Ierarhul grec este sigur că prin crearea Exarhatului în Africa, Biserica Rusă se face vinovată de schismă.

La 6 februarie 2022, mitropolitul Grigore de Peristeria al Bisericii Ortodoxe a Greciei a propus ca Biserica Ortodoxă Rusă să fie privată de autocefalie pentru o perioadă de cinci ani, relatează publicația greacă „Dogma”.

Potrivit ierarhului grec, Biserica Rusă trebuie privată de autocefalie pentru cinci ani și este necesar să fie convocat imediat Sinodul Panortodox pentru soluționarea „schismei rusești” care a apărut în urma creării Exarhatului Bisericii Ortodoxe Ruse în Africa.

Mitropolitul Grigore consideră că nu este logic ca Biserica Ortodoxă Rusă să vorbească împotriva Patriarhiei Alexandriei, deoarece autocefalia Bisericii Ortădăxe a Ucrainei nou înființată a fost acordată de Fanar și deci BORu trebuia în primul rând să se opună Patriarhiei Constantinopolului.

El este sigur că ceea ce a făcut Biserica Rusă în Africa, „o va face și pe teritoriul Patriarhiei Constantinopolului, iar apoi pe cel al Bisericii Greciei. Ne rămâne doar să așteptăm când vor veni”.

În opinia sa, autocefalia a fost acordată Moscovei în 1589 cu două condiții – să desfășoare activități în limitele teritoriului său și să fie în comuniune cu alte Biserici. Potrivit ierarhului grec, Moscova nu îndeplinește aceste două condiții, prin urmare conducătorul Fanarului trebuie să priveze BORu de autocefalie pentru o perioadă de cinci ani și să-l caterisească pe mitropolitul Leonid, nu pe preoții de rând.

„Această problemă trebuie rezolvată. Am făcut o propunere și am spus că este necesar să fie revocată, declarată nevalabilă autocefalia Bisericii Ortodoxe Ruse pentru cinci ani. Aceasta înseamnă că episcopii Bisericii Ruse vor intra concomitent în Sinodul Patriarhiei Constantinopolului. Atunci ei nu vor putea lua astfel de decizii, cum au luat în decembrie (cu privire la crearea exarhatului) „, a spus mitropolitul Grigore.

UJO a scris mai devreme că Biserica Ortodoxă a Greciei se teme de „extinderea” Bisericii Ortodoxe Ruse în Grecia și Turcia.