SACCSIV – blog ortodox

Până la 2.500 de lei amendă pentru cei care poartă mască textilă. Lucian Bode: „E ca și cum n-ar avea una”

Posted in Coronavirus, masca de protectie, Romania by Vali on ianuarie 7, 2022

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/pana-la-2-500-de-lei-amenda-pentru-cei-care-poarta-masca-textila-lucian-bode-e-ca-si-cum-n-ar-avea-una-1794157

Foto: GettyImages

De sâmbătă, cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, spune ministrul de Interne, Lucian Bode, într-un interviu pentru Digi24. Bode a explicat și cum se va face verificarea în teren. 

Întrebat cum o să fie făcută verificarea în teren, pentru a vedea cine ce mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Bode a precizat că nu este nevoie de indicații, ci de lege.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.

„Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Bode a fost întrebat care este amenda pentru cineva care poartă mască, dar nu este mască chirurgicală.

„Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a conchis ministrul de Interne.

Restricții pentru valul 5: Măștile textile nu vor mai fi permise

Comitetul Național pentru Situații de urgență a decis noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

  • a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • b) persoanele care sunt singure în birou;
  • c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  • f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. nenimenea said, on ianuarie 7, 2022 at 3:51 pm

    Și ci legea 55/2020 ce facem? Nu s-a abrogat, și este superioară unei hotărâri de guvern sau cnsu arahatian!

    Apreciat de 1 persoană

  2. dd_2d said, on ianuarie 7, 2022 at 4:03 pm

    Care e diferenta dinter masca textila si aia medicala? Caci din aia toxica cu grafen nu port.

    Apreciat de 1 persoană

  3. noname 7 said, on ianuarie 7, 2022 at 4:56 pm

    Referitor la acele masti albastre, chirurgicale:
    SPER ca nu sunt printre noi din aceia care o poarta pe nas. Chiar sper! Stiu ca in unele situatii ti-o pui, ca altfel nu poti, dar macar n-o pune pe nas si nu ii indemna pe altii sa o poarte.
    Diferenta dintre cea de material si cea chirurgicala e clara: aia textila se spala, cealalta, teoretic nu. Mai sper si ca nu dati banii pe botnite ca sa le aruncati la gunoi dupa. Spalati-le la masina impreuna cu hainele, iese si grafenul si parazitii, si „covidul” 😜. Nu se destrama. Asta vrea guwernul: sa dam banii in mod constant pe masti. Iar noi chiar asta nu vom face. Le spalam la masina, si suntem si ecologisti si sustenabili, ca doar reducem risipa de plastic, nu? 😅

    Apreciat de 1 persoană

  4. Radu Humor said, on ianuarie 7, 2022 at 4:58 pm

    „De sâmbătă, cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, spune ministrul de Interne, Lucian Bode, într-un interviu …”

    A spune așa ceva e ca și cum nu ai avea nimic sub cașchetă, …

    Apreciat de 2 persoane

    • gheorghe said, on ianuarie 8, 2022 at 7:20 am

      Chiar asa, ce s-a purtat pana acum inseamna ca „nu aveau masca”, …. nu-i asa?
      Din categoria schizofrenica – „ce vezi, nu e adevarat!”

      Apreciat de 1 persoană

    • dmaximilian said, on ianuarie 8, 2022 at 9:29 am

      „Este ca și cum nu ar avea mască”
      păi şi ce facem cu măsurile ”dăştepte” pe care le-au luat în ultimii 2 ani, una spunea că astea textile sunt bune

      ei nu ştiu de capu’ lor, doar de ce ordine le vine de sus

      Apreciat de 1 persoană

      • Radu Humor said, on ianuarie 8, 2022 at 9:42 pm

        Toate rudele celor morți de covidișul ăsta ar trebui să dea în judecată guvernele pentru crimă împotriva umanității deoarece moartea celor dragi se datorează obligativității de a purta timp de doi ani !!, ceva care nu numai că nu i-a protejat, ba mai mult le-a provocat moartea ! Să vezi atunci cum descoperă ăștia că n-au murit nici 10 % de covidiș și restul de alte boli, cum a fost și în realitate !

