SACCSIV – blog ortodox

SISTEMUL LOVESTE Biserica Ortodoxa Greaca. Pe motiv ca-i criza, 2 300 de biserici au ramas fara preoti

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 19, 2015

Iata ce putem citi la Because of the crisis and cuts in the public sector in Greece 2300 churches remained without a priest:

Din cauza crizei și reducerilor din sectorul public din Grecia, 2300 biserici au rămas fără preoţi

Biserica Ortodoxă Greacă a suferit ca urmare a crizei economice și a măsurilor luate de autorităţile guvernamentale de a reduce sectorul public.

În Grecia, Biserica și statul nu sunt separate, preoții fiind funcționari publici. Din cauza recesiunii, numărul de hirotoniri (spune un preot) a fost redus drastic, iar multe parohii au rămas fără îndrumare. Prin punerea în aplicare a noilor norme, un funcționar public poate fi angajat numai după pensionarea a zece dintre colegii săi. Ca urmare, în conformitate cu Sfântul Sinod al Bisericii din Grecia, numărul de parohii rămase fără preoți, a ajuns la 22%, numărul de posturi vacante depășește 2300, scrie Agionoros cu referire la publicaţia http://ekklisiaonline.gr/ekklisiaonline/item/7652-ekklisia-xoris-iereis-2-300-ta-kena-stous-naoys-olis-tis-xoras»>Ekklisia.

Mai întâi de toate, de un deficit de preoți suferă așezările mici, dintre care în majoritate ele sunt la o oarecare distanță de satele vecine. Comunitățile mici nu sunt în măsură să susțină un preot prin mijloace proprii.

Mitropolitul de Monemvasia și Sparta, Eustace, a spus că situația este critică: „În fiecare dioceză e nevoie de cel puțin 20 de preoți, în Mitropolia noastră – 70. Aceasta înseamnă că, în unele biserici, Liturghia de duminică nu se slujeste. Sunt locuitori din satele mici, abandonate de către funcționari, profesori, servicii publice. Ei au doar Biserica. Dacă nu există nici preot, aceştia sunt, în general, lăsați fără protecție și sprijin. După 15 ani, într-o Dioceză de 120 de preoți vor rămâne 20-30, care vor fi obligaţi să slujească în patru sau cinci parohii, la distanță unele de altele de mai multe mile ».

Mitropolitul Ieremia Gortinsky, împărtăşind preocuparea sa autorităților, a spus că, în Dioceza sa, 50 din cele 150 de biserici au rămas fără preoți. Episcopul a amintit că Biserica Ortodoxă a fost cea care a ajutat grecii să-şi păstreze identitatea și să reziste islamizării din timpul dominației otomane.

   Comentariu saccsiv:

Pai tocmai asta e problema, ca “Biserica Ortodoxă a fost cea care a ajutat grecii să-şi păstreze identitatea și să reziste islamizării din timpul dominației otomane”. Deci Biserica Ortodoxa trebuie distrusa, dupa cum aratam si la:

Exista o LEGATURA intre incendiul de la “COLECTIV” si ATENTATELE de la PARIS? Da si e de natura demonica si papusareasca

Ar face papusarii mai multe in Grecia, ar dori ei sa loveasca si din interior Biserica, doar ca nu prea le iese, acolo fiind inca ierarhi puternici, nu de paie ca in Romania.

 

31 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. cosminmatiu said, on noiembrie 19, 2015 at 8:30 am

    Mii de liturghii saptamanale in minus, se va simti enorm la nivel mondial.

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on noiembrie 19, 2015 at 11:42 am

      2300 X 4 X 12 = 110400. De Sfinte Liturghii in minus, grav de tot. In calcul am pus numai duminicile fara sarbatori

      Apreciază

  2. Ionut said, on noiembrie 19, 2015 at 8:52 am

    Pana la povestea din Danemarca, nu m-as fi gandit ca separarea Bisericii de stat ar putea avea si aspecte pozitive. Iar ceea ce se intampla in Grecia imi intareste aceasta convingere. Mai mult, cred ca BOR ar trebui sa renunte treptat la ajutorul financiar primit din partea statului sau sa foloseasca fondurile primite exclusiv in ajutoare sociale.
    E neaparata nevoie ca BOR sa nu mai depinda financiar de stat, ba merg mai departe cu gandul, sa nu mai depinda de bani, adica schiturile si manastirile sa se gospodareasca in asa fel incat sa nu mai depinda de ban, fie el de hartie sau in alta forma.

    Apreciază

    • saccsiv said, on noiembrie 19, 2015 at 9:54 am

      Ionut

      Dar mai inainte sa-i dea statul ce i-a luat.

      Apreciat de 3 persoane

      • marinela said, on noiembrie 19, 2015 at 3:56 pm

        Bine punctat,frate Vasile,numai ca asta nu se va intimpla niciodata,ba i se va lua si mai mult,ca deh,Biserica ortodoxa are prea multi bani si” bietul stat”sufera din cauza asta.Nu va dura mult sa fie pusa la zid si la noi biserica,sa i se impuna taxe greu de suportat si asa va putea acest stat hamesit sa le inchida rind pe rind ,iar preotii sa cerseasca cu traista-n bat pe la usile oamenilor pt o bucata de piine.Doamne ajuta-ne si ne pazeste de asa vremuri tulburi.

        Apreciază

      • Aurora said, on noiembrie 19, 2015 at 6:48 pm

        Corect !

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on noiembrie 19, 2015 at 8:34 pm

        Dumnezeu in marea lui intelepciune ii lasa sa se distruga de tot, sa isi pregateasca locuri la fund de tot in vesnicie. CIne lupta tare impotriva bisericii loveste tare in tepusa cu piciorul descult doar ca va vedea abia dupa moarte ce a facut.

        Apreciază

      • Ionut said, on noiembrie 20, 2015 at 10:55 am

        Se pare ca Moise Guran a revenit la sentimente mai bune.
        A spus in emisiunea lui ca Biserica Ortodoxa din Grecia a renuntat (de „bunavoie”) in timpul dictaturii militare la 90% din proprietati, cu conditia ca salariile preotilor sa fie platite de stat.
        In comunitatile care nu mai aveau preot, absolventii de teologie slujesc fara salariu, iar comunitatea incearca sa le ofere cele necesare traiului.

        Apreciază

  3. andrei-d said, on noiembrie 19, 2015 at 9:39 am

    Apreciat de 2 persoane

    • john said, on noiembrie 19, 2015 at 5:57 pm

      @andrei-d,tu care le stii pe toate in domeniu,crucea din varful clopotnitei,este in regula?In Ardeal sunt numeroase biserici cu astfelde cruci,ce reprezinta cele trei brate?

      Apreciază

      • andrei-d said, on noiembrie 19, 2015 at 7:53 pm

        John,
        Sfanta Liturghie mai e valabila in asemenea biserici?

        Apreciază

      • john said, on noiembrie 20, 2015 at 10:26 am

        uite aici un exemplu:

        Apreciază

  4. andrei-d said, on noiembrie 19, 2015 at 9:40 am

    Nu jucatori de fotbal si semnatari de acord cu coptii monofiziti ca asta… http://www.cuvantul-ortodox.ro/wp-content/uploads/2009/03/intronizare-10.jpg

    Apreciază

  5. nikodim said, on noiembrie 19, 2015 at 10:43 am

    Din primele veacuri crestine si pana in vremea otomanilor, de regula candidatul la preotie era propus de catre comunitatea in care traia, oricat de mica era aceasta si care comunitate cunostea destoinicia candidatului propus. Dupa hirotonisire, preotul isi castiga traiul in principal prestand activitatile specifice locului (vezi Sf.Apostol Pavel care isi castiga painea confectionand corturi) atat cat ii permitea timpul intre slujirile la Biserica si partial din daniile enoriasilor care pe vremuri nu reclamau la dna sau la mass-media ca preotii si Biserica paraziteaza societatea ci erau costienti de rolul calauzitor spre Mantuire al acestora.
    Astfel a dainuit Biserica si clerul Sau aproape doua milenii, fara ca slujitorii sai sa fie functionari angajati la stat dependenti de sistem, ca acum cand multi preoti si episcopi nu au har si tragere sufleteasca spre pastorirea sufleteasca a oamenilor ci nazuiesc doar la tot felul de studii inalte si titluri academice pentru slava desarta lumeasca si beneficii materiale. In acest spirit (nu Duh), ierarhia continua sa promoveze hirotinisirea functionareasco-academica fara sa tina prea mult seama de chemarea si destoinicia duhovniceasca a candidatilor.

