SACCSIV – blog ortodox

BUNAVESTIRE. La 15 ani a zis: “Fie mie dupa cuvantul tau!”. SI DACA N-O SPUNEA?

Posted in BUNAVESTIRE, Calendar Ortodox, MIHAI VALICA by saccsiv on martie 25, 2014

evangelismos_annonciation

Luca 1, 24-38:

24. Iar după aceste zile, Elisabeta, femeia lui, a zămislit şi cinci luni s-a tăinuit pe sine, zicând:

25. Că aşa mi-a făcut mie Domnul în zilele în care a socotit să ridice dintre oameni ocara mea.

26. Iar în a şasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret,

27. Către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.

28. Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.

29. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta?

30. Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu.

31. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus.

32. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său.

33. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit.

34. Şi a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? 35. Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema.

36. Şi iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea fiu la bătrâneţea ei şi aceasta este a şasea lună pentru ea, cea numită stearpă.

37. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă.

38. Şi a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Şi îngerul a plecat de la ea.

 

Iata si ce spune parintele Mihai Valica:

Astazi, iata, s-a citit Evanghelia de la Luca, prin care ni se arata desigur, momentul Buneivestiri. A fost trimis ingerul Gavriil in Nazaret, la o fecioara logodita sa anunte taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta. Ati auzit cu totii si cunoastem aceasta Evanghelie extrem de importanta in care Sfanta Fecioara Maria nu este surprinsa; Ea este doar nedumerita de salutul pe care il primeste de la inger: “Bucura-Te cea plina de har, Domnul este cu tine! Binecuvantata esti Tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau.” La auzul acestor cuvinte, ea reactioneaza cerand explicatii: “Cum poate sa fie ceea ce spui, daca eu nu cunosc barbat, nu sunt casatorita cu alte cuvinte”. Si atunci (ingerul) spune: “Duhul Sfant S-a coborat peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri. De aceea, si Sfantul Care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema”. In aceasta consta Vestea cea Buna. La auzul acestei explicatii, Sfanta Fecioara Maria accepta si spune “Iata roaba Domnului! Fie mie dupa cuvantul tau.” Si de la acel moment, ne istorisesc Sfintii Parinti, prin taina dumnezeiasca s-a produs conceperea de la Duhul Sfant.

Si veti vedea ca incepand de astazi, 25 martie pana pe 25 decembrie sunt exact 9 luni, perioada de crestere a pruncului dupa toata randuiala omeneasca. Vedem, iubiti credinciosi, ca Sfanta Fecioara Maria fiind obisnuita cu sacrul, ea -spuneam ca- nu a fost luata prin surprindere. Iar faptul ca ea, cerand explicatii nu face altceva decat sa-si lamureasca acordul, pentru ca putea sa refuze. Putea sa spuna “cred ca ati gresit adresa, nu va cunosc, nu sunt eu vrednica”. Putea sa cada intr-o falsa cuviosie, in fine, cate nu se puteau intampla in momentul in care ea ar fi refuzat sau nu ar fi cerut aceste explicatii.

Este extrem de important sa cunoastem acest lucru. De ce? In special pentru viata preoteasca, monahala, calugareasca, multi confunda ascultarea cu cheful si cheremul fie al preotului, al duhovnicului sau al staretului sau al episcopului. Si de multe ori se mai intampla si acest lucru. Dar din comportamentul Sfintei Fecioare Maria vedem ca ea a fost consultata, a fost anuntata si i s-a explicat ca ceea ce are de facut este de la Duhul Sfant. Ea a inteles si atunci a acceptat. Putea sa vina cu urmatorul mesaj trimis de Dumnezeu: “Si iata ca tu ai fost pregatita din veac “… (Daca mergem si dupa erezia catolica, care spune ca a fost conceputa fara de pacat “immacolata concepzione”..)” Iti da Dumnezeu porunca sa nasti pe Hristos. Vrei nu vrei, acesta e mesajul”. Si disparea. Ei, nu-i chiar asa! Vedem ca Sfanta Fecioara Maria, prin faptul ca a primit acele lamuriri, ea din acel moment se face vrednica. In aceasta consta vrednicia Sfintei Fecioare Maria: ca ea si-a dat acordul cu toata fiinta ei si a spus: “Da, vreau. Fie! Faca-se asa dupa cum ai spus. Fie mie dupa voia lui Dumnezeu.” Deci, iata in aceasta consta, repet pentru a doua oara, vrednicia – axios, a Sfintei Fecioare Maria. Spun acest lucru, deoarece cunoastem invatatura gresita a catolicilor, eretica si anume ca pe Fecioara Maria a creat-o Dumnezeu, chiar daca s-a nascut, a creat-o fara pacatul stramosesc. O invatatura grava, de o gravitate diabolica. De ce? Pentru ca, daca ar fi fost posibil sa se nasca un singur om in maniera in care spun ei ca s-ar fi nascut Fecioara Maria, nu ar mai fi trebuit sa Se intrupeze Fiul lui Dumnezeu, n-ar mai fi trebuit sa Se rastigneasca, sa fie batjocorit, umilit si omorat Fiul lui Dumnezeu. Pentru ca iata, exista posibilitatea sa nasti sau sa creezi oameni asemenea Fecioare Maria. Si, plus ca acest lucru aduce si predestinatia. Adica, spunem fie ca fost vrednica sau nevrednica, pentru faptul ca Dumnezeu a creat-o fara pacatul stramosesc, ea a fost sortita fara voia ei, fara acordul ei, asa ca un robot. I se spune : gata, vei naste pe Hristos si atata tot. Ori, acest lucru a nascut o alta erezie , aceea a predestinatiei. Adica, din veac Dumnezeu ne randuieste spre osanda vesnica sau spre dreptate si bucurie vesnica, asa cum vrea Dumnezeu, asa cum crede El si cum binevoieste. Ori, iata ca Dumnezeu este si drept. Stim prea bine ca pe langa bunatate, i-a dat omului si libertatea Lui. Deci, chipul si asemanarea lui Dumnezeu in om consta tocmai in liberul arbitru. El poate sa decida. Si vom vorbi in subiectul trei despre scara Sfantului Ioan Scararul si vom vedea cum, la cuvantul 4, se vorbeste tocmai despre ascultare. Voi relua aceasta idee.

Cititi va rog mai multe la:

Transcriptul predicii parintelui Mihai Valica tinuta la Manastirea Petru Voda (Bunavestire, 25 martie 2012). Trebuie citita de toti duhovnicii nostri si raspandita in biserici

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. sherlock_holmes said, on martie 25, 2014 at 11:04 am

    BUNAVESTIRE. La 15 ani a zis: “Fie mie dupa cuvantul tau!”. SI DACA N-O SPUNEA?

    Daca Fecioara Maria nu ar fi spus ” Fie mie dupa cuvantul tau!” probabil ca Sfinta Treime nu l-ar mai fi creat pe om,pentru ca nici mintuirea lui si a neamului omenesc nu ar mai fi fost posibila!

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 25, 2014 at 12:24 pm

      sherlock_holmes

      Detaliaza te rog, caci pare in contradictie cu cele spuse de parintele Mihai Valica in predica sa.

      Apreciază

      • pr bogdan said, on martie 25, 2014 at 8:38 pm

        Dumnezeu nu-i un super program de probabilităţi, ci El preştie, vede concomitent trecutul, prezentul şi viitorul Sf Dionisie Areopagitul spune că dacă toţi oamenii ar fi fost nişte ticăloşi dar totuşi omenirea ar fi putut-o da pe Maica Domnului Dumnezeu nu s-ar căi că l-a făcut pe om. Omul e liber şi Dumnezeu conlucrează cu această însuşire spre mântuirea omului dar în acelaşi timp nu e vorba de un joc de şah în care nu ştii ce va muta adversarul şi dacă e mai pregătit ca tine. Dumnezeu ştie ce vei face şi poate şi vrea să ia cea mai bună măsură pt mântuirea ta dar sunt şi aspecte ale providenţei divine când omul e lăsat să decadă până la ultima limită a firii umane.

        Apreciază

  2. Iacoboaie Radu said, on martie 25, 2014 at 11:17 am

    Dați vă rugăm mai departe!

    APEL IMPORTANT CĂTRE TOȚI ROMÂNII
    Ne adresăm prin acest apel tuturor cetățenilor acestei țări, care mai simt că în pieptul lor bate o inimă de român. Românul a luptat în toată istoria neamului său pentru apărarea credinței și libertății sale.
    Suntem într-un moment de răscruce. Peste puține zile, românii vor fi obligați sau determinați să ia noile buletine electronice. Ne referim la tineri, la soții care trebuie să-și preschimbe numele și buletinele, la cei care își schimbă domiciliul și buletinul etc.
    Frați români, nu mai este nicio clipă de pierdut! Trebuie să ne mobilizăm până când nu este prea târziu. Acum este momentul să reacționam în masă. Nu neapărat prin proteste stradale, pentru că românii se urnesc greu și la ultimul miting anti-cip au fost în jur de 1000 de români.
    Din păcate, conducerea Patriarhiei Ortodoxe Române, care ar fi trebuit să ridice glasul împotriva acestei sclavii elecronice, a căzut în erezia ecumenistă (evident masonică) și acceptă cipurile de urmărire a omului (adevărate dosare la purtător, de genul celor de la Securitate). Însuși Patriarhul este mason, de pe vremea când era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, când a participat la un seminar ecumenic și a redactat o carte de rugăciuni în comun (ecumenică), lucru pe care nici nu l-a dezmințit. Ar fi putut să declare că nu este mason, cum a procedat însă un alt înalt ierarh din Grecia, acuzat de apartenență la organizația religioasă anticreștină (francmasoneria).
    Să nu ne descurajăm frați ortodocși. Să ne rugăm pentru toți ortodocșii căzuți în erezie, în rătăcire, pentru întoarcerea lor la dreapta credință. Cei care pot, să citească zilnic și acele două rugăciuni pentru conducătorii noștri. Arma noastră cea mai puternică este RUGĂCIUNEA, pentru că aliatul nostru atotputernic este Dumnezeu, Slăvit să-i fie numele în veci. Să-i punem în pomelnice și ajutorul divin nu va întârzia.
    Fiecare dintre noi să caute o soluție. Dacă românii vor respinge buletinele electronice în număr mare, chiar dacă în mod individual, cerând buletine de tip vechi fără cip, atunci autoritățile vor fi obligate să-și reconsidere poziția. Cerem să ni se spună în mod clar de ce este nevoie neapărat de documente elecronice, ce avantaje ne aduc acestea. Pentru că, dezavantajele noi le vedem și nu le putem accepta.
    Frați români, pentru credință și libertate, trebuie să fim în stare a ne da la nevoie și viața. Pentru că, cel care va ține la viața lui, și-o va pierde, dar cel care își va da viața pentru Hristos, va avea viața cea veșnică.
    Pentru tineri, recomandăm vizionarea filmului INIMĂ NEÎNFRICATĂ, cu Mel Gibson actor principal și a unor mici videoclipuri de pe fight4romania, precum cel intitulat MESAJ DIN TRECUT.
    Acest apel îndeamnă la o mobilizare generală pentru apărarea ortodoxiei și tuturor valorilor noastre creștine și naționale, atât de mult atacate astăzi din toate părțile.
    Există această frumoasă cântare ortodoxă și s-o cântăm și noi: MILUIEȘTE DOAMNE POPORUL TĂU ȘI BINECUVINTEAZĂ MOȘTENIREA TA. BIRUINȚĂ BINE CREDINCIOȘILOR CREȘTINI ASUPRA CELUI POTRIVNIC DĂRUIEȘTE. ȘI CU CRUCEA TA PĂZEȘTE PE POPORUL TĂU. Amin

    Apreciază

  3. sherlock_holmes said, on martie 25, 2014 at 8:15 pm

    saccsiv,nu este in contradictie cu ce a spus parintele Valica,din cit am citit.

    Dar ca sa raspund sumar si aproximativ la intrebarea ta:

    Dupa cum spunem la Crez:….Care pentru noi oamenii si pentru a noastra Mintuire,S-a pogorit din ceruri,si S-a intrupat de la Duhul Sfint si din Fecioara Maria si S-a facut Om.

    Deci,daca nu s-ar fi intimplat acestea,oamenii nu s-ar fi mintuit,si daca nu s-ar fi mintuit,nici nu ar fi avut sens ca Dumnezeu sa-i creeze.

    Mai detaliat putin acum.

    Acelaşi vlădică Antonie, într-o predică la Naşterea Domnului, care ştiu bine că n-a fost tradusă în româneşte, propune o discuţie, nu atât despre credinţa omului în Dumnezeu, care este o temă arhidiscutată, cât despre credinţa lui Dumnezeu în om.
    Vlădica aminteşte de o povestioară, se pare, fără o prea mare valoare literară, în schimb de mare adâncime duhovnicească. Autorul îşi închipuie sfatul Sfintei Treimi la facerea omului. Dumnezeu Tatăl ar fi spus: „Să facem om după chipul şi asemănarea noastră”. „Da, dar omul acesta va cădea – zise Duhul -, şi Tu, Fiule, va trebui să mori pentru El”. „Să-l facem, dar, sau să nu-L facem?” – a întrebat Tatăl. „Să-L facem” – a zis Fiul.
    Iată nădejdea pe care şi-a pus-o Dumnezeu în om! Acestui Dumnezeu ne mărturisim noi, de acesta ne ruşinăm, pe acesta Îl iubim.

    In prestiinta Sa,Dumnezeu a stiut ca primii oameni vor cadea,a vazut si Da ul spus de Fecioara Maria ( si prin Fecioara Maria de umanitatea insasi ) a vazut toate pina la sfirsitul lumii,a vazut si sirurile nesfirsite de oameni frumosi si mintuiti,sfinti martiri,marturisitori…si atunci l-a creat pe om,pe Adam si Eva.Stau marturie in acest sens proorociile sfintilor care se implinesc vazind cu ochii dar si marturisirile lui Dumnezeu din Evanghelii,precum si ale sfintilor Apostoli.

    Faptul ca in afara intruparii lui Dumnezeu din Sfinta Fecioara,nu ar fi existat poate alta cale de mintuire,se vede simplu in crearea primilor oameni,ai lui Adam si Eva.Desi in aceastia traia Duhul Sfint Dumnezeu,erau luminosi ca soarele,precum Dumnezeu – Omul Iisus Hristos pe muntele Tabor,aveau trupurile potential nemuritoare,cred ca puteau trece si ei prin ziduri ( daca ar fi existat in Raiul terestru ),focul nu i-ar fi ars,apa nu i-ar fi inecat,glontul sau animalele nu i-ar fi omorit….si totusi,la prima ispitire au cazut,Duhul Sfint si lumina i-a parasit,trupurile li s-au ingrosat,moartea a intrat in ei,si prin aceasta si neprietenul,o tragedie ce mai.

    Prin intrupare insa,Dumnezeu se coboara in om,in Fecioara Maria ( Biserica ) si se face Om.Dumnezeu si Om unit in vesnicie.Nici postul in desert,nici ispitirile diavolului nu mai au putere,nici patimile,nici batjocurile,nici tradarile,nici moartea umilitoare de pe sfinta Cruce.
    Prin toate acestea Domnul nostru Iisus Hristos restaureaza firea umana cazuta,o face apta sa-l poata tina pe Dumnezeu in ea,sa devina Biserica adica ( prin Botez ) ,sa stea dea dreapta Tatalui in Cer…urmind ca apoi Duhul Sfint Dumnezeu,in mod individual,adresindu-se fiecarei persoane,sa -l nasca,creasca si desavirseasca pe Iisus Hristos in mintile,sufletele si trupurile lor.

    Si Da-ul Fecioarei Maria este increderea omului in Dumnezeu ( Fecioara riscindu-si viata prin aceasta,pe vremea aceea,evreii daca prindeau o femeie insarcinata in afara casatoriei,o omorau cu pietre,ca fiind adultera.In nici un caz nu ar fin inteles de nasterea de la Duhul Sfint,de Fiul lui Dumnezeu care intra in istorie,in timpul oamenilor si se face om,in nici un caz…ca dovada ca L-au si omorit ,acuzindu-L de blasfemie )

    Cam atit,ar fi mult de spus,dar ca sa nu incarc mesajul si sa fie mai usor de inteles asa.

    Apreciază

  4. […] BUNAVESTIRE. La 15 ani a zis: “Fie mie dupa cuvantul tau!”. SI DACA N-O SPUNEA? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.