SACCSIV – blog ortodox

Cartea de identitate electronică şi semnatura electronică, introduse în România. Iohannis a promulgat legea

Posted in Romania, STIRI by Vali on august 3, 2020

Sursa: https://www.romaniatv.net/cartea-de-identitate-electronica-si-semnatura-electronica-introduse-in-romania-iohannis-a-promulga_532004.html

Se schimbă carţile de identitate ale românilor. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care modifică şi completează mai multe acte normative privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, transmite Administraţia Prezidenţială. Potrivit legii, este introdus sistemul de carte de identitate electronică, precum şi semnătura electronică.

„Opţional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”, arată actul normativ promulgat.

„În cazul minorului care se află, în condiţiile legii, într-un serviciu social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, actul de identitate se eliberează, prin grija acestui serviciu, de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor din raza teritorială de competenţă”, conform legii promulgate.

O altă modificare prevede că, în cazul incapabililor şi al persoanelor infirme sau analfabete, semnătura olografă a titularului poate lipsi din conţinutul cărţii de identitate simple.

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.

„Prin autentificare se înţelege procedura prin care i se permite unei persoane ce posedă legal un anumit set de date create în acest scop să se identifice într-un sistem informatic, în interes propriu sau în relaţia sa cu persoane juridice de drept public ori de drept privat”, mai indică legea promulgată.

Cartea de identitate provizorie este valabilă timp de 45 de zile.

De asemenea, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani şi cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Un om said, on august 3, 2020 at 11:30 pm

  Nu vrem acte cu cip! Bine ar fi să ne schimbăm buletinele înainte să vină Iohannis să ni le schimbe!

  Apreciat de 1 persoană

 2. astridcezara said, on august 4, 2020 at 7:27 am

  Uitati-va la filmul Equilibrum daca vreti sa stiti cum va fi viata noastra in lagarul biometric!

  Apreciază

 3. Ramona said, on august 4, 2020 at 11:37 am

  Fratilor, nu va puteti interesa de cand se schimba cartile de identitate? Ca sa mi-o schimb pe asta tot in una veche.

  Apreciat de 1 persoană

  • gabimdi said, on august 5, 2020 at 12:40 pm

   Si eu doresc sa stiu daca se mai eliberează cărți de identitate ca cele de pana acum. Dacă stie cineva….
   Multumesc !

   Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: