SACCSIV – blog ortodox

BETISOARE de URECHI – pro sau contra?

Posted in Uncategorized by saccsiv on iunie 9, 2017

Iata ce putem citi la The dirty truth about clean ears: Why you shouldn’t use cotton swabs in your ears de pe Natural News, traducere OrtodoxInfo:

Adevărul murdar despre urechile curate: Motivul pentru care NU ar trebui să folosiți bețișoare cu vată pentru curățatul urechilor

(Natural News.) Curățarea urechilor cu bețișoare vă poate face să vă simțiți bine dar vă avertizez: riscați să ajungeți la urgențe. De fapt, bețișorul cu vată multifuncțional a trimis deja mii de copii la spital în întreaga Americă. Cercetători de la spitalul de copii Nationwide din Columbus, Ohio au analizat cazuri în perioada 1990 – 2010 și au descoperit cifre interesante. Pe parcursul celor 21 de ani, un număr estimat de 263 000 de copii sub 18 ani, au fost tratați de răni provocate de bețișoarele cu vată. Privind cifrele mai aproape, constatăm că au fost 12 500 ce copii pe an, sau 34 pe zi, raportează MedicalXpress.com.

Potrivit cercetătorilor, aproximativ 73% din accidente au avut loc în timp ce urechile erau curățate cu bețișoare cu vată. Joaca cu aceste bețișoare a generat 10% din leziuni, iar 9% s-au accidentat căzând în timp ce aveau bețișoarele încă în urechi. Copiii care au fost lăsați singuri să le folosească au reprezentat 77% din cazurile de leziuni; părinții și aparținătorii care au folosit bețișoarele pentru a curăța urechile copiilor au cuprins 16% din accidente, rerspectiv 6%.

Dintre leziunile suferite de copii, cele mai comune au fost: senzația de corp străin (30%), timpan perforat (25%) și leziuni ale țesuturilor moi (23%).

„Cele 2 concepții greșite pe care le aud ca otolaringolog, sunt că acele canale auditive trebuiesc curățate acasă și de asemenea cu bețișoare cu vată; ambele concepții sunt greșite ,” spune seniorul autor al studiului Dr. Kris Jatana.

Jatana a explicat apoi:

„Canalele urechii se curăță singure de obicei. Folosind bețișoare cu vată pentru a le curăța, nu numai că acestea împing ceara mai aproape de timpan, dar este un risc semnificativ de a provoca leziuni ușoare sau grave urechii.”

Wiliam Shapiro, audiolog și profesor asociat în domeniul clinic la universitatea NYU Langone, a dezvoltat mai mult subiectul declarând că dacă ceara este împinsă către timpan, creează dificultăți de vibrare membranelor delicate, aceasta în timp putând duce la pierderea auzului. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla de la folosirea continuă a bețișoarelor, este înțeparea accidentală a timpanului ce provoacă pierderea definitivă a auzului.

Pe cât este de dezgustătoare ceara din urechi, ea de fapt se află acolo pentru un scop. Rolul primar este acela de a ține la distanță insectele de canalul auditiv pentru a nu provoca pagube serioase. Ceara de asemenea acționează ca o substanță antibacteriană și antifungică prin lupta cu infecțiile din interiorul și din jurul urechilor noastre. Scoțând ceara din urechi, puteți provoca uscăciuni ale urechilor, deoarece ceara are și rol de lubrifiant.

„Nu este un lucru rău să ai ceară,” le-a spus Shapiro celor de la BusinessInsider.com.

Urechile trebuiesc curățate doar atunci când sunt pline sau au acumulat cantități mari de ceară care îngreunează auzul. Dacă simți într-adevăr nevoia de a curăța urechile, există totuși metode mai sigure. Dr. ontolog Erich Voight recomandă spălarea urechilor cu apă și săpun, iar apoi tamponarea surplusului cu degetul înfășurat în prosop. Altă metodă implică turnarea în ureche a câtorva picături de amestec: o parte oțet alb, o parte alcool de masaj (NT- eng. Rubbing alcool – probabil carmol, spirt) și o a treia parte apă, la temperatura corpului. (Citiți și:  7 Tips To Protect Your Hearing)

Concluzia este următoarea: Încercați să evitați introducerea oricărui lucru în ureche. Sfatul lui Shapiro:

„Nu băgați în urechi nimic mai mic decât cotul dumneavoastră.”

Fiți la curent cu toate știrile despre sănătate, vizitând Medicine.news astăzi.

Surse:

MedicalXpress.com

BusinessInsider.com

HuffingtonPost.com

Jpeds.com

Facebook7TwitterGoogle+EmailGoogle GmailWhatsAppSkypeYahoo MessengerPartajează

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Nu beţişoarelor de urechi!

