SACCSIV – blog ortodox

Preotii din Scrisoarea celor 4500 NU-L MAI POMENESC pe MITROPOLITUL TEOFAN deoarece nu si-a retras semnatura de pe documentul MARELUI SINOD

Posted in Uncategorized by saccsiv on august 25, 2016

Dupa cum stiti, a fost o scrisoare:

Peste 4500 de preoti, calugari si mireni au semnat o scrisoare catre Mitropolitul Teofan, referitoare la MARELE SINOD …

Acum sunt peste 5 000.

A fost urmata rapid de un raspuns:

ANALIZA raspunsului MITROPOLITULUI TEOFAN la SCRISOAREA CELOR 4500

Iata si un comunicat:

http://aparam-ortodoxia.ro/2016/08/25/comunicat-cu-privire-la-inceperea-nepomenirii-ierarhului-in-cazul-scrisorii-deschise-adresate-ips-teofan/

 

29 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Partizanu said, on august 25, 2016 at 12:54 pm

  ECUMENISMUL merge mai departe pe PAMANT APOSTOLIC unde nu exista in nici un sens giratoriucu O CRUCE sau macar o CRUCE A SFINTULUI ANDREI (care a zabovit in Dobrogea 20 de ani si nu mai vroia sa plece).http://www.ctnews.ro/exclusiv-video-model-de-incredere-intre-religii-muftiul-cultului-musulman-din-romania-a-facut-lucrarea-de-doctorat-la-facultatea-de-teologie-constanta-cu-binecuvantarea-lui-ips-teodosie/
  NOTA
  La ADAM (stim cu toti cine a fost ADAM) din CLISA (PAMANT) deja geti erau increstinati GETI(care au facut fata LEGIUNI MARITIME CLAUDIA 5000 de suflete nimicite intr-o singura zi) in cele 9 izvoare de linga PESTEREA SFINTULUI. TREZITIVA din ECUMENISMUL MASONIC FRATILOR.

  Apreciat de 2 persoane

  • Aparator al Ortodoxiei said, on septembrie 13, 2016 at 9:11 am

   Al 15-lea Canon al Sinodului I-II al lui Fotie cel Mare, Patriarhul Constantinopolului (861 d.Hr.), stabilește cu exactitate că: ”Cele ce sunt rânduite pentru preoți, episcopi și mitropoliți, cu mult mai vârtos se potrivesc pentru patriarhi. Drept aceea, dacă vreun preot sau episcop sau mitropolit ar îndrăzni să se depărteze de comuniunea cu propriul său patriarh și nu ar pomeni numele acestuia, precum este hotărât și rânduit în dumnezeiasca slujbă tainică, ci mai înainte de înfățișarea înaintea sinodului și de osândirea definitivă a acestuia, ar face schismă, Sfântul Sinod a hotărât ca acela să fie cu totul străin de toată preoția, dacă numai se va vădi că a făcut această nelegiuire. Și acestea s-au hotărât și s-au pecetluit pentru cei ce sub pretextul oarecăror vinovății se depărtează de întâii lor stătători și fac schismă și rup unitatea Bisericii. Căci cei ce se despart pe sine de comuniunea cea cu întâiul stătător al lor pentru oarecare eres osândit de sfintele sinoade sau de Părinți, firește, adică, de comuniunea cu acela care propovăduiește eresul în public și cu capul descoperit îl învață în Biserică, unii ca aceștia nu numai că nu se vor supune certării canonicești, desfăcându-se pe sineși de comuniunea cu cel ce se numește episcop chiar înainte de cercetarea sinodală, ci se vor învrednici și de cinstea cuvenită celor ortodocși. Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudo-episcopi și pe pseudo-învățători, și nu au rupt prin schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schisme și dezbinări”.
   ********************************************
   Prima parte a Canonului spune foarte clar:
   „……..Drept aceea, dacă vreun preot sau episcop sau mitropolit ar îndrăzni să se depărteze de comuniunea cu propriul său patriarh și nu ar pomeni numele acestuia, precum este hotărât și rânduit în dumnezeiasca slujbă tainică, ci mai înainte de înfățișarea înaintea sinodului și de osândirea definitivă a acestuia, ar face schismă, Sfântul Sinod a hotărât ca acela să fie cu totul străin de toată preoția, dacă numai se va vădi că a făcut această nelegiuire. Și acestea s-au hotărât și s-au pecetluit pentru cei ce sub pretextul oarecăror vinovății se depărtează de întâii lor stătători și fac schismă și rup unitatea Bisericii……”
   Uitati ce scrie in ultimele cuvinte din prima parte:”….Și acestea s-au hotărât și s-au pecetluit pentru cei ce SUB PRETEXTUL OARECAROR VINOVATII se depărtează de întâii lor stătători și fac schismă și rup unitatea Bisericii……” Exact situatia in care se afla cei care pana cand se va face Sinodul si vor fi sau nu condamnati sau nu, au intrerupt pomenirea episcopului locului!
   Va rog sa cititi cu atentie acest Canon, la care fac referire tendentioasa si schismaticii acestia, rastalmacindul dupa bunul lor plac.
   Nu va luati dupa ei (Timotei, ion, Elefterie, Grigorie….si ceilalti care nu pomenesc episcopul inainte de a fi proclamata de sinod vinovatia lor!), ca intrati in schisma odata cu ei!

   Apreciază

   • saccsiv said, on septembrie 13, 2016 at 10:27 am

    Aparator al Ortodoxiei

    HAI SICTIR de stricaciune tupeista ce esti!

    Pai ne minti cu Canonul in fata?

    Apreciază

 2. Pąʍvo said, on august 25, 2016 at 1:07 pm

  Trist e ca cei mai multi calugari si mireni din tara adopta o atitudine de indiferenta la aceasta majora problema de credinta, unii subordonand situatia propriilor vicii, iar altii resemnandu-se de frica pierderii de imagine sau loc construite in timp. Din pacate erezia prin conjuctura este de asemeni la fel de grava.

  Apreciază

 3. ban said, on august 25, 2016 at 1:48 pm

  Despre participarea la slujbele preotilor ce pomenesc episcopi eretici se spune foarte clar in Aneaxa 7 a scrisorii cum trebuie sa procedam, cu citate din Sf. Parinti.

  Apreciază

  • ban said, on august 25, 2016 at 3:49 pm

   Nu am precizat, a scrisorii celor 4.500 catre Teofan. Iertati. Deci cum la noi nici un episcop nu a marturisit public si oficial impotriva sinodului, e groasa rau cu participarea la slujbe si duhovnicii.

   Apreciază

 4. ayeaye20 said, on august 25, 2016 at 2:07 pm

  Confirmare ca au procedat ortodox : Despre necomuniune cu „episcopul” ce nu condamnă ereziile

  Sf Epifanie al Salaminei ANCORATUS, pag.24 : …a continuat prin a-l ataca iarași pe Origen și ai solicita episcopului Ioan condamnarea ereziilor acestuia. Neprimind nici un răspuns, Epifanie a răspândit copii ale scrisorii episcopilor și monahilor din Palestina, solicitându-le totodată printr-o epistolă ruperea comuniunii cu episcopul Ieruslimului (IERONIM, Împotriva lui Ioan 44).

  Apreciat de 2 persoane

  • Constanta said, on august 25, 2016 at 4:37 pm

   Tot la fel, in comentariul de la Psalmul 5 (Septuaginta – Biblia Anania) :

   „pe cei ce graiesc minciuna Tu ii vei da pierzarii,
   pe omul ucigas si viclean il uraste Domnul” (Psalm 5)

   Pentru Fericitul Ieronim : „omul pacatos (ucigas, viclean), desi urât de Dumnezeu, ramane inca viu (deci, capabil de pocainta si indreptare), pe când omul minciunii, care nu e altcineva decât ereticul, e destinat pieirii, adica unei condamnari sufletesti definitive, ca unul care se nimiceste pe sine si-i atrage si pe altii catre pieire”.

   Apreciază

 5. Pąʍvo said, on august 25, 2016 at 2:20 pm

  Oltenia in letargie absoluta:

  Apreciază

  • ban said, on august 25, 2016 at 3:55 pm

   Fariseii, se contrazic chiar in textul comunicatului, caci cei de la Lacul Frumos asta cer, respectarea Predaniei si a Sf. Canoane, ceea ce la Creta nu s-a facut.
   Sa le spuna cineva ca sunt penibili, iata cum ii vadeste Dumnezeu.

   Apreciat de 2 persoane

   • costel said, on august 25, 2016 at 4:48 pm

    dar ei stiu ca sunt penibili, iar unii dintre ei stiu ca sunt si tradatori ai Lui Hristos, mai rai decat Iuda pt ca trag dupa ei pe multi altii in iad !

    Apreciază

  • ayeaye20 said, on august 25, 2016 at 7:27 pm

   Patrunsa patrunsă de erezie

   Apreciat de 2 persoane

 6. Laurentiu said, on august 25, 2016 at 2:23 pm

  Cu Dumnezeu inainte, fratilor! Sa ramanem in Biserica noastra Ortodoxa, care nu are niciun amestec cu erezia ecumenismului! Bine a zis fratele Pamvo ca erezia aceasta este de conjunctura, de aceea e atat de greu pentru cei multi sa discearna ce se petrece de fapt. Sa ne rugam ca Domnul nostru Iisus Hristos sa-i trezeasca pe cat mai multi preoti sa marturiseasca! E esential sa marturiseasca preotii! Asa poate se vor mai trezi si ceilalti credinciosi, pentru ca deja ni se pune stigmatul de schismatici si cei slabi de inger asa percep lucrurile. Nici chiar cei informati nu pricep ce se intampla si li se pare putin lucru ca printr-un simplu cuvant ne putem lepada de Hristos! Si e cu atat mai trist ca in mod vadit lepadarea s-a facut mai ales printr-un cuvant pe care noi il folosim des, care pentru noi e purtator de sfintenie: prin cuvantul biserica, pe care ierahii l-au folosit pentru a-i numi pe eretici. Lepadarea de Hristos s-a facut la sinod prin toate faptele lor de acolo, pe care le stim in amanunt, inclusiv prin rugaciunea in comnun cu ereticii. Oare nu ne dam seama ca nu intamplator au slujit acolo in comun in Duminica Rusaliilor cand era si Sfantul Paisie cel Mare? Oare am uitat pentru ce a cazut ucenicul Sfantului Paisie?Iata ce ni se spune: Un ucenic al său mergea odată către oraş să-şi vândă acolo rucodelia sa. Pe cale a întâlnit un evreu, care, văzându-i simplitatea, a început să-l ispitească, zicându-i: “Iubitule, cum crezi tu într-un simplu om răstignit, care nu este nicidecum Mesia cel aşteptat? Nu este El acela, ci altul va veni”. Ucenicul, având o minte mai slabă şi o inimă simplă, începu să asculte aceste cuvinte şi ajunse până la a rosti: “Poate că ceea ce spui tu este adevărat”. Pentru acel si-a pierdut mantuirea, iar noi sa fim dispusi acum sa recunoastem ca si ereticii sunt biserici? Treziti-va, fratilor! Treziti-va, pastori ai neamului romanesc! Nu dati de bunavoie oile in mainile lupilor deghizati in pastori! Domnul sa ne trezeasca pe toti! Amin!

  Apreciază

 7. paul said, on august 25, 2016 at 2:41 pm

  suntem crestini de 2000 de ani,urmasii unui neam luptator si credincios,asta este lupta cea ma mare care de la inceputuri se da,sa ne uitam radacina cea buna.
  practic suntem printre primele neamuri care au primit crestinismul.
  de aceea fiecare referire la Dacia,atrage ca un magnet o riposta,iar cei care,personalitati fiind,au adus acest lucru argumentat in discursul lor,au fost brutal eliminati,iar amintirea lor amestecata cu dezinformare.
  noi nu suntem urmasii sau supusii Romei,ci ai Daciei crestine,ai getilor viteji.
  nu suntem asa cum ne „educa” ei de copii,popor umil,invatat sa tradeze pentru ca suntem,chipurile, intre „mari” puteri.
  pagani si barbari au fost romanii care au luptat cu dacii crestini si au incercat sa ne anihileze.
  romanii au fost cei care din inceput au adus in lume cultul demonilor,al razboiului,pofta legiferata de placere,lene,bogatie,desfrau,cultul trupului,uciderea pruncilor,inaltarea mintii.
  pagani au fost si pagani sunt.
  ei sunt cei care au distrus Biserica din interior.
  nu uitati:”Pe Papa sa il blestemati,caci el este cauza a tot raul”.
  daca credem in Dumnezeu,cu tarie trebuie sa credem ca tot poporul neamului nostru din cerur,din Biserica Triumfatoare,este cu noi.
  luptati!

