SACCSIV – blog ortodox

Vladimir Putin a ajuns in Iran

Posted in IRAN, RUSIA, Siria, Turcia, Vladimir Putin by saccsiv on iulie 20, 2022

DIGI 24 HD: Drone, cereale și „operațiuni speciale”. Putin a ajuns la Teheran unde va discuta cu Raisi, Khamenei și Erdogan

Președintele Iranului Ebrahim Raisi va găzdui un summit tripartit cu omologii săi rus și turc. Summitul este primul găzduit de președintele ultraconservator al Iranului de la preluarea mandatului anul trecut.

Summitul trilateral este aparent centrat pe Siria, ca parte a așa-numitului proces de pace de la Astana, pentru a pune capăt a peste 11 ani de conflict în țara arabă, scrie France24.

Toți cei trei lideri sunt implicați în Siria, Iranul și Rusia susținând regimul președintelui Bashar al-Assad și Turcia susținând forțele rebele.

Întâlnirea are loc după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat la sfârșitul anului trecut că va lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva militanților kurzi.

Iranul a avertizat deja că orice acțiune militară a Turciei în Siria ar putea „destabiliza regiunea”.

„Momentul acestui summit nu este o coincidență”, a declarat pentru AFP analistul rus Vladimir Sotnikov.

„Turcia vrea să desfășoare o „operațiune specială” în Siria, așa cum Rusia implementează o „operațiune specială” în Ucraina”, a spus el.

Turcia a lansat valuri de atacuri asupra Siriei din 2016, vizând milițiile kurde, precum și jihadiștii grupării Stat Islamic și forțele loiale lui Assad.

Summitul îi va permite, de asemenea, lui Erdogan să aibă prima sa întâlnire cu Putin de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Președintele turc s-a oferit de luni de zile să se întâlnească cu liderul rus în încercarea de a ajuta la rezolvarea tensiunilor globale crescute de la începutul războiului.

Putin și Erdogan vor discuta la Teheran și despre un acord care vizează reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei pe Marea Neagră.

Rusia vrea să cumpere drone din Iran

Duminică, la o zi după ce Biden și-a încheiat turneul din Orientul Mijlociu, Iranul a acuzat Statele Unite că provoacă crize în regiune.

Biden a promis că SUA nu va „tolera eforturile nici unei țări de a domina o altă țară din regiune prin consolidări militare, incursiuni și/sau amenințări”, într-o referire transparentă la Iran.

De asemenea, a subliniat eforturile diplomatice de a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară, un obiectiv pe care republica islamică a negat întotdeauna că-l urmărește.

Duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanani, a acuzat Statele Unite că „au recurs din nou la politica eșuată a fobiei iraniane, încercând să creeze tensiuni și crize în regiune”.

Statele Unite au declarat săptămâna trecută că Iranul intenționează să livreze Rusiei „sute de drone” pentru a-i ajuta în războiul împotriva Ucrainei, acuzație pe care Iranul a respins-o.

Imagini din satelit, obținute de CNN, prezintă mai multe drone militare iraniene expuse la o bază aeriană din centrul iranului, pentru a fi inspectate de către membrii unei delegații ruse. Rușii au vizitat baza respectivă de cel puțin două ori în ultima lună, a precizat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Editor : R.K.

Russian President Vladimir Putin, left, Iranian President Ebrahim Raisi, center, and Turkish President Recep Tayyip Erdogan pose for a photo prior to their talks at the Saadabad palace, in Tehran, Iran, Iran, Tuesday, July 19, 2022. (Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) Foto: https://www.timesofisrael.com/in-tehran-putin-raisi-and-erdogan-vow-to-continue-syria-cooperation/

ALEPH NEWS: Rusia a semnat un acord strategic pentru investiţii masive în sectorul petrolier din Iran

Rusia şi Iranul au semnat un acord strategic de cooperare în industria petrolului şi gazelor, Moscova urmând să facă investiţii de 40 de miliarde de dolari în industria energetică iraniană, în contextul sancţiunilor occidentale care vizează exporturile ruse de petrol.

Acordul a fost semnat în contextul vizitei preşedintelui rus, Vladimir Putin, la Teheran, unde se întâlneşte cu omologii săi din Iran şi Turcia, Ebrahim Raisi şi Recep Tayyip Erdogan.

Compania rusă Gazprom urmează să facă investiţii de 40 de miliarde de dolari în industria petrolieră din Iran, în virtutea contractului semnat cu Grupul Naţional de Petrol din Iran (NIOC), potrivit agenţiei IRNA, citată de publicaţia italiană Il Fatto Quotidiano.

„Este vorba de cea mai mare investiţie din istoria petrolieră a Iranului şi include investiţii pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaz North Pars şi a şase zăcăminte petroliere”, a declarat directorul general al companiei NIOC, precizând că Teheranul are nevoie de investiţii de 160 de miliarde de dolari pentru creşterea producţiei.

Intensificarea relaţiilor comerciale între Rusia şi Iran intervine în contextul sancţiunilor impuse de Grupul G7 şi de Uniunea Europeană asupra exporturilor de petrol din Rusia, ca reacţie la războiul din Ucraina.

 

Comentariu saccsiv:

Turcia și Iran au încheiat un acord de cooperare evaluat la 30 de miliarde de dolari pe an. Acesta este al doilea acord de mai multe miliarde de dolari pe care Teheranul îl încheie într-o singură zi, după ce a semnat un acord energetic de 40 de miliarde de dolari cu Rusia:

https://thecradle.co/Article/News/13250

Cititi va rog si:

OPINIE: În Eurasia, războiul coridoarelor economice este în plină desfășurare

 

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mihai T said, on iulie 20, 2022 at 1:56 pm

    La 00:48, în partea dreaptă, se vede un tip cu o geantă în mână. Se pare că aceea e vesta antiglonţ tip prelată. Astfel de agenţi au mai apărut în trecut în preajma lui Ptuin, iar anumite entităţi de media ziceau că cică ar fi valiza nucleară. Cel puţin în acest caz nu e valiza nucleară, e prelata antiglonţ zic eu. Omul a rămas afară după ce Putin a intrat în maşină.
    Această geantă antiglonţ se pare că are în ea un fel de prelată, care în caz de pericol se desface pentru a acoperi ”obiectivul”. Dacă vă amintiţi în cazul lui Shinzo Abe, au fost trase două focuri (se aude parcă cineva trage cu tunul) şi am înţeles că prima împuşcătură n-a nimerit. Acuma gândiţi-vă că dacă era acolo unul cu astfel de prelată şi-o desfăşura, Shinzo Abe ar fi putut scăpa.

    Apreciază

  2. scortisoara said, on iulie 20, 2022 at 1:57 pm

    Ce l-au „îmbolnăvit” ăștia în 4 luni de când a început operațiunea în Ucraina căci trebuia sa moara de „n” ori pana acum . Ba a mai făcut și copii . Asta e ca Borcea :))))) nu-l oprește nimic . Bravo Putinica !

    Apreciat de 2 persoane

    • San said, on iulie 21, 2022 at 12:30 pm

      Io zic ca Vladimir are toate pe inventar–Rossia including, c,a si Ceausescu și ca oricare conducător de tara adevărat,din lume și din istorie. Barbile cu palatul din Crimeea și alte dume de propaganda iudeomasonosatanista de pe Potomac trebuiesc urgent bagate-n spam.
      Forzavladimir,ca te așteaptă o Ioropa întreaga sa-i scapi de dracii ‘merloci !!!!A treia oara în doua sute de ani!!!

      Apreciat de 2 persoane

  3. geo said, on iulie 20, 2022 at 2:02 pm

    Iranienii au o problemă alimentară. De aceea au nevoie de Rusia ca de aer. Problemă pe care au rezolvat-o în această întâlnire dându-le ruşilor fix ceea ce le trebuia. OK, dar ce? Ce nevoie are Rusia? Teoretic Rusia nu are nicio nevoie. Practic însă Putin are o teribilă nevoie strategică pe care şi-a îndeplinit-o la această întâlnire. Mai precis, contra hranei, Putin a pus mâna pe gazul iranian, adică a doua rezervă de gaz a lumii!

    Acordul de la Teheran, unul echivalând 40 mld. $ anual(!!!) dă Gazprom acces la gazele iraniene prin controlul câtorva puncte cheie: extracţia – printr-un proiect de 20 mld. $ în care Gazprom va finaliza lucrările la câmpurile Kish şi Pars Nord, suplimentându-se capacitatea Iranului cu încă 100 mln. mc pe zi – dar şi lichefierea prin dezvoltarea întregii infrastructuri(conducte, staţii de lichefiere, terminale s.a.m.d.). În acest moment Putin are monopol pe gazul mondial. Iată „pohta ce-o pohtea”!

    Este o lovitură năucitoare! Ca şi dansul lui Erdogan care acum nu va mai fi legat doar de China – cu care Turcia are un contract bilateral – ci şi de Rusia. A face echilibristică între trei bărci e imposibil! Treptat, Turcia se îndreaptă inevitabil spre BRIC. Dar asta nu se va întâmpla atât de curând. Însă germenii se văd, adăugându-se succesului Rusiei la această trilaterală.

    Vă las să priviţi către lovitura năucitoare dată de Putin la Teheran. De ce e importantă? Pentru că şi după ce se vor ridica restricţiile, gazul iranian nu va merge printr-o conductă spre Europa, ci va fi lichefiat megând probabil spre alte ţări BRIC. Astfel Europa, din punct de vedere al gazului, rămâne o afacere rusească.

    https://trenduri.blogspot.com/2022/07/lovitura-de-la-teheran.html

    Apreciat de 3 persoane

  4. Clement said, on iulie 21, 2022 at 12:20 am

    Ramane un mister cum uriasele civilizatii akkadiana, sumeriana, persana au putut sa dispara sub furia unor barbari dominati de instincte revansarde ale unei mitice frustrari.
    Ismaelitii si-au impus ascendentul numeric asupra fiilor Sarei ( cata frunza, cara iarba) impartind lumea si dupa peste 4000 de ani, vedem urmarile.
    Analfabetismul trufasilor europeeni si a ratacitilor lor fii care au populat Lumea Noua au condus la naruirea Lumii Vechi si tradandu-L pe Hristos s-a revenit la moravurile precrestine.
    Sarpedos si Minos, fiii lui Zeus si ai Europei isi declara iar si iar pasiunea pentru Miletos…
    Atat a mai ramas din stralucirea grecilor.
    Oare ce ar raspune robinetii si gioanele lor daca ar fi intrebati ce stiu despre Mari,
    Sargon, Dilmun?
    Pe subiect: Putin stie ca nu se poate bizui pe Erdogan care este duplicitar, viclean, crud, organic anti-crestin.
    Da, robinetii si aliatii se tem.
    Ai nostri gangavesc slugarnic.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Ion T said, on iulie 21, 2022 at 12:34 am

    Daca vor sa te bage la zdup…te declara „asimptomatic”…iar tu nici nu sti ca trebuia sa porti botnita, pentru ca nu ai simptome.

    https://flux24.ro/noi-reguli-de-carantina-sunt-in-curs-de-aprobare-in-italia-asimptomaticii-vor-fi-arestati-daca-nu-poarta-masca/

    Nu mai vor ca cetateanul sa aiba autoturism personal, ca sa nu mai „polueze” si sa nu se mai duca unde vrea, cand vrea „muschiul” lui.

    Ajutând familiile care se luptă cu benzina scumpă și traiul scump și cu impact asupra emisiilor, contribuind la lupta împotriva schimbărilor climatice.

    https://www.gazetaromaneasca.com/integrare/italia/autobuze-metrou-gratis-roma-gualtieri/

    Induiesatoare grija lor fata de cetatean, am o lacrima in coltul ochiului…:-)

    Apreciază

  6. Spaceman said, on iulie 22, 2022 at 12:19 pm

    ‘Vladimir Putin: Rusia pune bazele unei noi ordini mondiale. Occidentul nu poate oferi lumii propriul model de viitor’

    http://stiri.tvr.ro/vladimir-putin–rusia-pune-bazele-unei-noi-ordini-mondiale–occidentul-nu-poate-oferi-lumii-propriul-model-de-viitor_910054.html#view

    Apreciază

  7. […] Vladimir Putin a ajuns in Iran […]

    Apreciază

  8. […] Vladimir Putin a ajuns in Iran […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.