SACCSIV – blog ortodox

Sfantul Ioan Iacob Hozevitul

Posted in Calendar Ortodox by saccsiv on august 5, 2021

Sursa: https://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfantul-ioan-iacob-hozevitul-120621.html

Sfantul Ioan Iacob Hozevitul este praznuit in fiecare an, pe data de 5 august. S-a nascut pe 23 iulie 1913, in comuna Crainiceni din judetul Botosani si a primit la botez numele Ilie. A ramas orfan de mic de amandoi parintii si a fost crescut de bunica. A urmat primii ani de scoala in satul natal, apoi gimnaziul la Lipcani (Hotin) si liceul la Cozmeni-Cernauti.
A fost primit cu multa dragoste in viata monahala de staretul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei si apoi al doilea patriarh al Romaniei. Dupa satisfacerea stagiului militar, a devenit bibliotecarul Manastirii Neamt, iar apoi a predat literatura romana la seminarul de aici. La 8 aprilie 1936, noul staret, arhimandritul Valerie Moglan (viitor arhiereu vicar la Iasi), l-a tuns in monahism, primind potrivit pravilei calugaresti, un nou nume, cel de Ioan. Nas si parinte duhovnicesc i-a fost ieromonahul Ioachim Spatarul, egumenul schitului Pocrov, unul din cunoscutii calugari moldoveni cu viata imbunatatita.
Cu aprobarea mitropolitului Nicodim, in noiembrie 1936 tanarul monah s-a indreptat, impreuna cu alti doi calugari, spre Tara Sfanta. Dupa doi ani petrecuti in pustiu, ajunge la Manastirea „Sfantul Sava”, unde se nevoieste timp de opt ani. In anul 1947 este hirotonit preot in Biserica Sfantului Mormant si este numit egumen la Schitul romanesc cu hramul „Sfantul Ioan Botezatorul“, din Valea Iordanului, pe care il va conduce pana in anul 1952.
In noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, impreuna cu ucenicul sau Ioanichie, a intrat in obstea Manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Hozevei. In vara urmatoare se retarage intr-o pestera, numita Chilia Sfanta Ana, care tinea de Manastirea „Sf. Gheorghe Hozevitul“. Aici si-a petrecut ultimii ani, ducand o viata foarte aspra. Sfantul Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele vesnice pe 5 august 1960, la varsta de 47 de ani. A fost inmormantat de Amfilohie, egumenul Manastirii Sfantul Gheorghe, in pestera care-l gazduise in ultimii ani de viata.

Timp de 20 de ani trupul Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul a ramas in pestera Sfanta Ana. La inceputul lunii august 1980, potrivit unei traditii locale, conducerea manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul a deschis pestera mormintelor, urmand ca osemintele Cuviosului sa fie duse in gropnita de obste.
Dezgropat doua decenii mai tarziu, s-a constatat cu uimire ca trupul sau nu putrezise, pastrandu-se intact. Arhimandritul Amfilohie, staretul manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul, istorisea mai tarziu: „Ne asteptam sa gasim numai sfinte oseminte si nu buna mireasma. Cand am luat scandura am vazut ca parintele Ioan dormea, cu trupul neatins de stricaciune, asa cum l-am pus. Parca l-am fi pus in mormint de cateva ceasuri, ba nici ceasuri, ci chiar acum, vara nici o schimbare a infatisarii lui; mainile, barba, parul, rasa, incaltamintea erau neatinse.”
Tinand seama de toate acestea, Sfantul Sinod al Bisericii noastre, l-a canonizat in sedinta din 20 iunie 1992, cu data de praznuire in calendar pe 5 august.

Mentionam ca Sfantul Ioan Iacob Hozevitul a scris o seama de poeme adunate intr-o culegere intitulata „Hrana duhovniceasca”, tiparite,in conditii grafice modeste, aproape precare, de catre ucenicul sau, parintele Ioanichie Paraiala.

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Sfantul Ioan Iacob Hozevitul – poezii profetice si minuni

Video: Marturia monahului care i-a inchis ochii Sfantului Ioan Iacob Hozevitul

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. VioletaB said, on august 5, 2021 at 10:40 am

  Sfinte Ioan Iacob Hozevitul, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru poporul român de pretutindeni 🙏🏻🙏🏻🙏🏻☦️

  https://doxologia.ro/moastele-sfantului-ioan-iacob-vor-fi-aduse-la-hramul-paraclisului-catedralei-nationale

  Apreciat de 1 persoană

  • Cristian Daniel said, on august 5, 2021 at 11:48 am

   „Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, căci lăsând lumea și patria ta, ai luat Crucea lui Hristos și în valea Iordanului te-ai așezat spre nevoință. Pentru aceasta și cu îngerii acum se bucură, Cuvioase Părinte Ioane, duhul tău. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre” – Troparul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul.

   Cum spunea parintele Iustin Pârvu, Dumnezeu să-l odihnească, România este ţara care a dat cei mai mulţi sfinţi de-a lungul timpului, chiar mai mulţi decât Rusia raportat la numărul de locuitori.

   P.S. Ptr cine nu stie si are posibilitatea, la biserica Precupetii Noi din Bucuresti (zona Piata Romană) a fost adusa una dintre cel 7 sfinte icoane făcătoare de minuni de la mănăstirea Vatoped (Sf. Munte Athos), Maica Domnului Înjunghiata.

   https://www.activenews.ro/opinii/Telegrama-urgenta-de-la-Nicoleta-Vascan-Mergeti-la-Biserica-%E2%80%9EPrecupetii-Noi-de-va-inchinati-Icoanei-Maica-Domnului-Injunghiata-de-la-Vatoped-Athos-168407

   Apreciat de 3 persoane

   • VioletaB said, on august 6, 2021 at 12:58 pm

    Doamne ajută!

    Off topic: nu știu daca mai este icoana Maicii Domnului acolo la Precupetii noi, pe mine m-a anunțat cineva luni seară că este acolo doar luni și marți 2 și 3 august. Nu am putut ajunge din păcate 😔

    Apreciază

   • Cristian Daniel said, on august 6, 2021 at 2:10 pm

    @VioletaB

    Stai linistita soră! Chiar daca nu ai putut ajunge, din binecuvantate pricini, important este sa ai mereu in inima icoana Maicii Domnului! Cum spun Sfintii Parinti, orice icoana este facatoare de minuni daca noi, pacatosii, am avea credinta cat un bob de mustar! Doamne Ajuta! Post folositor in continuare!

    Apreciat de 2 persoane

 2. John said, on august 5, 2021 at 7:05 pm

  La Sibiu,sistemul Ro_alert ne transmite,cod roșu de ploaie și vijelii..Păzea!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: