SACCSIV – blog ortodox

Digitalizarea României, un pic mai aproape: când trecem la cartea electronică de identitate

Posted in 5G, BULETIN BIOMETRIC, Romania by Vali on iulie 2, 2020

Sursa: https://playtech.ro/2020/digitalizarea-romaniei-un-pic-mai-aproape-cand-trecem-la-cartea-electronica-de-identitate/

Deja de câțiva ani, se vehiculează tranziția la buletinul biometric sau cartea electronică de identitate în România. Tranziția se pare că nu va mai dura mult.

La nivel global, pentru a contoriza digitalizarea serviciilor din anumite țări, a fost creat DESI sau Digital Economy and Society Index. În mod previzibil, îngropată în hârțogăraie, România nu stă foarte bine în acest top. Din fericire, ar putea avansa cel puțin cinci locuri din momentul în care vor fi implementate mai multe proiecte de digitalizare.

Ca referință, Guvernul are la ora actuală patru proiecte pentru a facilita tranziția către un univers lipsit de maculatură inutilă. Mai multe detalii despre acestea au fost oferite de secretarul de stat Marian Murguleț, CIO Guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, într-un interviu acordat Bursa.ro.

„În acest moment, Guvernul are în vedere patru proiecte. Primul îl reprezintă cartea electronică de identitate. Din 3 august 2021, cetăţenii români nu vor mai putea călători în străinătate, dacă nu au carte electronică de identitate. Este foarte important să croim corect, de la început, acest proiect. Să nu fie un simplu card electronic cu date biometrice. Să fie un card care va conţine şi cardul de sănătate, care să aibă tot felul de alte servicii, care să aibă semnătură digitală – foarte important.

Acest proiect, în opinia mea va face ireversibilă transformarea digitală a României. Vom creşte la toate capitolele, în momentul în care vom asigura semnătura electronică digitală pentru toţi cetăţenii României care vor dori să treacă la acest tip de carte de identitate. Că poate sunt alţii care nu vor să călătorească în străinătate şi le păstrează pe cele actuale. Alături de acest proiect, mai avem cloud-ul guvernamental, hub-ul de interoperabilitate şi punctul unic de contact”, a explicat Marian Murguleț.

În ceea ce privește celelalte proiecte de digitalizare, vor facilita tranziția României într-o nouă eră, prin dobândirea unei noi poziții în clasamentul DESI. „Ştim că suntem pe locul 27 din 29 la scorul general şi că majoritatea ţărilor aflate sub media Uniunii Europen nu au întreprins multe măsuri în zona de digitalizare. Este un loc care nu ne convine, dar este important ce facem ca să îl depăşim. Pe zona de servicii digitale, ocupăm ultimul loc. Situaţia ne arată comparaţia între cererea şi oferta de servicii e-governement.

În zona Mygov.ro, probabil că prin punctul unic de contact, vom ajunge la un moment dat să avem fiecare contul lui, unde ne vom găsi notificări, informaţiile personale, statusul, istoricul, vom putea aplica pentru preschimbarea permisului de conducere, a buletinului sau pentru a stabili numele copilului abia născut. În zona de conectivitate, România este pe locul 11 în Uniunea Europeană, în prima parte a clasamentului, dar puţin mai jos decât ne obişnuiam să fim. Prin adoptarea tehnologie 5G sperăm să revenim la o poziţie fruntaşă la capitolul conectivitate”, a adăugat secretarul de stat.

Ca referință, din prima acoperirii 4G, conform raportului DESI, România se află pe locul 28 din 29, înaintea Bulgariei. Pe partea de 5G suntem un pic mai bine, peste media țărilor UE.

de Alexandru Puiu

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. vlad tepes said, on iulie 2, 2020 at 6:19 pm

    Cat timp iti vor lasa autoritatile, libertatea de a alege sau nu, aceste dracovenii digitale, totul va fi inca OK!
    Dar nu uitati ca, cei care ne conduc(indiferent de orientarea politica) sunt niste Iude ale neamului, mai perfide si mai periculoase decat toti dusmanii laolalta pe care i-am avut in decursul Istoriei, asa ca va trece f. putin timp pana vor considera obligatoriu, actul unic de identitate digitala! Atunci celor care nu vor dori aceasta pecete a Diavolului le va ramane ca singura optiune, sa fuga si sa se ascunda in munti, pesteri, paduri, iar atunci cand conditiile o vor permite, sa le-o plateasca acestor Iude, proportional cu vina acestora!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Bond said, on iulie 2, 2020 at 6:25 pm

    N-am inteles cine stabileste si cu ce drept, daca romanii care nu au buletin biometric pot sau nu pot intra sau iesi din tara. Pana una -alta, Europa asta sleampata cum e, nu mai are granite intre state, deci circulatia marfurilor si a persoanelor este libera prin statutul ei. A, ca n-o sa.mi cumpar hartie igienica on-line, este o alta problema. Au ajuns la butoane toti viermii. Vino, Doamne!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Un om said, on iulie 2, 2020 at 7:24 pm

    Nu cumva se profită de plandemie pentru ca oamenii să nu-și schimbe buletinele înainte să apară mizeriile cu cip?

    Apreciat de 1 persoană

  4. astridcezara said, on iulie 3, 2020 at 2:18 am

    Romania sta bine la capitolul digitalizare.O sa va convingeti in curand.Se vor aloca sume imense,specialisti IT sunt,ca nu va merge snur,da,,,dar va evolua foarte bine treaba
    Chiar daca va mai dura interconectarea bazelor de date la nivel national,buletinele „bio” se vor face foarte repede…si o sa va vad,fratilor,cum o sa va cautati justificare sa le acceptati,ca multi informati,putini alesi..
    Nu iesim la proteste,nu zicem nimic la serviciu,vorbim doar in somn sau pe bloguri
    Stiti cum va fi:o sa scrieti pe bloguri-eu am acceptat buletinul biometric,ca asta nu e pecetluirea,si am copii acasa,dar oare am facut bine?
    Si un pic de vai vai si of of si hai ca merge si cu buletinu’ cel nou
    sI cu vaccinul idem

    Apreciază

    • saccsiv said, on iulie 3, 2020 at 7:44 am

      astridcezara

      De ce crezi ca cel ce nu iese la proteste va vorbi in somn si va accepta cipul?

      Apreciat de 1 persoană

      • astridcezara said, on iulie 3, 2020 at 6:23 pm

        Frate Vasile,o sa vezi COZI LA BULETINELE BIOMETRICE .Pentru ca daca stii si nu faci nimic,adica petitii,puncte de vedere oficiale-gen avocat Piperea…cu ce ii convingi pe cei care habar nu au pe ce planeta sunt?
        Cu rugaciunea..ok,.dar ai atita putere in rugaciune ?
        Si chiar asa,tot trebuie sa le spui oamenilor ce stii…
        Noi scriem pe blogul tau si mie imi place foarte mult blogul tau,dar noi de aici STIM…in cea mai mare parte
        si ce facem? schimb de idei pe teme date? cum ii informam pe cei care sunt total debusolati si nu inteleg nimic?

        Apreciază

      • saccsiv said, on iulie 3, 2020 at 7:11 pm

        astridcezara

        Fara proteste nu poti informa sau face petitii?

        Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.