SACCSIV – blog ortodox

27 octombrie: Sfantul Dimitrie cel Nou. Cuvantul de invatatura al Parintelui Sofian Boghiu

Posted in Preacuviosul Parintele nostru Dimitrie cel nou de la Basarabi by saccsiv on octombrie 27, 2012

,,Întru tine, Părinte, s-a mântuit cel după chip…’’

După care chip, fraţi creştini? După chipul lui Dumnezeu din noi.

La sfinţii cuvioşi care au pustnicit şi au trăit viaţa după voia lui Dumnezeu, vedem de fapt cum ,,s-a mântuit cel după chip’’, aşa cum spune cântarea pe care mă bucur că o spuneţi cu atâta evlavie. Acest îndemn la cântare, fraţi creştini picură în suflet râvnă pentru viaţa celor care şi-au mântuit chipul lui Dumnezeu din ei. Acest chip al lui Dumnezeu din noi, dacă-L mântuim, atingem desăvârşirea, ideal pe care îl recomandă Hristos tuturor, cu glas puternic, pe muntele Fericirilor: ,,Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru cel ceresc desăvârşit este!’’ [291]  A fost spus nu numai pentru mulţimile de atunci, ci şi pentru noi, cei de astăzi. Desăvârşirea nu este un îndemn, o poruncă numai pentru anumite categorii de oameni pe care le numim ,,sfinţi’’. Desăvârşirea a fost rostită şi poruncită pentru toţi, fraţi creştini: bărbaţi, femei, copilaşi, toţi suntem chemaţi să ne desăvârşim, ca să atingem acest ideal, adică să moştenim Împărăţia lui Dumnezeu. Să nu uităm acest ideal, fraţi creştini. Suntem lăsaţi pe pământ ca să câştigăm cerul.

Acolo, în cer, în Împărăţia lui Dumnezeu, nu intră nimic necurat. Aşa ne spune sfântul Pavel: ,,Nu vă amăgiţi, fraţilor, nimic necurat nu va intra în Împărăţia cerurilor’’[292] . Nimic necurat…Dar noi cât de necuraţi suntem? Avem sfintele Taine cu care ne putem curăţi, dar câţi dintre noi colaborăm cu harul lui Dumnezeu, ca să putem arunca afară din fiinţa noastră tot ce este necurat, spurcat, tot ce este urâciune înaintea lui Dumnezeu? Noi ne spovedim, ne împărtăşim, iar când ieşim afară [din biserică], facem lucruri mult mai rele ca înainte.

Nouă oamenilor, ne-ar fi foare greu să pornim pe acest drum al desăvârşirii, dacă nu ne-ar sta Mântuitorul în faţă, spunându-ne:,,Urmaţi-Mă!’’ Cum să-L urmăm? Luând crucea Lui. Iisus ne spune: ,,Eu sunt calea, adevărul şi viaţa’’. Calea – adică modelul. ,,Învăţaţi de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima’’. ,,Eu sunt uşa’’[293] prin care se intră la Tatăl. El este exemplul nostru, ghidul, călăuza noastră. Dar poate că ne-ar fi greu să pornim pe acest drum, dacă ne-ar sta în faţă numai Mântuitorul Hristos. Mai avem nevoie şi de alte exemple care au păşit pe acest drum al desăvârşirilor. Aceştia sunt sfinţii, fraţi creştini. Aceşti sfinţi care, plini de curaj, L-au urmat pe Hristos cu toată fiinţa lor, aşa cum spune sfântul Pavel: ,,Urmaţi-mi mie, precum şi eu urmez pe Hristos’’[294]. Din această Împărăţie plină de lumină a tuturor sfinţilor care populează cerul lui Dumnezeu, se desprind zilnic aceşti sfinţi, care ni se oferă ca modele de viaţă.

Şi iată că ne întâlnim astăzi cu doi mari sfinţi a căror viaţă este scoasă la lumină cu toată smerenia, pentru că ei au împlinit acea poruncă grea a Mântuitorului: ,,Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru din cer desăvârşit este’’.

Sunt doi mucenici: sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir, care îşi împlineşte mucenicia sa roşie, cu sânge nevinovat, şi sfântul Dimitrie cel Nou care este tot mucenic, dar mucenicia sa a fost o mucenicie albă, de grea nevoinţă şi trudă; mucenicie fără sânge, dar tot mucenicie. Pentru că este foarte greu să te lupţi cu tine însuţi, este extrem de greu, fraţi creştini. Deseori noi căutăm fel de fel de scuze ca să călcăm în picioare cele mai uşoare porunci ale lui Dumnezeu şi să ne facem voia noastră. Este foarte greu să înfrângem răul din noi. Lupta aceasta au dus-o pustnicii, cei care nu au fost ucişi de alţii, ci ei singuri şi-au mortificat trupurile, ca să le facă sfinte şi curate, adevăratele temple ale Duhului Sfânt. Aceşti mari nevoitori au luptat până la sânge cu ei înşişi, clipă de clipă, nu cumva să se strecoare în ei un gând murdar, mincinos, fals, care să întineze lăuntrul inimii. Această luare-aminte la ei înşişi le-a adus sfinţenia vieţii lor. Suntem lăsaţi pe pământ, ca să câştigăm cerul, fraţi creştini. Dar câţi dintre noi avem această conştiinţă, că Dumnezeu este mereu prezent în viaţa noastră, şi câţi înţeleg pe deplin acele cuvinte spuse de Mântuitorul: ,,Cine împlineşte poruncile Mele, acela Mă iubeşte’’[295]!

Viaţa sfântului Dimitrie Basarabov a fost necunoscută, fraţi creştini şi surori dragi. A fost un mare necunoscut. Era păstor de vite, văcar, într-un sat foarte mărunt, de lângă apa Lomului. Un mare necunoscut în afară, dar în viaţa lui de taină, era cu adevărat un templu al Duhului Sfânt şi Dumnezeu a locuit cu plăcere în trupul sfânt al acestui văcar. A fost un om de jos şi a trăit o viaţă foarte simplă. Însă avea necontenit acest cutremur sufletesc, această mare grijă, nu cumva să se abată cu ceva de la poruncile lui Dumnezeu, nu cumva să întristeze cu ceva Duhul Sfânt care locuia în el cu adevărat.

Din viaţa lui, ni se spune că odată, din greşeală, a strivit un cuib de păsărele, în care erau numai ouşoarele, sau poate abia începuseră să iasă puişori. Şi a avut atâta mustrare de conştiinţă, încât toată viaţa şi-a pedepsit piciorul cu care a călcat acest cuib [umblând desculţ]. Această gingăşie sufletească nu o întâlneşti chiar aşa de uşor în rândul oamenilor, fraţi creştini. Să mă iertaţi, dar cred că mamele care-şi ucid pruncii cu atâta nepăsare, ar trebui să se gândească mai mult la acest sfânt care tremura şi-i părea rău pentru nişte ouşoare…!

Era un om sărac şi păştea vitele satului acolo, în Basarabov, satul în care se născuse el. Şi cât sta în urma vitelor, fără îndoială că se ruga. Aşa cum făcea părintele Cleopa de la Sihăstria, să mă ierte dacă spun o taină a lui. El a venit de mic la mânăstire şi l-au trimis să pască oile. Şi ne povestea odată cum stând în urma oilor, citea din Psaltire şi se ruga cu Rugăciunea lui Hristos. Fără îndoială că şi sfântul Dimitrie se ruga şi el cu această rugăciune –  mai ales că era cunoscută rugăciunea aceasta, în vremea când a trăit el.

După un timp a lăsat turma şi a alergat în pustnicie. A rămas undeva lângă apa Lomului, ducând o viaţă aspră, cu mult post, cu rugăciune neîncetată, culcându-se pe pământul gol şi asuprindu-şi trupul în tot chipul, ca să-l poată stăpâni, cum spune sfântul Pavel [296]. Aşa a trăit el retras de lume, în rugăciune neîntreruptă, ca un mare necunoscut. Şi omul, cu cât se roagă mai mult, cu cât duce o viaţă mai atentă, mai fără păcat, mai umilă, cu cât se luminează mai mult mintea lui – şi harul lui Dumnezeu îl face să poată privi departe. Aşa s-a întâmplat şi cu sfântul Dimitrie, încât şi-a cunoscut clipa sfârşitului, clipa morţii lui. Şi când a fost să moară, a intrat în peşteră şi s-a aşezat acolo, între două pietre, ca într-un sicriu, şi acolo a adormit somnul cel de veci. Nimeni nu ştia de el, decât numai Bunul Dumnezeu…[297]

Au trecut anii şi s-au revărsat apele Lomului şi cu vremea, pietrele s-au răsturnat, apele au venit deasupra şi un strat gros de mâl, de aluviuni, s-a aşezat pe sfântul trup al acestui mare nevoitor, acoperindu-l cu nisip şi pietriş. A rămas îngropat în acest loc sălbatic, noroiul venea năvală pe el… Şi a stat mai bine de o sută de ani sub această povară a pământului adus de ape.

Mă gândeam de multe ori la acest mormânt al sfântului Dimitrie în care s-a îngropat el însuşi. Şi în loc să putrezească, strălucea de acolo, plin de lumină şi har, în acel mâl, în acel noroi! Invers de cum facem noi. Noi ne gândim la cavouri frumoase, pline de fală şi podoabă pe deasupra şi înăuntru zac oase pline de putrejune, punem acolo, de fapt, nişte putregai…

A stat acolo mai bine de o sută de ani. S-a întâmplat că în satul acela era o femeie creştină, cu multă frică de Dumnezeu, care avea o fetiţă cuprinsă de duhul cel rău. Şi într-o noapte, sfântul se arată în vedenie acestei copiliţe şi-i spune: ,,Dacă părinţii tăi mă vor scoate din locul acesta unde mă aflu, am să te vindec’’. Fetiţa s-a bucurat şi a spus părinţilor ei: ,,Iată ce-am văzut!’’ Şi le-a arătat şi locul unde i s-a arătat sfântul în vis. Au anunţat preotul satului, au săpat în acel loc şi au găsit acolo trupul sfântului Dimitrie luminos, cu oasele galbene ca ceara, cu un miros foarte plăcut ieşind din trup. Şi-au dat foarte repede seama că acolo era un om al lui Dumnezeu. Erau pe atunci foarte multe moaşte în Balcani, să n-o uităm pe sfânta Parascheva. L-au scos de acolo şi l-au adus la Târnovo, capitala Bulgariei, şi l-au cinstit cum se cuvine unor asemenea uriaşe personalităţi duhovniceşti.

Şi a făcut Dumnezeu ca, pe cât de necunoscut a fost în viaţa sa pământească, pe atât de cunoscut să fie după aceea. S-au făcut foarte multe minuni, s-au vindecat mai ales mulţi bolnavi la sfintele lui moaşte. În viaţa lui se spune despre un arhiereu, Ioanichie, greu bolnav. L-au adus pe aşternut la sfântul Dimitrie şi, după trei ore cât a stat la sfânta Liturghie, s-a făcut bine. Mai târziu, pe la anul 1769, moaştele lui au fost aduse la noi înţară. De atunci veghează de acolo de sus, din dealul Mitropoliei, dând multe răsplătiri tainice celor care i se roagă cu credinţă [298].

Fraţi creştini, acesta este, pe scurt, cursul vieţii acestui mare sfânt. Sunt mulţi oameni care ştiu foarte multe lucruri despre Dumnezeu, despre cum trebuie să ducă o viaţă cu adevărat creştină; pot scrie tratate întregi despre acest subiect. Ştim şi lăudăm pe cei care au urmat o astfel de viaţă, le întocmim cântări, aşa cum am făcut şi noi, în seara aceasta. Însă noi, deşi cunoaştem aceste reguli de viaţă duhovnicească, ducem o viaţă aşa cum ştim noi că o ducem. Adică în mişelii, în păcate, în tot felul de rele şi lipsuri duhovniceşti. La cele mai mici neajunsuri ne răzbunăm, ne urâm între noi, ne tulburăm, ne vorbim de rău şi ne otrăvim viaţa sufletească. Nu aşa a făcut sfântul Dimitrie. El era o fiinţă umilă, cinstit în sufletul lui şi mereu cercetându-se pe sine, ca să poată plăcea lui Dumnezeu, să împlinească întru totul voia Lui. Deşi nu ştia carte, nu ştia nici să se iscălească, însă prin felul său de viaţă, prin atenta supraveghere a vieţii lui, a ajuns ce a ajuns.

De aceea, fraţi creştini, plecându-ne fruntea pe mâna lui binecuvântată de Dumnezeu şi plină de har, să ne gândim la sfinţenia vieţii lui şi să ne îndreptăm viaţa noastră, adică să ne umilim, să ne tânguim pentru tot ce ne lipseşte din cele sufleteşti şi să cerem de la Dumnezeu să ne ajute să sporim în bine, nu atât în cunoaştere, cât mai ales în practicarea acestor reguli de sfinţire a propriei noastre vieţi. V-aţi închinat în seara aceasta cu multă râvnă la două icoane împodobite cu flori: a sfântului Dimitrie cel Nou, cel sărbătorit azi, şi a sfântului mare mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, care a fost sărbătorit ieri.

La această cumpănă între cei doi sfinţi Dimitrie, să împrumutăm şi de la unul şi de la altul ceea ce au avut ei mai scump: adică dorul după Dumnezeu şi după viaţa cea sfântă. Citeam în viaţa sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir că, de micuţ, părinţii îl duceau într-o cameră, un fel de paraclis al familiei şi acolo îi spuneau: ,,Iată, aici este icoana Mântuitorului Care S-a jertfit pentru noi. Aici este icoana Maicii Domnului, prin ea S-a născut Mântuitorul, Dumnezeul întrupat. Cinsteşte aceste două icoane şi Dumnezeu îţi va binecuvânta întreaga viaţă.’’ Sfântul Dimitrie Basarabov n-a avut parte de o astfel de educaţie. El însă a ascultat de acel glas al conştiinţei care se găseşte în fiecare din noi – această conştiinţă în care ne întâlnim cu Dumnezeu, fraţi creştini, acest glas lăuntric al lui Dumnezeu în noi, care ne mustră de câte ori facem o faptă rea. Pentru că nouă ni se spune când facem bine şi când facem rău; când facem o faptă rea, ne mustră cineva din noi: ,,nu-i bine ce-ai făcut’’. Sfântul Dimitrie a ascultat de acest glas şi s-a condus după conştiinţa lui, foarte sensibilă, care îl mustra şi îl îndrepta mereu pe calea spre Dumnezeu.

De aceea, vă îndemn să fiţi foarte atenţi la acest gingaş glas cu care Dumnezeu vorbeşte înlăuntrul nostru. Să-L lăsăm pe Dumnezeu să vorbească în noi şi să plecăm urechea la glasul lui – glasul conştiinţei noastre – ca să putem urma desăvârşit calea poruncilor Lui. Să ascultăm mereu de această şoaptă a Duhului Sfânt din noi, ca nu cumva să cădem la marele examen din ziua Judecăţii. Pentru că oricine am fi, fraţi creştini, mari sau mici, cu toţii murim. Şi când murim, ni se închid ochii aceştia, dar ni se deschid alţi ochi, şi când vom vedea unde suntem, tânguirea va fi cumplită, fraţilor! Ca şi un elev sau un student care, în  loc să fie serios, să se pregătească al examen, îşi petrece viaţa în destrăbălare şi nesocoteşte pe profesor. Şi vine ceasul să se prezinte la un examen serios, şi este nepregătit, pentru că a nesocotit pe profesorul care i-a spus: ,,Am să te ascult din cutare şi cutare lucru’’. Şi cade la examen, ,,îl pică’’. Aici, pe pământ, se mai poate interveni cumva, dar acolo nu se mai poate interveni în nici un fel. Acolo mergem cu viaţa noastră duhovnicească, cu faptele noastre, aşa cum au fost ele. Pregătiţi-vă pentru acest cumplit examen, pentru că acolo nu este căutare la faţă, ci este căutare la fapte! Fiţi atenţi, fraţi creştini, la propria viaţă, pentru că Dumnezeu Se ţine de cuvânt, nu minte!

Să urmăm chipul de viaţă al sfinţilor, chipul lor plin de lumină. Şi să ne gândim la chipul din noi care este chip din chipul lui Dumnezeu şi trebuie să-l punem în lumină, trebuie să-l onorăm. Întâlnirea cu sfinţii să fie pentru noi întâlnirea cu Mântuitorul, cu propria noastră conştiinţă. Să ne întrebăm dacă suntem sau nu pe calea pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi. Şi când vă închinaţi în faţa unei icoane, a lui Hristos Care e calea, sau a Maicii Domnului care a întrupat aceste virtuţi în propria ei persoană – ea este idealul desăvârşirii atins în fiinţa feminină – sau la icoana sfinţilor, aceşti eroi ai vieţii creştine care au luat crucea pe umerii lor, toţi să ne fie modele de curaj şi întărire pe calea credinţei.

Să vă fie acestea la inimă, fraţi creştini. Şi să-i rugăm pe cei doi Dimitrie, martirul şi cuviosul, să ne călăuzească mereu către Împărăţia lui Dumnezeu. Amin.

 * * *

La mormântul Domnului , la Ierusalim, vin fel de fel de oameni. Unii au aparat de fotografiat, alţii lasă ţigara la uşă sau intră foarte distraţi, ca la un muzeu. Sunt şi unii care intră acolo cu un fior de dor, de a se atinge de acest sfânt mormânt al Domnului, şi se roagă în aşa fel, că simţi cum duduie inimile lor de dor după Dumnezeu, de remuşcări pentru păcatele lor. Iar când ies de acolo au chipul plin de lumină, cu adevărat.Tot aşa şi cu moaştele sfântului Dimitrie. Cei care vin ca turişti, reci şi indiferenţi, nu primesc nici un răspuns, pentru că nici nu-l cer măcar şi ies mai încărcaţi sufleteşte, pentru că, într-un fel, au profanat un loc sfânt.

Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir a fost aristocrat, celălalt a fost cioban, om de jos; dar amândoi au intrat în această mare ceată a sfinţilor. Pentru a dobândi sfinţenia, nu este nevoie să fii nici bogat, nici mare învăţat, ci să păzeşti poruncile lui Dumnezeu. Este nevoie de despătimire, de această luptă cu noi înşine. Să aruncăm afară tot ce e urât, tot ce e spurcat în noi, ca pe o cârpă pe care ţi-e jenă să o atingi cu mâna. Această curăţire lăuntrică dacă o putem dobândi, nu singuri, ci cu ajutorul lui Dumnezeu, încet-încet îşi face loc Dumnezeu în noi şi devenim vase ale Duhului Sfânt. ,,Fiţi sfinţi’’nu este o poruncă valabilă numai pentru călugări, ci pentru toată lumea. Pentru că toţi suntem făcuţi să mergem în cer, nu în iad; să fim sfinţi, nu demoni. ,,Fiţi desăvârşiţi’’ este o poruncă spusă pentru toţi oamenii, pentru toate categoriile şi pentru toate vârstele. Suntem datori să fim desăvârşiţi, acesta este scopul vieţii noastre, fraţi creştini. Oricât am fi aici de cinstiţi sau necinstiţi de oameni, murim şi intrăm în uitare. Ne uită toţi, chiar şi cei cărora le-am făcut bine. Dar la Dumnezeu nu suntem deloc uitaţi, suntem mereu prezenţi.

Pentru a fi desăvârşiţi, trebuie să avem această împărtăşire de virtute, această strădanie de fiecare zi, să fim mereu mai buni, mai drepţi, mai sfinţi. Sfinţenia nu este apanagiu al celor din pustiuri. Sunt atâtea familii de sfinţi. În lume e mai uşor; în pustiu, această trudă este foarte mare, ,,până la sânge’’, cum spune sfântul Pavel: ,,Voi nu v-aţi luptat încă până la sânge, contra duhurilor răutăţii’’[299]. Şi în lume are diavolul foarte multe de făcut, dar totuşi putem trăi o viaţă după voia lui Dumnezeu. Şi apoi, azi nu mai sunt pustiuri. Azi, cel mai mare pustiu este în sufletul nostru, în viaţa noastră, atunci când ne depărtăm de Dumnezeu.

Pe acest drum al desăvârşirii nu suntem singuri. Mântuitorul Hristos, Maica Domnului, sfinţii îngeri, toţi sunt prezenţi în viaţa noastră şi privesc truda noastră pe acest drum către cer. Singuri nu am putea face nimic, Iisus ne spune asta: ,,Fără Mine nu veţi putea face nimic’’; ,,Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacurilor’’[³ºº]. Dacă am apela zilnic la El prin rugăciune, viaţa noastră ar fi mult mai blândă, mai paşnică, mai cinstită, mai curată.

Ca să fim liniştiţi, nu trebuie numaidecât să avem de toate. Poţi să ai palate şi să fii foarte nefericit în bogăţia ta. Adevărata pace ne-o dă numai Iisus, izvorul păcii: Pacea Mea dau vouă, nu cum vă dă lumea’’[³º¹]. Această pace o căutăm numai când ne facem datoria de conştiinţă faţă de aproapele nostru. Să-i facem noi lui, ceea ce vrem să ne facă el nouă. Pentru că toate poruncile se pot rezuma în una: ,,Cum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi, lor’’[³º²]. Şi cine ar vrea să fie jignit, să fie furat, să i se facă rău, să fie desfiinţat ca om? Nimeni! Se vorbeşte atât de mult despre pace, dar pacea începe în primul rând cu noi înşine, cu aproapele nostru şi cu Dumnezeu. Dacă noi am vorbi pe alţii de bine, aşa cum vrem să fim vorbiţi de bine, ce bine ar fi! Dacă ne-am trăi viaţa după Dumnezeu, împlinind poruncile Lui, am trăi în lumină încă de aici, de pe pământ.  ,,Împărăţia lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru’’[³º³], aşa spune Mântuitorul. Dacă am [năzui] mereu spre Dumnezeu, spre dreptatea Lui, am gusta şi noi cu adevărat din această bucurie a Duhului Sfânt pe care au gustat-o sfinţii. Dar noi uităm repede şi ne încurcăm mereu cu lăcomia, cu mândria, cu egoismul şi cădem tot mai jos, în întunericul păcatului. Orice gând spurcat ne face netrebnici şi cădem din har şi trebuie apoi multă osteneală să lăcrimăm, să ne rugăm, să ne ostenim ca să revenim la ceea ce am fost mai înainte.

Iisus stă mereu lauşainimii noastre şi bate mereu, caută să ne ajute cu orice preţ. Însă foarte mulţi sunt şi duşmanii vieţii noastre, aceste duhuri nevăzute despre care spune sfântul Petru că ,,umblă ca un leu urmărind pe cine să înghită’’[304]. Şi în afară de aceste întrupări ale răului, mai sunt şi patimile din noi şi exemplele rele din jurul nostru. De aceea trebuie să fim foarte atenţi la noi înşine, la şoaptele din gândul nostru, să înţelegem ce este bine şi ce este rău. Să urmăm ce este bine, şi să ne sustragem de la ceea ce este rău. Să ne vedem de drumul nostru, pe calea lui Dumnezeu.

Sfinţii ni se oferă ca modele. Să îi cinstim nu numai de formă, pentru felul cum vorbeşte cineva despre ei, ci să-i luăm ca model pentru întraga noastră viaţă. Să nu treceţi nepăsători sau neatenţi pe lângă numele sfinţilor. Să-i avem ca făclieri care ne luminează calea vieţii, fiecare în felul său. Să ne apropiem de ei cu rugăciune şi cu dragoste, pentru că ei se roagă neîncetat pentru toţi cei care intră pe calea lui Dumnezeu. Să ne rugăm lor, să ne ajute să ne înnoim viaţa şi să fim temple ale Duhului Sfânt, împlinind această poruncă a Mântuitorului: ,,Fiţi sfinţi, fiţi desăvârşiţi’’. Sfinţenia este poruncă, fraţilor. Suntem pe pământ, pentru ca să câştigăm cerul. Nu uitaţi!

Dumnezeu vede în taină toată viaţa noastră. Nimic nu e ascuns, care să nu se vădească. Şi lacrimile, şi suspinele inimii, şi rugăciunile cele de taină, în cămara ta, cu mâinile ridicate sau cu fruntea plecată la pământ, şi zguduirea conştiinţei, regretul, durerea pentru păcatele noastre, totul e înregistrat de Dumnezeu. Dumnezeu vede toată viaţa noastră şi picură harul Lui, şi iartă, şi şterge, şi curăţă tot ce e necurat în noi. Stăpânul stă cu urechile deschise ca să ne asculte Dumnezeu fără să-L rugăm. Mântuitorul spune: ,,Cere şi ţi se va da, bate şi ţi se va deschide!’’[305]

Mergeţi să vă întâlniţi cu sfântul Dimitrie cel Nou, acum, la ziua lui. Să-i aduceţi prinos şi omagiu, recunoştinţă şi mulţumire, pentru că el se roagă cu adevărat pentru noi. Îngenunchiaţi înaintea lui şi plecaţi-vă fruntea pe mâna lui uscată de post şi gândiţi-vă mai adânc la viaţa lui, la osteneala lui, la roadele cu care Duhul Sfânt l-a dăruit pentru ostenelile lui. A murit ca un mare necunoscut, dar a ajuns mai cunoscut decât toţi cei mari din lumea aceasta, care se mişcă numai prin puterile şi prin forţa lor – şi care apoi sunt uitaţi de toţi, pentru că nu lasă nici o dâră de lumină în urma lor, aşa cum au lăsat aceşti luceferi mari: sfântul Dimitrie, sfântul Gheorghe, sfântul Nicolae…

Citiţi vieţile acestor sfinţi şi citiţi Scriptura, fraţi creştini. Citiţi şi subliniaţi cu creionul, ca să ţineţi minte – dar să o subliniaţi mai ales cu faptele. Nu uitaţi: facem bine, moştenim binele. Trăim în lumină, intrăm în lumină. Trăim în murdărie, intrăm unde e murdar. Să ne gândim mereu la noi înşine, ca să ţinem în frâu trupul acesta îndărătnic, care zburdă: ,,Sunt tânăr, trebuie să-mi trăiesc viaţa – ce, sunt babă?!’’ Ca şi cum tinerii n-ar muri! Mor şi tinerii. Să nu uităm că ne vine şi nouă sfârşitul şi în ceea ce ne va găsi, în aceea ne va judeca Dumnezeu. Nu ne jucăm cu propria noastră existenţă. Suntem lăsaţi pe pământ să împlinim un rost al nostru, un rost precis. Suntem lăsaţi ca nişte negustori, să agonisim încă de aici viaţa cea veşnică. Să nu risipim viaţa zadarnic şi pe urmă să auzim acel cuvânt îngrozitor: ,,Plecaţi de la Mine, netrebnicilor!’’[306]

Luaţi la inimă acest îndemn al Bisericii. Să ne trăim viaţa aşa cum se cuvine, cu înţelepciune, nu ca cei neînţelepţi. Amin.

 ***

Părintele SOFIAN, 2007

_________________________

290 Vezi şi Buchet de cuvântări…, p.214-217.
291 Matei 5,48.
292 După Efeseni 5,5.
293 Ioan 14,6; Matei 11,29; Ioan 10,9.
294 După 1 Corinteni 4,16 şi 11,1.
295 Ioan 14,21.
296 1 Corinteni 9,27.
297 ,,Cam aşa ceva s-a întâmplat nu demult, în 1960: un călugăr român care a pustnicit undeva  în Ţara sfântă, pe apa Hozevei (care merge din munţii aceia din sudul Ţării sfinte către Ierihon, se varsă în Marea Moartă). Şi acolo a pustnicit un călugăr român din mânăstirea Neamţul, părintele Ioan Iacov. A stat mulţi ani pe acolo, la Iordan; după aceea a trecut într-o peşteră. Peştera am văzut-o şi eu (…). Era o mare lespede [acolo; ucenicul]  a ridicat-o, a făcut un fel de albie, a pus trupul lui acolo, a pus lespedea deasupra şi şi-a continuat rugăciunea în acea peşteră – ucenicul lui şi alţii care veneau pe acolo. Vreo 20 de ani, între 1960, când a murit sfântul Ioan Iacov şi până în 1980, a rămas acolo şi, printr-o întâmplare cunoscută, acest mormânt a fost descoperit şi s-a aflat trupul său: era neputrezit, mai mult încă, răspândea o foarte bună mireasmă. Era sfinţit de Dumnezeu. A fost luat de acolo, coborât din peşteră, dus în mânăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul (…) şi se păstrează şi astăzi în mare cinste, cinstit de greci ca sfânt român. Acum, în vremea noastră; canonizat, sfinţit în 1980.’’(Dintr-un alt cuvânt al Părintelui Sofian la sf.Dimitrie cel Nou, nedatat)
298 ,,Însă, cum suntem noi lăsători, nu prea însemnăm aceste lucruri…, trec aşa…Cei care primesc câte un răspuns de la el, mulţumesc în taină şi [lucrul] se trece cu vederea şi nu se însemnează (…) .Foarte multe mame care n-au avut [şi] au dorit să aibă copii (…) au mers la sfântul acesta pustnic, s-au rugat şi au avut răspuns.[Când sunt] multe tulburări, dezbinări în familie: merg şi plâng la racla lui şi primesc răspuns. Aşa se întâmplă şi astăzi: multe minuni şi vindecări, fel de fel de boli ascunse, şi boli sufleteşti şi boli trupeşti se vindecă, însă cu o rugăciune fierbinte către racla cu moaştele sfântului Dimitrie.’’(idem)
299 După Evrei 12,4
³ºº Ioan 15,5; Matei 28,20
³º¹ Ioan 14,27
³º² După Matei 7,12
³º³ Luca 17,21
304 1 Petru 5,8
305 Matei 7,7
306 După Matei 25,41″

61 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. STOP RFID 666 said, on octombrie 27, 2012 at 12:57 pm

    CINE NU ARE CASA DE MARCAT SA STEA PE BARA – STATUL NU MAI STIE DE UNDE SA FURE BANI

    http://www.finantistii.ro/actualitate/guvernul-pregateste-o-revolutie-in-piete-speculantii-costumati-in-producatori-agricoli-aruncati-de-la-tarabe-75761#

    Apreciază

    • pcmouse said, on octombrie 27, 2012 at 3:17 pm

      cu ce fura statul banii..dar tiganoii care iau marfa la pret de nimic de la taranul adevarat si ne revand noua la pret exorbitant e bine te intreb.e bine ca nici un tigan nu plateste taxe intreb..

      Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on octombrie 27, 2012 at 3:57 pm

        Aici nu e vorba de tigani. Odata cu fiscalizarea mancarii, pretul se va rasfrange asupra consumatorului final. Mafiotii care au parazitat statul se vor imbuiba iar cetateanul va saraci pe zi ce trece. De unde sa mai aiba bani un amarat care-si vinde trei lulele? Deci concluzia e ca daca nu ai bani de casa de marcat nu poti sa vinzi.

        Pe de alta parte aceasta fiscalizare este menita sa tina sub control toate marfurile care exista in lume.

        Noul cod civil prevede ca toate veniturile trebuiesc impozitate. Daca in gradina faci trei prune una trebuie sa o dai statului. Dar ce face statul pentru mine?

        In afara de distrus locuri de munca, fiscalizare excesiva si ingradirea drepturilor nu am vazut nimic.

        Apreciază

      • pcmouse said, on octombrie 27, 2012 at 4:39 pm

        pai n ai citit atatea profetii…fiara va numara tot..i s a lasat putere…pe statul antihristic subordonat sionistilor nu il intereseaza creare de locuri de munca ci ciparea oamenilor..vor sa ajungem in sapa de lemn sa ne cipeze asta vor.este exterminare pe fata din cate vad..din pacate statul nostru se subordoneaza ocultei..numai vrajeala la tv. in rest jaf zi de zi

        Apreciază

      • pcmouse said, on octombrie 27, 2012 at 4:44 pm

        fratilor repet si eu ideea .haideti sa ne adunam si sa ne cunoastem si concret sa dezvoltam un sistem de troc ca nu mai merge asa.ceva gen tu ma tunzi pe mine eu iti repar bicicleta etc…cred ca va conta mult cand vor dispare banii si cardul si va ramane doar cumparaturi cu degetul in scaner biometric…si…semnul pecetea..asa mai vei putea sa supravietuiesti fara sa accepti pecetea. my gandesc serios sa fac un site pt troc.

        Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on octombrie 27, 2012 at 5:18 pm

        pcmouse

        Fa un site de troc daca poti.

        In viitor trocul o sa fie la mare cinste. Multi o sa ramanem fara bani iar cu trocul se poate supravietui. Fiecare stie sa faca ceva iar o comunitate se poate sustine fara bani prin ajutor reciproc.

        Apreciază

      • codrut said, on octombrie 27, 2012 at 10:00 pm

        ok, fa un site de troc .da-i un nume sugestiv : troc-activ.ro sau asemanator daca se poate…structureaza-l pe tipuri de produse ..alimentare…de uz gospodaresc, unelte, vehicule, scule

        bafta

        sa ma anunti cand l-ai facut sa postez si eu oferte

        Apreciază

      • crestinul ortodox said, on octombrie 28, 2012 at 8:04 am

        sa strangem randurile …pentru ca
        NUMAI UNITI ,
        PUTEM IZBANDI PENTRU ADEVARATA ORTODOXIE
        si atentie la „naimitii ” care sunt multi si suntr cu doua sau sapte fete pentru ca slujesc sistemul antihristic sau fiara antihristica ,
        DOAMNE AJUTA LA ADEVARATA ORTODOXIE ,
        amin!

        Apreciază

  2. STOP RFID 666 said, on octombrie 27, 2012 at 1:08 pm

    PUNE TAXE MARI CA SA DISTRUGI SIGUR ECONOMIA

    http://www.ziare.com/impozit/tva/vasilescu-bnr-nu-cred-ca-se-va-ajunge-la-o-noua-majorare-a-tva-1198115

    Apreciază

  3. mishuleu said, on octombrie 27, 2012 at 2:42 pm

    „De ce sa-i faci asta unui om aproape mort?”. Cum a fost fotografiat un politist din Romania.

    Un agent de circulatie pare ca ii face un test cu alcoolscopul unuia din barbatii raniti in accident, aflat in mod evident intr-o stare grava; barbatul este intins pe targa, are gatul si corpul imobilizate.

    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/se-intampla-in-romania-un-politist-il-pune-pe-barbatul-ranit-in-accident-sa-sufle-in-etilotest-foto.html

    Apreciază

  4. Graiul Ortodox said, on octombrie 27, 2012 at 4:29 pm

    Confruntare dură între Mitropoliții Pergamului și Nafpaktului – partea a II-a * ÎNTREAGA CORESPONDENŢĂ DINTRE MITROPOLIȚII ZIZIULAS ŞI VLAHOS
    http://graiulortodox.wordpress.com/2012/10/24/124-confruntare-dura-intre-mitropolitii-pergamului-si-nafpaktului-partea-a-ii-a-intreaga-corespondenta-dintre-mitropolitii-ziziulas-si-ierotheos-4/

    Apreciază

  5. pcmouse said, on octombrie 27, 2012 at 5:02 pm

    saccsiv2 o pagina dedicata dezvaluirii a ce este de fapt sarbatoarea satanica holuin te rog si de ce nu e bine sa fie sarbatorita intr o tara crestina

    Apreciază

  6. ploiesti said, on octombrie 27, 2012 at 6:44 pm

    Apreciază

    • marcel said, on octombrie 28, 2012 at 10:39 am

      a zis ca a acoperit icoanele ca sa nu faca discriminare religioasa ,dar triunghiul masonic la pus peste carpa neagra ce acoperea icoanele

      Apreciază

  7. STOP RFID 666 said, on octombrie 27, 2012 at 8:04 pm

    http://www.credo.ro/halloween.php

    Apreciază

    • pcmouse said, on octombrie 28, 2012 at 4:07 am

      oke am priceput…deci trebuie sa fac rugaciuni la greu in noaptea de halouin

      Apreciază

      • ploiesti said, on noiembrie 1, 2012 at 12:42 pm

        @pc mouse : CORECT FOARTE CORECT !! la 12 noaptea se roaga si crestinii si satanistii ,numai ca iti spun din experienta : satanistii se scoala sa se roage la dracu ,dar ortodocsii trag cu somnul la greu .. e trist e foarte trist

        Apreciază

  8. crestinul ortodox said, on octombrie 27, 2012 at 8:49 pm

    Iai in primire SFINTE SI MARTE PROOROC ILIE pe acesti draci fara coarne , pe acesti antihristi , vrajmasi ai lui HRISTOS !
    vor sa ne faca a ne pierde cu totul identitatea de Roman si Crestin Ortodox ;
    au adus sarbatori demonice de la pagani si lepadatii de DUMNEZEU din america care ne falsifica istoria , transformand pe Domnitorul Vlad Tepes in dracula !
    spurcati de jidani ce lucrati impotriva ADEVARULUI si A ORTODOXIEI ;
    Oare POPORUL ACESTA ESTE ATAT DE ORB IN A-si VEDEA CUM E$STE BATJOCORiTA ISTORIA NEAMULUI SAU si IDENTITATEA DE ROMANI ?
    Cum de s-a ajuns la asa ceva ?
    acestia trebuie fugariri cu pietre din Aceasta Tara si de pe Acest pamint ;
    aceste vrajitorii sub propaganda de massmedia infecta de jidani sub numele de halodraci TREBUIE SCOSI AFARA si dat cu ei de pamint pina le sare din cap ideile demonice de a invoca si de ameti populatia cu paganismul si spurcaciunea altor natii pagane , ca america !

    Apreciază

  9. paul said, on octombrie 27, 2012 at 8:59 pm

    Conferinta recenta VIRGILIU GHEORGHE-Cand barbatii nu mai sunt barbati si femeile femei

    Apreciază

  10. nea Anderthal said, on octombrie 28, 2012 at 3:23 am

    ..hmmm..uitati-va ce scriu astia:

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cum-ar-arata-un-atac-asupra-iranului-din-partea-americii-173337.html

    Apreciază

  11. ploiesti said, on octombrie 28, 2012 at 10:54 am

    aici avem exemplu de justitie dreapta (numa putin chioara):http://www.mediafax.ro/externe/trei-fosti-ofiteri-nazisti-au-fost-condamnati-la-inchisoare-pe-viata-pentru-un-masacru-in-italia-10260164

    Apreciază

  12. ploiesti said, on octombrie 28, 2012 at 11:02 am

    si democratia americana in actiune : desi majoritatea americanolor nu vor cip democratia (demonocratia) america zice :va punem cip :http://www.youtube.com/watch?v=Hoxd-s9972w

    Apreciază

  13. ploiesti said, on octombrie 28, 2012 at 11:13 am

    cititi comenturile americanilor sa vedeti cum privesc ei luarea cipului in corp peste 4 luni ,folositi Google translate -uniii zic ca nu e bine ,altii zic ca desi lumea stie ca nu bine toti se vor ingramadi sa ia cipul ..interesante atitudinile oamenilor din SUA :http://www.youtube.com/watch?v=4Ots4zUQZg8&playnext=1&list=PLC70D90765AE345D2&feature=results_video

    Apreciază

    • pcmouse said, on octombrie 28, 2012 at 7:03 pm

      ploiesti obama e antihrist..cu ce tupeu vii si spui ca toti trebuie aiba cip in..cand lumea trait si pana acum fara cip.numai antihristu vrea sa pecetluiasca tot.obama este clar omul lui satan

      Apreciază

      • ploiesti said, on octombrie 29, 2012 at 7:27 pm

        @pc mouse vrei sa traduci ce vrei tu? te am intrebat ceva? nu mi mai indica tu ce sa cred caci nici eu si nimeni nu ti indica ce sa crezi tu ! adu si tu informatii si fiecare sa creada ce vrea ! esti vreun pui de dictator? esti vreun guru ? lasa ne asa liberi sa alegem ce vrem noi ! nu te mai interesa tu de mantuirea altora cu limbajul tau impletit ca nu intelege nimeni ce vrei ,vezi ti de drumul tau ca sant satul de prostiile mele ! nu mai vorbi din contraziceri ,ci doar cand ai alte solutii ! ca sa zici doar „NU” la ce gandesc altii fara sa spui de ce spui „NU” e dovada de boala la cap

        Apreciază

  14. ploiesti said, on octombrie 28, 2012 at 11:20 am

    Apreciază

  15. mishuleu said, on octombrie 28, 2012 at 11:53 am

    FOTO: Misterul celui mai INFRICOSATOR loc de pe Planeta: locuitorii cred ca este o POARTA SPRE IAD!

    http://www.sport.ro/foto/foto-misterul-celui-mai-infricosator-loc-de-pe-planeta-locuitorii-cred-ca-este-o-poarta-spre-iad-explicatia/291026#image

    Apreciază

  16. mishuleu said, on octombrie 28, 2012 at 11:56 am

    Cand iti pui nadejdea in cele trecatoare. Nu vreau sa o judec dar fara nadejde ca a lui Iov nu poti sa faci fata.

    Prin cate tragedii a trecut o femeie, inainte sa-si puna capat zilelor

    Ancheta a aratat ca femeia suferea de depresie si atacuri de panica, adica atacuri demonice.

    http://stirileprotv.ro/stiri/bizar/prin-cate-tragedii-a-trecut-o-femeie-inainte-sa-si-puna-capat-zilelor.html

    Apreciază

  17. STOP RFID 666 said, on octombrie 28, 2012 at 5:38 pm

    Apreciază

    • Catalin said, on octombrie 28, 2012 at 6:13 pm

      Asta da exemplu. Daca am proceda si noi ca el..

      Apreciază

    • crestinul ortodox said, on octombrie 29, 2012 at 10:29 am

      Cel Ce Spune ADEVARUL este Adevarata Cinste si Onoare

      Apreciază

    • ploiesti said, on noiembrie 5, 2012 at 8:00 pm

      @STOP 666,nu am mai putut sa misc vazand pe puscasul marin,ce frumos le a vorbit ! e o icoana a DOMNULI IISUS HRISTOS in Serbia parca ,se cheama cu 2 chipuri :partea dreapta e calma si partea stanga e crunta ! judecata finala va dura cateva secunde nimeni nu o sa fie intrebat nimeni nu se va mai justifica ,multi avand acum putere cred ca o vor avea vesnic si cat se inseala

      Apreciază

  18. Lastun said, on octombrie 28, 2012 at 8:58 pm

    Va rog haideti sa facem o petitie impotriva acestei mod de publicitate a banci BCR cu aceasta femeie cu picioarele goale care indeamna la pacat si desfranare si sa o raspandim fiecare personal si in blogosfera otodoxa.

    http://www.petitieonline.ro/creeaza-petitie.html

    De vreo cateva saptamani in agentile bancilor BCR, pe internet, pe autobuzele ratb se arata o Femeie imbracata in fusta rosie scurata cu picioarele goale. Personal eu gasesc aceasta imagine foarte deranjanta duhovniceste si ca om. Aceasta nu este un mod de a face publicitate unei banci, Ce inseamna aceasta invitatie la desfrau, sex. Doar acesta privire la aceasta femei cu picioarele goale te deranjeaza si te gandesti la sex nu la BCR sau la ce are legatura cu banca.
    ( asi fi facuto eu acesta petitie dar momentan nu pot folosi emai-ul sau programe de comunicat yaoo messanger, skype, etc, din motive personale, va rog sa ma iertati si sper sa poate crea cineva aceasta petitie).

    Va rog sa ma iertati si va multumesc anticipat daca se poate face ceva.

    Apreciază

  19. abc Marin said, on octombrie 28, 2012 at 10:02 pm

    Apreciază

  20. STOP RFID 666 said, on octombrie 28, 2012 at 11:11 pm

    http://www.agrointel.ro/2454/vine-foamea/

    Apreciază

  21. STOP RFID 666 said, on octombrie 29, 2012 at 1:12 am

    Apreciază

  22. STOP RFID 666 said, on octombrie 29, 2012 at 1:16 am

    AARON RUSSO VA INDEAMNA SA NU PRIMITI ACTE CU CIP

    Apreciază

    • crestinul ortodox said, on octombrie 29, 2012 at 7:59 am

      Acest Aparator al ADEVARULUI si evreu fiind dar A Iubit ADEVARUL mai mult decat orice din aceasta lume
      „Sustineti Divinitatea din voi ”
      „crestinilor vi se pregateste ceva ”
      amin!

      Apreciază

  23. nea Anderthal said, on octombrie 29, 2012 at 4:39 am

    OFF TOPIC
    A aparut partea a 2’a a acestui film care din pacate este doar in lb. rusa.Daca este cineva care „gavareste” limba dumanului de la Rasarit il rog sa ne traduca sau sa-l concateze pe cel care a postat aceste filme sa faca cumva sa avem si noi acces la aceste informatii pretioase..

    Apreciază

    • Prahovean said, on octombrie 29, 2012 at 6:30 am

      Nu este limba „dușmanului de la răsărit”, ci limba fraților Ortodoxi ruși, limba multor Sfinți dați de acel neam Ortodoxiei. Dușmanii veniți din acea țară erau iudaizați și/sau occidentalizați.

      Apreciază

      • cineva said, on octombrie 29, 2012 at 10:34 pm

        @Prahovean

        Iarta-ma frate ca ti-am raspuns urat la un post acum cateva zile. Ti-am purtat pica pentru o problema mai veche… Nu trebuia, imi pare rau.

        Apreciază

    • crestinul ortodox said, on octombrie 29, 2012 at 8:05 am

      de ce vorbesti asa ?
      Singura noastra problema e ca suntem dezbinati si cel rau vrea asta ;
      In ORTODOXIE TREBUIE SA FIM UNITI PENTRU APARAREA ADEVARULUI , pentru a se lupta impotriva fiarei antihristice ;
      Bunul DUMNEZEU cum Ne-a Asezat aici , Stavilar intre cele patru vanturi ce bat din toate directiile vom fi Stavilar de Neclintit prin Voia Lui DUMNEZEU , Tot aici
      amin!

      Apreciază

      • crestinul ortodox said, on octombrie 29, 2012 at 8:06 am

        , pt nea Anderthal

        Apreciază

    • crestinul ortodox said, on octombrie 29, 2012 at 1:30 pm

      „Filmul “După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, intră în cinematografele din România pe 26 octombrie, iar traseul lungmetrajului cuprinde peste 40 de oraşe, unele dintre ele fără săli de cinema, informează distribuitorul Voodoo Films.

      _____________________

      Dincolo de intuiţia sa de a afla o metodă de a face filme comerciale proaste, Mungiu deranjază în primul rând prin ipocrizia cu care pretinde că el e preocupat de “oamenii” despre care se vorbeşte în film şi acuză nedreptatea şi gravitatea faptele cu pricina. Şi el, dar mai ales toţi papagalii care au prins încă o dată ocazia să mai tragă câteva înjurături “popilor” şi “îndoctrinaţilor” care încă mai cred în “exorcizari” “precum in evul mediu” (la nici un comentariu nu va lipsi acest şablon mistificator), toată gloata dreptacilor omului sunt ipocriţi în primul rând pentru că spre deosebire de acest caz singular şi nereprezentativ petrecut în societatea românească, există multe alte crime barbare şi incredibile pentru lumea în care trăim, dar la care România (şi întreaga Europă) se face părtaşă şi ei nu spun nici o vorbă şi nu acuză nedreptatea şi barbarismul în aceste cazuri reale şi mult documentate.

      Mă refer aici la crimele oribile făcute de americani peste tot pe unde au războaie despre care ştim nu doar din romanele unor ziarişti şi din filme inspirate din aceste romane, ci mulţumită Wikileaks avem chiar filmări de la elicopterele care au dus aceste atacuri sau de la dronele aflate în misiune. Ba chiar, la unele fapte oribile făcute de americani din Afganistan avem chiar poze cu care soldaţii s-au mândrit şi au dorit să arăte şi lumii întregi de ce sunt ei în stare.

      Exibiţionismul barbarismului soldaţilor americani trage deja semnale de alarmă periculoase. Pe mine unul mă îngrozeşte faptul că lor nu le e frică de consecinţe şi nu doresc să îşi ascundă faptele, ci se cred (pentru ca probabil sunt) deasupra oricărei justiţii. Ca locuitor al unei ţări în care vor stagna soldaţi americani la câţiva kilometrii de oraşul meu natal şi în care un soldat american beat care a călcat un român a rămas până azi nepedepsit, recunosc că mă tem şi că sunt intrigat de ipocrizia lui Mungiu şi a tuturor celor care îl aclamă.

      Iată doar câteva exemple de barbarisme americane recente:

      1) reporterul Reuters omorât într-un raid al unor elicoptere americane, crimă oribilă în care mai mulţi trecători neînarmaţi au fost seceraţi de tunurile elicopterelor, urmată de atacarea maşinii unui tată irakian care întorcându-se cu copilul de la şcoală şi văzându-l pe rănit a încercat sa îl ia în maşină şi să îl ducă la spital. În timp ce îl transporta însă, soldaţii s-au decis să îl “neutralizeze” şi pe el:

      2) adolescentul irakian batut cu bestialitate de catre soldati desi nu prezenta nici un risc, fiind deja capturat si neavand arma la el:

      3) profesorul afgan omorat intr-un raid nocturn de trupe americane:

      etc, etc

      De ce nu a făcut Mungiu film despre nici unul dintre aceste cazuri? Putea să îi zică: “După bombe”. Sau “Dupa asalturi”. Sau “Dupa noi praf şi moarte”. Oare nu ne priveşte pe noi asta?

      Oare nu suntem şi noi în Afganistan şi Irak şi nu ne facem părtaşi acestor crime în serie pe care americanii le fac de multe ori gratuit şi de multe ori cu placere diabolică în vremea de azi, într-o lume pe care o pretindem umană şi civilizată?

      Nu sunt acestea cazuri şocante şi demne de a fi tratate în filme? Nu trăiesc Mungiu şi acolişii lui pe aceeaşi planetă cu noi? Nu vede şi el ce se întâmplă, de ce toată lumea îl bate acum cu palma pe umăr că iată cum a realizat el un film tare prin care atrage atenţia asupra unor lucruri şocante şi triste care nu ar trebui să se întâmple azi?

      Aştept cu nerăbdare ca măcar o singură emisiune TV să trateze şi problema participării românilor în aceste războaie murdare peste mări şi ţări în slujba americanilor. Abia atunci falşii dreptacii ai omului vor putea să emită o minimă pretenţie că se luptă pentru bine şi dreptate în lumea nebună de astăzi. Până atunci, doar bârfe, şmenuri, şuşanele politice şi mediatice. ”

      nu stiati ca jidanii trebuie sa ‘bata toba ‘ ca sa indoctrineze si sa manipuleze marea masa de oameni din Romania pentru a-i intoarce impotriva ORTODOXIEI si a-i transforma prin manipulare psihovizuala in adulatori ai minciunei si dictaturii antihristice , ce vor a o instaura ?
      ACESTA ESTE SCOPUL NUMIT „CULTURAL” FALS NUMIT ASA
      CI
      SCOPUL ESTE MAFIOTO- JIDANESC DE CALCARE IN PICIOARE A ADEVARULUI ISTORIEI ACESTUI NEAM SI ACESTUI POPOR ROMAN CRESTIN ORTODOX PENTRU A SCOATE SI DEZRADACINA -ADEVARUL NEAMULUI SAU ;
      DE ASTA AM SPUS SI VOI SPUNE MEREU TREBUIE SCOSI AFARA IN SUTURI DIN ACEASTA TARA CRESTIN ORTODOXA acesti spurcati care ne vor a darama ce avem MAI SCUMP ORTODOXIA , NEAMUL si TARA ;
      BUNUL DUMNEZEU SA NE APERE , ca-s prea multi spurcati si spurcaciune mare pe acest Pamint Sfant ,
      NADEJDEA ESTE MAICA DOMNULUI , AL SAU SFANT ACOPERAMINT si
      SFINTII CE NE OCROTESC ,Pe Acest Pamint
      amin!

      Apreciază

      • crestinul ortodox said, on octombrie 29, 2012 at 1:40 pm

        nu inteleg de ce stati atata in gandire de a afisa ceva adevarat
        jidanul este omul dracului sau antihrist prin faptul ca este jidan , vrea totul la picioare si vrea a controla daca se poate TOTUL spre … iad ;
        insa un evreu ce iubeste Adevarul cum a fost gen Aaron Russo si nu a aceptat ca minciuna , sclavia si dracul sa domine pe om a spus
        ‘sustineti Divinitatea din voi ‘
        ‘crestini vi se pregateste ceva ‘
        Cinste si Onoare celor care Sustin si Spun ADEVARUL , LUMINA sau LIBERTATEA ADEVARATA si nu minciuna, intunericul sau sclavia ;
        caci in ADEVAR si LUMINA A fost creat Omul
        ‘sa facem om dupa Chipul si Asemanarea Noastra ‘
        DUMNEZEU INTRU SFANTA TREIME FIIND LUMINA SI ADEVARUL ,
        LUMINA CEA DIN ADEVAR , spre care toti tanjim care suntem oameni si iubim ADEVARUL
        amin!

        Apreciază

  24. pongogonzo said, on octombrie 29, 2012 at 4:33 pm

    Reblogged this on pongogonzo.

    Apreciază

  25. Anca V. said, on octombrie 29, 2012 at 8:32 pm

    Reblogged this on Potecile Mele and commented:
    In Bucuresti azi-maine se incheie pelerinajul la moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov. Redau mai jos (preluată de pe blogul lui Saccsiv) o predică a Părintelui Sofian Boghiu referitoare la acest smerit sfânt. Faceţi un pic de răbdare şi citiţi, veţi ieşi câştigaţi!

    Apreciază

  26. Lastun said, on octombrie 29, 2012 at 10:41 pm

    Nu batjocoriti si huliti pe Dumnezeu, Maica Domnului, pe ingeri si sfinti Lui.

    Am cautat stirea asta pe internet, dar nu o mai gasesc puteti sa imi aratati si mie unde este aceasta stire? Marturisesc ca am stat in acel an la moastele Sfantului Dimitrie Basarabov si am vazut un om cu gura lipita de moastele sfantului dar nu am stat sa vad care e treaba si nu nu ma interesat de ce e acel om acolo, dar la stiri si pe internet in acel an aparuse stirea aceasta.

    Cand traia patriarhul Teoctist un om venit si a muscat din Sfantul Dimitrie Basarabov si a ramas blocat cu gura stransa de moastele sfantului mult timp. Toti au incercat sa il miste dar era blocat cu gura stransa de sfantul Dimitrie Basarabov, au venit preoti ierarhi si iau citit rand pe rand dar nimic, tot lipit cu dinti de sfantul era.
    Apoi a venit Patriarhul Teoctist si ia citit si el ceva si gura i sa desfacut de pe moastele Sfantului Dimitrie Basarabov.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.