SACCSIV – blog ortodox

INGROZITOR: Patriarhul Athenagora a slujit ca rabin evreu în timp ce era Episcop

Posted in ECUMENISM, EVREI, RABINI by saccsiv on aprilie 4, 2021

ORTHODOX CHRISTIANITY: PATRIARCH ATHENAGORAS OF CONSTANTINOPLE SERVED AS JEWISH RABBI WHILE ALREADY A BISHOP, NEW REPORT REVEALS

Patriarhul Athenagora al Constantinopolului a slujit ca rabin evreu în timp ce era deja episcop, arată un nou raport

New York, 2 aprilie 2021

Foto: 1.bp.blogspot.com

Un nou raport al OrthodoxyandWorldReligions, un site afiliat binecunoscutului blog Mystagogy al lui John Sanidopoulos, dezvăluie că renumitul Patriarh Athenagora al Constantinopolului obișnuia să slujească rabin pentru prietenii evrei, în timp ce era și mitropolit Ortodox.

Mai mult, Patriarhul însuși își amintește cum în copilărie obișnuia să se spovedească unui derviș1 musulman, pentru că nu aveau încredere în preotul local.

„S-au scris multe lucruri despre fostul Patriarh ecumenic Athenagora și despre activitățile sale ecumeniste, dintre care unele pot fi privite ca pași pozitivi, dar există și lucruri tulburător de îngrozitoare, încât cu greu poate cineva să creadă că sunt adevărate fără a vedea mai întâi dovezile. Unul dintre aceste lucruri este afirmația că el a slujit cândva ca rabin evreilor, în același timp în care era Mitropolit pentru creștinii ortodocși”, începe Sanidopoulos raportul său.

După cum își amintește, i s-a spus că dovezile acestei afirmații ar putea fi găsite în articolul din New York Times, „Evreii greci se roagă aici pentru victorie”, din 25 noiembrie 1940, când Athenagora era Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Grecești din America de Nord și de Sud.

La o recepție organizată în cinstea sa în urma unei slujbe de rugăciuni la o sinagogă din New York, Arhiepiscopul Athenagora a spus că „s-a bucurat foarte mult de ceremonii”, și că a fost „deosebit de mulțumit, deoarece cea mai mare parte a acestei comunități de evrei greci provine din propriul meu oraș Yanina”.

„Suntem din același oraș și sunt foarte mândru de ei”, a adăugat el. Și mărturisește: „‘În Corfu, unde am trăit cândva, am activat de multe ori ca rabin pentru prietenii mei evrei.’”

După cum își amintește Sanidopoulos, Athenagora era un tânăr diacon când a fost ales ca Mitropolit de Corfu în 1923, unde a rămas până când s-a mutat pentru a sluji în America în 1930. Astfel, după cum el însuși a recunoscut, Mitropolitul Athenagora a slujit apoi ca rabin evreu „de mai multe ori”, în același timp în care era ierarh al Bisericii Ortodoxe.

Sanidopoulos comentează: „Deși este adevărat, nu este deloc surprinzător. Athenagora este binecunoscut ca fiind extremist în ceea ce privește ecumenismul, și mulți credincioși ortodocși l-au condamnat pentru asta. La urma urmei, într-o scrisoare adresată în 1968 Papei Paul al VI-lea, el nu numai că l-a lăudat pe Papă ca fiind mai mare decât Apostolul Pavel, dar i-a spus și că i-a pomenit numele la fiecare Sfântă Liturghie, deoarece, potrivit lui Athenagora, Marea Schismă s-a încheiat în 1965.”

A fost Patriarhul Athenagora însuși cel care a ridicat anatema din secolul al XI-lea împotriva Papei de la Roma, și a declarat unilateral că schisma dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică s-a  încheiat.

Canonul 64 al Sfinților Apostoli afirmă: „Dacă vreun cleric sau laic intră într-o sinagogă a evreilor sau a ereticilor pentru a se ruga, primul să fie caterisit, și celălalt să fie excomunicat”.