    Apreciază

  6. JE said, on noiembrie 19, 2015 at 2:33 pm

    In problema „cotelor de refugiati” este singurul care are o pozitie corecta si-o exprima in mod deschis si direct. Din pacate stim cine este. Sper sa nu se ajunga din nou la un vot de ura sau vot pentru „raul cel mai mic”.

    – Băsescu: Dacă Austria spune ”vă luăm banii de coeziune”, atunci spunem și noi ”vă luăm OMV Petrom” pentru că nu s-a întâlnit hoțul cu prostul!” România nu trebuie să primească imigranți
    http://bit.ly/1LnZOhT

    Pentru cei care nu cunosc cititi cartea:
    – Rădăcinile naziste ale Bruxelles UE
    http://www.relay-of-life.org/ro/index.html

    Pentru versiunea pdf folositi optiunea „descarca”:
    http://www.relay-of-life.org/ro/nazi-roots/chapter.html

    Apreciază

  7. Yogy TheBear said, on noiembrie 19, 2015 at 2:41 pm

    Desi Dostoievski vorbea despre , nu neaparat contopirea , ci o stransa colaborare intre stat si biserica , un model bizantin , azi un asemenea concept pt tarile orthodoxe cu guverne occidentalizate este extrem de periculos .

    Apreciat de 2 persoane

    • Aurora said, on noiembrie 19, 2015 at 7:02 pm

      Atunci ateismul nu era asa pronuntat. Statul nu era asa corupt.

      Apreciat de 2 persoane

      • Yogy TheBear said, on noiembrie 19, 2015 at 8:35 pm

        Da ,oarecum… era si atuncea ateism , dar daca Biserica depinde financiar de stat…
        Pai considera urmatorul scenariu : Statul Ro legalizeaza casatoriile gay , Biserica protesteaza , statul ameninta Biserica (in secret ) ca retrage bani pt Biserica daca nu accepta !! Biserica daca este dependenta financiar , ci as zice si corupta , va lua oare pozitia corecta !? indiferent de consecinte ??
        Mai bine ne rupem de stat azi decat mai tarziu !!

        Apreciază

  8. Anda said, on noiembrie 19, 2015 at 2:46 pm

    saccsiv,
    poate reusesti sa faci ceva in directia asta:

    http://emiliacorbu.ro/2015/11/ridica-te-preot-roman/

    Apreciază

  9. remy71 said, on noiembrie 19, 2015 at 6:19 pm

    Dar de ce deodata aceasta graba a elitelor? De ce fac totul pe repede inainte?

    Apreciază

  10. Orthodox said, on noiembrie 19, 2015 at 6:19 pm

    CINE MAI ARE ACEST VIDEO TRADUS IN ROMANA ??? IL VREAU SI EU

    Apreciază

  11. JE said, on noiembrie 19, 2015 at 6:23 pm

    Ce fac niste oameni cu cap, nemacatori de mamaliga:
    – Cea mai mare demonstraţie antimusulmană din istoria Poloniei, ignorată de presă (Foto)
    http://bit.ly/1lwBUMi

    – European civil war?
    http://bit.ly/1NFfAqz

    – March against islam in Prague 1

    – March against islam in Prague 2

    – Video: ‘Homeland’ clip goes viral
    http://bit.ly/1NFgkMm

    – Macedonia: Authorities erect fence on Greek border to stem refugee flow

    Apreciază

  12. Raluca said, on noiembrie 19, 2015 at 6:31 pm

    Exista aceasta lege aberanta ca un nou functionar public sa poata fi angajat numai dupa pensionarea a altor zece colegi de-ai sai. Stiind ca grecii sunt mult mai uniti decat romanii, si deci mai responsabili, sper ca vor gasi o rezolvare pentru aceasta problema.
    Care ar putea fi acesta solutie la care biserica s-ar putea gandi? Poate misionariatul? Nu stiu daca si misionarii sunt considerati functionari publici … si nu stiu daca legea permite sa faci misiune in propria tara. Toate parohiile au case parohiale, deci preotii vor avea unde locui. Localnicii din zona le-ar putea asigura hrana, poate si banii de benzina, iar BOGr ar putea sa le ofere o plata mai putin consistenta, dar care se le poata asigura cat de cat traiul zilnic. Numai sa se gaseasca suficienti preoti care sa accepte aceste conditii in cazul in care ar fi realizabil.
    Nu stiu daca se practica misionariatul inpropria tara, dar in Romania ar fi mare nevoie de asa ceva. Mai mult ca oricand. Cati preoti romani tineri si sanatosi ar vrea sa faca misiune in tara lor? Sa mearga in localitati uitate de lume, cu drumuri pline de noroaie si uneori chiar fara lumina electrica? Cati?

    Apreciază

  13. JE said, on noiembrie 19, 2015 at 6:31 pm

    The Lega Nord [Northern League] Italian anti-immigration party was holding an event yesterday in Pisa. Crazed Leftists [Pisa Says No to the League] turned up to attack them. Because the police wouldn’t let them through, they attacked the police instead.

    – Pisa. Scontri al corteo contro la lega nord

    – Pisa non si Lega – cariche sul ponte della fortezza

    – Pisa, scontri tra polizia e manifestanti anti-Lega: diversi ragazzi feriti

    Si italienii au hipsterii lor stangisti si cultural marxisti. Sau mai degraba anarho-comunisti cum avem si noi. Aia care scriu A pe pereti sau il simuleaza din maini.

    Ce este comunismul ar trebui sa cunoasca toata lumea pana acum. Ce este anarhismul este explicat pe scurt aici:
    – What Is Anarchy?

    Miscarea anarhistilor a luat o mare amploare in anii ’70 o data cu miscarea punk.
    – The Sex Pistols – Anarchy In The U.K

    Punkistii de ieri esrau niste „rebeli antisistem” prosti si paraziti sociali. Fara prea multa scoala si fara prea multa munca, dar mult alcool si droguri si sex. Asa cum sunt si hipsterii de azi. Este lesne de inteles ca neavand venituri consistente si un nivel de trai cel putin decent majoritatea sunt socialisti chiar comunisti, adica vor sa traiasca pe banii si munca altora, in general „welfare/ ajutoare sociale” de la stat(?!?). Adica ei sunt „anti-sistem” dar vor sa traiasca pe banii „sistemului”.
    V-am mai spus ca sunt extrem de prosti? Datorita acestei calitati care ii scoate in evidenta, au devenit masa de manevra a politicienilor „leftisti” care isi asigura voturi dar si a „serviciilor” care se folosesc de ei cum si cand vor, iar prostii sunt mandrii de performanta lor.

    – Atenție, vezi cine sunt DIVERSIONIȘTII din Piața Universității. Au încercat să DETURNEZE protestele
    http://bit.ly/1S6Bk2e

    Uitati-va la fetele italienilor din clipuri si veti observa ca sunt la fel de tineri ca prostanii catarati pe garduri de la noi.
    Deci sa recapitulam care e treaba cu italienii aia caftiti de politie:
    – niste oameni fac un miting impotriva imigratiei
    – niste „leftisti” sau pe romaneste socialisti cultural marxisti vor sa-i atece pe primii. de ce? probabil din cauza prea multor sentimente umaniste.
    – politia italiana nu-i lasa sa-si faca de cap si ii cafteste

    Apreciază

  14. JE said, on noiembrie 19, 2015 at 6:36 pm

    Copiii sunt mai inteligenti si mai destepti decat adultii si inteleg cun stau lucrurile foarte bine. Problemela apar in momentul cand un copil inteligent este pe mana unui adult imbecil cara ii baga rahaturi in cap si si transforma in hipster, mamaligar si androgin fara bilute dar cu pretentii de barbat.
    ASTFEL DE IMBECILI NU TREBUIE SA AIBE DREPTUL LA REPRODUCTIE!
    – Father and Son have the most precious conversation about Paris attacks Le Petit Journal

    De asta am ajuns unde am ajuns si toantele cultural marxiste sunt in functii cheie in societatea de astazi.
    Astea

    devin

    Apreciază

    • Radu said, on noiembrie 20, 2015 at 12:53 pm

      Lupta impotriva barbatului in general e o consecinta a feminismului si a doctrinelor de stanga.
      Educatia proasta de la scoala(indoctrinare mai degraba decat cunoastere si stiinta) si lipsa de modele puternice masculine in viata baietilor e un fenomen foarte grav care duce la lasitate, sclavie, lipsa de incredere in fortele proprii si de ce nu impotenta.
      Nicio femeie adevarata nu e atrasa de un barbat care se comporta ca o domnisoara cu pretentii aere de victima… etc
      Diavolul doreste ca noi barbatii si femeile sa ne uram reciproc ca sa invinga el sa impuna noua ordine.Divide et impera…

      Sunt multe nedreptati in ziua de azi si in Romania impotriva barbatilor sa vedeti in SUA sau alte tari precum Suedia sau Danemarca cum e acolo.Puteti sa verificati ce prost e facuta legislatia.

      Nu exista semnul egal intre barbat si femeie si nici nu a fost vreodata si nici nu va fi.

      Eu Respect foarte mult femeile si personalitatile istorice feminine din trecutul Romaniei.
      Cu toate astea trebuie sa stim exact care e locul femeilor in contextul si natura care le-a lasat Dumnezeu nu punem carul in fata boilor ca nu asa merge carul inainte.
      Exista o ierarhie peste tot care trebuie respectata o ordine care confera stabilitate.

      Cred ca tot pe aici pe blog daca nu ma insel e un articol care l-am citit ceva timp in urma.

      L-am gasit:

      https://saccsiv.wordpress.com/2014/02/25/razboiul-impotriva-barbatilor/

      Apreciază

  15. lastunnegru said, on noiembrie 19, 2015 at 7:06 pm

    off topic

    Convenabil sau infiorator ? Facebook Photo Magic recunoaște fețele în imagini de pe telefonul dumeavoastra înainte de a le încărca.

    Facebook lanseaza Foto Magic pentru unii utilizatori din Australia
    Aceasta caracteristică foloseste recunoașterea facială pentru a detecta prieteni tai de pe Facebook din fotografiile pe care le ai facut cu camera ta. Facebook doreste ca in lunile urmatoare sa lanseze aplicatia si in alte regiuni. Aplicatia este pornita dar utilizatorii pot renunța la noul serviciu și opriți notificările.

    Mai multe detali aici:

    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3312026/Convenient-creepy-Facebook-s-Photo-Magic-recognises-faces-images-phone-upload-them.html

    ( traducere google translator )

    https://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3312026/Convenient-creepy-Facebook-s-Photo-Magic-recognises-faces-images-phone-upload-them.html&prev=search

    Apreciază

  16. lastunnegru said, on noiembrie 19, 2015 at 7:09 pm

    off topic

    Facebook lanseaza Foto Magic

    Facebook Messenger Adds Auto Photo Magic : Tom Jelneck Discusses

    Apreciază

  17. lastunnegru said, on noiembrie 19, 2015 at 9:45 pm

    Orthodox

    ( download-eazal si tu pana nu dispare )

    Jurnalistul Udo Ulfkotte, mass-media te minte

    Apreciază

  18. JE said, on noiembrie 19, 2015 at 10:37 pm

    La ei:
    – CAND O SA VEDEM ASTA IN ROMANIA? Noul premier al Poloniei i-a zburat din functii pe sefii serviciilor secrete. Ministrul polonez de Externe: „ABW s-a comportat mai mult ca o politie politica decat ca o institutie insarcinata sa apere interesele Poloniei”
    http://bit.ly/1YiRrNT

    La noi:
    – Comisarul europen Corina Crețu s-a întâlnit cu George Soros la Bruxelles: Apreciez inițiativele venite din partea Fundației pentru o societate deschisă
    http://bit.ly/1QwLbkp

    – Radicalii maghiari vor de la Cioloș libertățile autonomiei promise la 1918. Secuii fac miting împotriva României unite
    http://bit.ly/1Xc1OAM

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.