SACCSIV – blog ortodox

Gheorghe Piperea: Un guvern interimar NU poate emite hotărârea prelungirii starii de alertă. Este ilegal și ne-constituțional / Intrebarea mea: chiar daca guvernul nu era interimar, legea 55 permitea starea de alerta si dupa data de 31 decembrie 2020?

Posted in Coronavirus by saccsiv on decembrie 11, 2020

Starea de alertă în România va fi prelungită cu alte 30 de zile, din 14 decembrie, și vor rămâne în vigoare, inclusiv în perioada Crăciunului și a Revelionului, aceleași restricții valabile acum, între care carantina pe timp de noapte, a anunțat joi seară secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, conform Hot News.

Iata si parerea avocatului Gheorghe Piperea, pe facebook:

Observ că, la ordinul scrâșnit al comandantului acțiunii, guvernul interimar va prelungi starea de alertă chiar de azi (în avans, ca să fim siguri că nu vom avea Crăciun normal).
Reamintesc că un guvern interimar, conform Constituției și legii de organizare și funcționare a guvernului, NU poate emite o asemenea hotărâre.

Ce face guwernerul interimar emițând această hotărâre de instituire a unei noi perioade de restricții de drepturi și libertăți este ilegal și ne-constituțional. Nu doar pentru că este un guvern interimar, ci și (mai ales) pentru că restricțiile de drepturi și libertăți nu pot fi impuse decât temporar și doar prin lege ca act juridic al Parlamentului.

Dar cui îi mai pasă? Ce mai contează o samavolnicie în plus?

Pe de alta parte, o prelungire a starii de alerta cu alte 30 de zile, incepand cu 14 decembrie, ar inseamna ca aceasta ar tine pana la mijlocul lui ianuarie 2021. Insa la http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/225620 scrie asa:

Prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv ale actelor normative care o modifică și/sau o completează ori care cuprind dispoziții care privesc aplicarea prevederilor sale, se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data încetării stării de urgență instituite prin decret, potrivit art. 93 alin. (1) din Constituția României, republicată, pentru toate domeniile de activitate în care se mențin restricții, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020.

Iar eu de aici inteleg ca orice ar fi, starea de alerta nu va mai putea fi prelungita dupa 31 decembrie 2020, conform legii nr. 55 din 15 mai 2020. Dar poate ca inteleg eu prost, asa ca ii rog pe cei cu solide studii juridice sa ne lamureasca.

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. VioletaB said, on decembrie 12, 2020 at 12:01 am

    O surpriză neplăcută pt mine din partea d-lui Piperea, îl urmăream cu interes. O să îl mai urmăresc dar totuși această întâmplare pune niste semne de întrebare. Avem de-a face cu opoziție controlata ..?

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=757894558166651&id=170998826856230

    de pe pagina de Facebook VaccinEdu-Citeste Prospectele:

    „Domnul Piperea mi-a dat block pe facebook. Va intrebati care ar fi fost motivul? Zilele acestea am inceput un proces pe propria-mi piele. Asa m-a luat avantul, am avut contextul, am facut-o fara nicio sustinere juridica, le-am aruncat un bolovan in lac, sa se chinuie sa il gaseasca. Da, Curtea de Apel Bucuresti a luat in brate echipa Arafat. Totusi, am obtinut un lucru fenomenal: echipa Arafat a RECUNOSCUT in intampinarea (raspunsul la acuzatiile aduse la chemarea in judecata), ca:
    1. Starea de alerta instituita pe Hotararea 394/2020 este nelegala. Am citat expres in care spun clar ca procedura de instituire a starii de alerta este nelegala si intra sub incidenta deciziei CCR 457/2020.
    2. Nu se fac examanarile clinice si paraclinice celor „bolnavi” – prevazute de Legea 136/2020, legea pacientului, codul de deontologie medicala, tratatul de la Oviedo.
    Nu sunt prof in drept, sunt un programator si atat. Totusi am smuls porumbelul de la sursa. Astept raspunsul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care nu se mai grabeste sa dea o sentinta in 2h. Astept de 2 zile sentinta.
    Totusi, in acest sens, dupa ce stiu ce a facut dnul Piperea in procesul cu starea de alerta, la care a esuat, ma intreb cum de nu a reusit sa obtina o sentinta favorabila, avand in vedere ca avea pe masa o sentinta a CCR? De ce a lasat judecatorul sa spuna ca „CCR nu a spus ca instituirea starii de alerta e nelegala”, cand eu insami am reusit sa obtin asta intr-o intampinare si chiar recunoastere intr-o sentinta?
    Daca a luptat pentru adevar, de ce a lasat o sentinta judecatoreasca proasta, in plop, pe jumatate? Pe mine ma deranjeaza scenetele de teatru publice. O sentinta judecatoreasca data NU se mai poate modifica.
    (am scos o parte din postare pentru a lăsa ideile juridice deștepte la întuneric).
    Asadar, dupa experienta avuta, si vazand postarea lacrimogena despre starea Romaniei pe care a facut-o de 1 Decembrie, i-am scris dnlui Piperea si eu un comentariu si i-am zis ca degeaba se plange, pentru ca putea sa faca dreptate Romaniei prin actiunea lui si nu a facut-o. Ba chiar a facut mai rau prin actiunea sa. E profesor in drept, da?! Eu nu sunt prof in drept si am reusit o chestie simpla, logica. Ce a facut? Mi-a dat block.
    Experienta cu dnul Piperea, in care ii ceream un minim de ajutor juridic, de ex: cum se ridica exceptia de neconstitutionalitate, si nu a raspuns, ci a raspuns cand i-am zis ca vreau un proces pe bani si m-a trimis la o tipa din biroul lui de avocatura care, pentru a se uita la actele ce le aveam, a cerut fix 200 de euro, fara sa garanteze ca inaintez proces, ma face sa inteleg ca pe scena Romaneasca e plin de actori, nu de eroi. Voiam sa dau primaria Cluj-Napoca in judecata pentru incalcarea dreptului la proteste, am renuntat, nu aveam ce sa obtin mare lucru. Raspunderea as fi vrut sa fie mai grava, decat sa imi de ao punga de bani.
    Am scris-o aici, faceti ce vreti cu aceasta informatie. Doar ca mie imi e lehamite de asemenea ipocrizii.”
    I.D.

    Apreciază

  2. Titel said, on decembrie 12, 2020 at 2:13 pm

    Nu vreau sa fiu rau, dar in poza articolului, pare ca Arafat ne arata ceva. Pare cumva necajit.
    Atat o are el sau atat este creierul lui ? Nu imi este prea clar 🙂

    Apreciat de 2 persoane


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.