 

Reclame

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Matiu Cosmin said, on iunie 9, 2017 at 2:26 pm

  O solutie care functioneaza si este utila cand ai nevoie este sa folosesti (cand este prea multa ceara in urechi) o seringa fara ac, tragi in ea apa calduta si apoi tinand capul inclinat astfel incat apa ce o introduci cu mica presiune in ureche cu seringa sa cada gravitational singura, se repeta pentru fiecare ureche.

  Se introduce varful de plastic al seringii in ureche si se apasa seringa (nu foarte tare) si dopurile cad singure.

  Apa fiind calcuta inmoaie ceara in surplus si cade de buna voie. La mine a functionat de fiecare data cand a fost nevoie si daca nu apesi foarte tare pe seringa nu ai cum sa afectezi timpanul.

  Betisoarele sunt crima curata pentru timpan.

  Seringa se foloseste doar cand e prea multa ceara si auzul este afectat.

  Apreciază

  • marinela said, on iunie 9, 2017 at 7:23 pm

   Matiu Cosmin
   Aceeasi metoda o folosesc si eu pt curatarea urechilor ,doar ca folosesc la inceput citeva picaturi de apa oxigenata ,pe care o las citeva minute sa dizolve ceara ,apoi introduc apa calda cu seringa si e f eficace la curatatul urechii.

   Apreciază

 2. Doru said, on iunie 9, 2017 at 2:53 pm

  Inca de acum 15 ani pe usa unui medic ORL din Radauti scria ca este interzis curatarea urechii cu betisoare de ureche….. Doar urechea externa se curata …nu se intra cu betisorul pe conductul auditiv extern spre timpan acea zona se curata singura sau la nevoie cu altceva….. .Si ceara are rolul ei in ureche. Ceara (cerumenul) este unul dintre mecanismele principale de aparare ale organismului, actionand ca un scut protector in fata agentilor patogeni sau a obiectelor straine care pot sa patrunda in urechea interna.

  Apreciază

 3. Daniel said, on iunie 9, 2017 at 6:19 pm

  Am avut timpanul fisurat, de la o otita (s-a refacut).
  Una din sfaturile primite de la ORL-isti de la spitalul „Hociota” a fost sa am tot timpul nasul desfundat pentru a facilita scurgerea lichidelor ce se acumuleaza in urechea interna. Daca nu se efectueas scurgerea esti pasibil de otita (unul din motivele aparitiei otitei si la copii si la adulti).
  Un alt sfat pentru situatia de dopuri in urechi si/sau cantitati mari de ceara:
  Alcool boricat (pus picaturi in ureche si scurs dupa 10 min – avand rolul de dizolvare dop de ceara),
  iar dupa asta pusa apa oxigenata si lasata tot 10 min.
  Ambele lichide lasate se scurga natural fara vata/betisoara sau alte obiecte straine. Betisorul asa cum se spune si in articol nu trebuie introdus in ureche, provoaca leziuni.
  Inca ceva, daca aveti copii si ii dor urechile luati alcool boricat, lasati-l 10 min in urechea copilului si lasati apoi urechea sa se scurga natural.
  Alcoolul are si rol de anestezic local in aceste cazuri, fata mea acuza dureri de ureche iar dupa doua zile de astfel de tratament (1 data pe zi/seara) nu a mai durut-o.

  Apreciază

  • el said, on iunie 9, 2017 at 11:36 pm

   Danile

   nu vreau sa contrazic safturile tale probil cometente..

   eu am avut otita GRAVA … si m-am vindecat cu un betzisor de vata inmuiata in ulei de la Sf Maslu slujit la Antim pe vremea Sf Parinti Adrian Fageteanu si Sofian Boghiu ! 🙂 … cu are m-am uns singur in urechea beteaga !… aaa sa nu uit sa precizez si freventa folosirii „medicamentului ” pt otita : O SINGURA DATA !

   Apreciază

   • Daniel said, on iunie 11, 2017 at 8:11 pm

    Eu nu m-am gandit pana acum la solutia ta, si rau am facut. La momentul acela canb respiram pe ureche asta mi-a trecut prin cap, sa ma duc la doctor

    Apreciază

   • el said, on iunie 12, 2017 at 2:02 am

    Daniel

    nici eu NU sunt mai destept ca tine nici o grija, dar NEVOIA te invata !( „TOIAGUL Tau si VARGA Ta m-au MANGAIAT ! ” cum sune si Psalmul) … aveam niste dureri CUMPLITE…asa mi-a trecut brusc prin cap, sa ma ung cu ulei de la Sf Maslu URGENT… si a functionat INSTANT… dar in urmatoarele 5 minute de la atata „credinta” ma tot asteptam sa revina durerile inapoi( cum ma stiam NEVREDNIC!) …
    si de fapt MA VINDECASEM !

    ps: si AZI am Aghiasma Mare de la Antim slujita prin anii 1993 cand eram copil ! … o tin ca pe un ODOR de MARE pret !

    Apreciază

 4. Ioana said, on iunie 9, 2017 at 8:46 pm

  Lui Dănuț îi plac sărbătorile „mondiale” new-age-iste

  http://basilica.ro/ziua-mondiala-a-oceanelor-cuvinte-ale-patriarhului-daniel-despre-ocrotirea-mediului-inconjurator/

  he he, e căpitan de vas (de noapte) 🙂

  Apreciază

 5. tataia said, on iunie 9, 2017 at 9:10 pm

  Cu un topor iti poti taia piciorul daca nu stii sa il folosesti…asa si aici…poti sa iti lezezi urechea daca nu stii sa folosesti corect betisoarele de urechi. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa le folosim. Cred ca mai degraba indemnul era valabil in cazul copiilor. Lor nu trebuie sa le curete parintii urechile cu betisoare deoarece acestia nu vor sti cit de adinc sa bage betisoarele incit sa nu lezeze organele urechii interne si nici copiii singuri nu ar trebui lasati sa faca acest lucru deoarece nici ei nu au experienta necesara…

  Cerumenul secretat de ureche are rolul sau ce e drept…protejeaza urechea de anumite agresiuni externe…dar in ziua de azi cind sintem otraviti zilnic cu chemtrails organismul se alfa intr-o stare de inflamatie cronica si de aceea se secreta mult mai mult cerumen decit ar fi necesar…Si oricum cerumenul in exces DERANJEAZA. Nici nu vorbesc aici de faptul ca este dezgustator sa vezi ca ii curge cuiva ceara din ureche…vorbesc de senzatiile de mincarime, zdranganit in ureche atunci cind casti sau de ureche infundata care sint deosebit de deranjante…de aceea consider ca urechile trebuiesc curatate periodic. Iar betisoarele de urechi fac ca acest lucru sa devina posibil. Sint din generatia care a copilarit fara betisoare de urechi…dar parintii ma invatasera cica sa imi spal urechile inmuind o cirpa in apa si infasurind-o pe un bat de chibrit. Evident acel bat de chibrit cu cirpa pe el nu putea fi introdus foarte adinc deoarece cirpa devenea la un moment foarte groasa pe acel chibrit…Dar apa in urechi provoaca o senzatie extrem de neplacuta…de aceea eu consider ca trebuie efectuata o curatare USCATA a urechii…pentru asta sint bune betisoarele de urechi. Eu am luat contactul cu ele ca adult.. si cred ca mai pe la inceput mi s-a intimplat o data sa imi lovesc timpanul….am simtit o durere ascutita…dar nu cred ca l-am spart deoarece aud normal si in ziua de azi. Dupa aceea m-am invatat cam cit sa introduc betisorul pentru a nu lovi nici un organ delicat…

  Metoda aceea cu seringa cu apa calduta este metoda standard de eliminare a dopurilor de ceara practicata in cabinetele ORL. Lasind la o parte faptul ca orice lichid in ureche creaza o senzatie absolut oribila daca ajungi ca adult cu dopuri de ceara in urechi la cabinetul ORL eu unul cred ca ai o problema de igiena personala….

  Apreciază

 6. mircea.v said, on iunie 9, 2017 at 9:58 pm

  Cica la procesul de azi cu moscheea au fost 150-200 de persoane prezente, 8000 de cereri de interventie accesorie, multe inca neprocesate de instanta, s-a dat un nou termen, judecatoarea si-a schimbat atitudinea…

  Daca a fost cineva acolo poate ne spune mai multe.

  Apreciază

 7. Nicoleta said, on iunie 9, 2017 at 10:58 pm

  Mulțumesc pentru sfaturi. Acum că discutăm de ORL, are cineva un sfat și pentru sinuzită/nas înfundat?
  Doamne ajută!

  Apreciază

  • guti flo said, on iunie 11, 2017 at 11:38 am

   Eu am putine probleme cu sinuzita..am tot timpul o nara infundata. De ceva timp mai fac inhalatii cu muguri de brad, musetel, menta. Am cumparat ulei de oregano salbatic acum 2 sapt…este mai scump intradevar, dar poate isi face efectul..sa vedem!
   Mai pun intr-un servetel 2,3 picaturi de ulei esential de menta „bio” si trag pe nas pe parcursul zilei. Trebuie incercat cu metode naturiste, pana sa ajungi la medic…asta in cazul in care nu este grav..dar si atunci, mare atentie la ce medic te duci, ca ii numeri pe degete care iti vor binele..e cam aceiasi treaba cu preoti care incurajeaza acest virus al ecumenismului, sunt majoritari, 99% !
   Asa ca mare atentie in orice domeniu!

   Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: