SACCSIV – blog ortodox

Fanarul: Ortodocșii și catolicii doresc să restabilească unitatea

Posted in CATOLICISM, ORTODOXIE, Romania by Vali on august 28, 2021

Sursa: https://spzh.news/ro/news/82153-fanar-pravoslavnyje-i-katoliki-zhelajut-vosstanovity-jedinstvo-v-soprichastii

Conducătorul Fanarului la întâlnirea cu membrii CBORU. Imagine: pagina de Facebook a episcopului Vitalii Krivițki

Patriarhul Bartolomeu a vorbit la întâlnirea cu Consiliul Bisericilor din Ucraina despre importanța dialogului intercreștin și interconfesional în lumea contemporană.

Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu a spus că ortodocșii și catolicii tind să restabilească unitatea în comuniune în cadrul întâlnirii cu Consiliul Bisericilor și al Organizațiilor Religioase din Ucraina (CBORU), care a avut loc pe 23 august la Kiev la inițiativa conducătorului Fanarului, transmite serviciul de presă al BUGC.

Observând că membrii CBORU simbolizează speranța Ucrainei, patriarhul a atins subiectul dialogului intercreștin și interconfesional în lumea contemporană.

„Dialogul este metoda prin care suntem chemați să depășim diferențele, să promovăm stoicismul, să luptăm împotriva părtinirii și intoleranței, să construim pacea și armonia, solidaritatea și cooperarea”, a spus el. „Este un semn al speranței că în ciuda ororilor din secolul al XX-lea, cea mai brutală eră din istoria omenirii, înțelegerea noastră a dialogului devine un instrument din ce în ce mai puternic pentru construirea de poduri și reconciliere. Această mișcare de apropiere și reconciliere în lumea noastră este net confirmată prin implicarea creștinilor în dialogul ecumenic”.

Potrivit conducătorului Fanarului, din a doua jumătate a secolului XX până în zilele noastre, multe legături ecumenice și de altă natură în apropie pe creștini și mărturisesc dorința comună, în primul rând a Bisericii Ortodoxe și a Bisericii Catolice, de a restabili unitatea în comuniune.

„Credem cu fermitate în forța și convingerea unui dialog autentic, în care nu vor exista învinși”, a adăugat patriarhul Bartolomeu.

În finalul întâlnirii, episcopul Bisericii Romano-Catolice din Ucraina Vitali Krivițki, membrul CBORU, a notat că în timpul discuției cu conducătorul Fanarului, cuvântul „dialog” a fost repetat cel mai des.

De asemenea, UJO a scris că Patriarhul Bartolomeu i-a dăruit conducătorului BUGC o panaghie cu semnătura sa. Conducătorului BUGC a înțeles acest gest ca o recunoaștere a demnității episcopale a întregii BUGC.

de Ecaterina Filatova

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. sky said, on august 28, 2021 at 3:59 pm

    Dorinta de unitate nu e ceva rau in sine, insa conteaza in ce conditii; Ortodoxia nu e compatibila cu actualele dogme Romano-Catolice, mai ales cele stabilite la Conciliile Trent, Vatican I si II. La cat de multe si de mari diferente dogmatice sunt, o unitate nu se poate forma deocamdata (niciodata), doar una formala in duh ecumenist, iar Romano-Catolicii se departeaza din ce in ce mai mult de ceea ce au fost in 1054 cand erau diferente mai putine (nu mai mici) ca Filioque si primatul papal. In Ortodoxie, Biserica, adevarul de credinta, nu atarna de decizia unui Patriarh sau episcop local, pe cand pentru Romano-Catolici da, infailibilitatea papala este failibilitatea Bisericii Romano-Catolice; In Ortodoxie Capul Bisericii este Hristos Dumnezeu si sa ne amintim ce a spus Mantuitorul Hristos ca „pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.” (Matei 16.18) Piatra fiind Hristos, garantie mai mare nu exista.

    Apreciat de 4 persoane

  2. Cristian Daniel said, on august 28, 2021 at 4:47 pm

    …sa restabileasca unitatea cu ereticii si schismaticii catolicii??? este ca si cum ai vrea sa te unesti cu satana in loc sa te lepezi de el…Niciodata asa ceva!!!

    Apreciat de 5 persoane

  3. noname 7 said, on august 28, 2021 at 6:20 pm

    Dar pe mine m-a intrebat cineva?
    Ce, eu nu sunt Ortodox?

    Apreciat de 2 persoane

  4. Duhul Capitanului said, on august 29, 2021 at 10:20 pm

    Unitate în satana….

    Apreciat de 1 persoană

    • sky said, on august 30, 2021 at 3:05 pm

      El e doar un episcop local care nu poate decide pentru toata Biserica; cred ca acest tip de intalniri publicate in presa sunt pentru ignoranti, din motive geopolitice sau in duhul lumii „tolerante” de azi (desigur ca ignorantii, in ce priveste invatatura de credinta, sunt peste 90% dintre crestini) dar cei ce cunosc dogmele stiu foarte bine cat e de mare prapastia de diferente intre BO si RC, si ca unirea e imposibila in aceste conditii si in plus, Hristos e capul Bisericii, El o apara ca intotdeauna.

      Apreciat de 2 persoane


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.