SACCSIV – blog ortodox

Kurzii din Irak învață chineza pentru a profita de locurile de muncă oferite de companiile din China

Posted in Uncategorized by saccsiv on ianuarie 28, 2022

AP: Chinese soft power in Iraq: Speak the language, get jobs

Kurzii din Irak învață limba mandarină, pentru a profita de locurile de muncă oferite de companiile din China

În nordul Irakului, o școală de limba chineză promovează puterea de comunicare

De SAMYA KULLAB, 28 Ianuarie 2022, AP

Conferențiarul chinez Zhiwei Hu le vorbește studenților de la departamentul de limbă chineză de la Universitatea Salahaddin din Irbil, Irak, miercuri, 19 ianuarie 2021. Școala de limbă chineză din nordul Irakului atrage studenți care speră să obțină locuri de muncă la un număr tot mai mare de companii chinezești din sectoarele petrolului, infrastructurii, construcțiilor și telecomunicațiilor din regiune. (AP Photo/Khalid Mohammed)

IRBIL, Irak (AP) – Într-o sală de clasă din nordul Irakului, Zhiwei Hu își conduce elevii ca un dirijor de orchestră. El dă indicații cu o întrebare, iar răspunsul elevilor săi răsună într-o chineză perfectă și fluentă.

Bărbatul de 52 de ani a predat cohortei de 14 elevi kurzi irakieni la solicitarea consulatului chinez din orașul Irbil, situat în nordul țării.

Clasa sa face parte dintr-un experiment cu Universitatea locală Salahaddin: Dacă acești studenți reușesc să absolve, departamentul de limbă chineză va fi deschis oficial pentru înscrieri, permițând astfel companiilor chinezești din regiunea kurdă a Irakului, din ce în ce mai numeroase, să selecteze pentru angajări.

Regin Yasin se află în față. „Am vrut să învăț limba chineză pentru că știu că China va avea un avantaj în viitor”, a declarat studentul în vârstă de 20 de ani. „China se va extinde aici, de aceea am ales-o.”

Interesele Chinei în Irak, ancorate în energie pentru a-și satisface nevoile în creștere, se extind. Beijingul construiește centrale electrice, fabrici, instalații de tratare a apei, precum și școli, foarte necesare, în întreaga țară.

Zeci de contracte semnate în ultimii ani asigură o amprentă din ce în ce mai mare a Chinei, chiar și în timp ce marile companii occidentale, inclusiv cele americane, își pregătesc ieșirea. În timp ce oficialii irakieni spun că își doresc o prezență mai mare a SUA, ei găsesc atractivă oferta Chinei de dezvoltare fără condiții pentru democrație sau reformă, precum și diplomația sa iscusită.

„Școala de limbi străine este o proiecție a puterii chinezești, pentru a familiariza regiunea cu China. Cu cât sunt mai familiarizați, cu atât vor fi mai atrași de produsele chinezești”, a declarat Sardar Aziz, un cercetător care a scris recent o carte în limba kurdă despre relațiile dintre China și Irak.

Companiile chinezești domină sectorul economic cheie al Irakului, petrolul, iar Beijingul consumă 40% din exporturile de țiței ale Irakului. Dar, de la o orientare restrânsă asupra hidrocarburilor, investițiile chinezești au crescut pentru a include și alte industrii, finanțe, transporturi, construcții și comunicații.

Schimbarea a fost stimulată în urma anunțului din 2013 al președintelui chinez Xi Jinping cu privire la ambițioasa inițiativă Belt and Road, supranumită Noul Drum al Mătăsii, compusă dintr-o gamă vastă de inițiative de dezvoltare și investiții din Asia de Est, prin Orientul Mijlociu, până în Europa. Statele Unite o consideră neliniștitoare, asemănătoare unui cal troian pentru expansiunea chineză.

Inițiativa cere Chinei să dezvolte relații cu statele de pe traseul său prin coordonare politică, conectivitate la infrastructură, integrare comercială și financiară, precum și legături interumane.

În 2017, consulatul chinez a abordat Colegiul de limbi străine al Universității Salahaddin cu ideea de a înființa un departament de limbă chineză. Deschiderea unei școli în capitala Bagdad a venit cu riscuri de securitate, dar regiunea nordică administrată de kurzi era relativ sigură.

La început, universitatea nu era sigură că va fi atractivă pentru studenți sau că va putea găsi instructori calificați, a declarat decanul colegiului, Atif Abdullah Farhadi.

Așa că Farhadi a cerut consulatului să furnizeze și să plătească pentru profesori, manuale, un laborator audio și alte tehnologii de clasă, precum și oportunități de schimb la Beijing.

„Au îndeplinit toate cerințele”, a spus Farhadi. Departamentul a fost deschis în 2019, și urmează să absolve prima sa promoție anul viitor. „Apoi ne vom extinde”.

Studenții au spus că învățarea scrierii în mandarină, limba oficială a Chinei continentale, a fost cea mai grea parte. Mii de caractere speciale au trebuit să fie memorate.

Și apoi a fost vorba de pronunție.

„Le tremurau limbile”, a spus Hu. După cinci ore de lecții, de cinci ori pe săptămână, timp de trei ani, acum ei „vorbesc foarte bine”.

Farhadi și-ar dori să fie la fel și pentru Departamentul de limba engleză; consulatele americane și britanice au oferit rareori ajutor, a spus el.

„Aceștia nu ne sprijină deloc”, a spus el.

