SACCSIV – blog ortodox

Care sunt Bisericile care vor participa si care sunt cele care au refuzat sa participe la intalnirea de varf de la Amman din 25-27 februarie pe tema schismei din Ucraina?

Posted in Biserica Ortodoxa Romana, Ucraina by saccsiv on februarie 17, 2020

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Foto: basilica.ro

ORTHODOX CHRISTIANITY: ROMANIAN, SERBIAN, POLISH CHURCHES TO ATTEND JERUSALEM’S GATHERING IN JORDAN

Bisericile Ortodoxe din România, Serbia și Polonia participă în Iordania la reuniunea convocată de Patriarhia Ierusalimului

Până acum, se știe că 6 Biserici vor participa, în timp ce alte 5 Biserici nu vor participa.

Pe lângă Patriarhia Ierusalimului, care a avut inițiativa convocării unei adunări frățești pentru a discuta problemele legate de unitatea Bisericii, pe fondul crizei ucrainene în curs de desfășurare, și a Bisericilor Rusiei și ale Cehiei și Slovaciei, ale căror Sfinte Sinoade au aprobat deja oficial inițiativa Patriarhiei Ierusalimului, la viitoarea întâlnire la vârf de la Amman, Iordania, vor participa și reprezentanți ai Bisericilor din România, Serbia și Polonia.

Adunarea frățească va avea loc în perioada 25-27 februarie.

Având în vedere poziția fermă a Sfântului Sinod sârb și a Sinodului Episcopilor, și declarațiile repetate ale patriarhului său și a altor câțiva ierarhi, nu este de mirare faptul că Preasfinția Sa Patriarhul Irineu intenționează să participe la adunare. Biserica poloneză nu a luat o poziție mai puțin fermă și, în timp ce relatările din mass-media greacă au indicat recent că Biserica Poloneză nu va fi reprezentată, asistentul personal al Preafericitului Mitropolit Sava a negat rapid aceste zvonuri.

Biserica Ortodoxă Română a fost mai degrabă imprevizibilă, iar participarea sa la viitoarea adunare a fost întotdeauna un semn de întrebare. Deși Sfântul său Sinod nu a recunoscut oficial „Biserica Ortodoxă din Ucraina creată de Constantinopol”, nici nu a respins-o cu fermitate, așa cum au făcut-o Bisericile sârbe și poloneze.

Cu toate acestea, în ședința de ieri, sub președinția Preafericitului Patriarh Daniel al României, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât să trimită o delegație la întâlnirea la nivel înalt de la Amman, relatează serviciul oficial de presă al Bisericii Ortodoxe Române, Agenția de știri Basilica.

În timp ce retorica venită de la Constantinopol și din mass-media aliniată acesteia încearcă să înfățișeze criza ucraineană ca o problemă greco-rusă sau greco-slavă, este de remarcat faptul că la viitoarea întâlnire vor participa Biserici care aparțin atât sferelor de influență grecești, și slave, cât și din afara acestor sfere, cu participarea anunțată de Biserica Ortodoxă Română.

Declarația Sinodului notează că Patriarhul Daniel însuși nu va participa, astfel încât (reuniunea) să nu fie interpretată ca o Sintaxă a patriarhilor.

„Această participare a Bisericii Ortodoxe Române la întâlnirea fraternă de la Amman, este motivată de faptul că toate Bisericile Ortodoxe Autocefale au responsabilitatea de a lucra împreună pentru păstrarea, apărarea și promovarea unității dogmatice, canonice și euharistice ortodoxe, potrivit Evangheliei lui Hristos și Sfintelor Canoane”, se arată în declarație.

Sinodul român reiterează de asemenea poziția conform căreia Patriarhiile de la Moscova și Constantinopol trebuie să reia dialogul cât mai curând posibil, pentru a găsi o rezolvare a problemei autocefaliei din Ucraina, „pentru a nu adânci polarizarea celor două părți divergente: una a Bisericilor Ortodoxe pro –Constantinopol, și cealaltă a Bisericilor Ortodoxe pro-Moscova.”

Sinodul subliniază, de asemenea, că este de acord în teorie cu acordarea autocefaliei Bisericii din Ucraina, deși trebuie să fie pentru întreaga Biserică, nu doar pentru o parte, și trebuie să fie rodul unui acord între Moscova și Constantinopol, însoțit de un consens pan-ortodox.

Astfel, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române nu aprobă acordarea unilaterală a autocefaliei din partea Constantinopolului unui grup minoritar din Ucraina, deși susține în teorie autocefalia pentru Ucraina. O atitudine similară a fost luată și de alte Biserici și ierarhi. În ianuarie, Preafericitul Părinte Arhiepiscop Hrisostom din Cipru a declarat că poporul ucrainean are dreptul la autocefalie, dar a arătat că nu este interesat de aceasta. Mitropolitul Sava din Polonia și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru autocefalia ucraineană, deși subliniază că aceasta trebuie făcută canonic.

În plus, Preasfințitul Părinte Episcop Victor de Baryshevka al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a confirmat astăzi pe canalul său Telegram, că Patriarhul Irineu va participa la adunarea din Amman, așa cum Patriarhul însuși a informat o delegație ucraineană care l-a vizitat pe 30 ianuarie.

„Astăzi a avut loc Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe. Am discutat din nou și am decis să participăm la întâlnirea frățească a patriarhilor Bisericilor Locale din Iordania, care a fost inițiată de Patriarhul Teofil al Ierusalimului. Sper să-l  văd în Amman pe Mitropolitul Kievului, Preafericirea Sa Onufrie,”, a spus patriarhul sârb.

Uniunea jurnaliștilor ortodocși din Ucraina raportează, de asemenea, cu referiri la surse proprii, că Biserica poloneză va fi reprezentată la adunare de o delegație care va fi condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Abel de Lublin și Chełm.

Mitropolitul Sava nu va putea participa din cauza problemelor de sănătate.

Până acum, se știe că 6 Biserici vor participa la adunarea frățească convocată de Patriarhia Ierusalimului: a Ierusalimului, a Moscovei, Ceho-Slovacă, Sârbă, Poloneză și Română, în timp ce 5 au respins invitația: a Constantinopolului, a Alexandriei, a Greciei, a Ciprului și a Albaniei, toate menționând convingerea că numai Constantinopolul poate convoca un consiliu, deși există rapoarte conform cărora se depun eforturi serioase pentru ca Patriarhul Theodor din Alexandria să participe.

Nu au existat declarații publice cu privire la invitația Patriarhiei Ierusalimului către Bisericile din Antiohia, Georgia sau Bulgaria.

În ciuda opoziției din partea Constantinopolului și a Bisericilor din lumea greacă, Preafericitul Patriarh Teofil rămâne hotărât să organizeze o întrunire fructuoasă, și a fost raportat recent faptul că a trimis invitații pentru a doua oară tuturor patriarhilor.

 

Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.