SACCSIV – blog ortodox

Promedica: Nu mai internați asimptomaticii infectați cu noul coronavirus

Posted in Romania, virus by Vali on iunie 22, 2020

Sursa: https://www.rfi.ro/social-122227-promedica-nu-mai-internati-asimptomaticii-infectati-cu-noul-coronavirus

Image source: pixabay.com

Promedica, sindicatul medicilor din România, îi cere ministrului Sănătății să oprească internarea pacienților cu COVID-19, asimptomatici. Eleodor Cârstoiu, președintele sindicatului, explică la RFI că pacienții asimptomatici pot fi monitorizați la domiciliu, nu internați cu cei care au simptome.

Președintele sindicatului Promedica și al USMR – Alianța Medicilor, Eleodor Cârstoiu, spune că „internarea asimptomaticilor după primele trei săptămâni, după prima lună când într-adevăr nu se știau foarte multe despre această afecțiune era de înțeles, însă perpetuarea acestei stil de a ataca epidemia de COVID-19 nu mai este un lucru bun”.

” Din numărul total de bolnavi asimptomatici, nu cred că am ajuns să testăm 10% dintre ei. 90% dintre asimptomatici, după părerea noastră dacă nu chiar mai mult, sunt printre noi, nu sunt testați,nu s-au făcut testări în masă. 90% dintre asimptomatici pot transmite boala la fel ca cei 10%. A interna și nu doar a izola acești oameni, este deja prea mult. Există studii care arată că încărcarea virală la pacienții severi este de 60 de ori mai mare decât la pacienții cu formă ușoară de boală.

Izolarea alături de familie este logică, pentru că până a fi diagnosticați ca purtatori ai coronavirusului, ei au locuit cu familia. (…) Ei ar trebui lăsați împreună cu familia iar statul, comunitatea să le asigure tot ce le trebuie până când sunt testați și membrii familiei, pentru a vedea care dintre ei sunt purtători sau nu ai virusului. Izolarea lor în secții de spital, secții de spital care au rol curativ, nu prea are logică și sens. Bolnavul asimptomatic, în primul rând, nu poate primi un tratament care să ucidă virusul, pentru că nu există, nu doar pentru acest virus. Apoi, fiind asimptomatic, nici simptome nu avem pe care să le tratăm. „, mai spune președintele Promedica. Potrivit acestuia, pe de altă parte, internarea pacienților asimptomatici în același loc cu cei cu simptome duce la creșterea riscului de agravare a situației medicale, suprasolicitarea cadrelor medicale, consum inutil de material sanitare și dezvoltarea anxietății în cazul pacienților asimptomatici și a familiilor acestora.

Persoanele asimptomatice depistate cu Covid-19 nu pot fi externate în acest moment, când cazurile noi sunt în creștere, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Întrebat vineri la Focșani dacă ia în calcul externarea pacienților asimptomatici, Tătaru a răspuns: „Purtăm în acest moment discuții. Sunt patologii care pot fi concomitente și atunci, chiar dacă este asimptomatic, în cazul unor patologii concomitente trebuie tratat cu mai multă atenție”. „Evaluarea la 6-7 zile și externarea la 10 zile rămân în perspectivele noastre, dar în condițiile în care vom vedea că avem un număr în scădere”, a adăugat ministrul. Potrivit acestuia, autoritățile nu pot gestiona „returnarea către domiciliu sau societate” a unor cazuri confirmate pozitiv cât timp sunt multe îmbolnăviri noi. Avocatul Poporului ceruse analizarea situației persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19 internate obligatoriu în spitale și măsuri pentru respectarea prevederilor legale referitoare la consimțământul pacienților.

Avocatul Poporului i-a recomandat ministrului Sănătății ca persoanele asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19 să nu mai fie internate obligatoriu în spitale, așa cum se întâmplă în prezent. Mai exact, Avocatul Poporului solicită analizarea „cu celeritate” a reglementării situației acestor persoane și întreprinderea de măsuri pentru respectarea prevederilor legale referitoare la consimțământul pacienților, cu ocazia internării în spitale a persoanelor depistate pozitiv cu noul coronavirus.

„Iniţial, internările obligatorii s-au dispus pe baza Ordinului ministrului sănătăţii 414 din 11 martie 2020. Ulterior, acesta a fost înlocuit de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 622 din 14 aprilie 2020, potrivit căruia „se instituie măsura de carantină la domiciliu numai în situaţia în care spaţiul permite carantina individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor din acelaşi domiciliu, pe bază de declaraţie pe propria răspundere”, inclusiv pentru „persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19)”.

„După numai o zi, acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 629 din 16 aprilie 2020, care a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, practic revenindu-se la internarea obligatorie a persoanelor care nu prezintă simptome, împotriva voinţei lor şi au posibilitatea autoizolării la domiciliu”, menţionează Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului susţine că România este singurul stat din Uniunea Europeană care a internat obligatoriu şi pe perioada stării de urgenţă şi pe perioada stării de alertă toate persoanele infectate, chiar dacă nu au prezentat simptome. „La nivel internaţional, din informaţiile comunicate pe site-ul oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rezultă că statele membre ale Uniunii Europene, cât şi Marea Britanie şi Elveţia nu au luat măsura internării obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 care sunt asimptomatice”, a mai arătat Avocatul Poporului.

de Mirela Dădăcuș

 

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Spaceman said, on iunie 22, 2020 at 7:08 pm

    Asta înseamnă că oamenii pot fi asimptomatici și în cazul altor boli. Un sistem de sănătate digitalizat poate inventa bolnavi pentru a se asigura că funcționează la capacitate maximă pentru profit și nu în beneficiul oamenilor.

    Digitalizarea este Master Planul diavolului, va părea că digitalizarea este în beneficiul oamenilor dar se va dovedi ceea ce este defapt: o mega escrocherie.

    De aceea, nu există contradicții între toți politicienii când vine vorba de digitalizare.

    Apreciază

    • tataia said, on iunie 23, 2020 at 2:32 am

      Frate..chestia cu asimptomaticii este veche…Eu spre exemplu am pierdut un job pe motiv ca imi tot gaseau tensiunea mare. NU ma deranjeaza nimic, nu imi pulseaza timplele sau urechile, nu ametesc, nu sint rosu la fata, nu am insomnii, nu mi se tulbura vederea, etc, etc. Dar cica am tensiunea mare si in consecinta daca nu sint dispus sa urmez tratamentul lor ma delcara inapt. Ceea ce s-a si intimplat. Acum 3-4 ani…nu mai de curind. Am inceput iar cu joburile la negru (sau seminegru) din cauza asta. M-a rugat mai demult fratele Vasile (adminul blogului) sa scriu un articol pe tema asta. Nu am avut atunci de gind sa o fac dupa cum nu am de gind nici acum. MI s-ar parea exploatarea (comericiala sau de alta natura) a problemelor mele personale. Iar eu nu am de gind sa fac circ din viata mea. Uneori astept un pic de compasiune si eu…ca tot omul. NU public insa probleme personale sa le afle toata lumea caci nu sint circar iar viata mea nu ar trebui sa fie motiv de birfa sau comentarii pentru unii sau altii.

      Dar acum hai sa analizam putin…nu ma supara nimic, iar ei incerca sa ma convinga ca sint bolnav. Ba mai mult de atit daca nu ma conformez metodelor lor ma dau afara de la serviciu. Ceea ce s-a si intimplat. De parca as fi cistigat o poala de bani acolo. NU ma intereseaza ce arata acul manometrului ala idiot al lor. Atita timp cit eu ma simt bine nu are cum sa existe vreun pericol. Si acum daca tot v-am destainuit chestia asta v-as ruga discretie….faceti bine si nu faceti circ din viata mea caci nu suport!

      Apreciază

  2. Bond said, on iunie 22, 2020 at 7:52 pm

    Oamenii se trezesc, se aduna , vor adevarul si isi reiau propria libertate! Sciitori, jurnalisti, medici, Sara Cunial,
    fizicienii, cetateni obisnuiti la un miting de amploare (Firenze)

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.