SACCSIV – blog ortodox

Din nou despre introducerea datei comune de Pasti pentru ortodocsi si catolici, incepand cu 2025

Posted in catolici, ORTODOXIE, papa Francisc I, Sfintele Pasti by saccsiv on martie 14, 2021

Catholica: Cardinalul Koch susține o dată comună de Paști pentru catolici și ortodocși

12.03.2021, Vatican (Catholica) – Președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, Cardinalul Kurt Koch, și-a arătat susținerea față de ideea ca ortodocșii și catolicii să lucreze la un acord asupra unei date comune pentru celebrarea Paștelui. Un reprezentant al Patriarhiei de Constantinopol pe lângă Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) a declarat că o dată comună pentru Paște ar putea fi un semn de „încurajare” pentru mișcarea ecumenică. Arhiepiscopul ortodox Job Getcha de Telmessos a sugerat că anul 2025, care va fi cea de-a 1700-a aniversare a primului Conciliu Ecumenic de la Niceea, ar fi un an bun pentru introducerea acestei reforme a calendarului.

Într-o discuție avută cu agenția de știri elvețiană Kath.ch, Cardinalul Kurt Koch a salutat propunerea, spunând că aniversarea Conciliului de la Niceea este „o bună ocazie” pentru această schimbare. Conciliul din 325 a decis ca Paștele să fie celebrat în prima duminică de după luna plină de la începutul primăverii, făcând cea mai timpurie dată posibilă pentru Paște 22 martie și cea mai târzie posibilă 25 aprilie. Astăzi, creștinii ortodocși folosesc calendarul iulian pentru a calcula data Paștelui în locul calendarului gregorian, care a fost introdus în 1582 și este folosit de majoritatea lumii. Deoarece calendarul iulian calculează un an ceva mai lung, este în prezent cu 13 zile în spatele calendarului gregorian.

Cardinalul Koch a spus: „Prin urmare, salut decizia Arhiepiscopului Job de Telmessos” și „sper că va avea un răspuns pozitiv”. „Nu va fi ușor să se cadă de acord asupra unei date comune a Paștelui, dar merită lucrat în acest sens”, a declarat el. „Această dorință este, de asemenea, foarte dragă Papei Francisc și, de asemenea, Papei Tawadros al copților”. Arhiepiscopul Getcha a remarcat că încă din 1997 a avut loc o consultare de către CMB pentru a discuta despre o dată comună a Paștelui pentru catolici și ortodocși. La acea vreme s-a hotărât păstrarea normelor stabilite de Conciliul de la Niceea.

Sursa: Catholic News Agency

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Schisma din Ucraina este un experiment, ca etapa spre unirea din 2025 a catolicilor cu ortodocșii din Bisericile autocefale

 

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ema said, on martie 14, 2021 at 5:06 pm

    Ptiu! Si o mai vrea papa & co. sa zicem si rugaciunea Tatal Nostru in versiunea noua implementata in limba italiana si franceza de catre el!
    https://www.vaticannews.va/ro/biserica/news/2020-01/modificare-tatal-nostru-biserica-catolica-italia-bruno-forte.html

    Apreciat de 2 persoane

  2. Eu said, on martie 14, 2021 at 5:07 pm

    Deci(încep cu deci, ca pentru imbecilii cu astfel de idei cu schimbarea datei Pastelui) nu avem voie la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos pentru că nu le place data din Pascalie. Altfel ar fi de acord sa mergem la Înviere noaptea, dar sa fie când vor ei. Atunci nu ar mai fi niciun virus nicăieri.

    Apreciat de 3 persoane

  3. dante said, on martie 14, 2021 at 7:20 pm

    Daca tot vor catolicii sa serbeze Pastele odata cu noi ortodocsii atunci sa faca bine sa se lase dupa obiceiul ortodox care pastreaza neschimbata data pascaliei inca de la bun inceput si anume:
    Pastele se sarbatoreste in prima duminica de dupa luna plina, de dupa echinoctiul de primavara dupa Pastele evreiesc. Acestea sint conditiile stabilite de Parintii de la Niceea pentru ca Pastele crestin sa nu se incurce cu Pastele evreiesc, iar precizia calendaristica tipic catolicilor nu ajuta cu nimic la mintuirea omului ci doar la infatuarea si mindria acestor crestin eretici.
    Nu inteleg de ce Pastele trebuie sa respecte cu strictete un calendar revizuit si mai precis atita timp cit acele criterii stabilite de Sfintii Parinti vor fi valabile si concrete pina la sfirsitul vremurilor.
    Catolicismul s-a dovedit de-a lungul secolelor ca fiind izvorul smintelii si al mindriei.

