SACCSIV – blog ortodox

Romania se afla la coada salariilor din Europa dar romanii platesc mai mult decat altii pe haine, carne, lapte, branza, oua, etc.

Posted in Europa, hrana, Romania by saccsiv on august 4, 2021

Salariile din Europa, potrivit Eurostat, arată ca în graficul de mai jos. E vorba de salariul mediu net anual luat în 2020, calculat în euro, al unui cuplu fara copii:

Și acum să trecem la prețuri. Mai întâi, laptele, brânza, ouăle. Indicii de preț sunt în tabelul de mai jos. Cum trebuie citite datele din tabel: Dacă media din UE a prețului la lapte, brânză și ouă e de 100 de lei, atunci în România costă 92.3 lei. Cel mai ieftin costă la polonezi (67,9 lei) și cele mai scumpe sunt la norvegieni (161,6 lei).
Se poate vedea că în Lituania, Cehia, UK, Serbia, Ungaria, Muntenegru, Turcia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord sau Polonia, prețurile la aceste produse sunt mai mici decât în România.
Cititi va rog mai multe la https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24954541-desi-avem-salarii-mai-mici-romania-carnea-mai-scumpa-decat-polonezi-haine-dam-mai-mult-maghiarii-iar-branza-sunt-cel-putin-10-tari-care-mai-ieftina.htm

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Da said, on august 5, 2021 at 12:36 am

    De la otomani incoace suntem cei mai jecmaniti

    Apreciat de 2 persoane

  2. Mihai T said, on august 5, 2021 at 8:24 am

    Primele trei țări la venit anual (Elveția, Islanda, Norvegia) nici una nu e în UE.

    Apreciat de 2 persoane

  3. Marian said, on august 5, 2021 at 8:30 am

    Saccsiv , nu stiu de unde ai graficele { si nici nu ma intereseaza } insa , la capitolul salarii…este fix pe inima mea . Nu pot sa nu reproduc { din memorie fireste deci nu te-astepta la exactitate absoluta } spusele unui fost Prim Ministru al Romaniei si de asemenea fost lider sindical si Avocat al Poporului , adresate ” investitorilor straini ” : ” – VENITI SI INVESTITI IN ROMANIA CACI AICI , AVEM CELE MAI MICI SALARII ” . Spunea asta prin 1996 adica , pe vremea cand romanii duceau acasa banii cu carutzele , iar de cumparat cu ei…puteau cumpara o paine si doua oua . Repet subiectul este fix pe inima mea asa incat , asteapta-te sa intervin daca cineva va da vreo replica ce nu-mi va conveni , fara suparare . Vorbesti dumneata si arata graficele , despre preturile la alimente adica , lapte , branza oua …scl . care , in Romania sant cu mult mai mari decat in alte tari ale acestei BLESTEMATE U.E. Asi fi mai mult decat de acord cu dumneata , daca si numai daca , ai fi adaugat si faptul ca , in Romania se face cea mai mare risipa alimentara din intreaga UE . In majoritatea tarilor enumerate d e dumneata , oamenii cumpara doar atat cat au nevoie iar daca , totusi le prisoseste ceva cedeaza acel prisos organizatiilor de caritate pentru ca alti oameni sa aiva si ei pe masa…ceva . Aia nu se simt umiliti { cel putin nu arata asta } de faptul ca , mananca prisosul altora . In Romania oamenii cumpara …10 kg. de carne macra , folosesc doua cel mult trei kg. iar ceea ce ramane , ajunge dupa cateva zile…la gunoi . Fireste exemplul pe care l-am dat este oarecum fortzat insa , intelegi dumneata ce-am dorit sa exprim , chiar nu ma-ndoiesc de asta . Mai romaneste spus : frate , ai cumparat…10 kg. de ceva , iar tu nu folosesti decat cel mult trei kg. si constati asta imediat ce ajungi acasa …cedeaza ce este in plus unor organizatii de caritate pentru ca , aia sa ajute cu alimentele , cu hrana ce-ti prisoseste tie , oameni mult mai nevoiasi decat esti tu , care-ti cumperi prea mult fatza de ceea ce ai neaaparata nevoie . Ma rog , asta-i parerea mea si nu-i necesar sa te impiedici in ea , daca nu crezi ca am macar 1% dreptate in ceea ce spun . ATENTIE : eu sant un pensionar ce ” primeste ” din partea statului Roman ” ceva ” in plus peste 250 de…Euro reprezentand pensia pentru cei peste 40 de ani munciti . Adica , pe jumatate cat primeste un maltez sau un polonez pentru cam aceeasi perioada de munca si…contributie sociala . Respect Sccsiv si-ti multumesc pentru postare !

    Apreciat de 2 persoane

    • saccsiv said, on august 5, 2021 at 8:47 am

      Marian

      Cu adevarat este fortata treaba cu „romanii cumpara 10 kg, folosesc doar 3 kg si restul arunca”. Iar la restul europenilor este mai rau:
      https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/sanatate/romanii-obezi-i-risipitori-cu-mancarea-afla-cata-mancare-arunca-europenii–217492962.html

      Apreciază

    • Ion said, on august 5, 2021 at 10:32 am

      Esti influentat de statistici mincinoase. Sunt minciuni acele date pv risipa romanilor. Preturile f mari sunt datorate mafiei corporatiste si de guvern, matrixului.

      Apreciază

      • Marian said, on august 5, 2021 at 5:27 pm

        @Ion Jura-te ca nu-i adevarat ce-am scris !!! Ai vazut gunoaiele ce troneaza in sectorul 1 ? Ei bine te anunt ca , si-n celelalte sectoare este la fel singura diferentza o consttuie faptul ca , la ailalti gunoaiele sant colectate . Ma poti crede pe cuvant caci , pana la pensionare am lucrat aproape un an de zile { n-am avut incotro caci nu aveam inca varsta pentru pensionare iar de angajat…nu ma mai angaja nimeni } la Statia de Sortare a Deseurilor Menajere aia de langa REMAT si stiu ce-am vazut acolo . Ai dreptate insa , acolo unde spui de ce-s preturile foarte mari iar asta , chiar n-o pot contesta .

        Apreciază

    • Ion said, on august 5, 2021 at 10:42 am

      Inca ceva, in 2006 basescu le a spus investitorilor: Veniti si CUMPARATI TERENURILE AGRICOLE DIN ROMANIA CA SUNT CELE MAI IEFTINE. Au cumparat juma de tara sa aiba banii plasati in imobiliare

      Apreciază

      • Marian said, on august 5, 2021 at 5:28 pm

        @Ion Asta nu inseamna ca , ceea ce-am spus eu despre acel fost Prim Ministru nu este real mai ales ca , se poate verifica

        Apreciază

  4. Ioana said, on august 5, 2021 at 8:49 am

    Apreciat de 1 persoană

  5. ledpanell said, on august 5, 2021 at 10:00 am

    @marian
    Consumul exagerat in societati consumeriste duce si la asa ceva, risipa mancarii. Ca sociolog, m-am enervat cand am vazut cum au fost distruse, falimentate magazinasele de cartier unde nu intrai cu carucior care nu e carucior, diminutivat ci ditamai carutul, in care sa se vada decimetrii cubi goi, spatiul ramas liber care trebuie umplut cu orice ca sa nu parem saraci! In magazinele de cartier mancarea era mai sanatoasa, nu aveai carucior si nici macar cos de mana, in care iarasi sa se poata vedea pretinsa sau reala opulenta.
    E o problema complexa privind consumul identitar in societati capitaliste. Identitare sunt multe chestii, si uneori consumul e ostentativ. Termenul e incarcat ideologic, presupunand intentie, cata vreme multa lume habar n-are ce se intampla cu ea. Cine identifica presiunea sociala uriasa, scapa partial de ea. Ca deh, tot om moare. Presiunea sociala e peste tot, si functioneaza ca si manipularea-sunt eficiente daca nu le constientizezi, ba le iei in deradere. Ori, prin comparatii inconstiente sau greu constientizabile, lumea incearca sa cumpere tot mai mult, cu mult peste necesar, pentru a umple cosul. Nu intamplator se uita unii la altii in carucioare. Dispretul unora ca n-ai bani sa umpli caruciorul face parte din presiune sociala. Desigur ca cei care se uita cu dispret nu pot fi constienti ca aplica presiune sociala, fortand consumul exagerat. Ignoranta e minunata.
    Deci…avem un popor care de secole traieste in saracie, ajunsa la sange, inscrisa in ADN, in mentalul colectiv. Saracia duce la orientare prezenteista, adica „aici si acum”, eventual dimineata zilei de maine. Orientarea prezenteista il impiedica pe om sa-si faca planuri de viitor de orice fel. Nu se invoca aici o excursie prin vara, cu banii adunati de cateva luni. Ala nu e plan. Guvernele si cei din spatele lor fac planuri, nu cetateanul. Saracia economica duce la saracie morala si de toate felurile. O parte din consumul exagerat e facut de frica zilei de maine. Alta parte, pentru a demonstra ca avem bani!
    In Moldova, cu cat saracia e mai mare, cu atat creierul e alterat pe masura. Chestii normale, neutre axiologic au devenit probleme existentiale-hainele, mancarea, masina, telefonul, laptopul, apartamentul. In primul rand chestii vizibile, de asta multi tineri isi iau telefon si haine, pentru ca masina second si camera de camin se vad mai la urma sau deloc. Pe fond de saracie, pana si mersul pe strada, mancatul la restaurant nu mai pot fi normale. Sunt urme de demonstrativitate, de consum simbolic, pe alocuri ostentativ. Sigur ca toate astea au fost incurajate, ca sa castige multinationalele.
    Absolut toti oamenii sunt victime, chiar daca unii par deasupra sistemului sau pe val. Insa cu cat suntem mai victime, cu atat se promoveaza agresiv discursul liberului arbitru, a libertatilor, alde n-ai venit ok in Romania, n-ai decat sa pleci in alta tara. Halal libertate, halal alegeri. La mintea cucosului ca pentru a alege ai nevoie de minim 2 variante, si nu alegi pe principiul care e mai putin rea. Ar trebui sa fie complementare, nu opuse. Asa ca suntem „liberi” sa nu consumam excesiv. In practica stresul social, goana, agitatia permanenta nu-i mai lasa pe oameni sa gandesca.
    Un exemplu de consum ostentativ si nu doar identitar, simbolic, prin care ne exteriorizam elemente de personalitate: cei care arunca mancarea la gunoi in loc sa dea la saraci, cersetori. Aceiasi oameni lasa bacsis gras la chelner, si, daca sunt mai multi la masa, creste sansa de bacsis gras, ca cei din jur formeaza deja presiune sociala. Dar, cand un sarac cerseste pe strada, aceiasi oameni devin economi, zgarciti, cauta fise de 10…50 bani sa scape de ele. Si multa lume prefera sa arunce mancarea decat s-o valorifice altfel. Am citit cu totii, banui, povestea lui Robinson Crusoe care dupa 23 ani de stat pe insula, si ajuns pe vas, isi ticsise salteaua cu pesmeti. Foamea ajunsa la os. N-am prea invatat din asta. Beleaua e insa ca cumparand mancare in prostie, crestem sansa de cancere si boli, pentru ca marketurile ne ofera mancare modificata genetic si nu numai genetic. Uneori mancarea e ok ca si continut, dar e stropita cu pesticide cancerigene. Asa ca..cei care se dau mari ca au cosul plin in hipermarketuri…nu stiu ce-si fac cu mana lor. Obsesia de a manca carne zilnic a ajuns o boala…carnea in sine face rau, fie si nemodificata genetic.
    Cat despre preturi la alimente, genocidul poporului roman a inceput in forta in ’90, pe toate caile. Printre altele, mancarea sanatoasa a ajuns mult mai scumpa, un lux, pentru a forta lumea fara bani sa ingroase cozile la spitale. Sistemul se scoate usor, invocand la aproape orice boala stresul. Nu ala social, care vine de la guverne, ci reactivitatea ta, adica tot tu esti de vina ca nu abordezi problema corect. Cresterea preturilor a urmat deseori ritualizarea de tip masonic, impotriva crestinatatii. Scumpirile au fost de sarbatori-de Craciun si de Sfintele Paste, ca sa pedepseasca lumea aia care inca mai reprezenta un mic obstacol impotriva Noii Ordini Mondiale.
    Ca si in anii 2009-2010, criza ce va veni va lovi Romania inzecit fata de restul tarilor ue, care ne vand cele mai proaste alimente la cel mai mare pret. Si daca n-o fi chiar cel mai mare, asta nu anuleaza argumentatia deloc. Sunt satul de statistici inutile. Viata nu e in statistici care te fac bogat daca ai masina in rate.
    O mica paranteza privind nivelul de trai. In alte tari un salariu de 2000-3000E inseamna, poate, 100camasi! Daca la noi un salariu minim inseamna 10-15 camasi, e firesc sa ne falim cu o camasa sau un blug. E jale in toata lauda asta, care ascunde disperari profunde. Saracia e imensa. Pana si oameni la pardesiu „din Mall”, cand scapa o fisa de 50 bani pe jos ezita uneori secunde daca sa o ridice sau nu. Secundele alea arata cata saracie inconstienta au in ei, desi portmoneul e plin cu bani.
    P.S. Presupun ca buna parte din agresivitatea sociala e datorata si mancarii, a hormonilor, toxinelor din carne si nu numai. Sper sa nu ajungem in viitorul apropiat la comportament de carnivore…

