SACCSIV – blog ortodox

Hotarare Sfântul Sinod BOR: Începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025

Posted in canonizare, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane by saccsiv on februarie 25, 2021

Sursa: https://basilica.ro/sfantul-sinod-primele-decizii-din-2021/?swcfpc=1

În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

[…]

Începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

[…]

 

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ionut said, on februarie 26, 2021 at 10:21 am

    Daca s-ar intampla anul acesta sau anul viitor, m-ar bucura enorm sa aud aceasta veste. Dar pentru ca e vorba de 2025, imi pun intrebarea daca nu e un fel de „miscare de PR” – un plus la imaginea BOR inaintea romanilor crestini mai ravnitori, pentru ca 2025 e primul an in care Pastele Ortodox si cel papistas cad in aceiasi zi, an in care Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu doreste o intalnire in care sa se intreprinda pasi „mai seriosi” pentru unire, asta dupa ce la sfarsitul anului trecut a declarat ca unirea ortodocșilor cu papistasii va avea loc „în ciuda obiecțiilor celor care consideră ecumenismul o utopie”.

    Ma intristeaza faptul ca s-a ajuns in punctul in care si lucrearea in directia buna din interiorul Bisericii trebuie cercetate…

    Apreciat de 1 persoană

  2. victorafteni said, on februarie 26, 2021 at 10:46 am

    Aceste declarații sunt oarecum evazive – până 2025 sunt cel puțin 4 ani și ceva iar până atunci se pot întâmpla foarte multe în plan social, politic și ecumenism care în mod sigur vor schimba această realitate pe care o trăim inclusiv hotărârile luate acum de Sinodul BOR.
    Ce este bine: 1) că s-a pus problema canonizării sfinților din perioada comunistă – să vedem pe cine; 2) am văzut o icoană așezată în față / de obicei în sălile de consiliu ale BOR nu se găsea nicio icoană; 3) s-a pus problema nemodificării practicilor și slujbelor sfintelor taine;
    Ce nu este bine: 1) toți participanții poartă botniță – asta înseamnă că sunt legați de sistem; 2) nu s-a discutat nimic despre erezia adoptată la creta in 2016; 3) nu s-a discutat / hotărât nimic despre realitatea prezenta legată de așa zisa „marea resetare” (vaccinuri, carantinare etc);

    Nădejdea noastră rămâne Hristos, Maica Domnului, Sfinții Bisericii și comuniunea în dreapta credință cu cei care nu acceptă erezia ecumenistă precum și puțina noastră cercare.

    Apreciat de 2 persoane

  3. Cristian Daniel said, on februarie 26, 2021 at 11:19 am

    …deci in 2025 abia incep demersurile de canonizare? deci canonizarea efectiva ar putea avea loc in 202…(completati dvs cifra)…pe romaneste la sfantu”asteapta…iar, pe de alta parte, pana in 2025 cine stie daca aceasta tara va mai exista asa cum este acum? trist…oricum, Sfintii inchisorilor sunt de mult canonizati in inimile celor care-i cinstesc!

    Apreciat de 3 persoane

    • Duhul Capitanuluii said, on februarie 26, 2021 at 11:16 pm

      @Violeta B, te-am tot ascultat și mă întreb :ești măsura tuturor lucrurilor? Ești plină de Duhul Sfant?! Nu știi că „sfinții vor judeca lumea?!” De unde îți permiti tu să imparti oamenii în buni și răi, sfinți sau păcătoși?! Se vede că ești și foarte smerita…. Dar dacă cei pe care tu ii judeci înainte de judecată, îți asumi?!

      Apreciază

      • VioletaB said, on februarie 27, 2021 at 1:27 pm

        @Duhul Căpitanului Vă mulțumesc pentru apreciere. Daca așa mă percepeți, nu pot sa va schimb impresia. Că sufăr de mândrie, făra dar și poate.

        As vrea totuși să aveți în vedere că aici nu de vorba de a-mi da eu cu părerea despre păcatele personale ale cuiva, ci despre înșelările vădite împotriva canoanelor ortodoxe care se regăsesc în pictura și opera lui Boca, despre care au scris și au demonstrat în mod patristic și canonic oameni înduhovniciți, nu eu.

        https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/2015/05/22/poate-fi-canonica-canonizarea-parintelui-arsenie-boca/

        Apreciază

    • acelas said, on februarie 26, 2021 at 11:53 pm

      evident, aceste prime liste au fost decise dupa consultarea, oficiala sau nu, dar foarte asidua a pozitionarilor celor de la elie wiesel .. Cred ca i-au trecut toate apele… pana s-au decis.

      De ex: parintele Gherasim Iscu .. „Desi i s-a cerut să activeze în cadrul Miscării legionare care se manifesta tot mai mult în mănăstirea Cernica, părintele Iscu a „refuzat categoric”, motiv pentru care s-a propus chiar demiterea lui”. E clar ca a nu participa la miscarea legionara nu impieteaza la a fi sfant… F bine, ca sfantul Gherasim Iscu a avut o alegere si s-a tinut de ea ..

      dar e mai mult decat evidenta alegerea sa in acest context. Sfintenia in niciun caz nu i se pune la indoiala…, doar ca oamenii, prea-omenestii oameni din Deal, au cercatat asiduu dupa un anume criteriu ..

      Apreciază

    • Clement said, on februarie 27, 2021 at 11:30 am

      Doamna, de cate ori va citesc interventiile ma ia frisonul realizand cate puncte comune aveti cu crancenul evreu palestinian mare cenzor ,Epifanie.
      A taiat si spanzurat cum se spune, coplesit de forta litelala a textelor biblice, mergand pana la a-l condamna pe Sfantul Ioan Gura de Aur, tocmai pentru ca din gura sa izvorau adevaruri pretioase pentru ortodoxie.
      V-a casunat pe Parintele Arsenie Boca fara teama ca v-ati putea insela.
      Acum realizez că este posibil ca numele Boca sa va tulbure asociativ, subconstientul.

      Apreciat de 1 persoană

  4. acelas said, on februarie 26, 2021 at 11:25 pm

    … dar nu a marturisitorilor din inchisorile comuniste .. („in niciun caz!”). Sa nu ne facem iluzii.

    https://r3media.ro/pr-staniloae-pr-cleopa-sau-staretul-gherasim-iscu-lista-preliminara-a-marturisitorilor-din-inchisorilor-comuniste-care-ar-putea-deveni-oficial-sfinti-in-2025/

    din lista „timida” a lui Daniel, caci a lui iese, rezulta doua mari idei. Ca el vrea rapid sa devina „uncenicul” unui sfant…, lucru pe care in secunda doi si-l va trece in CV (nu mai conteaza ca a stat vreo 3 luni acolo sub el, restul mai mult prin Elvetia etc, e ucenic si basta!) Nu ca nu ar fi parintele Cleopa, dar el este pus la bun inceput dintr-un motiv lesne de inteles..

    Doi: Ardealul fierbe! Nu ca nu ar fi fost un parinte f bun si sfant parintele Serafim Popescu de la Sambata, dar este discreditat absolut vadit pr Arsenie Boca. Caci Ardealul asteapta de 30 de ani acest moment. Da, asta este a doua idee, se confirma inca o data ceea ce se tot vorbea: Daniel nu suporta aceasta idee! Streza, care a facut dosarul, fierbe. Dar deh, acumva vede si el consecintele ascultarii orbesti si neconditionate fata de un despot… Ca intre ecumenisti!

    Cat despre sfintii inchisorilor, „legionarii”, chiar si-a facut cineva vreo clipa ganduri ca se va face ceva? Nu se intrevede nicio sansa cu Daniel (Ilarion Felea pare a fi pana la urma exceptia)

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.