    Apreciat de 4 persoane

  4. Duhul Capitanuluii said, on martie 14, 2021 at 9:27 pm

    Înseamnă că până în 2025 vor sa facă unirea „bisericilor”!

    Apreciat de 5 persoane

  5. R said, on martie 14, 2021 at 11:06 pm

    Păi spunea un ierarh român după Creta, că în vreo 8 ani se rezolvă. Nu a spus ce se rezolvă, dar a dat acest termen de 8 ani.

    Apreciază

  6. florinache said, on martie 15, 2021 at 9:46 am

    Sunt de acord sa fie data comuna a Pastelui si aceasta sa fie prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară conform sinodului 1 Niceea. Si fiecare sa-si faca Pastele in legea lui fara amestecare.

    Apreciază

  7. Nicolae said, on martie 15, 2021 at 1:38 pm

    Prin aceasta schimbare a calendarului bisericesc (făcută în anul 1924) si eventuala schimbare a pascaliei plănuită probabil pentru anul 2025 ,este clar că se plănuiește comuniunea cu ereticii (catolici, protestanti) ceea ce ar însemna apostazie de credință .
    Sfântul Ioan Hrisostom ( în cuvântul către cei ce postesc la Pastele cele dintâi) zice : Scumpătatea timpului și pandirea zilelor Biserica lui Hristos nu știe ! Deci dacă Biserica lui Hristos nu știe de scumpătatea timpului , Ierarhii în 1924 de ce au schimbat calendarul bisericesc ? A cea schimbare a calendarului fiind o gravă abatere de la ortodoxie , scurtând postul Sfintilor Apostoli ,chiar desfiintandu-l în anumiți ani. Motivul pentru acea schimbare era de fapt comuniunea cu ereticii si participarea la acel CMB ! Aia defapt ii interesa ! Fara sa țină cont de predania bisericii primită de la Sfinții Parinti !
    Au făcut pe invers decât a învățat Dumnezeiescul Hrisostom !
    Pe ei ia interesat pandirea zilelor si scumpătatea timpului ! Pentru aceasta pandirea a zilelor pe care ei o considerau așa de importantă , au ciuntit predania bisericii , scurtând chiar desfiintand posturi în anumiți ani precum postul Sfintilor Apostoli.
    Practic au dezbinat biserica introducând deosebiri față de ceilalți creștini ortodocși care au păstrat calendarul patristic ortodox cea ce este de neiertat.

    Apreciază

  8. Nicodim said, on martie 15, 2021 at 2:06 pm

    Deci acei Ierarhi ticăloși au preferat să dezbine Biserica Creștin Ortodoxă , introducând deosebiri dintre credincioșii ortodocși . Ortodoxul sârb sau cel georgian sărbătorind Nașterea Domnului în altă zi decât cel român sau grec.
    La care se adaugă ciuntirea predaniei bisericești prin scurtarea/desfiintarea Postului Sfintilor Apostoli .
    Pentru ce motiv ,pentru scumpătatea timpului și pandirea zilelor !
    Chipurile au schimbat calendarul ca rămânea prea mult în urmă .
    Dar dacă Biserica lui Hristos nu știe de scumpătatea timpului precum spune Sfântul Ioan Gură de Aur (Hrisostom) a cărui liturghie săvârșim ,atunci pe iei de ce ia interesat să schimbe calendarul dezbinand biserica ?
    Consiliul mondial al bisericilor ia interesat defapt…comuniunea cu ereticii…ecumenismul…..satana !!!!
    Asta este Ciubotea cu a lui ceata….satana

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.