Mai mult, Sanidopoulos scrie că Patriarhul Maximos al V-lea, predecesorul Patriarhului Athenagora, a spus că l-a văzut pe Athenagora rugându-se în moschei atât în Constantinopol, cât și în Ierusalim, și că i-a spus: „În satul nostru, am avut în gospodăria noastră părintească doi oameni, preotul și dervișul, dervișul Kamil. Ne-am spovedit și i-am spus secretele noastre dervișului Kamil, pentru că nu aveam încredere în preotul nostru”.

Și Sanidopoulos concluzionează: „Prin urmare, în copilărie, Athenagora a fost crescut pentru a considera un derviș islamic ca pe părintele său spiritual, mai presus de preotul ortodox al satului său. Nu este de mirare că ecumenismul său a atins astfel de extreme, extreme care s-au dovedit a fi dezastruos de dăunătoare pentru unitatea lumii ortodoxe „.

4/2/2021

 

Nota traducatorului:

1 – Un derviș este o persoană care urmează calea ascetică musulman sufistă sau „Tariqah”, cunoscută pentru sărăcia extremă și austeritatea ei. Accentul lor este pus pe valorile universale ale dragostei și ajutorării, renunțând la iluziile de a ajunge la Dumnezeu. În cele mai multe ordine sufiste, un derviș este cunoscut pentru practicarea dhikr prin efort fizic sau practici religioase pentru a atinge transă extatică care să-l apropie de Dumnezeu. Conform: https://ro.wikipedia.org/wiki/Dervi%C8%99

 

Comentariu saccsiv:

Sa ne reamintim ce napasta a reprezentat PATRIARHUL ECUMENIC ATHENAGORAS pentru ORTODOXIE:

1948 Athenagora, fost arhiepiscop al Americii de Nord şi de Sud, ajunge Patriarh al Constantinopolului după ce Patriarhul Maxim este declarat „necorespunzător psihic” şi silit să se retragă. Athenagoras declara: „Greşim şi păcătuim dacă gândim că credinţa ortodoxă a venit din ceruri şi că celelalte dogme (religii) sunt nevrednice. Trei milioane de oameni au ales mahomedanismul drept cale către Dumnezeu, şi încă câteva sute de milioane sunt protestanţi, catolici şi budişti. Ţelul fiecărei religii este să îl facă pe om mai bun”.

6 ian. 1964 Patriarhul Ecumenic Athenagora şi Papa Paul al VI-lea se întalnesc la Ierusalim şi se roagă împreună în Sfântul Mormânt. La intrare, izbucneşte un incendiu, provocând o pană de curent în întreaga biserică.

7 dec. 1965 Patriarhul Ecumenic Athenagora şi Papa Paul al VI-lea, în mod simultan, „ridică Anatema de la 1054″. Anatema a fost dată asupra ereziilor papale pentru a-i ocroti pe ortodocşi de învăţăturile ce nu duc la mântuire, ci la pieire. Prin „ridicarea” anatemei, Athenagora proclamă că Papa şi cei ce îl urmează au fost aforisiţi (excomunicaţi) pe nedrept, că Biserica a greşit atunci când a susţinut că învăţăturile papale sunt mincinoase şi că, cu adevărat, Papalitatea Latina este parte a Ortodoxiei. „Îndepărtarea excomunicărilor reciproce restabileşte relaţiile canonice dintre Roma şi Noua Romă. Aceasta restabilire este o necesitate canonică…”, se spune într-o declaraţie a Patriarhiei. Din acest moment, mai multe mănăstiri şi schituri din Muntele Athos încetează să-l mai pomenească pe patriarhul Athenagora.

26 oct. 1967 Patriarhul Ecumenic Athenagora merge la Roma şi se aşază pe un scaun arhieresc la aceeaşi înălţime cu Papa, şi se roagă împreună.

Pastorala de Crăciun 1968 Patriarhul Ecumenic Athenagora afirmă că „poporul lui Hristos” – romano-catolicii şi ortodocşii – se vor uni fără ajutorul ierarhilor sau teologilor. Mai declară că a introdus numele Papei Paul al VI-lea în dipticele Patriarhiei Ecumenice. (Dipticele sunt lista de episcopi ortodocşi pomeniţi în timpul Dumnezeieştii Liturghii).

Feb. 1971 Papa şi Patriarhul Ecumenic Athenagora schimbă scrisori de recunoaştere reciprocă a Bisericilor lor. Patriarhul Athenagora anunţă public că dă Sfânta Împărtăşanie romano-catolicilor şi protestanţilor.

Iulie 1972 Patriarhul Ecumenic Athenagora moare şi este îngropat; o înmormântare cu sicriul închis (fapt neobişnuit pentru un episcop ortodox). Este urmat de Dimitrie, care promite să continue „politica ecumenică” a predecesorului său.

Cititi va rog si:

La „Nasul” (B1TV), MASONII se lauda ca PATRIARHUL ECUMENIC ATHENAGORAS (cel ce a ridicat anatema de la 1054) a avut GRADUL 33 … (adica se inchina lui LUCIFER)

 

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. isa said, on aprilie 4, 2021 at 5:40 pm

    Din tulpina in tulpina, spre propasirea marii resetari! Veste rea pentru cei care s-au vaccinat: ghinion… a aparut tulpina japoneza, rezistenta la vaccin!

    Un nou episod din serialul fara sfarsit COVID:
    https://evz.ro/alerta-mondiala-virusul-e484k-noul-cosmar-al-omenirii-caracteristica-unica-il-face-de-temut.html

    Apreciat de 1 persoană

  2. ortodoxiapentrutoti said, on aprilie 4, 2021 at 6:10 pm

    Mulțumesc mult pentru articol. Vedeți și canalul video cu un preot ce discută despre multe aspecte din Biserică, ieromonahul Arsenie Gălățean.

    Apreciat de 1 persoană

  3. dante said, on aprilie 4, 2021 at 6:36 pm

    ” Patriarhul ecumenic Atenagora, omul sarutului de la Ierusalim, ii spunea lui Oliver Clement ca mai presus de orice iubeste libertatea si ca liber merge spre Hristos Care-i iubire.”
    Nicolae Steinhardt – Daruind vei Dobindi

    Acest citat al lui Steinhardt m-a facut sa nu-i mai continui de citit cartea lui: Daruind vei Dobindi, asta dupa ce tot in aceasta carte am gasit mai multe ideii si citate ecumeniste.
    Daca in cazul lui Steinhardt putem intelege si accepta aceste idei dat fiind faptul ca el insusi era un evreu convertit si ca atare reminiscente religioase si culturale vor ramine pina la finalul vietii, in cazul patriarhului Atenagora lucririle nu pot fi acceptate.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Adrian Pătrușcă: Iohannis i-a înfipt un cuțit în spate poporului român said, on aprilie 4, 2021 at 6:45 pm

    Adrian Pătrușcă: Iohannis i-a înfipt un cuțit în spate poporului român

    https://www.activenews.ro/opinii/Adrian-Patrusca-Iohannis-i-a-infipt-un-cutit-in-spate-poporului-roman-166087

    Apreciat de 2 persoane

  5. walahia said, on aprilie 4, 2021 at 7:49 pm

    se stie ca toti patrarhii ecumenici de la Istambul, dupa revolutia seculara a evreului Kemal Ataturk Mustafa, sunt numiti pe functie de iluminatii din Sua.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Clement said, on aprilie 4, 2021 at 10:13 pm

    Si caţi ca ei…
    Este vorba despre kripto judaism, judaism ascuns, anussim-convertit.
    Contrar preceptului biblic kiddus hachem (Levitic 22.32) care interzice convertirea, inchinarea fie si formala, conjuncturala, la alt Dumnezeu decat cel care i-a scos pe evrei din Egipt traversandu-i desertul ereziilor, Moïse Maïmonide in ” Scrisoarea despre persecutie” (Iggeret.ha Shemad) scrie ca este permisa convertirea la alta religie, in caz de vitala necesitate.
    Daca Athenagoras a fost inselat, ispitit de o conspiratie a anussiniotilor?
    Oare ce varianta a Prohodului vom canta in Vinerea Mare .

    Apreciat de 1 persoană

  7. […] INGROZITOR: Patriarhul Athenagora a slujit ca rabin evreu în timp ce era Episcop […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.