SACCSIV – blog ortodox

Nicolae Iorga: ,,Ai dreptul să ierţi numai ce s-a făcut în paguba ta”

Posted in NICOLAE STEINHARDT by saccsiv on noiembrie 10, 2022

Nicolae Iorga:

,,Ai dreptul să ierţi numai ce s-a făcut în paguba ta”

Iata si ce spune parintele Nicolae Steinhardt, in Jurnalul fericirii, Editura Mănăstirii Rohia, Rohia, 2005, p. 70:

Omul, dacă raţionează în calitate de creştin şi vrea să se poarte conform cu doctrina creştină, poate – şi trebuie – să nu ţină seama de nedreptăţile săvârşite împotrivă-i, de insultele ce i se aduc lui, ca individ. Dar dacă ocupă o funcţie de răspundere ori se află în fruntea treburilor publice nu are dreptul să invoce principiul iertării spre a rămâne distant şi rece în faţa răului şi a lăsa pe nevinovaţi pradă ticăloşilor.

Eroarea tragică a lordului Halifax aceasta a fost, de a fi confundat două situaţii distincte. Şi nu numai a lui, ci și a numeroşilor zăpăciţi care cred că „nu judeca” şi „cine-s eu să judec?” se referă şi la interesele comunităţii, ale omenirii. Acolo e altfel, e invers: e nevoie de vigilenţă, de apărarea binelui, păstorul e iubit de turmă pentru că o păzeşte şi-şi pune viaţa pentru ea.

Sursa: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/cand-sa-ne-smerim-cand-sa-luam-atitudine

Cititi va rog si:

Sfantul Ioan Gura de Aur despre indiferenţi

 

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Felix said, on noiembrie 10, 2022 at 2:51 pm

    Parintele Nicolae Steinhardt:

    A disculpa in mod gratuit pe omul care greseste e o tactica demonica.
    Omul numai cand se stie responsabil, se lupta sa se indrepte.
    A disculpa permanent pe om, inseamna a nu-l mai pune in stare de pocainta.
    Dovada ca functionarii au si ei o raspundere a lor, directa, ca nu sunt simple automate si nu pot da mereu vina pe superiori ori invoca drept scuza ordinile primite e ca in Crez sta scris:
    „in zilele lui Pilat din Pont” , iar nu in zilele lui Tiberius Claudiu Nero Caesar!

    Apreciază

  2. Felix said, on noiembrie 10, 2022 at 3:48 pm

    „Ne-am ocupat deja de carbon, iar carbonul se îndreaptă foarte rapid către un sistem în care va fi foarte aproape de o monedă” – Michael Sheren, fost bancher central, COP27

    Observațiile sale au fost făcute în timpul sesiunii secundare COP27 a UN Climate Change Global Innovation Hub cu tema „Activele digitale de mediu, banii programabili și viitorul finanțării climei”, care a explorat „modul în care tokenizarea activelor de mediu prin tehnologia blockchain poate aborda fricțiunile în mobilizarea și distribuirea finanțării climei la nivel global”.

    „Începem să ne gândim să punem preț pe apă, pe copaci, pe biodiversitate […] „. – Michael Sheren, fost bancher central, COP27 – Mucenicul’s Blog
    https://mucenicul.wordpress.com/2022/11/10/incepem-sa-ne-gandim-sa-punem-pret-pe-apa-pe-copaci-pe-biodiversitate-michael-sheren-fost-bancher-central-cop27/

    Apreciază

    • abc said, on noiembrie 10, 2022 at 6:47 pm

      Începem să ne gândim să punem preț pe apă, pe copaci
      Si te miri mai jos ca Romania nu mai are armata ?!!
      Pai daca apa si copacii devin mai scumpe ca aurul, vorba vine (atunci tara aia de le are e o prada sigura), nu crezi ca o astfel de tara trebui numaidecat supusa ? Pai si-arunxi cum sa mai aiba tara aia armata ? Asa ca sa se mai apere o kuma de ora ?! Haida de, nu-i voie.

      Apreciat de 1 persoană

  3. Felix said, on noiembrie 10, 2022 at 4:36 pm

    România nu mai are armată. Pe 1 Decembrie, defilează militarii străini din NATO | Ziarul National
    https://www.national.ro/social/romania-nu-mai-are-armata-pe-1-decembrie-defileaza-militarii-straini-din-nato-780080.html

    Apreciază

  4. abc said, on noiembrie 10, 2022 at 6:41 pm

    Portavocile dracilor,
    nici nu au habar ce sa zica daca nu li se da speech-ul din regie:

    Momentul amuzant când șeful ONU a realizat că citește un discurs greșit la Conferința privind schimbările climatice Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Momentul amuzant când șeful ONU a realizat că citește un discurs greșit la Conferința privind schimbările climatice VIDEO https://ziare.com/antonio-guterres-secretar-onu/sef-onu-discurs-gresit-conferinta-schimbari-climatice-1771396?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

    Moment amuzant pe …. pana si tatal lor lenin, ala de l-au sarbatorit in 7 noiembrie, stia sa mobilizeze prostimea mai bine, astia, nepotii lor sunt praf. Sa nu stie ei sa lege doua cuvinte ?!!!! Vai de capul lor de bolsevici.

    Apreciază

  5. scortisoara said, on noiembrie 10, 2022 at 7:28 pm

    Mi-au ieșit ochii ca la melc când am văzut poza cu noua Miss America . Băiatul asta e Miss ????!!!!! Și o sa participe la Miss World și Miss Univers ????!!!!!

    https://www.activenews.ro/stiri/SUA-intre-lobby-si-realiate-Pentru-prima-oara-in-istorie-„Concursul-Miss-America-2023-a-fost-castigat-de-un-adolescent-transsexual-177373