    Apreciază

    • Marian said, on august 5, 2021 at 6:34 pm

      @ledpanell Hai sa-ti mai spun ceva apropos de ceea ce aratai despre diferenta referitoare la ivel d e tari de la noi vs. cea din alte tari ale acestei blestemate UE . In urma cu zece ani unul dintre baietii mei , pe atunci angajat al ISU ca paramedic avand un salariu sau solda dracu stie ce era de 3000 de lei , si-a dat demisia si-a plecat in UK unde { avea treaba aranjata inca de-aci } s-a angajat la un spital din Nothingam sa faca aproximativ aceeasi treaba pe care-o facea aici in Romania si , s-a angajat pentru ceva mai mult de 2000 s-o faca . Fireste este vorba despre 2000 de LIRE STERLINE si chiar daca nu prea pot face comparatii intre numarul d e camasi pe care le putea cumpara aici in Romania cu acei 3000 de lei , sigur am putut vedea ca , cu acele 2000 de Lire Sterline isi putea cumpara nu doar niste camasi ci si ca , putea traii { asa cum traieste dealtfel si astazi } macar decent . Asta ca sa nu mai adaug faptul ca , inca de anul trecut salariul i-a fost marit si chiar a primit marirea aceea , spre deosebire de multi dintre fostii sai camarazi ramasi in tara carora , le-au fost promisi niste bani si….au ramas cu promisiunea . Si se mai intreaba unii , pentru ce parasesc romanii tara lor ducandu-se incotro vad cu ochii ! Inca odata , o postare excelenta pentru care te felicit !

      Apreciat de 1 persoană

  6. Mihai T said, on august 5, 2021 at 1:33 pm

    Elveţia (nu e membră UE) – venit anual 132.693,28
    Bulgaria, România, Lituania, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Polonia (membre UE) – venit anual adunat de 127.742,11

    Apreciază

  7. Marian said, on august 5, 2021 at 5:43 pm

    @ledpanell Am citit replica dumitale si in dunga si , n-am reusit s a trag decat o concluzie : pana si aceasta risipa alimentara este rodul educatiei precare a fiecaruia dintre noi . Nu-mi amintesc ca pana in 1990 sa fi vazut multe bucati de paine aruncate la gunoi iar carne , branza sau lapte si oua … sa fim seriosi , mai repede iti taiai mana decat s a faci asta ! Daca asta o insemna ROMANIA EDUCATA atunci…stam bine . Ai dreptate atunci cand spui ca mancarea sanatoasa a ajuns un lux pentru romani . In 2020 Florin Catu declara ca , o paine costa cativa lei . Ce depaseste acei ” cativa lei ” , sa dea Dumnezeu sa-i fie pietre de moara atarnate de gat ! Asta o spun eu care…am posibilitatea ca , macar din cand in cand , sa fac una doua paini acasa la mine deci , cunosc diferenta intre painea de 1.35 bucata si cele de peste sase lei sau peste cinsprezece dar altii precum Ion bunaoara , ma cam indoiesc . Ledpanell , RESPECT TOTAL PENTRU REPLICA DUMITALE : LA OBIECT SI PLINA DE ADEVAR .

    Apreciat de 1 persoană

  8. ledpanell said, on august 5, 2021 at 8:25 pm

    @Marian
    Multumesc, la fel si dumitale!
    Este adevarat ca lumea arunca, dar conteaza cat, cum, de ce samd. Problema e ca guvernele preiau clisee sociale, prejudecati, credinte si le transforma in „argumente” care sa stea la baza unor decizii. Se spune ca romanii sunt lenesi, vor salarii mari pe munca putina. E o axioma care nici nu incearca sa o sustina cu date reprezentative. Se mai spune ca pleaca in alte tari nemaisuportand mizeria de aici. Partial adevarat. Multi pleaca dati afara, pentru ca patronii au alte scheme in plan si ruleaza intr-o veselie personalul ca sa nu mai poti avea o oarecare evidenta. In prea multe cazuri am auzit ca „e in concediu”, si dupa asa-zisul concediu nu s-au mai intors mult prea multi. Se fac si inscenari in hipermarket-uri, agentii de paza pazesc mai degraba angajatii decat posibilii hoti printre clienti. Oricum, au camere de filmat peste tot, dispuse redundant, si totusi ii cauta la plecare in genti, posete etc ca pe hoti. Persoana X a fost data afara pentru ca ar fi furat un pix! Care, in poseta fiind, nu avea eticheta care sa arate ca a fost cumparat din magazin. Y a patit similar, a zburat pentru o caserola de pui, desi persoana tremura sa-si pastreze job-ul si n-ar fi facut asta in veci. Si astfel vin altii, din alte tari, si ocupa locul. Se explica de ce la un exod asa masiv, populatia cu drept de vot e cam aceeasi! Si de ce se modifica optiunile electorale. Nu vorbim de diaspora, e sacrificata complet.
    O multime de axiome sunt invocate ca adevaruri. Se spune ca romanii fac haz de necaz. Mi-am scanat memoria in lung si in lat…n-am prea gasit asa ceva. Am observat ca mediile de informare-ziare, televiziuni fac hazul de necaz proverbial. Iar la ei, e deliberare si premeditare, nu spontaneitate a poporului.
    A propos de preturi, imi amintesc calculul cosului zilnic din anii ’90, cand niste tirani si caralii ne spuneau ce, cat, cand, cum, si inca nu intrasem in ue. E incredibila rabdarea sau/si pasivitatea poporului. In 2010 cand s-a taiat un sfert de salariu la bugetari, era o mana de oameni pe strada, in grupulete, ca daca vine politia, „noi nu suntem cu aia, stam doar de vorba”. In Grecia au iesit gramezi doar pentru ca se luase al 13-lea salariu. Mare diferenta!
    Pe langa hotie, mai e un motiv pentru care salariile sunt foarte mici: submotivare, demotivare, ca angajatii sa nu-si faca treaba sau sa o faca superficial, sa nu suporte solicitari prea multe. Salariile mici au creat si ele un conflict intre institutii si popor. Asta si pentru ca, ajuns intr-o institutie, in politica, omul din popor nu mai e din popor si cam uita de unde a plecat.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.