SACCSIV – blog ortodox

Iran va intra în Shanghai Cooperation Organization

Posted in CHINA, IRAN by saccsiv on august 26, 2021

Teheran Times: Iran to join Shanghai Cooperation Organization

Iran va intra în Shanghai Cooperation Organization

11 August 2021, TehranTimes

TEHERAN – Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse Nikolai Patrushev a avut o convorbire la telefon cu omologul său iranian, amiralul Ali Shamkhani, discutând miercuri după-amiază despre Afganistan, Siria și Golful Persic, precum și despre vestea că Iranul va intra, în curând, în Shanghai Cooperation Organization (SCO).

Patrushev și Shamkhani au discutat despre cooperarea continuă ruso-iraniană în domeniul securității.

Shamkhani a mai scris miercuri pe contul său de Twitter: „În urmă cu o oră, într-o convorbire la telefon cu prietenul și colegul meu Nikolai Patrushev, secretar al Consiliului de Securitate Național al Rusiei, am examinat evoluțiile din Afganistan, Siria și Golful Persic”.

Secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională a declarat: „Din fericire, obstacolele politice din calea aderării Iranului la acordul de la Shanghai au fost eliminate, au rămas doar formalitățile tehnice pentru finalizarea calității de membru al Iranului”.

Shanghai Cooperation Organization este o continuarea Shanghai 5 Organization.

Shanghai 5 Organization a fost o organizație formată din cinci membri fondată în 1996 în primul rând cu obiective militare și de securitate. De atunci, Shanghai Cooperation Organization a evoluat, atât în ​​ceea ce privește creșterea numărului de membri, cât și în ceea ce privește mecanismul și sfera activităților și a obiectivelor sale.

Potrivit surselor disponibile, în iunie 2002, în cadrul unei reuniuni la Sankt Petersburg, Rusia a semnat cartea SCO, alături de liderii statelor membre ale organizației, care furniza informații detaliate cu privire la obiectivele, principiile, structura și funcționarea acesteia și, prin urmare, Shanghai Cooperation Organization a fost înființată în mod oficial în conformitate cu dreptul internațional.

În 2005, trei țări, Iran, India și Pakistan, s-au alăturat organizației ca membri observatori, iar India și Pakistan au devenit membri permanenți în 2017. Iranul a solicitat aderarea permanentă în 2006 și 2015. Deoarece acceptarea cererii oricărei țări necesită acordul tuturor membrilor Shanghai Cooperation Organization, Iranul nu a putut până acum să adere din cauza opoziției din Tadjikistan și Uzbekistan.

Fără prezența activă a Iranului și rolul său de legătură între Est și Vest în planul Chinei al noului Drum al Mătăsii, va fi dificil să se atingă obiectivele planului, iar China este foarte conștientă de acest lucru. Deoarece atât în ce privește rutele terestre cât și cele maritime, poziția geopolitică a Iranului pe Drumul Mătăsii este vitală.

Planul, care include două rute comerciale – „Centura Economică a Drumului Mătăsii” și „Drumul Mătăsii Maritim al secolului 21”, implică investiții a peste 65 de țări în infrastructura economică.

„Centura economică”, care acoperă ruta terestră a Drumului Mătăsii, fiind și ruta antică a Drumului Mătăsii, leagă China de Europa de Est și de Vest prin Asia Centrală și Asia de Vest, precum și țările Kârgâzstan, Kazahstan, Uzbekistan, Iran, Turcia, Ucraina. Include Polonia, Belgia, Franța și în cele din urmă Italia.

Drumul Mătăsii Maritim al secolului 21 leagă China de Asia de Sud-Est, Africa și chiar Europa, cum ar fi de Grecia și Italia, pe mare, pe la nordul Mării Mediterane.

Multe țări care se află pe calea centurii economice a Chinei sunt și membre ale Shanghai Cooperation Organization care se află în perspectiva relațiilor comerciale cu Iranul. Experții consideră că Asia Centrală este una dintre regiunile potențiale pentru dezvoltarea exporturilor.

De asemenea, Republica Islamică Iran a plasat perspectiva poziției economice a țării, împărțind regiunea Asia de Sud-Vest în patru subdiviziuni: „Asia Centrală” –  „Caucaz” -„Orientul Mijlociu” și „țările din vecinătate”.

Regiunea Asiei Centrale include cinci țări: Tadjikistan, Turkmenistan, Kârgâzstan, Kazahstan și Uzbekistan. Această zonă reprezintă aproximativ 34% din suprafața totală prevăzută, cu aproximativ 13% din populația totală.

Un studiu al nivelului de dezvoltare al țărilor din această regiune arată că oferă bune oportunități pentru avansarea obiectivelor de export ale Iranului. După prăbușirea Uniunii Sovietice și apariția de noi țări, Iranul a făcut multe eforturi pentru a intra pe piețele acestor țări, dar nu a obținut rezultatul dorit.

Conform celor mai recente statistici ale Organizației pentru Dezvoltare a Comerțului, cu excepția Turkmenistanului, niciuna dintre aceste țări nu s-a numărat printre cele mai importante piețe țintă pentru bunuri. În 2017, exporturile Iranului în Turkmenistan au atins 418 milioane dolari, apoi a scăzut cu aproximativ 4%.

Între timp, Iranul își poate extinde exporturile către aceste țări în diverse domenii, inclusiv de energie (petrol, gaze și electricitate). Rolul Iranului în relațiile economice, situația geopolitică a regiunii, ruta de transport aflată în impas a Asiei Centrale, facilități și infrastructură precum Sarakhs-Tajan-Mashhad-Bandar Abbas și porturile Chabahar și Bandar Abbas, pot fi foarte eficiente.

Țările din Asia Centrală nu au acces la rutele pe ape. Prin urmare, prin planul său economic Belt-One Road, China va oferi acestor țări căile de acces ale Iranului la rutele pe ape. Așadar Iranul ar putea fi punctul lor de legătură cu rutele pe ape, oferindu-le un bun acces la transporturile prin Golful Persic.

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Australia a construit primele lagare de reeducare covid said, on august 26, 2021 at 12:45 pm

    https://mobile.twitter.com/disclosetv/status/1430823997911052288

    Apreciază

  2. geo said, on august 26, 2021 at 2:34 pm

    Apreciat de 1 persoană

  3. geo said, on august 26, 2021 at 2:36 pm

    Apreciază

  4. […] Iran va intra în Shanghai Cooperation Organization […]

    Apreciază

  5. […] Iran va intra în Shanghai Cooperation Organization […]

    Apreciază

  6. […] Iran va intra în Shanghai Cooperation Organization […]

    Apreciază

  7. […] Iran va intra în Shanghai Cooperation Organization […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.