        Apreciază

  5. gigimutu said, on ianuarie 7, 2022 at 6:17 pm

    mai mereti in ….. mea cu mastile voastre, mai clocitilor !!!!!!!!!!

    Apreciază

  6. ghe said, on ianuarie 7, 2022 at 6:19 pm

    Deci oamenii au umblat doi ani de zile cu măşti textile,impuse cu forța. Cine nu a purtat aşa ceva a fost amendat,bătut,prigonit…
    Acuma tot ei ne spun că nu sunt bune de nimic,că e ca şi cum n-ai avea…!!!
    Ăştia îşi dau seama ce fac,ce vorbesc?!
    Aici e vorba de boală psihică!
    E bătaie de joc…

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 8, 2022 at 10:22 am

      ghe

      Ba mai mult, ni s-a spus ca n-a fost gripa pentru ca oamenii au purtat masca:
      Cat de analfabet functional sa fii s-o crezi pe Beatrice Mahler-Boca (managerul Institului Marius Nasta) cand spune ca anul trecut au fost foarte putine cazuri de gripa deoarece oamenii au purtat masca?
      https://saccsiv.wordpress.com/2021/08/23/cat-de-analfabet-functional-sa-fi-s-o-crezi-pe-beatrice-mahler-boca-managerul-institului-marius-nasta-cand-spune-ca-anul-trecut-au-fost-foarte-putine-cazuri-de-gripa-deoarece-oamenii-au-purtat-masca/

      Apreciază

    • Spaceman said, on ianuarie 8, 2022 at 11:07 am

      Unde a dispărut gripa? Conform statisticilor Institutului Național de Sănătate Publică, 199 de decese au fost înregistrate în România la persoane diagnosticate cu gripă în sezonul 2018-2019 și 187 decese în sezonul anterior (2017-2018).

      În România, de la începutul acestui sezon rece, au fost confirmate în laborator doar 6 cazuri de gripă și nu s-a înregistrat niciun deces (sursa: Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică)

      „…măsuri de distanțare peste tot în lume și frecventarea cu prudență a colectivităților, asociat cu purtarea măștii și toate celelalte măsuri, au dus, practic, aproape la dispariția transmiterii gripei”, a explicat medicul Gindrovel Dumitra.

      „Sezonul următor, 2020-2021, am avut pe de o parte un număr record de vaccinări împotriva gripei în România (Ministerul Sănătății a cumpărat un număr record de doze de vaccin pentru campania gratuită de vaccinare a persoanelor cu risc – peste 3 milioane, iar farmaciile au epuizat și ele în timp record stocurile de vaccin gripal).

      Și în acest moment avem măsurile de protecție păstrate în continuare, precum purtarea măștii, ceea ce împiedică mult transmiterea gripei.

      Din acest motiv, în România nu au existat, până acum, nici cazuri de infecție cu SARS-CoV2 suprapusă peste infecția cu virusul gripal”, spune medicul Gindrovel Dumitra.

      https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-25286609-unde-disparut-gripa-cate-cazuri-gripa-inregistrat-romania-aceasta-iarna-scazut-ele-spectaculos.htm

      Medicul Gindrovel Dumitra nu spune că, de fapt, aproape toate infecțiile respiratorii au fost considerate cazuri de covid, având la bază rezultatele irelevante ale testelor de covid.

      Apreciază

  7. Clement said, on ianuarie 7, 2022 at 6:22 pm

    https://www.ouest-france.fr/sante/masques-de-protection/le-ministere-de-la-sante-rappelle-17-millions-de-masques-pouvant-exposer-les-soignants-a-des-risques-375c54b6-c2c0-11eb-a65e-374cff38a16b
    Franta a retras 17.000.000 de masti FFP2 produse de Shandong Shengquan New Materials , considerate a fi potential toxice prin continutul de grafen.
    Alerta au lansat-o in 25 Mai 2021 si au relansat-o acum.
    De unde au achizitionat Rafila si Arafat aceste mizerii si ce comisioane au primit prin intermediari pentru a-i obliga pe romani sa isi faca praf plamanii ?

    Apreciază

    • Radu Humor said, on ianuarie 8, 2022 at 9:44 pm

      De la chinezi ….

      Apreciază

      • Clement said, on ianuarie 18, 2022 at 6:00 pm

        Si testele „nasofaryngeale” lot 122129 vandute in farmacii, achizitionate din Olanda ( koningin Julianplein 10, 1 e Verd 2595Aa, The Hague.E-mail: Peter@lotusnl.com ) sunt fabricate de TIB Triplex International Biosciences PEPPLE’S REPUBLIC OF CHINA
        – hotline: +86 400 7032032; fax +86-592-3788599
        Intrebarea este in buzunarele caror romani au intrat comisioanele celor doua filiere?

        Apreciază

  8. Spaceman said, on ianuarie 8, 2022 at 11:17 am

    De astăzi, masca medicală este, din nou, obligatorie, la nivel național, în toate spațiile închise și deschise, odată cu prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Cei care poartă alte tipuri de măști, textile sau din plastic, riscă amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgenţă, Raed Arafat, a atras, însă, atenția că informația potrivit căreia sunt obligatorii măștile de tip FFP2 este falsă.

    Raed Arafat: „Sunt interzise măștile textile, asta trebuie să se înțeleagă.”

    http://www.romania-actualitati.ro/masca-medicala-este-din-nou-obligatorie-la-nivel-national-164378

    Și dacă cineva alege să poarte o mască textilă peste cea medicală?

    Apreciază

  9. Spaceman said, on ianuarie 8, 2022 at 11:35 am

    Raed Arafat: Se reduce perioada de carantină – 5 zile pentru vaccinați și trecuți prin boală, 10 zile pentru ceilalți

    https://www.agerpres.ro/sanatate/2022/01/07/video-arafat-carantina-de-5-zile-pentru-persoanele-vaccinate-sau-trecute-prin-boala-10-zile-pentru-ceilalti–843467

    Apreciază

    • dmaximilian said, on ianuarie 8, 2022 at 1:58 pm

      si mâine o să fie ceva ce genul:

      Se reduce perioada de carantină – 1 zil pentru vaccinați, 10 zile pentru cei trecuți prin boală, 10 ani pentru ceilalți

      Apreciază

  10. Emailian said, on ianuarie 8, 2022 at 2:34 pm

    In hotararea HCNSU-nr.-1-din-05.01.2022 doar SE PROPUNE!

    Unde/care este legea care impune obligativitatea? Politia nu te poate amenda decat in baza unor legi publicate in Monitorul Oficial, nu in baza unor propuneri.

    Apreciază

    • dmaximilian said, on ianuarie 8, 2022 at 3:47 pm

      e propunere până se adoptă apoi se publică ca obligație

      Apreciază

      • Emailian said, on ianuarie 8, 2022 at 10:16 pm

        Se adopta de catre cine? Chiar nu intelegeti ca populatia a fost dresata prin astfel de ordine care nu au acoperire legala? Am ajuns o planeta de sclavi deoarece am fost prostiti sa credem ca ceea ce ne spun stapanitorii este „legea”. Ati citit „hotarea”? Sau stiti in baza carei legi v-ati imbotnitat timp de doi ani?

        Inclin sa cred ca Klaus Schwab are dreptate; populatia a fost adusa pana la pragul imbecilitatii si este necesara o noua forma de control.
        Domnul sa aiba grija de soarta celor ce nu se vor supune noii oranduiri!

        Apreciază

      • dmaximilian said, on ianuarie 9, 2022 at 9:13 am

        Emailian, înainte de a jigni – chiar credeți că 99% din populație se trezește dimineața la o cafea/un ceai şi o felie de pâine cu unt/margarină și citește ultimele legi din ”Monitorul Oficial” ??

        Apreciază

  11. Ridicol said, on ianuarie 8, 2022 at 11:34 pm

    Nu se poartă masca în magazine o să se poarte de mâine pe stradă, adică niciodată.

    Poliția și Jandarmeria ar trebui să-și vadă de atribuțiunile lor de ordine publică și infractori. nu daca o mască e fabricată dintr-un material sau altul. Prostie mai mare nu există. Cine are o masca mai pe langă vrea Bode nu e un criminal

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.