Pe măsură ce China își mărește amprenta economică, firmele petroliere occidentale și-o reduc pe a lor. Multe dintre ele și-au exprimat nemulțumirea față de mediul investițional riscant din Irak, și față de condițiile contractuale nefavorabile.

Ieșirea gigantului petrolier american Exxon Mobil din câmpul West Qurna 1 anul trecut, a avut loc în ciuda rugăminților irakiene de a rămâne, a declarat la vremea respectivă ministrul petrolului, Ihsan Abduljabbar Ismail, pentru The Associated Press. Prezența unei mari companii americane în Irak a servit mult timp ca o asigurare pentru alte companii.

British Petroleum, operatorul celui mai mare câmp petrolier irakian, Rumaila, intenționează să se desprindă de afacerea sa de acolo cu o altă entitate deținută în comun cu CNPC din China. Alte companii petroliere, inclusiv Lukoil din Rusia, cer modificări ale termenilor contractuali ca o condiție pentru a rămâne.

Companiile chinezești domină contractele petroliere, de la exploatarea câmpurilor până la furnizarea de servicii în aval, și continuă să câștige tot mai multe. Recent, Irakul a finalizat termenii cu compania chineză Sinopec pentru dezvoltarea câmpului de gaze Mansuriya, care ar putea produce 300 de milioane de picioare cubice standard pe zi dacă va fi aprobat de următorul guvern irakian.

Investiția în Irak este un risc pe care China este dispusă să și-l asume. Având marje de profit mai mici, firmele chinezești oferă întotdeauna contracte mai atractive și la prețuri mai mici, au declarat oficiali din industrie și oficiali irakieni.

Joi este ‘Colțul chinezesc’ la departamentul de limbi străine.

Întreprinderile chinezești – de la petrol la tapiserie – vin și se întâlnesc cu studenții sub pretextul exersării cunoștințelor lingvistice. Cei mai mulți se încheie cu promisiuni de angajare viitoare.

„Vorbim în chineză și vorbim despre afaceri și viitor”, a declarat un student, Hiwar Saadi. „Ei vin la noi pentru a ne cunoaște și pentru a stabili o legătură.”

Doi studenți lucrează deja cu jumătate de normă pentru o companie chineză de telecomunicații ca traducători.

„Este opusul în toate celelalte departamente din universitate. Oferta este mare, dar cererea de locuri de muncă este scăzută”, a spus Farhadi. „Aici, studenții refuză ofertele de locuri de muncă pentru a se concentra pe studiu.”

Lecțiile acoperă, de asemenea, aspecte ale culturii și istoriei chineze. Hu se grăbește întotdeauna să le reamintească studenților de trecutul de aur comun al Beijingului și al Irbilului: Irakul a făcut parte din vechea rută comercială a Drumului Mătăsii, care lega dinastia Han a Chinei de Occident.

Un fost ambasador irakian la Beijing, Mohammed Saber, a declarat că, în perioada în care a fost acolo, oficialii chinezi aminteau adesea de istoria lor comună. Mulți chinezi și-au amintit, de asemenea, cum în anii 1950, Irakul a trimis tone de curmale în China pentru a ajuta în timpul foametei.

Când Sabir și-a început postul în 2004, comerțul dintre Irak și China se ridica la aproximativ o jumătate de miliard de dolari. Când a plecat în 2010, acesta era de 10 miliarde de dolari. Anul trecut a ajuns la aproximativ 30 de miliarde de dolari.

„Ei au nevoie de petrolul nostru, iar noi trebuie să găsim o piață pentru a ne vinde petrolul. Drumul merge în două direcții”, a spus el.

Yao Yan, originar din Beijing, care vinde produse fabricate în China în piața Langa din Irbil, este de acord.

O figură mică, înconjurată de mormane de genți și pantofi, ea a declarat că Irakul i-a oferit perspective economice mai bune. Ea își trimite câștigurile acasă pentru a avea grijă de fiul ei adolescent cu handicap.

„Chiar și atunci când există o criză economică aici”, a spus ea, referindu-se la criza de lichidități de anul trecut, stimulată de scăderea prețului petrolului, „banii sunt încă buni pentru China”.

La școala de limbi străine, Diaa Sherzad tocmai a terminat un examen oral.

Tânărul de 21 de ani a spus că se gândește mereu la ce va face în continuare. „Cel mai important lucru pentru mine, este cum îmi pot servi poporul mai bine. Dacă știu limba chineză, asta mă va ajuta. Pentru viitor, pentru orice”.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Iran va intra în Shanghai Cooperation Organization

 

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Spaceman said, on ianuarie 29, 2022 at 8:53 am

  Siria s-a alăturat miercuri (12 ianuarie 2022) inițiativei chineze Belt and Road Initiative (BRI), Noul Drum al Mătăsii →

  http://www.xinhuanet.com/english/20220113/819fc4163f384be6b8fdf2f4d9956a1c/c.html

  Apreciază

 2. Simion P said, on ianuarie 29, 2022 at 11:30 am

  Apple Releases Pregnant Man Emoji To Brainwash The Public

  https://miamistandard.news/2022/01/28/apple-releases-pregnant-man-emoji-to-brainwash-the-public/

  Apreciază

 3. Simion P said, on ianuarie 29, 2022 at 11:41 am

  KLAUS SCHWAB IN 2017: „MERKEL, PUTIN, TRUDEAU WERE WEF YOUNG GLOBAL LEADERS”

  https://www.bitchute.com/video/rA9x9M7FPq0w/

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: