SACCSIV – blog ortodox

Romanii care lucreaza in gospodarie ar urma sa achite impozit pe venit si contributii sociale

Posted in Romania, STIRI by Vali on iulie 7, 2021

Sursa:  https://ziare.com/economie/stiri-economice/raluca-turcan-activitati-casnice-reglementare-asigurari-de-sanatate-pensie-1688973

FOTO Pixabay

Aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obtine dreptul la asigurari de sanatate si la pensie, odata ce activitatile casnice, care in prezent se desfasoara in mare parte la negru, vor fi reglementate corespunzator, este de parere Raluca Turcan, ministrul Muncii si Protectiei Sociale.
Este vorba despre cei care presteaza pentru alte persoane activitati gospodaresti precum cele de menaj casnic, pregatirea mesei, gradinarit, ingrijirea animalelor de companie. Sunt incluse si alte activitati care au legatura strict cu gospodaria unei familii sau a unei persoane singure.

Raluca Turcan a precizat ca a discutat cu reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor despre reglementarea activitatilor casnice.

„Am dezbatut astazi reglementarea activitatilor casnice cu reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor, avand cu totii convingerea ca acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piata muncii si pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toti cei care astazi muncesc in acest fel, fara a fi asigurati medical si fara a putea sa obtina un drept de pensie.

Potrivit datelor INS, avem 39% din populatie inactiva si estimam ca aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obtine aceste drepturi odata ce activitatile casnice, care in prezent se desfasoara majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzator”, a notat ministrul.

Raluca Turcan a subliniat ca efectele acestui proiect vor consta in reducerea muncii nedeclarate, in introducerea de categorii profesionale care nu se regasesc in prezent in piata muncii si in cresterea numarului celor care vor plati contributii de asigurari sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obtinerea unui drept de pensie.

„Ne dorim ca aceste activitati sa fie accesibile somerilor indemnizati si beneficiarilor de venit minim garantat si lucram pentru a obtine cea mai buna varianta tehnica, astfel incat activitatile casnice sa fie suficient de atractive pentru ca oamenii sa prefere sa lucreze legal, nu la negru”, a adaugat ea.

 

de Lavinia Ionita

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. dd_2d said, on iulie 7, 2021 at 4:30 pm

    Taxe, taxe si lgbt ..atat stie acest guwern.

    Apreciat de 1 persoană

    • Cosmin said, on iulie 7, 2021 at 6:13 pm

      Si eu care ma bucuram citind titlul ca persoanele casnice, precum sotia mea, ar putea fi remunerate.

      Uitasem ca acest guwern vrea sa traga banul de pe om, nu sa ajute.

      Apreciază

  2. GABI said, on iulie 7, 2021 at 5:26 pm

    le pasa lor sa asigure pensiile sau asigurarile medicale ale oamenilor ….cum imi „pasa” mie sa…alerg sa le fiu cobai… pt vaccinare !!! Nu vor decat sa storca bani si bani si bani sI de la cei care abia castiga cat sa traiasca. de azi pe maine . Pai daca eu am chef sa dau cativa lei cuiva ca mi-a maturat prin curte, de exemplu, ce te bagi tu, „stat” in treba mea si a aceluia si in banii mei pe care deja mi i-ai mai impozitat odata ??? S-a mai pus problema asta cu ceva ani in urma iar acum vor sa revina…. Sa nu-si mai faca griji si sa nu mai incerce ei sa ne faca…”binele lor” cu forta. Sa dea acest „ajutor” celor care le cer insistent asa ceva,, nicidecum sa impuna obligativitatea legala si prin ea sa ia , de fapt, painea de la gura omului si sa-l puna s-o si plateasca apoi de 10 ori in numele binelui. S-a concentrat atat de mult pe …part- time-uri ca a ajuns la .. reglementari casnice…
    Ce sa spun, de aceea ne tot calcati drepturile in picioare, ca va pasa tare mult de ele. nu-i asa ?????
    Mi-e scarba, efectiv, de atata minciuna puturoasa prezentata atat de …”parfumat”………………
    Vor sa nu se mai lucreze la negru…
    Daca tot vor sa transforme… negrul… in .. alb legal…, sa porneasca din a iubi ADEVARUL si a nu mai jongla cu Minciuna .. MASCATA sub forma Binelui social !

    Apreciat de 1 persoană

    • Viespe Linda said, on iulie 7, 2021 at 10:13 pm

      Au nevoie si de ultimul leu ca sa plimbe banii de la unul la altul ca sa fie toti multumiti si sa taca. Tara are o datorie de 50 % din PIB si la acest nivel de datorie jumatate din ea este colonie. Cu acesti bani care vor sa ii obtina de la cei care au activitati de acest gen de gospodarie, ii vor putea folosi la : spor la medici(ca au iesit la protest ca vor fi vaccinati), spor la jandarm(vine valul 4), plata pensiilor curente (cei care asteapta marire 40% cu legea promulgata sa isi ia adio pentru totdeauna, mai bine s-ar spovedi si impartasi de acuma),alte cheltuieli ale administratiei. In niciun caz , cei care platesc acuma ca sa aiba pensie peste 15 ani nu o sa mai apuce ca probabil datoria tarii va fi de 200% si increderea a disparut atunci cand pensia nu a fost marita desi exista lege promulgata. Nu stim ce va fi maine dar peste 15 ani sau chiar 10 ! Cum zice romanul „ce-i in mana nu-i minciuna” dar se pare ca a uitat vorba aceasta si se uita la tv seara de seara la subiectul cu pensiile,dar ramanand cu privitul si auzitul, cu visele ca va avea………, pe mine ma bufneste rasul cand vad circul acela telemediatic.

      Apreciat de 2 persoane

    • Eu said, on iulie 8, 2021 at 2:17 pm

      Mie mi se pare asta și o metodă de control, ca să știe cât câștiga fiecare și din ce trăiește.
      Se baga în wc-urile cetățenilor pur și simplu. Nici acolo nu poți avea intimitate pentru că vor ei sa știe cine iți spala wc-ul și pentru câți bani.

      Apreciază

  3. ion said, on iulie 7, 2021 at 8:50 pm

    facerea de bine… de fapt urmaresc sa inregistreze fiscal pe oricine

    Apreciat de 3 persoane

  4. Marian said, on iulie 8, 2021 at 10:45 am

    Turcan cred c-a fumat ceva caci , prea-i aeriana ! Adica , astia nu stiu INCA , cum sa faca pentru a nu mai platii cam nimic si ea , vrea sa ne faca s a credem ca , de grija alora 1,2 milioane de insi ce n-au la ora asta ” dreptul la asigurari medicale si pensie ” ,nu pot dormii politicienii noaptea ? Sa fim seriosi : proiecte , proiecte si iarasi proiecte pai ce , oamenii se hranesc cu proiecte ? Tare mi-asi dori ca vreodata , ” cineva ” s-o faca pe madamme Turcan { fireste nu doar pe ea } sa astepte sa-i vina mancarea pe masa …conform unui ” proiect ” al cuiva . Intrebare , pentru cine s-o pricepe : Raluca Turcan a avut in viata ei vreo slujba din care sa-ncerce sa castige … macar o hartie de 10 lei ?

    Apreciază

  5. Nono said, on iulie 8, 2021 at 2:22 pm

    Pana mai sunt bani in circulatie,n-o sa,se plimbe nimeni cu bonurile pentru munca prestata de zilieri,asa cum i-a besit mintea vreunui rezistent de la guwerner care a defecat aceasta prostie imensa.O sa se trimita la organe unii pe altii,daca cineva va incerca sa folosesca bonurile.
    Daca insa scot numerarul,atunci vorbim de alt film de Oscar…

    Apreciază

  6. Ines said, on iulie 8, 2021 at 11:19 pm

    Totuși ar fi bine dacă ar fi asa. Cunosc multe persoane care încă nu au ieșit la pensie si care îngrijesc batrani și când au și ei probleme de sănătate și ele la rândul lor, nu se pot duce la medic, iar sa plătească consultația la un medic la particular nici nu se poate pune problema, atâta timp cât numai consultația e 250 lei, nu mai zic dacă mai trebuie și o ecografie+ rețeta Aceste persoane sunt condamnate sa fie luate cu targa de ambulanta de pe strada și luate doar în urgenta dacă li se face rau, dacă au norocul sa nu dea coltul direct. Trist…

    Apreciază

    • gigimutu said, on iulie 9, 2021 at 11:59 pm

      da Ines,

      da daca amaritul ala de ce o fi, cistiga 200-300 de lei pentru ca a muncit la cineva cu ziua, si vine statu papa tot si ii ia jumate, cu ce il incalzeste pe bietul om ca are asigurare sociala sau medicala, cu ce? mai ales ca, vezi, si daca mergi la un doctor, la ceva consultatie, la stat, tot la privat te trimite sa-ti faci analize si alte alea, unde, normal, trebuie sa platesti, si atunci?

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.