SACCSIV – blog ortodox

Hristos se naște, slaviți-L!

Posted in IISUS HRISTOS by saccsiv on decembrie 24, 2022
Tagged with:

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu Humor said, on decembrie 24, 2022 at 9:39 pm

    ” Sfânta Sărbătoare a Crăciunului prilejuiește ocazie de a sărbători nașterea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, și de a ne arăta recunoștința noastră sinceră pentru binecuvântările abundente pe care Dumnezeu le-a acordat vieții și țării noastre”.
    Crăciun Fericit !

    Apreciază

  2. abc said, on decembrie 24, 2022 at 11:04 pm

    Hristos se naște, slaviți-L!

    Ce reprezentam in icoana Nasterii Domnului?

    Icoana Nasterii Domnului este una din reprezentarile cel mai des intalnite, insa, a ramas necunoscuta in simbolismul ei. Desi ne-am inchinat in fata ei de multe ori, putini sunt cei care au observat ca Icoana Nasterii Domnului este impartita in trei registre. Primul registru simbolizeaza lumea cereasca, al doilea unirea dintre divin si uman, iar al treilea umanitatea.

    In primul registru, sus, apare bolta cereasca. O singura raza rasare din ea, descoperindu-ne ca Dumnezeu este unul in fiinta. Raza se desface in trei, aratandu-ne ca in Dumnezeu sunt prezente trei persoane: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, toate participand la mantuirea omului. Raza de lumina dumnezeiasca ajunge pana spre capul Pruncului Hristos. Pe la mijlocul ei, raza formeaza o stea. Referitor la acest aspect, IPS Laurentiu spune: „Raza cereasca coboara din cer peste un munte auster, care sugereaza lumea neprimitoare si ostila, lumea de dupa caderea in pacat a protoparintilor nostri Adam si Eva. Totodata, simbolic, stancile ascutite ale acestui munte sunt redate asemenea unor trepte, sugerand unirea cerului cu pamantul, prin pogorarea lui Dumnezeu la om si urcarea omului la Dumnezeu, prin minunea Intruparii lui Hristos. Deasupra stancilor vedem razele Luminii dumnezeiesti care mangaie intreaga creatie si alunga intunericul pacatelor si al necunoasterii de Dumnezeu prin Intruparea Fiului Sau”.

    In partea de sus, in dreapta compozitiei, in afara pesterii, un inger vesteste Nasterea Domnului unuia sau mai multor pastori. In partea opusa a compozitiei sunt mai multi ingeri, iar sub ei, trei magi, venind calare, aducand daruri. Magii nu au aceeasi varsta. Unul este tanar, altul matur si un altul batran, ceea ce ne descopera ca mesajul adus de Hristos se adreseaza intregii omenirii.

    In al doilea registru este reprezentata Maica Domnului, stand pe o hlamida purpurie, culoarea imperiala bizantina, simbol al faptului ca este „Imparateasa ingerilor”. Mama isi priveste pruncul, iar prezenta sa arata ca Hristos nu a avut un trup aparent, ci unul real. Acest registru nu este pur uman, caci este reprezentat si pruncul. Pruncul Hristos nu este infasat in scutece, ci invelit in giulgiu si asezat intr-o racla din piatra, elemente care anticipeaza moartea Domnului de mai tarziu.

    Amintim ca trecerea pe pamant a Logosului intrupat s-a petrecut intre doua pesteri: cea din Betleem (locul nasterii Sale) si cea din Ierusalim (locul inmormantarii Sale). Pestera simbolizeaza lumea cazuta in pacat, caci locul din pestera este unul intunecat, unul lipsit de lumina. Acesta este un motiv pentru care Hristos nu ramane in mormant, semn ca nu acesta este locul de odihna al firii omenesti.

    Daca privim cu atentie icoana Nasterii Maicii Domnului, observam ca cele mai apropiate de prunc sunt animalele. Aceste doua animalele reprezinta profetia lui Isaia (1, 3): „Boul isi cunoaste stapanul si asinul ieslea Domnului sau, dar Israel nu ma cunoaste; poporul meu nu ma pricepe“.

    In al treilea registru este prezent Iosif, mai mult indoielnic decat credincios celor descoperite. El asculta cuvintele unui batran, care potrivit apocrifelor ar fi Thyrreos – personificarea diavolului. Acest batran ii vesteste lui Iosif ca o fecioara nu poate naste, ca acest lucru e contrar legilor firii. Invoca drept exemplu toiagul pe care il poarta: un toiag uscat, nu poate inmuguri. Sunt si icoane in care Fecioara Maria nu priveste spre Prunc, ci spre Iosif. Rolul acestei priviri ar fi acela de a-i inlatura indoiala lui Iosif.

    Tertulian, scriitor bisericesc, care a trait in a doua jumatate a secolului al II-lea si prima jumatate a secolului al III-lea, a spus ca dupa cum Adam a fost facut dintr-un pamant feciorelnic, tot asa Hristos trebuia sa Se nasca dintr-o mama fecioara. Si dupa cum Eva era fecioara cand a primit cuvantul mortii, tot astfel se cuvenea ca Maria sa fie fecioara spre a-L primi pe Cuvantul vietii.

    In partea dreapta este redata scena imbaierii pruncului. Din marturiile episcopului Arnulf, pelerin la Betleem in secolul al VII-lea, reiese ca langa pestera in care S-a nascut Hristos, exista o cuva de piatra, care potrivit traditiei ar fi cea in care a fost spalat Pruncul dupa nasterea Sa. Si in evangheliile apocrife ale lui Iacov si Matei, se vorbeste despre doua femei, Salomeea si Zelemi, chemate de Iosif pentru a o asista la nastere pe Sfanta Fecioara. Aceasta scena a spalarii Domnului a provocat multe controverse, uneori lipsind din reprezentarea Nasterii Domnului. Se credea ca redarea acestui episod, ne-ar face sa credem ca Hristos a fost un simplu om. Insa, daca intalnim aceasta scena, ea are rolul de a intari adevarul fundamental mantuirii: Intruparea Fiului lui Dumnezeu. Potrivit Sfintilor Parinti, ceea ce nu a fost asumat, nu poate fi mantuit. Asa ne putem explica de ce zugravii au ales sa reprezinte si aceasta scena.

    Cert este ca scena imbaierii pruncului Hristos, nu se regaseste la Dionisie din Furna in „Explicarea artei bizantine” sau in „Erminia picturii bizantine”, desi alti doi zugravi, Manuil Panselinos si Teofan Cretanul, admirati de Dionisie, includ scena in reprezentarile lor.

    In Apus, apar mai multe inovatii in redarea Nasterii Domnului: Pruncul apare dezbracat si nu infasat in scutece, pestera a fost inlocuita cu o constructie facuta de om, Iosif apare langa Prunc, sunt introduse mai multe animale, incat Prucul Iisus abia mai poate fi vazut.

    In concluzie, putem spune ca Icoana Nasterii Domnului este o teologie in imagine, caci ea reda prin culoare si face prezent ceea ce Evanghelia ne descopera prin cuvant.

    Adrian Cocosila

    https://www.crestinortodox.ro/craciun/ce-reprezentam-icoana-nasterii-domnului-98380.html

    Apreciază

  3. Clement said, on decembrie 25, 2022 at 1:13 am

    Nasterea Mantuitorului sa ne bucure fiecare clipa a vietii si sa ne dea puterea de a vedea in fiecare copil roman o sansa a mantuirii neamului nostru .
    Daca ne vom dedica pana la sacrificiu copiilor si ii vom vedea cu ochii Mantuitorului si inima Maicii Sale, ne vom salva si patria si propriile suflete.

    Apreciază

  4. Duhul Capitanului said, on decembrie 25, 2022 at 1:29 am

    Din întunericul supraluminos al peșterii Betleemului se răspândește un infinit de lumina și iubire.Acest infinit să încălzească și peșteră cea întunecată și rece a sufletelor noastre.Craciun binecuvântat!

    Apreciat de 1 persoană

  5. Simion P. said, on decembrie 25, 2022 at 3:02 am

    Craciun Fericit!!!

    MEL GIBSON WILL MAKE ROTHSCHILD FILM

    Apreciază

  6. scortisoara said, on decembrie 25, 2022 at 6:06 am

    Hristos S-a născut ! Crăciun fericit !

    Apreciat de 1 persoană

  7. Fir of Christmas said, on decembrie 25, 2022 at 6:22 am

    Crāciun Fericit!

    Apreciat de 1 persoană

  8. Geo said, on decembrie 25, 2022 at 10:14 am

    rugăciunea de binecuvântare a marelui duhovnic Paisie Olaru:

    „Domnul Dumnezeu, Preamilostivul, să vă binecuvinteze. Domnul să vă ajute. Domnul să vă miluiască. Domnul să vă păzească de tot răul. Domnul să vă umple de bucurie duhovnicească.

    Domnul ca un bun și iubitor de oameni să vă ierte de păcate și în ceruri cu drepții să vă pazească.

    Binecuvintează, Doamne, pe robii Tăi aceștia și rugăciunea lor, și dragostea lor, și credința lor, și bucuria lor, și smerenia lor, și răbdarea lor.

    Binecuvintează, Doamne, osteneala lor, și căsuța lor, și pâinea lor, și copiii lor, și viața lor și cu sfârșit bun îi miluiește, iar dincolo, la ziua judecății, un colțisor de rai le dăruiește, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin!”

    Doar acestea să vi se împlinească și să aveți în case Crăciun alb cu miros de cozonaci și obraji de mere coapte!

    La mulți ani! Hristos se naște! Lăudați și cântați și vă bucurați!

    Apreciat de 1 persoană

  9. Irina said, on decembrie 25, 2022 at 10:18 am

    Nu e Crăciun, ci se spune Nașterea Domnului

    Apreciază

  10. Geo said, on decembrie 25, 2022 at 11:05 am

    https://t.me/DanDiaconu/2118

    Apreciază

  11. John said, on decembrie 25, 2022 at 11:45 am

    Apreciază

  12. costea said, on decembrie 25, 2022 at 12:25 pm

    Craciun fericit !

    Apreciază

  13. Mihai Rapcea said, on decembrie 25, 2022 at 1:29 pm

    e clar că trăim vremurile din urmă, când evreii se vor întoarce la Iisus Hristos: https://www.israeltoday.co.il/read/orthodox-rabbis-bring-jesus-home-for-christmas/

    Apreciază

  14. iulia20m said, on decembrie 25, 2022 at 2:57 pm

    Hristos s-a nascut! Sarbatori cu pace si cu liniste sufleteasca.

    Apreciat de 1 persoană

  15. Spaceman said, on decembrie 25, 2022 at 3:17 pm

    Hristos S-a născut!

    Crăciun fericit!

    Apreciat de 1 persoană

  16. Pr. Adrian said, on decembrie 25, 2022 at 4:48 pm

    Sărbători binecuvântate și fericite alături de cei dragi!

    Doamne ajută!

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.