Vești proaste în ceea ce privește prețul pâinii. Pagubele provocate culturilor de grâu în doi din cei mai mari exportatori mondiali precum şi îngrijorările legate de calitatea recoltei de grâu în al treilea mare exportator au dus cotaţiile la grâu la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, cea ce a creat noi temeri cu privire lainflaţia preţurilor la alimente pentru milioane de persoane vulnerabile.

Care sunt cauzele care vor duce la scumpirea alimentelor

Seceta şi canicula au continuat să pârjolească culturile de grâu din Canada în luna iulie, la câteva luni după ce o iarnă brutală a lovit culturile de grâu din Rusia.

Pierderile de producţie din aceşti mari producători mondiali vor fi compensate doar parţial de câştigurile înregistrate în alte ţări, pentru o cultură agricolă care este plantată pe cea mai mare suprafaţă a globului şi care este utilizată pentru produse de bază precum pâine, paste şi cereale pentru micul dejun.

Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au crescut cu 9,5% săptămâna aceasta, până la cel mai ridicat nivel de după 2012, după ce Departamentul american al Agriculturii şi-a redus estimările privind producţiile de grâu din Canada şi Rusia, ceea ce va afecta stocurile şi comerţul mondial. O recoltă mai mică de grâu în SUA creează presiuni suplimentare, după cum anunță Agerpres.

Impactul va fi resimţit atât de gospodării cât şi de guverne, în special din ţările sărace care se bazează pe importuri. Şi atât în SUA cât şi în altă parte, costurile mai mari la pâine vor reprezenta o nouă presiune asupra unui lanţ de aprovizionare cu alimente care se confruntă deja cu un deficit de mână de lucru şi probleme cu logistica.

„Piaţa se îndreaptă acum spre un deficit global”

„Consumatorii vor vedea preţuri mai mari, nu este nicio îndoială. Preţul pe care îl plătim pentru grâu pe măsură ce cotaţiile futures cresc, indiferent de care este preţul când vine brutarul, se transmite imediat asupra preţului fâinii”, a declarat vicepreşedintele firmei King Milling Co, James Doyle.

În plus, aprecierea grâului până la cele mai mari valori din ultimii ani este şi una contra-sezonieră, venind într-un moment în care de obicei silozurile de cereale din emisfera nordică încep să se umple cu grâul proaspăt recoltat. În aceste condiţii, guvernul american prognozează că rezervele mondiale de grâu vor coborî la cel mai redus nivel din ultimii cinci anii iar livrările marilor exportatori vor fi afectate în special.

„Piaţa se îndreaptă acum spre un deficit global. Aceasta intensifică îngrijorările cu privire la inflaţia alimentelor. Grâul este un produs alimentar esenţial”, declară Carlos Mera, directorul de cercetare de la Rabobank, conform sursei citate.

Cotațiile la grâu au o mare influență

Având în vedere că grâul este materia primă pentru orice de la baghetele din Franţa şi până la tăiţeii din Asia, cotaţiile la grâu au un impact mai direct asupra consumatorilor spre deosebire de alte culturi precum porumb sau soia boabe, care sunt folosite în principal ca nutreţ pentru animale.

Fluctuaţiile preţurilor la materiile prime au nevoie de timp pentru a se transmite de-a lungul lanţurilor de aprovizionare. În plus, preţurile cu amănuntul pot să fie mai imobile, deoarece în unele cazuri costurile cu alimentele sunt subvenţionate de guverne. Însă costurile mai mari acum înseamnă că preţurile la grâu vor rămâne la un nivel ridicat până când recoltele din emisfera sudică, de la începutul lui 2022, vor reduce presiunile.