  Apreciază

 8. Laurentiu said, on august 25, 2016 at 2:45 pm

  Frate saccsiv, vezi aici raspunsul protos. Elefterie pentru PS Ioachim Bacaoanul

  Dă clic pentru a accesa raspunsul%20catre%20ips%20ioachim.pdf

  Apreciază

 9. ilioara said, on august 25, 2016 at 2:50 pm

  Slava DOMNULUI, singura noastra sansa este nepomenirea si indepartarea de ei…
  Observam ca au inceput cu tot felul de discursuri dupa cuvantul Evangheliei „toti (dracii) stiu ASCULTAREA voastra” sa incerce sa „insele inimile celor fara de rautate”.
  Au inceput sa spuna ca Bizantul a slujit inpreuna cu latinii dupa filioque chiar daca era o erzie anatemizata de al 2-lea sinod (schimbarea crezului) erezie adoptata initial de spania 589 dupa care franta, germania si la roma fiind introdus treptat si oficializat in 1014.
  Fratilor sa privim putin in urma sa vedem CADEREA acestora, cadere din care nu si-au mai revenit NICIODATA. SA STAM BINE, SA STAM CU FRICA , SA LUAM AMINTE LA PEDEAPSA LUI DUMNEZEU.
  1. LATINII
  Pornind de la aceasta mica erezie plus dorinta lor de a reface Imperiul Roman la Roma (si nu la Constantinopol), dorind astfel sa confere episcopilor de la Roma superioritate fata de ceilalti episcopi de fapt dorinta lor de la inceput de a domina militar, politic si religios (cine oare are aceste aspiratii de mare imparat si dumnezeu????? cine oara ii mana?????),deci din aceasta mica schimbare observam caderea IREVERSIBILA a latinilor deci o mica schimbare a dus la MOARTE VESTNICA, au mers din rau in MAI RAU urmasii lor ajungand criminali notorii mai rai decat otomanii, asasini care au ajuns sa creada ca batjocorind, arzand, improscand cu mizerie Sf Moaste, altare, icoane, biserici plus crimele violurile, jafurile, ORORILE pe care le-au facut si care au terifiat tot pamantul plus faptul ca au ajuns sa creada ca cine vasa sangele unui soldat cruciat varsa sangele lui Hristos, plus faptul ca au ajuns sa creada ca toate aceste orori sunt un „razboi sfant” plus fapt ca au ajuns sa se inchine unui dumnezeu pamantean si mai ales ca ei sunt primii care pregatesc venirea lui antihrist…..deci mai mult decat atat…o „mica schimbare” anatemizata intr-un sinod….”cine va schimba ceva din crez…ANATEMA sa fie”…….
  2. BIZANTUL
  Episcopii bizantului din ICONOMIE si, sau FRICA au acceptat sa slujeasca impreuna cu latinii chiar daca nu au acceptat ereziile lor in biserica au platit pentru aceste caderi ei si toata suflarea ortodoxa incepand cu 1 august 1096 cu ocazia ajungerii primei cruciade la Constantinopol, avem sute de ani de crime si batjocura……Pe 25 DECEMBRIE 1110 balduin 1 de boulogne dupa cucerirea ierusalimului isi insuseste titlul de „rege al ierusalimului”, iar in 1204 un alt babuin pardon balduin intemeiaza Imperiul Latin de Constantinopol….dupa care urmeaza caderea Imperiului Bizantin si ocupatia musulmana ocupatie de care grecii au scapat dar Constantinopolul…….FEREASCA DUMNEZEU…CATE SUTE DE ANI AU PLATIT ACEST COMPROMIS SI ACEASTA TACERE……DACA vi se pare ca au mai avut latinii taine dupa „mica si nevinovata” lor erezie sau daca vi se pare ca Bizantul a procedat corect……….este LIBER fiecare sa decida in dreptul lui ….iar cei ce pomenesc……..ooffffffffff…..

  Apreciază

 10. Augustin-de-Florina said, on august 25, 2016 at 3:35 pm

  Sa nu-l mai pomeneasca. Cinste lor!

  Apreciază

 11. Liviu said, on august 25, 2016 at 5:04 pm

  Schitul românesc Prodromu s-a dezis de grupările nou-zelotiste din Athos care îndeamnă prin scrisori la nepomenirea patriarhului ecumenic Bartolomeu. Să ne reamintim că doar cu puțin timp în urmă au apărut unele interviuri tendențios realizate cu bătrânul Iulian de la Prodromu de unii agitatori în această direcție. Să sperăm că această poziționare include și delimitarea de acțiunile schismatice ale episcopului ucrainean Longhin Jar de la Bănceni…
  Părinții de la Prodromu socotesc schisma o pagubă prea mare Biserică, care trebuie evitată cu toată puterea.
  Textul scrisorii Schitului Prodromu este întărit și de scrisoarea Mănăstirii Marea Lavra către Sfânta Chinotită a Muntelui Athos, după cum se știe, prima în ordinea ierarhică a Muntelui.
  Textele în greacă ale scrisorilor pot fi citite mai jos:
  http://agioritikesmnimes.blogspot.ro/2016/08/8911.html

  Apreciat de 1 persoană

  • saccsiv said, on august 25, 2016 at 6:45 pm

   Dragoș Bahrim este director al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” (din 1999), editor şi coordonator al unor colecţii de teologie și literatură patristică ale Editurii Doxologia, tată a 5 copii. Începând cu 1 ianuarie 2007 a fost numit paroh al nou-înfiinţatei parohii Munteni-Copou, cu hramurile „Sfinţii Maxim Mărturisitorul şi Sfântul Grigorie Palama” din cartierul Copou din Iași.

   Ce-o fi patit de a postat asa un comentariu, tinand cont ca in iunie scria:

   Apreciază

  • el said, on august 25, 2016 at 7:39 pm

   Liviu

   or sa mearga toti astia „ne-zelotistii” cu bartoomeu de gat in IAD !
   faptul ca triaesc ( DEGABA ) in Sf Munte nu le asigura mantuirea automat, mai ales daca NU PAZESC DREAPTA CREDINTA!
   ma voi interesa si eu mai indeamanunt !

   cat despre Romani CAND NU au fost ei PRIMII la capitoulul TRADARE?
   parintele Iulian o sa moara curand, asa vor putea zburda soarecii pe masa cum vor.

   DING DONG DING DONG… se aude cumva si la tine? NU?
   ei bine sunt CLOPOTELE MACELULUI !!!

   Apreciază

 12. Marius Gogonea said, on august 25, 2016 at 5:49 pm

  Oameni buni! Stie cineva in Prahova macar un preot marturisitor si care se exprima public, impotriva acestui Sinod Talharesc? Multumesc. Maicuta Domnului cu voi cu toti!

  Apreciază

  • mihai said, on august 26, 2016 at 9:38 pm

   Apropo de prahova, ce ganduri are parintele Nicolae Tanase de la valea plopului?!

   Apreciază

 13. loladyblog said, on august 25, 2016 at 7:42 pm

  Adresez aceeasi intrebare,dar pentru Bucuresti.

  Apreciază

 14. un crestin said, on august 25, 2016 at 7:52 pm

  Stie cineva greaca ca sa traduca acestea de mai sus?

  Schitul românesc Prodromu s-a dezis de grupările nou-zelotiste din Athos care îndeamnă prin scrisori la nepomenirea patriarhului ecumenic Bartolomeu. …..??

  http://agioritikesmnimes.blogspot.ro/2016/08/8911.html

  Apreciază

 15. dante said, on august 25, 2016 at 9:30 pm

  „…mai bine turbanul sultanului decât mitra Papei…”

  Acestea sint vorbele credinciosilor ortodocsi inainte de caderea Constantinopolelui si sint vorbe care inglobeaza in ele un mare adevar. Oare s-a schimbat catolicismul acum fata de atunci, oare au gresit acei oameni atunci? nicidecum, la fel ca Brincoveanu si-au asumat mucenicia pina la capat, nu ca iudele astea din zilele noastre, imbuibate si obediente care-l vind pe Hristos numai ca sa le fie lor bine pe pamint. Halal pastori avem fratilor caci se adeveresc la virgula vorbele care ne spunl ca in zilele din urma vor inflori bisericile si se vor inmulti, dar sa nu intram in ele ca ne vom pierde sufletele.

  Apreciază

 16. Raluca said, on august 25, 2016 at 10:10 pm

  Să spunem lucrurilor pe nume:
  1. De ce sunt numiți schizmatici (zelotiști) cei care nu vor să-i mai pomenească pe ierarhii ecumeniști?
  2. Dacă ierarhii ecumeniști au trădat biserica, nu tocmai ei sunt adevărații schizmatici, care au încălcat tot ce se putea încălca: învățăturile Sfinților Părinți, canoanele Sfintelor Sinoade Ecumenice și întreaga învățătură de credință ortodoxă lăsată nouă moștenire?
  3. De ce să nu părăsească biserica adevărații schizmatici, cei care au trădat-o și care ei singuri s-au plasat în afara ortodoxiei?
  4. Ce exemplu ofera Athosul cu continuarea pomenirii lui Bartolomeu care a dat exemple fără număr de ecumenism dus la extrem în disprețul total al apărării adevărului ortodox? Nu Bartolomeu prin tot ce a făcut este schizmatic, plasându-se el însuși prin proprie voie în afara ortodoxiei? Nu înțeleg ce-i mai poate lega pe monahii din Athos de Bartolomeu? Pomenindu-l dau impresia că sunt de acord cu ereziile lui. Eu una nu înțeleg ce se întâmplă și de ce se întâmplă aceste lucruri. Trebuie să existe un motiv logic, valid, pertinent pentru care acceptă această situație. Care este acela, pentru că mie îmi scapă.
  5. La fel și cu ierarhii din țară care au semnat ereziile din Creta, s-au plasat și ei de bună voie în afara ortodoxiei. Deci ei sunt adevărații schizmatici, nu cei care vor să urmeze adevărata credință ortodoxă, învățătură de care ei s-au dezis.

  Apreciază

 17. paul said, on august 25, 2016 at 10:25 pm

  va tulburati ca un schit romanesc se dezice de „suparatorii” ortodocsi?
  pai de ce?
  acum se vede cine iubeste pe Hristos mai mult decat confortul.
  cati marturisitori avem?
  nu luati marturisirea crestina ortodoxa ca pe o joaca sau ca o datorie doar a unor preoti sau calugari,a fi crestin,cu adevarat,inseamna a purta pe Hristos,cu crucea sa,nu doar pana la Golgota,ci in special pe Golgota.
  si nu va mirati ca a urma pe Hristos starneste deodata in multi purtatori de haine negre si de titulaturi si de „bun nume”,o reactie de nervozitate,repulsie sau chiar ura,acestia ori au fost crestini de vreme de pace,ori ne-credinciosi convinsi.
  nu va mai tulburati,abia de acum vine greul,fiti pregatiti sufleteste.
  din cate aud,a inceput „catehizarea” ,in special in Bucuresti,pro-catolici,”fratii” nostri.
  cercetati parintii care se ridica in apararea crestinatatii,lipiti-va de ei,dar nu mai mult decat de Hristos,sunt vremuri grele si abia incep,vor fi sub ochii nostri caderi mari si apostazii inspaimantatoare.
  nu va tulburati,intariti-va in duh si marturisiti neancetat,ajutand si pe altii.

  Apreciază

  • el said, on august 26, 2016 at 1:56 pm

   paul

   asa este!

   de acum va scapa RAR si cu GREU cate un suflet de la spurcarea ERETICA !
   dar MARE va fi acel suflet la Dumnezeu !

   Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: