SACCSIV – blog ortodox

Sambata, 10 iunie 2017, la Schitul Rădeni se va săvârși o slujbă de pomenire a Părintelui Justin Pârvu, întemeietorul așezământului

Posted in Uncategorized by saccsiv on iunie 9, 2017

21 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Adi said, on iunie 9, 2017 at 11:53 am

    Va urma reactia tradatorilor de Hristos si de tara.

    Apreciază

  2. acelas said, on iunie 9, 2017 at 1:15 pm

    http://evz.ro/razboi-iohannis-pirvu-wiesel.html

    .

    Apreciază

    • marian said, on iunie 9, 2017 at 8:24 pm

      Asta a mers la Trump pt a primi instructiuni de lupta. Vizita la departamentul de stat hai sa fim seriosi oare cu ce se ocupă?
      Oare cu ce se ocupa?

      Apreciat de 1 persoană

  3. paul said, on iunie 9, 2017 at 3:00 pm

    Video-Transgenderismul- normalizarea unei boli mintale

    Apreciază

    • unulsimplu said, on iunie 10, 2017 at 10:40 pm

      chiar nu va este rusine, chiar la fiecare postare trebuie sa vad off topic? Chiar nu aveti putin respect fata de Parintele Justin Parvu? Chiar atat de obsedati sunteti de off topic si de cipuri si de toate tampeniile astea? Zi de zi aceeasi placa…

      Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 10, 2017 at 11:31 pm

        unulsimplu

        Foarte ciudata supararea asta a ta. Stiai ca si Parintele Justin Parvu era „obsedat de cipuri si de toate tampeniile astea”?

        Apreciază

      • unulsimplu said, on iunie 12, 2017 at 12:58 am

        saccsiv, te rog sa vii cu argumente solide inainte sa acuzi aiurea, nu m’am referit ca faza cu cipurile este o tampenie ci aceste lucruri sunt tampenii cipurile si toate astea… nu scoate din context cum vrei tu. stiu f. bine ca este lepadare cipul este satanic este 666 dar se exagereaza fara pic de respect fata de parintele Justin. Vad ca tie iti place harababura asta. La fiecare postare cand vad off topicuri e ceva gen omul intra la postare doar sa dea copy paste si cam atat, dovedeste lipsa de interes asupra articolului postat de tine.

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 12, 2017 at 9:03 am

        unulsimplu

        Daca e cum zici, sa te exprimi mai clar.

        Nu e lipsa de respect si nici de interes. Inca de la inceput rubrica de comentarii a acestui blog a functionat si ca forum al cititorilor.

        Apreciază

      • unulsimplu said, on iunie 12, 2017 at 1:02 am

        saccsiv este o obsesie de off topic, si toata ziua subiectul cipuri. Nu am negat ca ele sunt daunatoare mantuirii ci doar ca se exagereaza, se duce in extreme.

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 12, 2017 at 9:04 am

        unulsimplu

        Da, toata ziua subiectul cipuri. Si ecumenism. Caci multa vreme nu mai e.

        Apreciat de 1 persoană

  4. Ioana said, on iunie 9, 2017 at 5:35 pm

    Sinaxarul Sfinților noi martiri și mărturisitori ai Rusiei – SFÂNTUL NOU MUCENIC TEOFAN, EPISCOP DE SOLIKAMSK / Chinuit, batjocorit și înecat de bolșevici

    http://ortodoxinfo.ro/2017/06/08/sinaxarul-sfintilor-noi-martiri-si-marturisitori-ai-rusiei-sfantul-nou-mucenic-teofan-episcop-de-solikamsk-chinuit-batjocorit-si-inecat-de-bolsevici/

    Apreciază

  5. marian said, on iunie 9, 2017 at 8:29 pm

    Doamne ajută! Părintele Iustin Pârvu este atacat de către urmașii ucigașilor lui Iisus Cristos. A mirăriii să fie una ca asta?

    Apreciază

  6. socaciu90 said, on iunie 10, 2017 at 1:42 pm


    Monahul athonit Pimen Vlad, Staretul Chiliei Intrarea Maicii Domnului in Biserica, din Schitul Romanesc Lacu despre situatia actuala :haosul provocat in Biserica

    Apreciază

    • el said, on iunie 10, 2017 at 7:54 pm

      socaciu

      taica Pimen POMENESTE pe ERETICUL Bartolomeu ! … numeste pe cei NEPOMENITORI oameni cu RAVNA FARA CUNOSTINTA ” si pe cei care se DELIMITEAZA de EREZIE ii acuza ca fac HAOS in Biserica si sunt DEZBINATORI !

      ..si cu asta am spus TOT despre HUOrtodoxia lui.

      aven ceva de invatat de la unul care RANANE INCAPATANAT LEGAT de EREZIE si pomeneste pe un ERETIC?
      mai este unul ca el in Biserica?

      si CINE este Biserica azi? formele,ZIDURILE GOALE de Duh Sfant sau poate popii APOSTATI cu Turele lor LEGATI de episcopi ERETICI?

      CINE este Biserica= Trupul Lui Hristos?
      cei care CURVESC cu DIAVOLUL EREZIEI si HUESC pe DUmnezeu dar se pretind popi ai Lui Hristos?
      pot MADULRARELE Trupului sa HULEASCA Capul ? sau sa NU ASCULTE de Capul care le CONDUCE si sa-si faca „legea” lor cu „pogoraminte” si „har” MINCINOS?

      „ca NU ORICINE imi va zice Doamne Doamne va intra in Imparatia Cerurilor ” spune Hristos

      Apreciază

  7. guti flo said, on iunie 11, 2017 at 10:54 am

    socaciu90
    Ce sa asculti de la cineva care nu a inteles ca ortodoxia a fost tradata?!
    Vorbeste de dezbinare si toate cele,.fara sa inteleaga ca prin lucrul asta el incurajaza ecumenismul si pe ierarhii tradatori…si prin faptul ca el este in comuniune si pomeneste pe acesti indivizi, se face partasi la erezie..la tradarea ortodoxiei!
    Poti sa iti dedici tu viata prin toti muntii si sa stai chiar de vb cu ingerii…daca nu ai inteles ca apararea credintei este inaintea tuturor principiilor..nu esti decat un om care nu merita sa fie bagat in seama.
    Sf parinti paraseau pustia si toate nevointele lor, cand era vb de apararea credintei!….pt nimic in lume nu plecau din pustie, decat numai atunci cand era amenintata credinta..pt ca stiau ca asta este lucrul cel mai de pret..insasi suflarea lui Dumnezeu….a noastra!….iar noi ce facem?…ne ascundem in spatele dezbinarii?!
    Vorbeste de cei 7 ani de acasa si de baza lucrurilor care este Dumnezeu…pai si atunci cum de nu vede erezia care a intrat in Biserica si ca ” mai marii” pe care el ii pomeneste el , urla in gura mare si au la baza ecumenismul?…
    Astia sunt cei 7 ani de acasa ai crestinului…Crezul ortodox , care ne spune ca Biserica este una sfanta soborniceasca!
    Toata cuvantarea lui a cazut la inceput, cand a pomenit de baza lucrurilor..daca un calugar nu poate sa inteleaga care este baza crestinului….este jalnic!
    despre felul asta de gandire ne spune Domnul : „Lasatii pe ei, sunt calauze oarbe, orbilor, si daca orb pe orb va calauzi, vor cadea amandoi in groapa”.
    Cand iti ascunzi neputinta si frica de prigoana in spatele cuvintelor..incercand sa justifici ca dezbinarea nu e buna….cand tu trebuie sa fi primul care ia aceasta atitudine..(apararea credintei)..si nu o faci…nu esti decat de plans.
    Aproape ca nu-ti vine sa crezi ca un om care si-a dedicat viata lui Dumnezeu, nu poate sa isi dea seama ce inseamna sa fi in comuniune cu un eretic dovedit!
    La toate celelalte se pricepe de minune, dar la ce e mai important, la felul in care ne invata sf parinti sa luam atitudine cand este amenintata credinta..nimic..tacere!….
    Cand preotii vor binevoi sa ne vb de acest pericol si vor dovedi prin fapta acest lucru , ca au inteles ce inseamna sa faci cel mai mic compromis de credinta..atunci ii vom asculta si noi…pana atunci nu fac sa demonstreze decat ca sunt acolo unde nu le este locul!

    Apreciază

    • el said, on iunie 11, 2017 at 7:46 pm

      guti flo

      „La toate celelalte se pricepe de minune, dar la ce e mai important, la felul in care ne invata sf parinti sa luam atitudine cand este amenintata credinta..nimic..tacere!….” _____ … la toate celalate si DRACII INSISI IL AJUTA, DOAR sa LEPEDE/IGNORE Dreapta Credinta …. SINGURA care MANTUIESTE si in afara de care NU ESTE Mantuire !

      si NU doar un ins ca el A CAUZUT , au fost parinti PUSTINCI care au cazut in INSELARE dupa O VIATA INTREAGA de Asceza si nevointe … si NU S-au MANTUIT dupa ZECI de ani de Asceza.. si aceia macar nici nu erau ERETICI ca Taica Pimen !

      … heeei Mantuirea e treaba GREA celor cu VICLENIE si pentru cei FARA CURATIA INIMII !

      Dumnezeu sa te intareasca si sa te lumineze frate @guti flo, sa te mantuiesti !
      Preacurata sa te ACOPERE si sa-ti fie CALAUZA, Ea Stapana Athosului …. care VA PLECA din Athos TOCMAI pentru popi si „cuvoisi ” ca asta !

      Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 11, 2017 at 8:28 pm

        el

        Uite, asa sa scrii.

        Apreciat de 1 persoană

      • guti flo said, on iunie 11, 2017 at 9:15 pm

        Multumesc la fel, frate @el!
        Maica Domnului sa te acopere toata viata..si pe toti cei care isi doresc mantuirea!

        Apreciază

      • Ioana said, on iunie 12, 2017 at 12:28 am

        frate el,

        iar apelez la sfaturile tale care de multe ori vin la tanc… pe problemele astea cu erezia…

        stii ca Parintele Rafail Berestrov l-a facut eretic pe Longhin pentru ca nu a intrerupt si pomeniea lui Meletie si lui Onufrie ?

        iar Longhin slujeste cu ei in altar si sunt pomeniti ?!

        eu nu inteleg de ce lumea trebuie sa dea musai nemusai iama la Banceni la Longhin… poti sta intr-o catedrala unde se pomeneste ca Onufrie? poti asista la o asemenea slujba?

        acelas lucru este valabil si petru mitropoliile din Bulgaria sau Georgia, acolo il pomenesc pe Bartolomeu, putem sta la o asemenea slujba..??
        adicatelea Sfintii Parinti ne spun sa fugim de cei care sunt in comuniune cu sinodul adulter

        eu nu mai cred gogoasa cu

        oricum eu sunt tare necajita, multa dezbinare, oamenii nu se ajuta intre ei, turma e tot mai batuta de vant si mai vine si acest ecumenism pe care unii ne facem ca il respingem dar nu merge pana la capat? cu ce e mai breaz Longhin, colutirghisitorul cu Onufrie si Mweletie, ecumenisti notorii?

        eu refuz sa ACCEPT UN ASEMENEA IERARH!

        A, SI INCA O INTREBARE

        nu stiu cum devine, dar eu ma simt tot mai sigura, intr-o lume de roboti si de mncinosi, intr-o societate de oameni fara nume si fara ochi,si fara glas si fara suflet

        toti suntem praf duhovniceste asta, e

        eu una numai cred gogosi prajite cu Longhin, cu pisoiul de Pireu, cu copilasul Veaceslav…

        m-am saturat de atata falsitate si reclama, si cand un om e la ananghie toti il prasesc, dar nu stiu cum sa se mai ascunda dupa fuste prefacute ca ale lui Vladica Longhin,

        copii aia primesc fonduri de la sionistii rusi, asta e clar, iar poleiala de la Banceni da de gandit
        si nu ma prostesc pe mine nici afirmatiile ca ar fi fost otravit, mult teatru ieftin la mijloc

        citeste si tu aceata stire si zi-mi ce intelegi…

        Se preconizează că SINODUL ANTI-ECUMENIST va avea loc în vară la Mănăstirea BĂNCENI din UCRAINA

        http://www.pravoslavie.ru/english/102951.htm

        O coaliție internațională care se opune deciziilor sinodului pan-ortodox din iunie din insula Creta intenționează să organizeze un sinod pan-ortodox în Ucraina în iunie-iulie pentru a anatematiza ecumenismul și pe cei care îl susțin, raportează site-ul Religion in Ukraine..

        Decizia pentru sinodul din Ucraina a venit ca rezultat al recentei „sinaxe inter-ortodoxe din Salonic”, care a avut loc la 4 aprilie. Deși adunarea a fost interzisă de ierarhia Bisericii grecești, ea a reunit aproximativ o mie de clerici, monahi și laici oponenț ai ecumenismului și globalismului din Bisericile Ortodoxe din Grecia, România și Rusia.

        Salutările și binecuvântările au fost citite adunării de către episcopul Longin (Jar), episcop vicar al Eparhiei Cernăuți a Bisericii Ortodoxe Ucrainene și fondator al Mănăstirii Sfintei Înălțări din Bănceni care îngrijește aproximativ 500 de copii, dintre care unii sunt invalizi și suferă de HIV.

        Sinaxa a făcut apel la clerul grec să înceteze pomenirea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, spunând:
        „Am întrerupt comuniunea cu Patriarhul Bartolomeu de Constantinopol, principalul organizator al sinodului din Creta, cu reprezentanții și predicatorii pan-ereziei ecumenismului și cu toți episcopii care acceptă sinodul din Creta ca ortodox.”

        Cei care s-au adunat au condamnat ecumenismul și sinodul cretan. Mai mult, participanții de la Salonic au planificat organizarea unui sinod pan-ortodox anti-ecumenist la Mănăstirea Bănceni în iunie-iulie, în care intenționează să-l anatematizeze pe Patriarhul Bartolomeu și pe ceilalți susținători ai ecumenismului.

        Episcopul Longin a adoptat, de asemenea, o poziție strictă în ceea ce privește declarația comună a Patriarhului Kirill din februarie 2016 cu Papa Francisc. În același timp, Vlădica Longin a rămas membru al sinodului intern al Bisericii Ortodoxe Ruse – un organism care reprezintă autoritatea cea mai înaltă a Bisericii Ruse în chestiuni legate de viața internă și de activitățile sale externe.

        Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și a toată Ucraina a slujit Sfântă Liturghie la Mănăstirea Sfânta Înălțare din Bănceni în DuminicaTomei sau Prima Duminică după Sfintele Paști, împreună cu Mitropolitul Meletie de Cernauți și Bucovina și cu episcopul Longin.

        si eu in ruptul capului nu as participa la O SLUJBA IN PESTERA AIA DE TALHARI SA FIE CLAR!!

        eu una m-am saturat de lumea asta falsa in care toti poarta masti, si cand iti este cel mai rau nu mai ai unde plange, mie una mi-e dor de parintele Sofian si de duhovnicul meu bland si batran de cand eram mica, care a murit pentru ca l-au batut papistasii…,pe vremea aia mai aveai unde plange… acum nu mai ai unde sa plangi,

        doar la Icoana Maicii Domnului si a Mantuitorului!

        Apreciază

      • Ioana said, on iunie 12, 2017 at 12:51 am

        Matei 21
        10. Şi intrând El în Ierusalim, toată cetatea s-a cutremurat, zicând: Cine este Acesta?
        11. Iar mulţimile răspundeau: Acesta este Iisus, proorocul din Nazaretul Galileii.
        12. Şi a intrat Iisus în templu şi a alungat pe toţi cei ce vindeau şi cumpărau în templu şi a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor care vindeau porumbei.
        13. Şi a zis lor: Scris este: „Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceţi peşteră de tâlhari!”
        14. Şi au venit la El, în templu, orbi şi şchiopi şi i-a făcut sănătoşi.

        Împreună cu Preafericirea Sa, au coliturghisit mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, dintre care menţionăm:

        Mitropolitul Onufrie al Kievului şi al întregii Ucraine;
        Mitropolitul Iuvenalie de Krutiţk şi Kolomensk;
        Mitropolitul Varsanufie de Sankt-Petersburg şi Ladoga;
        Mitropolitul Pavel de Minsk şi Zaslavl;
        Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului de Relaţii Bisericeşti Externe al Patriarhiei Moscovei.

        lumea-ortodoxa.ro/rugaciune-ecumenista-inter-religioasa-pentru-ucraina-cu-participarea-mitropolitului-onufrie/

        9 ianuarie 2017: PREAFERICITUL PĂRINTE ONUFRIE, MITROPOLIT AL KIEVULUI ŞI A TOATĂ UCRAINA

        http://acvila30.ro/6-mai-2016-intaistatatorul-bisericii-ortodoxe-ucrainene-a-oficiat-sfanta-liturghie-in-manastirea-banceni-photo/

        Cuvânt din a 39-a epistolă a Cuviosului Teodor Studitul către Egumenul Theofilos:

        „Dacă, totuşi, cuvioşenia ta este nedumerită cum de nu ţi-am vorbit despre asta înainte de jefuirea mănăstirii, ci dimpotrivă, chiar noi, la mănăstirea din Studion pomeneam episcopii de Constantinopol, află că îi pomeneam atîta timp cît nu avusese loc Sinodul şi nici nu fusese trîmbiţată sinodal dogma cea vicleană şi anatema.

        Iar înainte de a exista o astfel de clară mărturisire şi acceptare a ereziei din partea episcopilor, nu era prudent să ne rupem cu totul de necanonici, ci numai să evităm a ne afla, în mod evident şi public, în comuniune bisericească cu aceştia, în timp ce îi pomeneam, prin harul iconomiei, pe timp nelimitat.

        Însă, din momentul în care blasfemia eretică a devenit clară şi evidentă şi consacrată sinodal, trebuie şi tu, ca şi de altfel toţi ortodocşii, să vă feriţi cu îndrăzneală (francheţă) de orice comuniune bisericească cu cei de rea-credinţă şi să nu pomeniţi pe niciunul dintre cei ce au participat la Sinod sau sunt într-un cuget cu deciziile acestuia…

        Deoarece Sfîntul Gură-de-Aur îi numeşte vrăjmaşi ai lui Dumnezeu nu numai pe eretici, ci şi pe cei ce se află în comuniune bisericească cu aceştia.”

        Apreciază

      • Ioana said, on iunie 12, 2017 at 1:18 am

        Ce m-a impresionat la Părintele Sofian, încă de la venirea mea la mănăstirea Antim acum peste 60 de ani, era acrivia cu care citea pomelnicele credincioşilor. Se identifica aproape cu omul necăjit care-i cerea să se roage pentru el sau pentru cei apropiaţi. Întâmpina pe fiecare cu multă înţelegere şi dragoste, şi-şi asuma durerea lui.

        Am fost şi eu în obştea Rugului Aprins, mai mult făceam treaba Martei decât a Mariei, dar observam la Părinţii Daniil şi Sofian râvna lor de a deprinde rugăciunea, liniştirea şi trezvia minţii de la Părintele Ivan Kulâghin. Erau sporiţi şi statornici de pe atunci în această lucrare lăuntrică.

        Uneori mi se părea că Părintele Sofian era exagerat când făcea milostenie, sau când prelungea timpul spovedaniei până după miezul nopţii, dăruind tuturor un ajutor, un sfat, o încurajare… L-am preţuit mult, el fiindu-mi duhovnic de atunci din anii ’46-’47. M-a primit din nou cu bucurie în obşte la Antim după ce am fost în puşcărie şi m-a sfătuit mereu cu înţelepciune, temperându-mi de fiecare dată revoltele şi firea mea iute. Cred că Dumnezeu i-a primit osteneala şi rugăciunile în care eram cuprins şi eu şi în care nădăjduiesc să fiu cuprins şi acum. Dumnezeu să-l aşeze între Sfinţii Lui… Iar pe noi să ne lumineze Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos să ne rugăm pentru el, pentru noi, şi pentru semeni aşa cum ne învăţa mereu…

        (Pr. Adrian Făgeţeanu – Un Iconar de suflete. Mărturii despre părintele Sofian Boghiu, Editura Basilica, București, 2009, p. 49)

        Despre duhovnicul iscusit

        Cum se poate recunoaşte un duhovnic bun?

        Duhovnic bun e numai acela rău! Numai cel riguros, care ţine cont de ce învăţături i‑a dat Duhul Sfânt, în Molitfelnic, în Aghiasmatar şi‑n toate cărţile noastre. Ăla care‑ţi dă împărtăşania prea deasă, să iei împărtăşania cum iei ciorba, în fiecare zi, ăla nu‑i duhovnic.

        Nu numai despre asta e vorba, părinte.

        Nu, nu numai atât. Cel care te povăţuieşte. Capul familiei trebuie să răspundă de mântuirea tuturor din familie, numai atunci se mântuieşte. Se spune în cartea noastră că Dumnezeu a crescut‑o pe Fecioara, pe Prunca aceea, până ce a ajuns Maica Domnului. Creşterea înseamnă educaţie în sensul mântuirii, nu?

        Un duhovnic trebuie să‑ţi simtă sufletul, să‑ţi simtă rana, sau să simtă prin Duhul Sfânt…

        Nu, nu! Numai ce spui din gură. El, din ceea ce spui, trebuie să deducă, să intuiască în ce stare eşti. Pentru că un medic veterinar are o sarcină mult mai grea decât cel uman. Pacientul uman, ori e copil, ori e matur, spune: „Mă doare aici, sau aici, sau aici!” – nu? Dar vita nu‑i spune, el trebuie să constate. Or, el, fiind duhovnic, noi suntem ca un fel de mieluşel în faţa lui, sau purcel, el trebuie să ştie ce mă doare sau unde trebuie să pună medicamentul. Canonul nu‑i pe viaţă pentru păcat, este medicamentul ca să‑ţi revii la Hristos.

        Şi, prin spovedanie, prin părintele duhovnic, ne vorbeşte Dumnezeu, prin Duhul Sfânt. Dar există situaţii în care nu poate fi aşa? Dacă, poate, credinciosul… nu ştiu…

        Da, există! Multe! Şi foarte mulţi duhovnici, săra­cii, trec alături, adică Mântuitorul a spus că atunci când a căzut un om între tâlhari, întâi a trecut un preot şi nu s‑a interesat de el. Pe urmă, un levit, care e un fel de ajutor de preot, cum e asistentul la un doctor, a trecut alăturea. Abia un samarinean, adică din altă lume [Mântuitorul], a venit, i‑a turnat vin şi untdelemn – vinul înseamnă nădejde, untdelemnul înseamnă milă –, pe urmă l‑a dus la o casă de oaspeţi şi a dat doi dinari – înseamnă să‑i îngrijească şi trupul, şi sufletul, şi abia acela l‑a salvat. Tot Dumnezeu.

        Pocăinţa cum se începe, părinte?

        În momentul în care îţi dai seama că nu eşti mai bun decât vameşul. Dacă fariseul n-ar fi spus nebunia aceasta: „Mulţumescu-ţi Ţie, Doamne, că nu-s ca acesta”, poate că s-ar fi mântuit şi el. Dar, când s-a comparat că-i mai bun – „Mulţumesc, Doamne, că nu-s ca vameşul” –, a mers în fundul iadului. Deci, pocăinţa în care-ţi dai seama că nu eşti mai bun ca altul, ci dimpotrivă. Pentru că, atunci când te împărtăşeşti, ce spui: „Dintre păcătoşi, cel dintâi sunt eu”.

        Tăierea voii nu e numai pentru monahi, e şi pentru mireni?

        Da.

        Şi dacă e tăierea voii, de cine să ascultăm, ca mireni?

