SACCSIV – blog ortodox

SINODUL VII ecumenic de la Niceea din 787, tinut impotriva ICONOCLASMULUI (prigoana impotriva celor ce cinsteau icoanele)

Posted in Calendar Ortodox, SINOD by saccsiv on octombrie 13, 2013

   Parintele Ilie Cleopa:

SINODUL AL VII-LEA ECUMENIC

Astazi este un mare praznic al Bisericii Rasaritului, ca nu praznuim un sfant sau doi, ci 367 de sfinti facatori de minuni si pastori Bisericii lui Hristos, de la Sinodul VII ecumenic.

 

Au fost 350 la Sinodul VII de la Niceea, dar s-au mai amestecat inca 17 episcopi, care calcasera sfintele icoane in picioare, care cazusera in eres si care se luasera dupa luptatorii de icoane. Dar de frica tiranilor si pentru alte interese au calcat peste sfintele icoane si le-au defaimat. Cand au vazut Sinodul adunat, in fruntea caruia era marele Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, si binecredinciosii imparati Constantin si Irina, au cazut in genunchi, au cerut iertare. Au sarutat sfintele icoane si s-au inchinat cu lacrimi in fata lor si au fost primiti in Soborul al VII-lea Ecumenic.

Si a fost acest Sinod Ecumenic la anul 783, dar discutiile si toate procesele verbale si toate asezamintele acestui sobor, abia s-au incheiat la anul 787, cu cativa ani mai tarziu, pentru ca a fost mare lupta impotriva iconoclastilor, a imparatilor iconomahi si a multor arhierei care au cazut din dreapta credinta, si preoti si popor peste masura de mult.

Deci, peste 130 de ani a tulburat eresul luptarii de icoane Biserica dreptmaritoare a lui Iisus Hristos.

Acest Sinod, al VII-lea a toata lumea, a fost si ultimul Sinod Ecumenic al Bisericii de Rasarit, in fruntea caruia a fost Sfantul Patriarh Tarasie si binecredinciosii imparati Constantin si Irina.

De ce la toate Sinoadele Ecumenice, si la cel dintai si la celelalte, Biserica pune aceeasi evanghelie : Parinte sfinte, voiese ca si ei sa fie una, precum noi suntem una ( Ioan 17, 11 ), rugaciunea arhiereasca a Mantuitorului ?

Pentru ca s-a implinit in ochii tuturor, ca prin cele sapte Sinoade Ecumenice intelepciunea si-a zidit ei casa. Care casa a intelepciunii lui Dumnezeu ? – Este Biserica dreptmaritoare a lui Iisus Hristos, ca auzi ce spune la Pilde : intelepciunea si-a zidit casa rezemata pe sapte stalpi ( Pilde 9, 1 ).

Da, Biserica lui Iisus Hristos cea dreptmaritoare de la Rasarit are acesti sapte stalpi neclatiti pe care s-a cladit duhovniceste. Sunt cele sapte Sinoade Ecumenice, a toata lumea. Cel dintai a fost la anul 325, in Niceea Bitiniei, in timpul Sfintilor imparati Constantin si Elena.

Al doilea Sinod a fost la anul 381 la Constantinopol, sub imparatul Teodosie cel Mare si patriarh fiind Sfantul Nectarie incepator cu 150 Sfinti Parinti.

Al treilea Sinod Ecumenic, la anul 431 la Efesul Asiei, unde au fost iarasi 200 Sfinti Parinti.

Al patrulea Sinod Ecumenic a fost la anul 451 in cetatea Calcedon, unde s-au dat anatemei monofizitii, sub imparatii Marchian si Pulcheria. Acum au cazut o multime de Biserici necalcedoniene, cum este Biserica Abisiniei, a Armeniei, Biserica Copta din Alexandria, Bisenca Siriaca Veche, care marturisesc o fire si o voie in Hristos.

Sinodul al V-lea Ecumenic a fost la anui 553, iarasi in Constantinopol pe timpul imparatului Iustinian cel Mare, unde s-au dat anatemei Origen., Didim cel Orb, Teodor de Mopsuestia, Teodot si ceilalti care au primit ereziile lui Origen.

Sinodul al VI-lea Ecumenic a fost la anul 680 tot in Constantinopol, pe timpul imparatulu Constantin Barbosul, nepotul lui Ieraclie. A fost mare dezbatere in problema ereticilor monoteliti, care, voind sa impace pe ortodocsi cu monofizitii, au cazut in alta extrema, in prezenta lui Serghie, patriarhul Constantinopolui, care a fost promotorul monotelismului, ca desi admitea in Hristos doua firi, dar marturisea o singura voie.

Aceasta era deosebirea intre monofiziti si monoteliti. Unii ziceau o fire si o voie, iar altii ziceau doua firi si o singura voie, cum este Biserica Maronita, din muntele Libanului, si Biserica Tomita din India, Biserica din Antiohia Siriei si alte Bisericii monotelite pana astazi.

Iar Sinodul al VII-lea Ecumenic s-a facut pentru cinstirea sfintelor icoane si au dat anatemei pe toti luptatorii impotriva sfintelor icoane de la anul 783 pana la anul 787. Intai statator a fost Sfantul Tarasie.

Aceste sapte Sinoade Ecumenice sunt cei sapte stalpi ai Bisericii Rasaritului, despre care a spus Duhul Sfant mai inainte :intelepciunea si-a zidit casa rezemata pe sapte stalpi, adica pe cele sapte Sinoade Ecumenice.

Am amintit aceasta, fiindca astazi Biserica lui Hristos praznuieste al VII-lea Sinod Ecumenic si pe dumnezeiestii Parinti de atunci. De aceea s-a si pus Duminica Ortodoxiei cea dintai in Postul Mare ca s-a incheiat tot ce-a trebuit mai scump in Biserica Domnului, la Sinodul al VII-lea Ecumenic. Sa aveti mare evlavie la sfintele icoane, sa le cinstiti cu mare cinste, mai ales icoana Mantuitorului, a Maicii Domnului, a sfintilor, Sfanta Cruce, icoana Preasfintei Treimi, pentru ca cine nu cinsteste sfintele icoane este dat anatemei, anatema este cea mai grea pedeapsa a Bisericii care inseamna pogorare de viu in iad cu dracii, taiere de la trupul tainic al Bisericii lui Iisus Hristos.

Sa cinstiti sfintele icoane, sa va inchinati, ca au fost marturisite de mii de sfinti si pana in ziua de azi le vedeti in toate sfintele biserici. Nu va luati dupa eretici, dupa adventisti si dupa ceilalti bIestemati de sectari, care au cazut din dogma dreptei credinte si sunt dati anatemei pentru veacul de acum si pentru cel se va sa fie, despartiti pentru vesnicie de la trupul tainic al Bisericii lui Hristos.

Dumnezeu sa ne ajute tuturor cu rugaciunile sfintilor de la Sinodul al VII-lea, si de la toate celelalte Sinoade Ecumenice. Sa tinem dreapta credinta pe care o marturisim in Crez si sa ne mantuim cu mila Domnului. Amin.

Cititi va rog si:

SINODUL VII ecumenic de la Niceea din 787, tinut impotriva ICONOCLASMULUI (prigoana contra celor ce venerau icoanele)

 

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. STOP RFID 666 said, on octombrie 13, 2013 at 2:06 pm

    VIOLENTA DOMESTICA – MOTIV DE DISTRUGERE A FAMILIEI

    http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/ponta-nu-am-vazut-niciun-protest-impotriva-violentei-domestice-1262210

    Apreciază

  2. STOP RFID 666 said, on octombrie 13, 2013 at 2:36 pm

    stirileprotv.ro/stiri/social/automatele-cu-oua-afacerea-care-le-a-oferit-o-sansa-nesperata-multor-fermieri-ce-avantaje-au.html

    Apreciază

  3. Radu Humor said, on octombrie 13, 2013 at 5:30 pm

    Saccsiv
    Cu vreo două postări în urmă te rugăm să o prinzi în blogroll şi pe Roxana Iordache al cărei blog „Roxania” mi se pare unul de înaltă ţinută morală, dar mai ales spirituală !

    Am văzut acolo câteva atacuri la adresa ei şi deoarece încă nu ştiu ptdv, mă abţin a răspunde cum s-ar cuveni !

    Apreciază

  4. marian said, on octombrie 13, 2013 at 6:57 pm

    Se ingroasa gluma in state!
    Million Vet March at the WWII Memorial
    http://www.ustream.tv/channel/mlr13?utm_campaign=t.co&utm_source=16140007&utm_medium=social
    I’ve read in a couple of threads now that a helicopter took the POTUS away. Does anyone know if this is true? This is just amazing- go, protestors, go! Wish hubby and I lived closer, as we’d join you all.

    Asadar, pe obama, l-a carat elicopterul ca pe Ceausescu?
    In fata casei albe a satanei se aduc baricade!
    Vai noua, vai mie!
    Apara-ne Doamne!

    Apreciază

  5. crestinul ortodox said, on octombrie 13, 2013 at 7:17 pm

    Apreciază

  6. cca70 said, on octombrie 13, 2013 at 7:18 pm

    @saccsiv

    ai luat cumva o decizie? vei face un chat pe siteul tau, sau fiecare va lua legatura cu ceilalti dupa cum va crede de cuvinta?

    Apreciază

  7. crestinul ortodox said, on octombrie 13, 2013 at 7:38 pm

    saccisiv ,
    ce interesant … vreau a asculta aceasta cantare si nu se poate merge discontinuu cu opriri si nu este prima data cand se intampla asta …
    si doar cand scriu pe aceste bloguri

    ce nenorociti acesti spurcati vanduti fiarei
    cum ne monitorizeaza fiara sau slugoii fiarei
    oare nu va este Frica de MANIA DUMNEZEIASCA antihristi spurcati ce v-ati vandut la mamona si VINDETI O INTREAGA TARA ?
    veti avea si PLATA dupa FAPTA
    amin.

    Apreciază

  8. Daniela Todescu said, on octombrie 13, 2013 at 11:31 pm

    Despre icoane si chip cioplit, sa vedem ce invatatura ne da Biblia?

    Interesant este faptul ca si la Ierusalim observ aceiasi tendinta..
    multi Rabbi , spun povesti ce seamana mult cu pildele Lao Tse
    dar pe Isus Cristos il dau la o parte si invatatura biblica e schimbata!
    cele 10 Porunci care le veti vedea scrise pe usiorii fiecarei porti sau case sau camere,
    sunt in realitate campioni la a le face! invers!

    Deuteronom 7:25

    Să ardeţi în foc chipurile cioplite ale dumnezeilor lor.+
    Să nu doreşti argintul şi aurul de pe ele,+ nici să nu-l iei pentru tine,+
    ca nu cumva să fii prins în cursă,+ căci Iehova, Dumnezeul tău, detestă acest lucru.+

    26 Să nu aduci în casa ta niciun lucru dezgustător, ca să nu fii şi tu destinat distrugerii ca el.
    Să-ţi fie scârbă de el şi să-l urăşti cu desăvârşire,+ fiindcă este un lucru destinat distrugerii.+

    Dar pilda argintarilor imi place cel mai mult!

    Faptele Apostolilor 19:25

    Mai târziu, când Apolo+ era în Corint, Pavel a trecut prin ţinuturile din interiorul ţării, a coborât la Efes,+ unde a găsit câţiva discipoli, 2 pe care i-a întrebat: „Aţi primit spirit sfânt+ când aţi devenit credincioşi?“
    Ei i-au răspuns: „Dar nici n-am auzit că există spirit sfânt“.+

    3 El a întrebat: „Atunci cu ce aţi fost botezaţi?“ Şi ei au răspuns: „Cu botezul lui Ioan“.+ 4 Pavel a zis: „Ioan a botezat cu botezul care era simbol al căinţei+ şi a spus poporului să creadă în cel care va veni după el,+ adică în Isus“. 5 Auzind aceasta, ei s-au botezat în numele Domnului Isus.+ 6 Când Pavel şi-a pus mâinile+ peste ei, spiritul sfânt a venit peste ei şi au început să vorbească în limbi şi să profeţească.+ 7 Cu toţii erau cam doisprezece bărbaţi.

    8 El a mers la sinagogă+ trei luni şi a vorbit cu îndrăzneală, ţinând cuvântări şi aducând argumente convingătoare despre regatul+ lui Dumnezeu. 9 Dar, pentru că unii se împietreau şi nu credeau,+ ci vorbeau batjocoritor despre Cale+ înaintea mulţimii, el s-a retras,+ i-a separat pe discipoli de ei+ şi ţinea cuvântări zilnic în sala şcolii lui Tiran. 10 Lucrul acesta s-a petrecut timp de doi ani,+ astfel că toţi cei care locuiau în provincia Asiei+ au auzit cuvântul Domnului, atât iudei, cât şi greci.

    11 Şi Dumnezeu făcea lucrări de putere extraordinare prin mâna lui Pavel,+ 12 astfel încât erau duse chiar şi ştergare şi şorţuri de pe corpul lui la bolnavi+ şi bolile îi lăsau, iar spiritele rele ieşeau.+ 13 Dar unii dintre iudeii exorcişti+ care umblau din loc în loc încercau şi ei să cheme numele Domnului Isus+ peste cei care aveau spirite rele, zicând: „Vă poruncesc solemn+ prin Isus pe care îl predică Pavel!“ 14 Şi lucrul acesta îl făceau şi cei şapte fii ai lui Sceva, un preot principal iudeu.

    15 Dar, răspunzând, spiritul rău le-a zis: „Pe Isus îl cunosc+ şi ştiu şi cine este Pavel.+ Dar voi cine sunteţi?“ 16 Atunci omul în care era spiritul rău a sărit asupra lor,+ i-a învins pe toţi, fiind mai tare decât ei, astfel că ei au fugit din casa aceea goi şi răniţi. 17 Lucrul acesta a ajuns să fie cunoscut de toţi, atât de iudeii, cât şi de grecii care locuiau în Efes. Şi teama+ a pus stăpânire pe toţi, iar numele Domnului Isus era preamărit.+ 18 Mulţi dintre cei ce deveniseră credincioşi veneau să-şi mărturisească+ şi să-şi recunoască deschis faptele. 19 Şi mulţi dintre cei ce practicau magia+ şi-au adunat cărţile şi le-au ars în faţa tuturor. S-a calculat preţul acestora şi s-a constatat că valorau cincizeci de mii de arginţi. 20 Astfel, cuvântul lui Iehova creştea şi era tot mai tare.+

    21 Când s-au împlinit aceste lucruri, Pavel a hotărât în spiritul lui ca, după ce va trece prin Macedonia+ şi Ahaia, să se ducă la Ierusalim.+ Şi zicea: „După ce voi merge acolo, va trebui să văd şi Roma“.+ 22 Astfel, i-a trimis în Macedonia pe doi dintre cei care îl slujeau, pe Timotei+ şi pe Erast,+ dar el a mai rămas un timp în provincia Asiei.

    23 În timpul acela au avut loc mari tulburări+ în ce priveşte Calea.+ 24 Căci un om pe nume Dimitrie, un argintar, le aducea meşteşugarilor nu puţin câştig, făcând din argint sanctuare ale lui Artemis.+ 25 El i-a strâns pe aceştia şi pe cei care se ocupau cu astfel de lucruri+ şi a zis: „Bărbaţilor, voi ştiţi bine că din această meserie vine bunăstarea noastră.+ 26 Voi vedeţi şi auziţi cum nu numai în Efes,+ ci aproape în toată provincia Asiei, acest Pavel a convins o foarte mare mulţime şi a făcut-o să-şi schimbe părerea, spunând că dumnezeii făcuţi de mâini+ nu sunt dumnezei. 27 Mai mult, există nu numai pericolul ca această ocupaţie a noastră să ajungă dispreţuită, ci şi ca templul marii zeiţe Artemis+ să fie socotit un nimic, iar măreţia ei, la care se închină toată provincia Asiei şi pământul locuit, este aproape să fie nimicită“. 28 Auzind aceasta, oamenii s-au umplut de furie şi au început să strige, zicând: „Mare este Artemis a efesenilor!“

    29 Atunci în oraş s-a produs o mare tulburare şi s-au năpustit cu toţii în teatru, luându-i cu forţa pe macedonenii Gaius şi Aristarh,+ tovarăşii de călătorie ai lui Pavel. 30 Pavel voia să meargă în mijlocul poporului, dar discipolii nu l-au lăsat. 31 Chiar unii dintre organizatorii de sărbători şi jocuri, care erau prietenoşi cu el, i-au trimis vorbă, rugându-l insistent să nu se expună pericolului de a intra în teatru. 32 De fapt, unii strigau una, alţii alta,+ căci adunarea era tulburată, iar cei mai mulţi nici nu ştiau de ce se adunaseră. 33 Atunci, împreună, l-au scos din mulţime pe Alexandru, pentru că iudeii îl împingeau în faţă. Şi Alexandru a făcut semn cu mâna, pentru că voia să-şi prezinte apărarea înaintea poporului. 34 Dar, când şi-au dat seama că era iudeu, au izbucnit toţi într-un glas, strigând cam două ore: „Mare+ este Artemis a efesenilor!“

    nu e de mirare ca pe Highway No 1 intre Los Angeles si San Francisco din 300 in 300 m vezi salon manechiura coafura , salon divinatie tarot sau alte ghicitori magice, si teren de baschet invariabil!

    ma intreb daca cartile magice vor fi arse sau icoanele
    iar cunostinta lui Dumnezeu sa ne pazeasca de alte lucruri rele?

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 13, 2013 at 11:36 pm

      Daniela Todescu

      Deci ce vrei tu sa zici?

      Apreciază

      • Daniela Todescu said, on octombrie 14, 2013 at 12:08 am

        zic ca nu trebuie sa ne inchinam la icoane!
        si ca avand cunostinta biblica,adica citind sa vedem Dumnezeu ce ne in vata in acest sens?
        vedem ca idolii icoanele si alte ritualuri sunt o spurcaciune in fata lui!

        Cred ca cel mai reprezentativ exemplu este

        Exod 20″4 parte din cele 10 porunci!

        „Eu sunt Iehova, Dumnezeul tău,+ care te-a scos din ţara Egiptului, din casa sclavilor.+
        3 Să nu ai alţi dumnezei+ în afară de mine.

        4 Să nu-ţi faci chip cioplit sau imaginea vreunui lucru care este sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele de sub pământ.+

        5 Să nu te pleci înaintea lor şi să nu te laşi convins să le slujeşti,+ fiindcă eu, Iehova, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu care pretinde devoţiune exclusivă*,+ care aduce pedeapsa pentru nelegiuirea taţilor asupra fiilor, asupra celei de-a treia generaţii şi asupra celei de-a patra generaţii a celor ce mă urăsc,+

        6 dar care manifestă bunătate iubitoare până la a mia generaţie a celor ce mă iubesc şi respectă poruncile mele.+
        7 Să nu foloseşti în mod nedemn numele lui Iehova, Dumnezeul tău,+ căci Iehova nu-l va lăsa nepedepsit pe cel ce foloseşte numele său în mod nedemn.+

        sa reduci puterea si Spiritul Sfant al lui Dumnezeu la niste obiecte de comert argintate aurite vopsite sau sculptate, ce parere aveti?

        nu sunt botezata in cadrul Martorilor lui Iehova si datorita propriilor mele convingeri referitoare la importanta construirii Templului lui Dumnezeu si venirea lui Isus Cristos, semnele venirii lui se implinesc in zilele noastre!

        deci datorita acestor pareri personale nu am dreptul sa vorbesc in numele organizatiei a carei literatura o folosesc din 2008 !
        http://www.jw.org/ro/publicatii/biblia/nwt/carti/exodul/20/

        credeti ca desele cutremure vor aduce in mintea oamenilor teama de iehova si dorinta de a asculta poruncile LUI?

        Tot poporul auzea tunetele şi sunetul de corn şi vedea fulgerele şi muntele fumegând.* Când poporul a văzut şi a auzit toate acestea, s-a cutremurat şi a stat la distanţă.+ 19 Ei i-au zis lui Moise: „Vorbeşte-ne tu şi noi te vom asculta, dar să nu ne vorbească Dumnezeu, ca să nu murim“.+ 20 Atunci Moise a zis poporului: „Nu vă temeţi, căci adevăratul Dumnezeu a venit ca să vă pună la încercare+ şi ca teama de el să rămână înaintea feţelor voastre, ca să nu păcătuiţi“.+

        21 Poporul stătea la distanţă, dar Moise s-a apropiat de masa de nori întunecoasă în care era adevăratul Dumnezeu.+
        22 Iehova i-a mai zis lui Moise:+ „Iată ce să le spui fiilor lui Israel: «Voi aţi văzut că v-am vorbit din ceruri.+ 23 Să nu vă faceţi dumnezei de argint, pe care să-i aveţi alături de mine, şi să nu vă faceţi dumnezei de aur.+

        24 Să-mi faci un altar de pământ+ şi să aduci pe el ofrandele tale arse şi jertfele tale de comuniune, turma ta şi cireada ta.+ În orice loc în care voi face să fie amintit numele meu, voi veni la tine şi te voi binecuvânta.+

        25 Iar dacă îmi vei face un altar de piatră, să nu-l construieşti din pietre cioplite.
        http://www.orkneyjar.com/history/brodgar/index.html

        Dacă te vei atinge de el cu dalta, îl vei profana.+ 26 Să nu te urci la altarul meu pe trepte, ca să nu ţi se dezvelească goliciunea deasupra lui»

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 14, 2013 at 12:11 am

        Daniela Todescu

        Adica esti eretica.

        Apreciază

      • Maria said, on octombrie 14, 2013 at 5:59 pm

        saccsiv,
        Aceasta „Daniela Todescu , este eretica , a mai intrat pe aici si a fost atentionata , nu intelege ca aici nu gaseste terenul propice pt a face prozelitism sectar .Noi suntem ortodocsi si nu avem nevoie de invataturile ei eretice .

        Apreciază

    • crestinul ortodox said, on octombrie 14, 2013 at 8:04 am

      se scrie IISUS HRISTOS
      si anatema sunteti cu iehova si cu toti lepadatii de DUMNEZEU ca vrajmasi ai lui DUMNEZEU ati ales sa fiti si tatalui minciunii sa slujiti
      VENITI LA LUMINA CEA IN ADEVAR Credinta Dreapta si SFANTA -ORTODOXIA
      caci
      DUMNEZEU ADEVARAT Slavit in SFANTA TREIME TATAL , FIUL si DUHUL SFANT si din pietre va face Graitori si Marturisitori de ADEVAR Curat in Dreapta CREDINTA ORTODOXA unde cei chemati s-au lepadat

      amin.

      Apreciază

    • vasile a said, on octombrie 14, 2013 at 2:18 pm

      comentariul tau este inspirat din otrava apuseana

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.