    Apreciază

  6. Apa trece, pietrele rămân said, on noiembrie 11, 2022 at 9:32 am

    Mesaj preluat de pe grupul… FRASINEI

    Mesaj din online de la o personă anonimă:
    „Mănăstirea Frăsinei are nevoie de ajutor!
    Dragi oameni, frați creștini și surori creștine, ce urmează să vă transmit nu va fi ușor de citit, dar este necesar. Cu ajutorul lui Dumnezeu și al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, sperăm să trecem și peste această cumpănă, dar depinde mult de noi.
    Mănăstirea Frăsinei este pe cale să se schimbe foarte mult și întru totul, întrucât Arhiepiscopul Vâlcei Varsanfuie și Mitropolitul Craiovei Irineu, vor să dezbine această Mănăstire și randuiala acesteia.
    Ca frate creștin, trebuie să mărturiesc cele întâmplate și știute, din păcate, pentru a nu afecta pe nimeni, nu voi putea să îmi dezvălui adevarata identitate, nu pentru binele meu și pentru binele tuturor.
    Părinții de la Sfânta Mănăstire Frăsinei, au nevoie de ajutorul nostru mai mult ca niciodată, sunt
    neajutorați, și este momentul în care noi, creștinii, care ne-am folosit atat de rugăciunile Mănăstirii
    Frăsinei cât și de sfatul Părinților din Mănăstire, să venim în ajutorul și sprijinul acestora.
    Doar noi creștinii și credincioșii, care am primit bucuriile duhovnicești, atât prin ajutorul lui Dumnezeu cât și prin ajutorul părinților din Mănăstire, pentru a nu o pierde cu totul, trebuie să o sprijinim cu toată forța noastră și cu toată puterea noastră, pentru minunile de care cu toții am avut parte și le-am trăit, prin ajutorul oamenilor lui Dumnezeu.
    Odată cu schimbarea Starețului Mănăstirii Frăsinei, lucrurile s-au schimbat major.
    Povestea schimbării starețului:
    Totul a început înainte cu câteva săptămâni, Mănăstirea Frăsinei, a fost “atacată” de niște persoane,
    trimise direct de Arhipiescopie, pentru a îl înlătura pe Părintele Ioanichie. La ora 9 dimineața, 8 bărbați, în haine preoțești, cu comportament interlopesc, trimiși însuși de Arhiepisocul Varsanufie, au făcut tulburare în Mănăstire, încercând să acuze direct/indirect pe părintele Ioanichie și pe alți părinți de diferite lucruri pentru a îi putea scoate din Mănăstire. Cu ajutorul lui Dumnezeu aceștia nu au reușit, întrucât „lovitura de stat” pusă la cale de ei, a fost încurcată de Dumnezeu.
    Totuși în contextual neschimbabil de înlocuire a starețului (neschimbabil, deoarece ordinele erau clare de sus), s-a realizat un proces de votare pentru a pune alt stareț, părintele Ioanichie întrucât datorită vârstei sale înainte dorea deja să se retragă, s-a realizat acest procedeu, fiind forțat de împrejurări și de Arhiepiscop și Mitropolit. În urma voturilor care și acestea au fost măsluite, a fost pus un stareț în legătură directă de rudenie cu Arhiepiscopul Varsanufie, totuși nu au reușit să îl instaureze pe acesta, deoarece părintele ales nu a vrut să îndeplinească jocurile oculte ale acestora și a părăsit mănăstirea fără să se mai cunoască ceva despre acesta.
    Doresc să vă informez sau să vă readuc aminte, că Mănăstirea Frăsinei, până la momentul actual, a fost independentă, recunoscută de BOR, dar în rânduiala sa fără să fie realizate mutări ale părinților după bunul plac sau avuții ale mănăstirii vândute după bunul plac al Arhiepiscopiei sau pentru jocuri de interese personale.
    Toate acestea au fost posibile până în prezent deoarece, Sfântul Ierarh Calinic, pe vremea acestuia, a fost convocat un sinod cu toți Arhierii vremii, unde s-a stabilit printr-un act official, prin votul tuturor membrilor din sinod că nicio persoană Arhierească, nu va avea putere de decize asupra mănăstirii sau să intervină în rânduiala acesteia, acest document a fost semnat și oficializat de către Arhierii vremii și recunoscut de însuși domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fiind un act fundamental al funcționării mănăstirii, stabilit pe durată nelimitată.
    În urma presiunilor constante, după câteva săptămâni, aceștia au reușit să instaureze un nou stareț, inițial au avut o propunere cu care însuși părintele Ioanichie nu a fost de accord, fiind refuzat de călugării mănăstirii la o a doua tură de votare. Abia în a 3-a tură de voturi, acestea au fost din nou măsluite de către Mitropolit însuși, reușind să schimbe oficial starețul.

    Părintele pus ca stareț nu este recunoscut de către obștea mănăstirii, datorită modului în care acesta a fost ales, nu datorită vieții sale duhovnicești, pe care nu avem cum să o cunoaștem și trebuie să fim corecți, neputând la această oră afirmă ca părintele este vrednic sau nu, va depinde de cine ascultă, de Dumnezeu sau de oculți.
    Ce se întămplă acuma:
    În atenția tuturor creștinilor ortodocși care iubesc Sfânta Mănăstire Frăsinei, și care s-au folosit duhovniceste de darurile lui Dumnezeu prin părinții de la Mănăstirea Frăsinei, trebuie să știți una și bună.
    Odată cu aceste schimbări, doresc să vă informez că mulți călugări vor fi siliți și forțați prin diferite moduri meschine să plece, rânduiala slujbelor posibil să fie schimbată și Mănăstirea din Vale desființată.
    În urma informațiilor primite, pentru aceste două personaje menționate mai sus, nu contează că poate o soră creștină are un duhovnic de 1-5-10 ani, ei consideră că sunt și în orașe și că femeile nu mai au ce să caute în Mănăstirea din Vale, aceasta va fi închisă.
    Acum câteva zile, am încercat împreună cu soția mea să rămână cazată peste noapte și mi s-a transmis că nu mai este posibil întrucât nu mai pot face cazări la Mănăstirea din Vale și că niciun duhovnic nu va mai putea coborî. Auzind toate acestea și fiind tulburat, am încercat să primesc răspunsuri de la călugării din Mănăstire, nereușind de altfel, am căutat răspunsurile în satul dinainte mănăstirii, aflând toate acestea de la săteni + că însuși călugării, dupa 10-20-30 de ani de slujire lui Dumnezeu și nevoință, dacă vor mărturisi și nu vor respecta cele transmise mai sus, vor fi dați afară din Monahism.
    Nu vedeți? Cât de clar să fie, dacă până și Athos-ul României este deja atacat de acești oculți care îndeplinesc diferite jocuri și planuri, încă mai credeți că Biserica Ortodoxă Română este atacată degebea? Nu vedeți căci campaniile împotriva acesteia sunt din ce în ce mai agresive și smintite? Din pandemie încoace totul ia o întorsătură negativă.
    Ce este de făcut?
    Pentru că părinții din Mănăstirea Frăsinei, nu au nicio putere, un lucru este clar, dacă noi vom pierde această Mănăstire, îi vom pierde și pe părinții și pe duhovnicii acestia, întrucât mulți o vor părăsi, nevrând să primească altceva înafară de calea Domnului.
    Aduceti-vă aminte cât de mult v-ați folosit de sfaturile părinților din Mănăstirea Frăsinei. Nu cred că doriți pierderea Mănăstirii Frăsinei, aceasta fiind ultimul bastion, prin care noi ne-am regăsit, prin duhonivicii și călugării mănăstirii, schimbându-ne radical din viața noastră cea rea în cea bună.
    Personal eu și cu soția mea, am crescut duhovnicește în această mănăstire, am trecut cu ajutorul, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Măntuitorului nostru Iisus Hristos, prin duhovnicii mănăstirii Frăsinei, de la o viață destrăbălată și pierzătoare, am fost salvați atât duhovnicește cât și trupește prin minunea vindecării unui început de leucemie.
    Consider că în această situație, Dumnezeu ne pune credința, implicarea, iubirea, curajul de a mărturisi și acționa la încercare, consider că pentru ce EL și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ne-au oferit, este timpul ca și noi, creștinii ortodocși să întoarcem ceva la schimb, mulți nu știți ce se petrece, dar doar cu ajutorul nostru și implicarea noastră, se va putea face ceva.
    Cerem ca Mănăstirea Frăsinei să rămână așa cum este ea, cu rânduielile care au fost până acuma conform sinodului înființat de Sfântul Ierarh Calinic.

    Apreciază

  7. scortisoara said, on noiembrie 11, 2022 at 9:43 am

    Motanul din imagine e noul meu prieten de pe Instagram . Nou , nu e pt ca urmăresc profilul de câteva luni . E deosebit , se uita crucis , este foarte expresiv și foarte iubit de familia care l-a crescut . Ei sunt din Daghestan parca , sunt musulmani dar sunt foarte simpatici și sufletisti . L-au adoptat pe micuțul pisoi și-l răsfață .
    De curând i-au serbat ziua ,împlinise un an de zile . A fost distracție pe instagram pe contul lui Mufasik . Sunt foarte apreciate filmările cu el . Îl cheamă Mufasa dar este alintat de bunica și de părinți : Mufasik. Foarte simpatic și drăgălaș . într-una din filmări era atașat un audio cu o voce dulce de copilaș care spunea : ” You think I am cute ? Yes or No. Yes ?!!” sau alt audio : ” I love you , you love me , ok ,now you are my bestY ” E adorabil Mufasik . Dar nici cu ai mei nu îmi este rușine , ii dragalesc așa cum îl dragaleste Babuska ( bunica ) pe Mufasik. :)))))))) .

    https://www.youtube.com/channel/UCEsecxdvFMfF4r6YprGLyvw

    Apreciază

  8. […] Nicolae Iorga: ,,Ai dreptul să ierţi numai ce s-a făcut în paguba ta” […]

    Apreciază

  9. […] Nicolae Iorga: ,,Ai dreptul să ierţi numai ce s-a făcut în paguba ta” […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.