        Vă spun: dacă nu cunoşti bine voia lui Dumnezeu, caută-ţi un duhovnic bun. Pentru că nu toţi au posibilitatea să cunoască şi Scriptura şi scrierile Sfinţilor Părinţi, nu? Dar să ai un duhovnic… Orice creştin are dreptul să-şi aleagă duhovnicul, nu e obligat să meargă la preotul care l‑a botezat sau la cel de parohie, nici la instituţia unde aparţine, nici nicăieri. Poate să găsească pe cine vrea el, în care are încredere.

        Şi dacă nu ştim ce să alegem, căsătorie sau cale monahală?

        Acum vă spun ceva, dacă nu ştii să alegi, nu e greu să mai întrebi şi pe alţii – rudă, prieten, vecin: „Măi, pe cine ai duhovnic? Şi e duhovnic bun?” Am să vă spun ceva ce n-o să vă placă acuma. Dintre toţi duhovnicii mari şi buni care sunt aici, la Lainici, eu mă spovedesc la cel mai tânăr. O să mă întrebaţi de ce. Pentru că e singurul care nu-şi dă aere de duhovnic. V-am spus că duhovnicii care sunt filmaţi, dau interviuri, sunt foto­gra­fiaţi şi se scrie despre ei nu ştiu pe unde, nu-s cei mai buni duhovnici, nu-s cei mai smeriţi, cei mai duhovniceşti şi cei mai plăcuţi de Dumnezeu. Eu, dintre toţi duhovnicii din ţara noastră, am considerat că cel mai iubit de Dumnezeu este părintele Macarie de la Pasărea. N-a dat niciodată inter­viuri, nu s-a lăsat fotografiat, nu s-a pronunţat că cuvântul lui e suprem.

        Da, dar nu mai primea lume.

        Blând şi smerit, blând şi smerit. Aşa a fost şi părintele Sofian de la Antim, blând şi smerit.

        Ce alţi duhovnici de la noi mai iubiţi, părinte?

        Păi, nu contează aprecierea mea, v-am spus: Dumnezeu îi iubeşte pe cei blânzi şi smeriţi. Aşa nu are rost şi nici nu-i bine să vă înşir eu pe cineva.

        Părinte, dar cum putem şti că duhovnicul căruia ne-am încredinţat sufletul ne duce pe calea cea bună?

        Orice creştin nu e obligat să meargă nici la parohul care l-a botezat, nici la cel de la mănăstire, ci la cine crede că poate avea încredere.

        De exemplu, la noi în mănăstire, părintele nostru nu e de acord – este tânăr el, are 30 de ani – nu este de acord ca maicile să meargă să se spovedească la un părinte mai bătrân. Nu a interzis, dar atitudinal, este împotrivă.

        Eu am spus: orice creştin de pe lume îşi alege duhovnicul pe care-l vrea el, nu pe care i-l impune cineva. Eu, aici, din câţi părinţi sunt la Lainici, îi trimit pe toţi la cel mai tânăr – dacă vrei, mergi şi sfinţia ta.

        Dar maica îl are duhovnic pe părintele Arsenie Papacioc.

        Bine. De trei ori în viaţa mea am fost împreună – şi-n puşcărie, şi-n alte împrejurări şi am mare respect pentru el. El a avut o condamnare mai mare ca a mea, a fost bătut mai rău ca mine, a suferit mai mult ca mine.

        si mi-am amintit ca la fel s-a vindecat si mama de raceala la urechi….

        eu una nu mai astept nimic de la nici un om, mai raman si eu pe aici cat o mai fi netul si apoi.. Dumnezeu sa ne ajute… nu stiu ce va urma, oricum peste tot pamantul va fi acelasi prapad, iar Maica Domnului va pleca din Athos, la cer, pentru ca nu mai poate sa ramana in lumea asta plina de bicisnici, daca eu ultima nevrednica de pe pamant cica mai incerc sa raman in Credinta cu ajutorul luI Dumnezeu, inseamna ca vremurile sunt chiar cele de la ratacirea de pe urma si Dumnezeu grabeste sfarsitul ca sa se mai salveze macar cateva sufete, caci uraciune untem cu totii cu pacatele noastre, SI MAI ALES CU HULELE LA ADRESA ADEVARULUI SI TOLERAREA TATALU MINCIUNII, DIAVOLUL ECUMENIST!

        Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.