SACCSIV – blog ortodox

A cazut in mainile talibanilor baza de date biometrice folosita de armata SUA pentru indosarierea populatiei afgane. Astfel vor fi depistati cei ce au colaborat cu coalitia

Posted in AFGANISTAN, AMPRENTARE, BIOMETRIE, SCANAREA IRISULUI, SUA, talibani by saccsiv on august 18, 2021

The Intercept: THE TALIBAN HAVE SEIZED U.S. MILITARY BIOMETRICS DEVICES

DISPOZITIVELE MOBILE DE IDENTIFICARE BIOMETRICĂ DIGITALĂ A ARMATEI S.U.A. AU CĂZUT ÎN MÂINILE TALIBANILOR

Dispozitivele de colectare și identificare biometrică au fost confiscate săptămâna trecută în timpul ofensivei talibanilor.

De Ken Klippenstein, Sara Sirota, 18 August 2021, The Intercept

Un soldat al armatei americane scanează ochii unui rezident afgan cu un Sistem Automat de Identificare Biometrică în timpul unei misiuni în Turkham, Afganistan, pe 6 octombrie 2011. Foto: Tauseef Mustafa / AFP prin Getty Images

Talibanii au confiscat dispozitive biometrice militare americane care ar putea ajuta la identificarea afganilor care au lucrat cu forțele coaliției, au declarat pentru Intercept oficiali actuali și foști militari.

Dispozitivele, cunoscute sub numele de HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment, adică Echipament Mobil de Stabilire a Identității între Agenții) au fost confiscate săptămâna trecută în timpul ofensivei talibanilor, conform unui oficial al Comandamentului Operațiunilor Speciale Comune și trei foști militari americani, care se tem că talibanii ar putea folosi datele sensibile pe care acestea le conțin. Dispozitivele HIIDE conțin date biometrice digitale de identificare, cum ar fi scanarea digitală a irisului ochiului uman și a amprentelor degetelor de la mâini, precum și informațiile biografice ale persoanelor, și sunt utilizate pentru a accesa baze de date centralizate mari. Nu este clar cât de mult din baza de date biometrice a armatei SUA privind populația afgană a fost compromisă.

Deși au fost catalogate de armata SUA ca mijloace de urmărire a teroriștilor și a altor insurgenți, au fost colectate la scară largă, și utilizate în cardurile de identificare, și datele biometrice ale afganilor care au asistat SUA, au spus sursele.

„Procesam mii de localnici pe zi, trebuia să-i putem identifica, în căutarea vestelor sinucigașe, armelor, strângerea de informații etc.” a explicat un antreprenor militar american. „[HIIDE] a fost folosit ca instrument de identificare biometrică digitală pentru a identifica localnicii care lucrează pentru coaliție.”

Un purtător de cuvânt al Agenției de Informații pentru Apărare a cerut clarificări de la Biroul Ministerului Apărării dar nu a primit niciun răspuns.

Un veteran al Operațiunilor Speciale ale Armatei a spus că este posibil ca talibanii să aibă nevoie de instrumente suplimentare pentru a prelucra datele din HIIDE, dar și-a exprimat îngrijorarea că Pakistanul ar putea ajuta cu asta. „Talibanii nu au echipamentele necesare pentru a utiliza datele, dar ISI au”, a spus fostul oficial al operațiunilor speciale, făcând referință la agenția de spionaj din Pakistan, Inter-Services Intelligence. Se știe că ISI lucrează îndeaproape cu talibanii.

Armata SUA a folosit din plin dispozitivele HIIDE în războiul global împotriva terorii și a folosit biometria digitală pentru a ajuta la identificarea lui Osama bin Laden în timpul raidului din 2011 în ascunzătoarea sa din Pakistan. Potrivit reporterului de investigație Annie Jacobsen, Pentagonul a avut scopul de a aduna datele biometrice a peste 80% din populația afgană, pentru a putea localiza teroriști și criminali.

„Nu cred că cineva s-a gândit vreodată la confidențialitatea datelor sau la ce ar trebui să se facă în cazul în care sistemul [HIIDE] ar cădea în mâinile răufăcătorilor”, a spus Welton Chang, ofițer șef de tehnologie pentru Human Rights First (Drepturile Omului cu Prioritate), el însuși fost ofițer de informații al armatei. „Mai departe, aparatul militar și diplomatic al SUA ar trebui să se gândească cu atenție dacă să mai implementeze astfel de sisteme și în alte situații la fel de fragile precum cea din Afganistan”.

Departamentul Apărării a urmărit să împărtășească datele biometrice colectate de HIIDE si cu alte agenții guvernamentale, cum ar fi Biroul Federal de Investigații și Departamentul pentru Securitate Internă. În 2011, Biroul de Responsabilitate al Guvernului a criticat Pentagonul pentru că nu a făcut suficient pentru a se asigura că aceste alte agenții de supraveghere au acces ușor la informații, avertizând că armata „limitează capacitatea partenerilor săi federali de a identifica potențiali criminali sau teroriști”.

Dar SUA nu au colectat doar informații biometrice despre criminali și teroriști; ci și de la afganii care au ajutat armata. De exemplu, un contractant al Departamentului de Stat a căutat să recruteze un tehnician cu experiență în utilizarea HIIDE, și a altor echipamente similare, pentru a ajuta la înscrierea localnicilor afgani care au aplicat pentru un loc de muncă la ambasadele și consulatele SUA.

Guvernul federal a colectat date biometrice digitale de la afgani, în ciuda faptului că știa riscurile pe care le implică întreținerea unor baze de date mari de informații cu caracter personal, în special având în vedere atacurile cibernetice recente asupra agențiilor guvernamentale și companiilor private. Aceste eforturi continuă să se extindă.

De exemplu, un articol din februarie 2020 publicat de armată a indicat faptul că armata își va moderniza tehnologiile biometrice digitale, vechi de 20 de ani, și a salvat mai mult de 1 milion de intrări în Sistemul Automatizat de Identificare Biometrică a Pentagonului, sau ABIS, care deține HIIDE precum și date colectate de alte dispozitive similare.

„Această bază de date actualizată va face mai eficientă pentru războinici colectarea, identificarea și neutralizarea inamicului”, a scris colonelul Senodja Sundiata-Walker, manager de proiect pentru programul de biometrie digitală al Pentagonului.

Bugetul propus de președintele Joe Biden pentru armată în anul fiscal 2022 prevede mai mult de 11 milioane de dolari pentru a achiziționa 95 de dispozitive mobile noi de colectarea datelor biometrice digitale care să fie adăugate la cele utilizate în Afganistan și Irak.

Tagged with: , ,

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. scortisoara said, on august 18, 2021 at 4:53 pm

    Sa vezi măcel de-acum … citisem deunăzi pe undeva ca deja au ucis o femeie pentru ca nu a vrut sa le gateasca : au bătut-o cu paturile armelor după care au aruncat o grenada în alta camera …

    Apreciază

    • VioletaB said, on august 18, 2021 at 9:39 pm

      @scortișoara Nu mai credeți tot ce vedeți la tv. E clar un fake news și toate operațiunea Talibanii este aranjata de CIA cu actori de criza, iar știri de genul acesta au rolul de a sensibiliza masele față de bieții „refugiați”, pt că oricum nu femeile și copiii sunt refugiații, cu bărbații în floarea vârstei deci este clar vorba de o invazie..

      Totul face parte din planul elitelor.

      https://mobile.twitter.com/JeimesD/status/1427919452616761348

      https://mobile.twitter.com/Rambo95Reality/status/1427997064886112262

      Apreciază

      • scortisoara said, on august 19, 2021 at 8:17 pm

        Am citit în presa online nu am văzut la tv . Nu exclud o reeditare în Afganistan a situației din Siria de acum câțiva ani . Dar sa știți ca mie îmi e mila de oamenii care fug , disperarea lor e reala …nu e fake , nu toți au intenții rele , sunt prinși în vâltoarea manipulărilor ca și noi pe aici …

        Apreciază

  2. Marian said, on august 18, 2021 at 5:59 pm

    Atunci este explicabila tema de…urmari pentru colaborationisti dar nu numai !

    Apreciază

  3. Carlos said, on august 18, 2021 at 7:24 pm

    Astăzi la știri :

    Apreciază

  4. VioletaB said, on august 18, 2021 at 8:10 pm

    Pare să fie un PsyOps gen 11 sept… Iar ii scot pe talibani in fața pt mai multe aspecte din anul lor, invazia „refugiaților” in Europa (ba chiar via Romania, care nu a refuzat primirea refugiaților precum Ungaria), apoi atacurile cibernetice cu care ne tot amenință de ceva vreme, așa cum au făcut și cu plandemia..

    https://mobile.twitter.com/JeimesD/status/1427717151394250757

    Imaginile virale cu avionul in care se urca refugiații arată că e vorba de un avion gonflabil, nu real.

    https://mobile.twitter.com/bigberrsa00/status/1427845388233584643

    Totul este teatru de proporții.

    Apreciază

  5. stef said, on august 18, 2021 at 8:41 pm

    Parca toate „erorile”astea de gaini fara cap au fost facute special pentru a declansa o migratie masiva catre Europa…

    Apreciază

    • gigimutu said, on august 19, 2021 at 10:55 pm

      da Stef,

      totul e planificat, nu stiu daca ai auzit de planul Kalergi, cauta pe net si o sa te lamuresti cum sta treaba cu migratia (spre Europa, ma refer)

      Apreciază

  6. George said, on august 19, 2021 at 1:11 am

    1109 (11 sept) are indicativul avionul respectiv : https://mobile.twitter.com/faking_space/status/1427799751479660548/photo/1
    https://pbs.twimg.com/media/E9CQThyXIAgTOLG?format=jpg&name=900×900
    Unii spun ca ar fi cam un avion gonflabil .

    Apreciază

  7. sky said, on august 19, 2021 at 9:02 am

    Suferinta mare in Afganistan, oamenii inca se inghesuie disperati la aeroportul din Kabul
    https://www.rt.com/news/532456-us-troops-taliban-kabul/

    Apreciază

  8. acelas said, on august 22, 2021 at 12:15 am

    vorba unei comentatoare de pe un alt site, legata de afganistan si „succesul” americanilor de acolo, oricum ei stiau bine de tot ceea ce va urma, e un haos programat ..

    „Daca ar fi iesit victoriosi americanii ar fi profitat doar ei de victorie. Acum cand au dat-o in gard, cer solidaritate internationala. Sa-i ia pe afgani acasa la ei. Ce vina au ceilalti ca nu pot sta potoliti in tara lor ?”

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.