).
    Mica intelgere intre rusi si americani a fost ca rusi-i pasuiec un timp pentru c-ai investit prin Planul Marshal si nu este usa de biserica americanii … voiau profitul investitiilor din PLAN 😀 …daaar si ei , rusii au sa castige prin GAZ si materii -prim!
    Azi lucruri s-au stricat … taman cand trebuiau sa plecde americanii (cu PLINUL FACUT) …’otzii de ei s-au gandit sa le-o traga la rusii care n-aveau unde sa plece din vecinatatea europeana a nemtilor … cum erau de mers yankeii ….peste-o mare balta !
    Rusii isi joaca un PLAN care era gandit taman pentru ce se asteptau de la TARGUL SINCER (a la MINSK 2) american de la Yalta 😛 ”

    Mai multe analize excepționale, mai ales la comentarii, pe un ton aparent superficial găsiți la :

    https://www.cotidianul.ro/falimente-bancare-din-sua-criza-este-departe-de-final/

    Apreciat de 1 persoană

  4. timisorean1 said, on martie 18, 2023 at 11:22 pm

    China va depasi sua in rau. Nu sunt de acord ca „milioane de africani au construit literalmente Europa”(poate o parte din bogatiile europei de vest au avut legaturi coloniale). Mai degraba o distrug. Autorul are ceva cu rasa alba, nu zic ca nu are dreptatea lui, dar ne baga pe toti acolo! Europa de est si chiar Rusia nu au avut treaba cu sclavii africani. Dar el nu vede asta, nici pe rusi nu cred ca i are la suflet, nu prea ii pomeneste avand in vedere contextul din ucraina si ca rusii sunt pe partea cealalta, adica a lui. Eu il vad pe autor ca un pion alb.

    Apreciază

  5. acelas said, on martie 19, 2023 at 3:56 am

    Cutremur puternic în Ecuador: eforturile de salvare sunt în plină desfășurare pentru a scoate victimele de sub dărâmături – Video https://www.stiripesurse.ro/cutremur-puternic-in-ecuador-eforturile-de-salvare-sunt-in-plina-desfasurare-pentru-a-scoate-victimele-de-sub-daramaturi_2838970.html

    Apreciază

  6. Geo said, on martie 19, 2023 at 4:39 pm

    https://t.me/llordofwar/100930

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.