SACCSIV – blog ortodox

De grija Bisericii, nici nu dădea somn genelor sale

Posted in ORTODOXIE, Romania, VIETILE SFINTILOR by Vali on iulie 2, 2020

Sursa: http://vladherman.blogspot.com/2014/07/de-grija-bisericii-nici-nu-dadea-somn.html#.Xv2npNxMTDA

Voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare, a dovedit în fiecare dintre gesturile sale iubirea de neam și cinstirea străbunilor. Slujirea Sfintei Biserici, alături de cei chemați să o săvârșească în sfintele altare, alături de oșteni și de poporul întreg, era un scop fundamental, era o rațiune a existenței sale, așa cum ne dă mărturie cuvântul rostit la îngroparea sa:
„Dar pentru acea râvnă pe care o avea Ştefan Vodă spre întărirea Legii ce vom zice? Cănu da somn ochilor săi, nici genelor sale dormitare. Aceasta gândea, aceasta judeca, către aceasta se nevoia, ca Biserica lui Hristos să se mărească şi să se lăţească… Însă ce ne trebuie atâtea cuvinte, ca şi când ar fi vreo îndoială asupra credinţei lui, cu care s-a adăpat din curatele şi neamestecatele izvoare a preavoslavnicei Biserici din copilăria lui? Şi nici eresurile cele înşelătoare, nici focul vârstei tinereşti n-au putut-o sminti, ci au rămas întărit pe piatra care este Hristos, pe a Cărui cruce de-a pururi îmbrăţişată, la pieptul lui ţinând viaţa sa Lui au închinat-o, nădejde neîncetată printr-însul la Părintele veacurilor având, prin Care pe toţi vrăjmaşii săi au biruit, au înfrânt, au surpat”.
“Şi cu cât mântuirea sufletească îi era dorită, cu atât silinţa lui era aprinsă şi de-a pururea căuta orice loc, orice vreme i s-ar întâmpla îndemână să n-o lase în deşert să treacă”.
(Drd. Eduard Traian Popescu, Ștefan cel Mare și Sfânt sau lumina vie a unei lumi apuse, în „Porunca iubirii”, nr. 2, 2004, p. 28)

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nicu-Andrei Paduraru said, on iulie 2, 2020 at 8:04 pm

  La fel de rari oamenii ca Sf. Stefan cel Mare, cum sunt dintii de gaina ,numa ca astia-s mai rari oleaca !
  Daca Sf. Stefan ar fi fost razboinic, dar intr-un mod stupid ,cum de exemplu sunt vecinele noastre de la rasarit , da ,alea ce se numesc ivan, el ar fi supus Europa , fara doar si poate ! Avea o tarisoara mica ,care se Impunea in fata a trei imperii ( „imperii” ) ,si asta in timp ce trei sferturi din armata mai si prasea, mai si mergea la recoltat, la arat ,etc .! Eu de as fi polonez, bozgor sau aladinian mi-as pune cartile de istorie unde merita, pe dulap ,cat mai in spate ( evident, numai din cauza anumitor perioade, multe ce-i drept, dar nu continui )!
  Dumnezeu sa-i asculte rugaciunile Sf. Stefan cel Mare si sa ne miluiasca si in continuare cu rabdarea Sa !

  Apreciază

  • saccsiv said, on iulie 2, 2020 at 9:19 pm

   Nicu-Andrei Paduraru

   Au avut si rusii Stefanii lor. Ca de exemplu:

   Sfantul ALEXANDRU NEVSKI, cel ce i-a zdrobit pe cavalerii Papei de la Roma (care-i cerea o unire spirituală care ar fi distrus credința ortodoxă)
   https://saccsiv.wordpress.com/2019/11/23/sfantul-alexandru-nevski-cel-ce-i-a-zdrobit-pe-cavalerii-papei-de-la-roma-care-i-cerea-o-unire-spirituala-care-ar-fi-distrus-credinta-ortodoxa/

   Apreciază

   • Nicu-Andrei Paduraru said, on iulie 3, 2020 at 8:36 pm

    Nu contest nicidecum sfintenia anumitor rusi, dar ca cei doi sa fie comparati si poate, apropiati ca si valoare, mi se pare mult ! E ca si cum ai compara olimpiadele cu olimpiadele pentru persoane cu dizabilitati, doar pentru ca se numesc olimpiade !

    Apreciază

   • saccsiv said, on iulie 3, 2020 at 8:59 pm

    Nicu-Andrei Paduraru

    Dovedesti ca te-a orbit ura ta impotriva neamului ortodox rus.

    Apreciază

   • Nicu-Andrei Paduraru said, on iulie 4, 2020 at 7:01 am

    Bataliile dansului, in primul rand erau destul de reduse si ca numar de combatanti dar …si ca numar al lor !
    Nu erau castigate din cauza vreunei tactici speciale si foarte inteligente ci din cauza fortelor de lupta egale sau poate chiar superioare ! Erau atat de mentionate si vorbite in Europa de abia se gasesc informatii despre ele online !
    Adica asta e ura mea ca spun ca Tyson e mai bun decat nu stiu cine ,din cauza ca chiar este !?
    Si nici nu este ura, este o realizare a realitatii ! Nu toti doboara recorduri in a fi aparte sa zicem , si poate ca nu multi o fac continuu, dar ca sa spun Uraaaa Rusia, doar pentru ca sunt ortodocsi mi se pare dezgustator, pentru ca istoria si prezentul prezinta o poza ce contine anumite particularitati !
    Un mic exemplu : ma uitam zilele trecute cat de curate sunt satele lor, apele lor si ma gandeam cat de exact pe dos suntem noi ! Ii apreciam pentru asta pe rusi din ura oare !? Explicati-mi ca sa stiu si eu , sa nu mor mototol !

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: