SACCSIV – blog ortodox

Patriarhul Bartolomeu a vorbit in Muntele Athos despre necesitatea unităţii cu catolicii

Posted in ORTODOXIE by Vali on noiembrie 27, 2019

Sursa: https://spzh.news/ro/news/66683-glava-fanara-na-afone-ubezhdal-bratiju-v-neobkhodimosti-jedinenija-s-katolikami

 

Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului cu călugării Athoniţi la slujbă în abaţia Notre-Dame de Saint-Remy din Rochefort. Imagine: Facebook

Patriarhul Constantinopolului consideră că nu dogmele separă Ortodoxia și catolicismul, ci doar diferențele istorice și, prin urmare, unitatea lor este inevitabilă.

Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a declarat că între creștinii ortodocși și catolici există doar diferențe istorice, nu și dogmatice. El a afirmat acest lucru în timpul ultimei sale vizite la Sfântul Munte Athos.

În particular, potrivit surselor UJO, în timpul vizitei la mănăstirea greacă Pantokrator, Patriarhul Bartolomeu în prezența călugărilor și oaspeților mănăstirii a declarat că unitatea Bisericii Ortodoxe cu romano-catolicii este inevitabilă.

În opinia Sanctităţii Sale, împărțirea care există acum între ortodocși și catolici are rădăcini istorice, dar nu se transpune în domeniul dogmatic.

Patriarhul Bartolomeu este convins – catolicii sunt „exact aceiași creștini ca noi”. El a subliniat, totodată, că părticica din moaștele Sfântului Apostol Petru oferită în dar de Papa Francisc este o dovadă a atitudinii favorabile a Bisericii Catolice faţă de Biserica Ortodoxă.

Sursele UJO au comunicat că în timpul predicii Patriarhului Bartolomeu a fost prezent starețul mănăstirii Pantokrator arhimandritul Gabriel, starețul mănăstirii Xenofont arhimandritul Alexie, starețul mănăstirii Vatoped arhimandritului Efrem, călugări din mai multor mănăstiri și oaspeți. Majoritatea călugărilor de la mănăstiri după asemenea cuvinte ale Întâistătătorului Fanarului au rămas nedumeriţi, dar niciunul dintre cei prezenți nu a protestat împotriva Patriarhului Bartolomeu. În plus, unii călugări au lăcrimat după cuvintele Capului Fanarului că unitatea cu catolicii este inevitabilă.

Martorii oculari susțin de asemenea că numeroșii paznici ai Patriarhului nu au permis nimănui dintre călugări să înregistreze predica Patriarhului Bartolomeu.

Mai devreme UJO a scris că Patriarhul Bartolomeu și părintele egumen al mănăstirii Xenofont s-au rugat cu catolicii în Belgia.

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Duhul Căpitanului said, on noiembrie 27, 2019 at 8:53 pm

    „Patriarhul” Bartolomeu își zice că dacă va birui Muntele Athos a terminat cu Ortodoxia, dar s-ar putea sa se însele. Știți voi vorba:”buturuga mica răstoarnă carul mare”. Lovitura îi va veni de unde se așteaptă mai puțin…

    Apreciază

  2. vlad tepes said, on noiembrie 27, 2019 at 9:51 pm

    Te crucesti cand auzi asemenea blasfemii, iesite nu din gura unor progresisti-anticrestini ca Moise Guran sau Lucian Mandruta, ci tocmai din gura celui mai inalt ierarh ortodox! Eu cred ca acesta are epoleti pe sub sutana si o misiune clara de executat, pt ca mi-e greu sa cred ca un teolog scolit in dogma si duhul ortodoxiei poate afirma asa ceva, fara nicio frica de Dumnezeu, mai ales cand se afla la apusul unei vieti efemere! In popor se se spune despre un astfel de om, ca „i-a luat Dumnezeu mintile”!

    Apreciază

  3. Dacus said, on noiembrie 29, 2019 at 8:09 am

    Papa Bartolomeu de Istanbul – de la sinodul cretan ”SUPREMUS si INFAILIBILUS”

    Apreciază

  4. […] Patriarhul Bartolomeu a vorbit in Muntele Athos despre necesitatea unităţii cu catolicii […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.