SACCSIV – blog ortodox

CUM REZOLVAM? Sunt frati in localitati mici ce cauta preoti marturisitori in zona lor. Cum ii ajutam?

Posted in PREOT by saccsiv on iunie 19, 2012

Iata un mesaj primit recent pe e-mail:

Frate saccsiv, am o foarte mare rugaminte la tine. Caut de ceva timp in […] un preot, un duhovnic adevarat care este impotriva cipurilor, impotriva ecumenismului si nu gasesc. Acum am un preot la care ma marturisesc, dar nu pot sa spun ca mi duhovnic. Este foarte ocupat, este si profesor universitar. Este un om foarte umilit dar, nu este impotriva cipurilor. Am ramas uimita cind la intrebarea mea fireasca ce sa facem in cazul in care ne obliga sa luam cardul de sanatate, dinsul mi-a explicat ca nu e nici un pericol. El a intrebat pe un colonel de la politie in care are mare incredere si ala i-a confirmat ca nici un act cu cip nu contine nr. 666 pentru ca UE a scos acest numar din cip. Te rog sa ma crezi ca m-am blocat, nu am stiut ce sa zic, nu l-am contrazis dar eu niciodata no sa cred asa ceva, ba mai mult nu mai stiu ce sa cred despre parintele meu. Imediat m-am gindit, cum Doamne, un slujitor al Domnului intreaba un politist, in loc sa fie invers? Un slujitor isi intreaba stapinul, nu?, Mai ales ca este si profesor universitar si invata pe multi. Cer iertare Lui Dumnezeu daca gresesc, daca il judec prin  asta, dar trebuie sa marturisesc cuiva si aici nu am cui. Nu am pe nimeni apropiat si nu cunosc pe nimeni dintre cei care sunt impotriva cipurilor.Te rog mult daca vrei, daca crezi ca prezint incredere sa-mi dai un nume de preot,  de aici din […],  la care sa ma adresez si impreuna cu care sa pot sa cresc duhovniceste si in care sa am incredere si sprijin. Promit sa nu dezamagesc pe nimeni.

Doamne ajuta!

   Comentariu saccsiv:

   Am mai fost intrebat daca in orasele X sau Y cunosc preoti marturisitori. Uneori stiam, alteori intrebam frati din zonele respective, dar de cele mai multe ori nu puteam ajuta.

Iar asta nu e bine.

Probabil ca sunt mult mai multi ce doresc sa-si gaseasca un duhovnic bun in localitatile lor. Cum procedam sa-i ajutam?

Ca daca facem public pe blog o lista cu toti astfel de preoti, iar nu-i bine. Prea i-am oferi SISTEMULUI si Ierarhilor ecumenisti si pro cip o lista pe tava. Deci cum sa facem?

Eventual fratii care stiu fiecare in zona lor astfel de duhovnici, sa dea un semn. Apoi un frate de incredere sa centralizeze acesta lista de frati, iar cand cineva mai intreaba, sa-i raspunda personal, nu public, dupa ce-a intrebat pe fratii ce in tabel figureaza in aceeasi zona. Evident, nu vom putea raspunde celor de care habar n-avem, care n-au comentat niciodata pe blog. Asta ca sa ne ferim cat de cat de intrusi.

Dar poate nici asta nu-i o idee buna. Dati va rog voi solutii acceptabile.

Sigur, era mult mai bine daca se facea mai mult in ceea ce priveste:

VIDEO – Interviu cu parintele Iustin Parvu (02.03.2011): E bine sa ne cunoastem?

E timpul sa ne cunoastem?

Sa incepem sa ne cunoastem, caci fiecare singur nu va rezista fara cip si nici in timpul prigoanei

Sa incepem sa ne cunoastem (partea 2)

Sa incepem sa ne cunoastem (partea 3). Dar cum sa ne ferim de intrusi?

Si atunci, nu mai trebuia de exemplu ca sora din mica localitate sa apeleze la mine, ca apoi eu sa vad pe cine mai intreb. Si eventual sa n-am pe cine intreba … Daca se incropea o mica comunitate si acolo, ii intreba pe ei si se rezolva treaba. Chiar daca nu se stie de un parinte taman in oraselul respectiv, macar de unul in apropiere, tot se afla. Si una e sa te deplasezi cativa zeci de kilometri si alta s-o faci cateva sute, pana la un duhovnic cunoscut in intreaga tara.

 

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iunie 19, 2012 at 3:30 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on iunie 21, 2012 at 6:37 pm

      Cred ca si aici ortodoxia.it.cx a fratelui Colaps este iarasi de ajutor. Deja exista o lista cu judete si fratele Colaps are grija sa intre pe ea numai cine trebuie

      Apreciază

  2. Ioan Pelasgul said, on iunie 19, 2012 at 5:50 pm

    Sigur nu e o ispita?
    Eu am vorbit cu un parinte legat de asta(de care e posibil sa fi auzit si voi, este anti-ecumenist) si mi-a zis ca e o nu trebuie sa-l judec si nici sa-mi schimb duhovnicii. Nu stiu ce sa zic, parintele respectiv cu care am vorbit a zis ca nu e nici cu cipurile o problema dar sper ca mi-a zis asta ca sa se apere in caz ca as fi spion( cum a zis si un mare duhovnic din Moldova, ca e pro-cip dar in particular este anti-cip).

    Apreciază

    • Valentin Dorneanu said, on iunie 19, 2012 at 8:59 pm

      nu există pe fața sunt așa și pe dincolo sunt invers!!! ăla e genu de preoți mincinoși cu care eu mă rog să nu mai am de-a face niciodată!

      Apreciat de 1 persoană

      • Prahovean said, on iunie 21, 2012 at 3:30 am

        Eu știu de ce părinte vorbește fratele Pelasgul, la care s-a dus să schimbe duhovnicul și îl cunosc, am încredere în el că este anti-sistem. Nu cred că ai dreptul să îl judeci așa fără să îl cunoști.

        Apreciază

  3. crestinul ortodox said, on iunie 19, 2012 at 5:54 pm

    „poate vrea Parintele Timotei sa se duca ! „,
    dar inainte sa se duca acolo l-as intreba
    care-i ‘ rugaciunea inimii ‘ si cine a spus-o prima data ?
    sa marturiseasca Tatal Nostru …
    si sa marturiseasca Crezul Crestin Ortodox de la inceput la sfarsit …
    si daca face toate acestea poate ne spune si noua crestinilor ortodoxi unde slujeste dlui , ‘ sa avem si noi binecuvantare ‘ de la ‘Pr Timotei’ !

    Apreciază

  4. Varahiil said, on iunie 19, 2012 at 6:37 pm

    Frate,
    Poate ar fi bine asa (e o idee): marii duhovnici anti-cip sunt cunoscuti, dar sunt putini. Sa faca fiecare un mic efort si sa viziteze pe unul dintre ei, si sa- l roage pe parintele respectiv sa-i recomande pe unul dintre preotii -ucenici de spovedanie, verificati a fi anti cip, daca se poate dintr-o localitate cat mai apropiata.Si asta are ceva riscuri, dar mai mici…important e ca totul sa se faca fata catre fata, nu altfel…prin net si telefon nu e bine..Si inca ceva: sa se roage fiecare cu tarie, pentru ca Dumnezeu sa randuiasca…traim vremuri grele…

    Apreciază

    • pavel said, on iunie 19, 2012 at 8:01 pm

      @saccsiv

      nu cred ca e o idee buna prin net, telefon…si nici cu listele. oricand vor fi intrusi. fiecare stie de acum, cum trebuie sa fie un bun duhovnic. daca mergem la biserica, avem, inevitabil, legaturi cu cei care au aceleasi vederi cu noi si putem afla cum sa gasim un duhovnic asa cum ni-l dorim. Doamne ajuta!

      Apreciază

  5. Valentin Dorneanu said, on iunie 19, 2012 at 8:56 pm

    nu știu cât e de bună soluția dar cum voiam eu sigur nu e – am propus o listă de preoți care slujesc sistemului ca să ne ferim de ei. acuma îmi dau seama că erau aproape toți preoții din țara asta pe acea listă.

    Apreciat de 1 persoană

    • novaccin said, on iunie 20, 2012 at 9:58 am

      „…am propus o listă de preoți care slujesc sistemului…”

      Am o intrebare: Pe ce criterii si cine ar trebui sa alcatuiasca o asemenea lista?
      Parinele cu viata sfanta Cleopa Ilie invata ca duhovnicul trebuie sa-l gaseasca pe credincios si nu invers( care e calea celor multi). Credinciosul trebuie sa ceara duhovnic de la Hristos intru taina inimii… iar cand el, duhovnicul, vine la tine si-ti descopera tainele faptelor inimii tale atunci sa asculti de el ca de Insusi Hristos.

      Apreciază

  6. Clujeanul said, on iunie 19, 2012 at 8:58 pm

    Doamne ajuta! Urmaresc blogul de pe mobil de ceva timp (aprox. 2 luni) si as fi dorit sa-mi expun si eu umila mea parere. Cred ca cei ce au nevoie de duhovnic „bun” in primul rand sa se roage Milostivului Dumnezeu si i se va descoperi. Eu, locuiesc in Cj si pot da cateva indrumari pe mail sau tel catre duhovnici in adevaratul sens al cuvantului sau manastiri din zona.. Sau pt orice alta actiune sunt gata sa ma implic in masura posibilitatilor si a timpului. Chiar cred ca asa, ca mine, „din umbra” uramarindu-va si impartasindu-va acelesi trairi si idealuri ar fi mai multi, insa intr-adevar cred ca e timpul sa facem un prim pas „in fata” – marturisirea Dreptei Credinte!. Asa sa ne ajute Dumnezeu pe toti! Doamne ajuta!

    Apreciază

  7. Valentin Dorneanu said, on iunie 19, 2012 at 9:01 pm

    câteodată mie mi se pare că singurul loc unde mai poți avea încredere este în ceruri… dar nici acolo să fii sigur de nimic până nu ai rămas definitiv * adică să ajungi acolo după moarte.

    Apreciază

    • novaccin said, on iunie 20, 2012 at 10:00 am

      Valentin, esti mult sub nivelul unui neofit. „Cere si ti se va da.”
      Iertare. Domnul sa-ti ajute!

      Apreciază

  8. eliza said, on iunie 20, 2012 at 12:29 pm

    in bucuresti, cei mai „buni” duhovnici (cel putin acolo unde merg eu) sunt la Bisericile cu hramul Sf. Mina, Sf. Pantelimon si Regina Maria (la podu Grand).. asta pentru ca „lista” prezinta riscuri…:(

    Apreciază

  9. agerstress said, on iunie 20, 2012 at 2:49 pm

    Bazandu-te in exclusivitate in tot si in toate pe un duhovnic este echivalent cu a-ti amputa propria legatura cu Dumnezeu, oricat de firava ar fi aceea. „Nu da vrabia din mana pe cioara din gard” spune o zicala romaneasca. Daca vi se pare nepotrivit cuvantul „cioara” puteti sa puneti in locul lui „barza” ideea e aceeasi.
    Ce vei face cand duhovnicul nu este langa tine? Duhovnicul nu trebuie sa devina oranduitorul vietii credinciosului sub toate aspectele, in toate amanuntele. La duhovnic trebuie sa-ti regasesti echilibrul atunci cand haosul iti cuprinde viata, la duhovnic trebuie sa-ti regasesti directia cea buna, atunci cand dintr-un motiv sau altul devii dezorientat, la duhovnic trebuie sa gasesti ceva IN PLUS fata de ceea ce stii, fata de ceea ce simti deja, tot la el ar trebui sa gasesti raspunsuri pe care nu le afli in alta parte (bine ar fi sa fie asa cum ar trebui sa fie…). Rostul duhovnicului nu este acela de a te duce in spate ci de a te invata sa mergi pe propriile picioare. Un duhovnic bun nu este acela care-ti spune ce e bine si ce e rau ci acela care te invata sa le deosebesti singur. Nu acela care tine Lumina sub obroc si-ti da ratia de cate ori il vizitezi cu acela care-ti descopera Lumina sa o poti vedea si sa o poti purta in inima ta in toate zilele tale. Daca „traiesti” prin duhovnic vei muri odata cu el. Cauta-L pe Dumnezeu si vei gasi nemurirea.
    Ce pot face cei care nu au un preot de isprava in apropierea lor? In primul rand pot sa se roage, si apoi sa se roage, si iar sa se roage… Dumnezeu le va vedea ravna si le va da ceea ce au nevoie. E bine sa viziteze din cand in cand o manastire si nu doar sa o viziteze ca la muzeu. E bine sa caute din cand in cand sfatul unui preot cunoscut si recunoscut ca bun ortodox, chiar daca se afla la distante mari si nu poate fi vizitat foarte des. E bine sa citeasca din scrierile Sfintilor Parinti si sa caute in scrierile lor ceea ce se potriveste situatiei sale. Absenta unui preot bun nu este o scuza.

    Apreciază

  10. Alexandru(Fulger) said, on iunie 20, 2012 at 5:40 pm

    Foarte greu este cu preotul la sat , este unul singur la un sat si nu poti sti cum e , de exemplu sti-ti satul acela in care preotul si-a cumparat din bani enoriasilor un Maserati ?

    Apreciază

  11. miki said, on iulie 1, 2012 at 2:32 pm

    Ma numesc Mihai Feraru de 55 ani, sunt f bolnav din 1994, primul infarct lam suferit in 1994 eram la serviciu, al doile infarct lam suferit in 1998, dupa primul infarct am suferit primul accident vascular din trunchiul cerebral, dupa care am ramas cu o paralizie pe partea dreapta asta sa intamplat in 1995,al-doilea accident vascular cerebral lam suferit in anul 2000, in 2004 am fost diagnosticat cu DIABET ZAHARAT, De atunci si in prezent fac injectii cu insulina de 4 ori pe zi, acuma de 2 ani am fost descoperit cu POLIARTRITA REUMATOIDA,am ajuns sa pot merge cam 30-40m dupa care trebue sa fac o pauza, eu nu pot efectua nici un fel de activitate, capacitatea de munca este pierduta in totalitate, numai bunul Dumnezeu stie ce fel de viata chinuita duc eu zi de zi, mai ales ca duc lipsa de mancare si medicamente, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi care-l iubeste pe Dumnezeu ,sa ma ajute si pe mine din putinul lor, iar Dumnezeu si Maica domnului sa le rasplateasca darul inzecit, si cu multa sanatate,, ptr asta eu am un cont deschis la banca; RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NR RO93RZBR0000060001059026 IN LEI .si-n euro nr ro72rzbr0000060004438690.pe nume mihai feraru cod zwift: RZBRROBU. Va rog sa nu ma uitati. Doamne Ajuta. A-R

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.