SACCSIV – blog ortodox

INFECTIILE NOSOCOMIALE / INS: 7 286 decese intre 2014 – 2018 / Cifrele reale sunt cu mult mai mari? / Cate sunt cauzate de aparatele de ventilatie mecanica la care sunt intubati pacientii? Stie cineva cum stam in 2020?

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 30, 2020

Aparatele de ventilatie mecanica

Printre bolile grave produse de infectiile nosocomiale se numara si pneumonia, cauzata de aparatele de ventilatie mecanica la care sunt intubati pacientii. In tarile sarace, infectiile nosocomiale aparute in urma interventiilor chirurgicale sunt cele mai frecvente tipuri de infectii. In sectiile de terapie intensiva din tarile dezvoltate, infectiile nosocomiale fac cele mai multe victime, peste 51% din pacienti fiind infectati. In fiecare zi, infectiile nosocomiale produc internari prelungite, handicap pe termen lung, cresterea rezistentei la agentii microbieni, costuri masive pentru sistemele de sanatate, cheltuieli ridicate pentru pacienti si familiile lor si un numar ridicat de decese.  

De exemplu, in Europa, in fiecare an, mai mult de patru milioane de persoane sufera cel putin o infectie nosocomiala si 37.000 mor din cauza complicatiilor.

Cititi va rog mai multe la:

Octombrie 2012 – Statistica OMS: la 100 de pacienti operati, 25 fac infectii nosocomiale

S-au imbunatatit lucrurile de atunci in lume?

Dar in Romania? Ca sa stim daca merg mai bine sau mai rau, ar trebui, in primul rand, sa stim in mod real cum stam. Iar ca sa stim cum stam, ar trebui sa nu mai fie prigoniti cei ce ne spun cum stam.

O lege din 2004 ar trebui să-i protejeze pe acești oameni de eventualele repercusiuni la care se expun atunci când divulgă ilegalități sau abuzuri. Din păcate, legea e puțin cunoscută. Iar atacurile la adresa celor care aleg să vorbească nu mai sunt așa directe ca în urmă cu 10-15 ani. S-au mai rafinat. Cu alte cuvinte, acum nu mai ești dat afară direct, ești „convins” să pleci singur din instituție.

Există totuși mulți oameni care își asumă riscuri enorme și devin whistlebloweri, iar România le datorează foarte multe. Numai dacă te gândești la infecțiile nosocomiale din spitale (o problemă ascunsă sub preș ani de zile de autorități), la abuzurile din justiție sau cele din școli. Și din multe alte instituții publice.

Multe dintre mărturiile avertizorilor de integritate au stat la baza unor dosare penale, altele ne-au arătat situații îngrozitoare pe care nu ni le puteam imagina în România.

[…]

În primul episod al seriei „Cei care nu tac” scriem despre Camelia Roiu, medicul care a șocat o țară întreagă după ce, în 2015, a divulgat problemele din Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, unde lucra ca medic primar ATI. Acolo muncește și acum.

Cititi va rog mai multe in articolul Medicul fără de care nu am fi aflat niciodată de infecțiile din spitalele românești din 7 martie 2019 de pe VICE.

Asadar, cum stam?

 

Mii de persoane mor anual din cauza infecţiilor contractate în spitale

Iata ce putem citi la Mii de persoane mor anual din cauza infecţiilor contractate în spitale de pe Radio Romania Actualitati din 11 iulie 2019:

Peste 7 mii de decese au fost cauzate de sepsis în ultimii 5 ani, termen generic pentru infecții, inclusiv pentru infecțiile nosocomiale, infecții contractate în spitalele din Romania.

Este prima statistică de acest gen realizată de Institutul Național de Statistică la solicitarea jurnaliștilor Radio Romania Actualități. Conform datelor INS,  numărul deceselor prin sepsis este în creștere astfel că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în anul 2018, aproximativ 2 mii, în timp ce în urmă cu 5 ani numărul lor era la jumătate, puțin peste o mie. 

O creștere similară se înregistrează strict și la numărul cazurilor de infecții nosocomiale din spitalele romanești. Conform statisticilor furnizate de Institutul Național pentru Sănătate Publică,  în anul 2014 s-au înregistrat aproximativ 10 mii de cazuri de infecții nosocomiale în timp ce în 2018 s-au înregistrat peste 20 de mii.

Dublarea numărului de decese prin sepsis precum și cea a cazurilor de infecții nosocomiale este explicată de medicii romani nu atat prin agravarea condițiilor din spitale ci printr-o raportare mai bună a acestor cazuri.

Pe de altă parte, medicii spun că Romania încă are o problemă la acest capitol, iar studiile europene arată că procentul de infecții raportat este de doar 2% în timp ce cifra exactă se apropie de 6% din numărul total al pacienților internați.

Decese cauzate de sepsis, conform INS 

   2014: 1.041        

   2015: 1.112

   2016: 1.528

   2017: 1.675

   2018: 1.930

Total decese prin sepsis 5 ani: 7.286

Cazuri de infecții nosocomiale raportate, conform INSP: 

   2014: 10.630

   2015: 12.316

   2016: 16.175

   2017: 19.607

   2018: 20.236

Total cazuri infecții nosocomiale 5 ani: 78.964

Mai jos regăsiți lanțul birocratic al documentelor privind decesul unei persoane precum și explicația INS de ce nu au fost întocmite, până acum, statistici în legătură cu decesele cauzate de sepsis.

Redăm integral comunicarea cu INS:

„Buletinele statistice de deces sunt completate de Oficiile de Stare Civila pe baza Certificatului de Deces si a Certificatului Constatator de Deces întocmit de medicul legist.  

Cauza de deces inscrisa pe buletinul statistic de deces este codificata de medicii din cadrul  Directiilor Judetene de Sanatate Publica (specializati in codificarea cauzelor de deces), iar codificarea o realizeaza conform Clasificarii Internationale privind Maladiile (ICD-10).

Institutul National de Statistica si Directiile teritoriale de statistica sunt beneficiari ai acestor buletine statistice de deces (deja completate si codificate) care, ulterior, sunt prelucrate in scopul producerii statisticilor oficiale.  

Statisticile nationale de mortalitate privind persoanele decedate pe cauze de deces sunt publicate pe clase de boli, iar decesele prin sepsis nu reprezinta o clasa de boli distincta, ci sepsisul este o boala care se poate regasi in mai multe clase de boli. In acest sens, pentru a raspunde solicitarii de date formulate, au fost prelucrate datele disponibile prin selectarea deceselor cauzate de sepsis din toate clasele de boli.”

Sunt oare raportate toate cazurile? Iata ce putem citi la Tolontan, despre Colectiv: Mușamalizarea nu s-a oprit la spitale, a mers la INML. Infecții nosocomiale, trecute stop cardiorespirator din 02.11.2019 de pe DIGI 24:

„Acești oameni care au mușamalizat Colectiv au acționat ca în decembrie ’89. Morții din decembrie ’89 arși la crematoriul din București, aduși de la Timișoara, morții în spitalele bucureștene, acelor morți li s-a trecut de către de către medicii legiști de la morgă stop cardiorespirator. Ei erau împușcați în cap și s-a spus că au făcut stop cardiorespirator, pentru că, nu-i așa, ce poți să spui unui medic care scrie asta, de vreme ce inima s-a oprit. La fel s-a întâmplat în aceste cazuri. Mușamalizarea nu s-a oprit la spitale, a mers mai departe, la INML. Pentru că toate acele infecții nosocomiale care n-au fost evidențiate la morți, toate morțile care erau de fapt de infecții generalizate au fost toate trecute cu metoda decembrie ’89 drept stop cardiorespirator”, a spus Cătălin Tolontan, la Digi24.

Întrebat dacă are dovezi ca să susțină afirmațiile făcute, jurnalistul a răspuns că da: „Avem dovezi care să susțină”, care vor fi publicate în perioada următoare: „Aceste lucruri arată că schema există. Ei doar au aplicat-o încă o dată cu aceeași mentalitate”.

Care era scopul? „Să nu explodeze în societatea românească. Avem mărturii ale medicilor legiști care au fost puși, spun ei, să facă aceste lucruri”, a completat el. 

Întrebat cine i-a pus pe medicii legiști, el a răspuns că „șefii, nu știu”.

„Sunt niște oameni „invizibili” în toată povestea asta. Unii dintre ei apar în imagini. Apar niște persoane care nu trebuia să fie acolo la intervenția de la Colectiv. Niște civili, nu cei cu stații de emisie-receptie, că aceștia sunt bine cunoscuți. Sunt niște persoane în spate. O să vedem. Provoc opinia publică, dacă aveți informații despre oamenii aceștia care apar în filmulețele astea, spuneți-ne. Era unul chiar în spatele lui Raed Arafat, în spatele lui Gabriel Oprea. Niște oameni care nu aveau nicio poziție în sistemul de sănătate, teoretic, nici în sistemul de intervenție de urgență. Sunt aproape necunoscuți publicului și care ne-au fost semnalați. (Moderator: Servicii?) Nu știm. Haideți să încercăm să îi aflăm”, a mai spus Cătălin Tolontan. 

Dar oare doar atunci s-a musamalizat? Iata ce putem citi la Topul spitalelor românești în funcție de infecțiile nosocomiale raportate din 29 octombrie 2019 de pe Radio Europa Libera:

Odată cu tragedia din Clubul Colectiv, soldată cu moartea a 65 de persoane, problema infecțiilor intraspitalicești a devenit cunoscută la scară largă în România. Dincolo de strategiile pe hârtie, limitarea acestor infecții, imposibil de evitat în totalitate, nu are încă soluții viabile.

Ultimul raport independent despre infecțiile intraspitalicești din România datează din 2017, iar datele prezentate de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) au fost colectate în cadrul unei inspecții din luna mai, 2016.

În document, specialiștii ECDC constatau că, în România, spitalele sunt supraaglomerate, infecțiile nu sunt raportate, personalul nu este instruit, iar laboratoarele nu sunt dotate pentru a propune soluții de diminuare a infecțiilor.

„Spitalele sunt un mediu de risc pentru pacienții vulnerabili și nu toate infecțiile nosocomiale sunt preventibile. (…) Până și în cele mai bune spitale din cele mai bogate țări, pacienții se pot infecta din cauza arhitecturii spitalicești. Întotdeauna a fost și va fi așa”, scriau inspectorii ECDC.

„Însă, atunci când se raportează o rată de infecții foarte mică, putem bănui că este vorba de o subraportare. De asemenea, ratele mari de infecții raportate pot arăta că există o problemă, dar în același timp pot arăta conștientizarea, dedicarea personalului și un bun sistem de raportare”, se arată în raport.

Cultura raportării și reacția publică

La momentul inspecției, legislația românească prevedea sancționarea managerilor de spitale, dacă infecțiile raportate depășeau 2% (procent calculat la suta de pacienți externați). Între timp, cadrul legal a fost modificat în așa fel încât, astăzi, încurajează raportarea reală a incidenței infecțiilor intraspitalicești, dar procentul nu a crescut.

În 2016, de pildă, spitalele românești raportaseră o medie de 2,8% pentru infecțile asociate îngrijirilor spitalicești. Asta în timp ce media europeană era la 5,7%.

Unul dintre factorii pe care specialiștii ECDC i-au luat în calcul este însăși presa. „Tendința de a subraporta a fost agravată de mass-media, care a portretizat spitalele care încercau să-și îmbunătățească sistemul de raportare ca fiind *periculoase*.”

Raportările astăzi

Conform datelor centralizate de Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP), în anul 2018, media raportărilor nu depășea, în România, 2,65%. Asta în condițiile în care Germania procentul ajungea spre 4%. Media UE este la 5,5%, iar țările cu cele mai mari raportări sunt Grecia, Portugalia, Italia, Finlanda și Cipru – toate peste 8%.

În clasamentul european, România este în grupa celor mai mici raportări, conform unui document OECD, dar întrebarea rămâne cât de precise sunt aceste cifre în cazul României.

Tabelele cu spitalele le puteti citi in articolul de pe Radio Europa Libera.

Cititi va rog si:

3 ani de la Colectiv: Spitalele românești sunt bântuite în continuare de infecții, dar raportează de 5 ori mai puține nosocomiale decât spitalele din Germania. / Medic: Nu au fost schimbări majore nici după Colectiv, nici după scandalul Hexi Pharma

 

Cate sunt cauzate de aparatele de ventilatie mecanica la care sunt intubati pacientii?

N-am gasit articole cu astfel de cifre.

Cititi va rog si:

Cazul TONI TECUCEANU: 1) In 2009 Adrian Streinu Cercel declara ca gripa porcina va ucide cel putin 20 000 de romani 2) Romanii refuza sa se vaccineze 3) In 2010 Adrian Streinu Cercel declara ca actorul Toni Tecuceanu moare de gripa porcina 4) Romanii fac cozi la vaccin 5) In 2014 se stabileste definitiv ca Toni Tecuceanu nu a murit de gripa porcina, ci de o bacterie din aparatele de ventilatie de la Institutul Matei Bals, condus de … Adrian Streinu Cercel

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. No Mail said, on martie 30, 2020 at 1:42 pm

    Tonino Alfonso lancia un appello importante a Papa Francesco

    Activati subtitrarea la settings (click pe rotita…), alegeti auto-translate, selectati limba romana. Traducerea nu este perfecta…

    Tonino Alfonso sfida Papa Francesco
    https://www.alguer.it/notizie/n.php?id=149189
    Atentie, traducerea automata nu merge cand vedeti filmul in articol, trebuie sa in vedeti direct pe YouTube (click pe „YouTube”).

    Apreciază

  2. […] milioane de vieti, dar despre care niciodata nu s-a facut atata tam tam  Oare cei cu cumplitele infectii nosocomiale cauzate de aparatele de ventilatie mecanica mor de ras? Dar cei aproape 9 milioane care au murit doar in acest an din cauza altor boli […]

    Apreciază

  3. […] In sectiile de terapie intensiva din tarile dezvoltate, infectiile nosocomiale fac cele mai multe vi… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.