SACCSIV – blog ortodox

IN ATENTIA JURISTILOR ANTI CIP. Poate ajuta: Curtea constitutionala franceza a declarat neconstitutionala legea ce permite politiei si organelor judiciare folosirea bazei de date centralizate a cartilor biometrice de identitate nationala

Posted in BULETIN BIOMETRIC, BULETIN CU CIP, CIPURI, Franta by saccsiv on aprilie 3, 2012

Preiau integral articolul French Constitutional Court Bans Law Enforcement Use of National Biometric ID Database:  

Katitza Rodriguez & Maira Sutton
Electronic Freedom Foundation
1 aprilie 2012

Saptamana trecuta, cea mai inalta autoritate constitutionala din Franta, Consiliul constitutional francez, a declarat neconstitutionale dispozitiile unei legi care ar permite politiei si organelor judiciare sa foloseasca baza de date centralizata a cartilor de identitate nationala. 200 de membrii ai Parlamentului francez au supus aceasta lege atentiei Consiliului, ca urmare a adoptarii acesteia in data de 6 martie. Consiliul a stabilit ca utilizarea unei baze de date centralizate este incompatibila cu drepturile fundamentale franceze, inclusiv cu dreptul la viata privata si prezumtia de nevinovatie in cazul unui proces.

Aceasta lege va obliga cetatenii sa detina o carte de identitate cu cip in care sa fie stocate date personale si biometrice, printre care adresa, starea civila, culoarea ochilor si amprentele digitale.  Sustinatorii acestei legi au afirmat ca o carte de identitate biometrica ar putea fi folosita pentru a impiedica ca ‚cetatenii cinstiti’ sa cada victime furtului de identitate. In realitate insa legea ar permite ca baza de date cu ,cetateni cinstiti’ sa fie folosita in scopuri penale si judiciare. Consiliul a stabilit in mod corect ca asemenea utilizari ar reprezenta o violare grava a dreptului la viata privata si o masura disproportionata in raport cu obiectivul urmarit.

O alta prevedere a acestei legi ar fi urmarit ca un al doilea cip, optional, sa poata fi folosit in scopul identificarii in cadrul tranzactiilor comerciale pe internet. Consiliul a determinat ca o astfel de utilizare ar presupune colectionarea unei game prea vaste de date cu caracter personal fara a se putea garanta securitatea si confidentialitatea acestora. Mai mult decat atat, Consiliul a condamnat conditiile vagi de autentificare, in special ale minorilor. EFF (Electronic Fronteer Foundation, Fundatia Frontierelor Electronice) a salutat decizia Consiliului de a elimina parti substantiale ale legii in scopul protejarii dreptului la viata privata al cetatenilor. Cu toate acestea Consiliul trebuie sa explice rationamentul pe care s-a bazat decizia de a lasa anumite portiuni ale legii intacte, si anume pe acelea care privesc colectarea de date biometrice in scopul prevenirii fraudelor de identitate.

Argumentul folosit pentru a justifica necesitatea colectionarii unor astfel de date se bazeaza in special pe supozitia gresita ca o baza nationala de date biometrice ar putea preveni acest tip de frauda. Exista insa deja baze de date masive susceptibile breselor de securitate. Cu atat mai mult o baza de date biometrice de o asemenea anvergura ar fi foarte tentanta datorita datelor sensibile care ar putea fi valorificate. O scurgere de informatii dintr-o asemenea baza de date ar fi nu numai costisitoare, ci si ireversibila, pentru ca date biometrice precum amprentele digitale si configuratia irisului nu se pot schimba. Facultatea de drept a Universitatii Berkeley din Statele Unite a intreprins recent un studiu aprofundat cu privire la costurile necesare implementarii unei carti de identitate biometrica in SUA. Rezultatele au estimat o investitie initiala de mai mult de 40 de miliarde de dolari precum si un buget anual de 3 miliarde de dolari.  Ei au concluzionat deasemenea ca lipsa dovezilor care sa demonstreze eficacitatea unui astfel de sistem precum si riscul inalt de eroare ar duce la deschiderea unei adevarate ‚cutii a Pandorei’ in ce priveste violarea drepturilor si libertatilor civile.

In concluzie Consiliul a accentuat faptul ca nu forumuleaza un verdict nici pentru, nici impotriva biometriei.

 [PDF in limba franceza] (p.21):

Aceasta decizie a Consiliului nu trebuie intrepretata nici ca fiind in favoarea biometriei si nici impotriva ei. Deasemenea Consiliul nu este nici in favoarea, nici impotriva creerii unei baze de date biometrice. Ceea ce sustine Consiliul este doar ca protectia necesara crearii si utilizarii unei astfel de baze de date este inadecvata.  In aceste circumstante Consiliul nu este in pozitia de a anula hotararile legii.

Declaratia ambigua a Consiluilui este de inteles. Siguranta si acuratetea sistemelor biometrice sunt adesea exagerate. In realitate insa nu exista dovezi care sa demonstreze fiabilitatea si necesitatea  acestei noi tehnologii. Jean Marc Manach, blogger si journalist la Owni.fr argumenteaza ca biometria s-a dovedit a fi imprecisa si deci ineficienta in lupta impotriva fraudelor de identitate. Nu mai demult decat in august 2009, revista The Register a sugerat ca increderea in tehnologia biometrica este o amagire.

Anul trecut, un raport francez a scos in evidenta faptul ca 10% din pasapoartele biometrice au fost obtinute in mod fraudulos. De fapt introducerea biometriei exacerbeaza problema fraudei de identitate in loc sa o rezolve. In plus guvernul francez are deja la dispozitie tehnologii eficace de supraveghere  capabile sa urmareasca miscarile populatiei, inclusiv inregistrarile companiilor de telefonie mobila, de internet si de carti de credit. De aceea inainte de a se cheltui banii contribuabililor pe un nou program national de identificare biometrica trebuie mai intai dovedit ca aceste tehnologii pot intr-adevar imbunatati securitatea.

Companiile producatoare de smart cards si cele specializate in biometrie au facut mari presiuni pentru implementarea acestei legi de protectie a ‚cetatenilor cinstiti’. Asociatia GIXEL (Asociatia profesionala a industriilor componentelor electronice) si-a castigat notorietate in 2004 cand a castigat faimosul premiu francez ‚Big Brother’ pentru atacurile sistematice asupra dreptului cetatenilor la viata privata. Ironia face ca GIXEL a castigat acel premiu pentru propunerea de a ‚educa’ copiii sub 6 ani si parintii lor asupra necesitatii adoptarii ‚securitatii’ biometrice.

Detinerea unei cantitati atat de mari de informatii biometrice da guvernelor prea multa putere si nici o posibilitate de control, deschizand portile abuzului. In referatul lor catre Consiliu, parlamentarii francezi au citat tulburatorul poem al lui Martin Niemoller ‚Mai intai au venit’. Ei au argumentat ca daca acelasi tip de baza de date ar fi existat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pe timpul nazistilor si al colaboratorilor de la Vichy, luptatorii din Rezistenta Franceza ar fi fost mult mai usor arestati si identificati pe baza amprentelor digitale si a scanurilor faciale.

Facand parte din cele 80 de organizatii care lupta pentru pastrarea libertatilor civile, EFF a cerut in 2011 Consiliului Europei sa investigheze daca legile cu privire la cartile de identitate biometrica din Europa sunt conforme cu Dreptul la protectia vietii private al Consiliului Europei si cu Conventia Europeana a drepturilor omului.

Tinand cont de controversele cu privire la confidentialitatea biometriei si de certitudinea viitoarelor brese de securitate, legile cu privire la cartile biometrice de identitate nu pot fi justificate. Avand in vedere ca din ce in ce mai multe tari adopta si implementeaza legi de identificare biometrica, este timpul ca Consiliul Europei sa-si faca datoria si sa abordeze serios aceste probleme. Nu trebuie sa se permita statelor sa colectioneze date biometrice incalcand drepturile noastre la viata privata.

Cititi va rog si:

Franta: CARTE DE IDENTITATE BIOMETRICA cu doua cipuri

FRANTA: Dosarul medical personal electronic

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on aprilie 3, 2012 at 5:26 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. STOP RFID 666 said, on aprilie 3, 2012 at 5:38 pm

    STATUL INTRA CU BOCANCII IN RELATIILE DE FAMILIE – EVIDENT SPALATII PE CREIER NU INTELEG

    http://www.antena3.ro/romania/persoanele-violente-in-familie-ar-putea-avea-interdictie-de-a-reveni-la-domiciliu-162065.html

    Apreciază

  3. ines said, on aprilie 3, 2012 at 5:46 pm

    BASARABIA.ASA CUM A FOST.DEPORTARILE ROMANILOR BASARABENI
    Film preluat si pe blogul lui Rafael Udriste:
    http://ascor.md/index.php?option=com_content&view=article&id=2946:basarabia-asa-cum-a-fost-deportarile-romanilor-basarabeni&catid=312:sfinii-basarabeni&Itemid=99

    Un film realizat la ideea Monahului Moise Iorgovan, cu sprijinul ASCOR Chisinau (persoanele intervievate au fost identificate dupa o munca intensa a membrilor ASCOR – Mihaela C. si Laura P. in iunie – iulie 2011).

    marturisiri cutremuratoare!

    Apreciază

  4. dante said, on aprilie 3, 2012 at 6:30 pm

    Chiar nu se gaseste printre noi un avocat, cu ajutorul caruia sa facem o actiune in instanta impotrva actelor cu cip?
    Poate asa, fiind mai multi, vom intenta un proces statului Roman, in ideea ca, macar, sa obtinem o alternativa la acele acte.
    Eu unul sint de acord sa ma constitui parte civila intr-un astfel de proces, sint de acord sa platesc taxa de timbru si onorariul avocatului si cred ca daca ne-am grupa mai multi, nu am trece chiar asa neobservati. Am incerca sa ne razboim cu sistemul pe terenul lui si cu propriile lui arme….ca doar este „democratie”, si drepturile cetateanului sint garantate prin lege ( macar asa scrie in constitutie).
    Cred ca un avocat bun, ar gasi o multime de bube in aceste legi, incit sa se declare anticonstitutionalitatea lor, si aici v-as da un exemplu, TAXA AUTO, care mai nou pica masiv pe la toate curtile de apel din tara. Se poate face apel si la avocatul poporului, ca doar de aia exista.

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

    • mel said, on aprilie 4, 2012 at 6:35 am

      Eu am vorbit cu un avocat in urma cu 2 ani si mi-a zis ca nu se poate face nimic. Am contactat inclusiv un avocat care se ocupa in momentul de fata de un caz similar si nici un rezultat! Daca gasesti unul anunta-ma si pe mine! Spor la cautat…

      Apreciază

    • un fir de praf said, on aprilie 4, 2012 at 3:24 pm

      eu azi am fost la avocatul poporului dar am venit cam dezamagit , a zis ca dupa parerea lui se poate doar INITIATIVA LEGISLATIVA conf art 74 din constitutie sau EXCEPTIA DE NECONSTITUTIONALITATE la curtea constitutionala ,sa vorbim cu deputati si senatorii de pe plan local , sa propuna parlamentului schimbarea sau sa faca,cum au facut la pasapoarte .eu iam spus de LIBERTATEA DE CONSTIINTA si a cerut si niste pareri din birou dupa care a vazut ca parerile se impart ,ei nu i se pare ca nu i se pare pusa in pericol libertatea de constiiinta ,doar atunci cand va venii cipuiirea se ajunge la drepturile omului . sau mam dus eu cu prea putine probe ca femeia nu prea stia despre asta doar ceva din 2009 de la tv ,a cerut legea prin care ex permisele sau ci se preschimba din vechi in noi asa ca frate saccsiv hai sa facem ceva , eu sunt din tg mures cadrian79@gmail.com

      Apreciază

    • michael said, on aprilie 3, 2012 at 8:12 pm

      Văd, dar de ce-or fi spus că-s 6 săptămâni de post, când de fapt sunt 7? Iar pentru produse din carne sunt 8…

      Apreciază

  5. florin said, on aprilie 3, 2012 at 6:47 pm

    Stie cineva care-i treaba cu” doktor mom”(drajeurile din plante)? De ce se impart gratuit in toate farmaciile din tara? Eu am deja o colectie serioasa si ma intreb care o fi ratiunea pentru care primesti de fiecare data cand cumperi medicamente? E putin curios…sau nu?

    Apreciază

    • studentperole said, on aprilie 4, 2012 at 6:06 am

      nu stiam de ce-mi pune bunica atatea bomboane de fiecare data cand merg acasa!!!

      are printre componente si doua E-uri in coloranti (E122 si E133)

      Apreciază

  6. STOP RFID 666 said, on aprilie 3, 2012 at 7:54 pm

    DE VEGHE PATRIEI DA CU BATA IN BALTA – SA-I CREDEM CA SUNT TINERI – PRINTRE SFINTII PARINTI MAI BAGA SI O INJURATURA

    http://deveghepatriei.wordpress.com/2012/04/03/sustinere-pentru-raku-dragonu-cedry2k/

    DAR VAI POCAITII NU INJURA SI VOR NUMAI CU DUMNEZEU

    Apreciază

  7. oarecare said, on aprilie 3, 2012 at 8:09 pm

    as avea nevoie de o poza cu icoana Sfantului Mucenic Salva din Georgia. eu am cautat pe net dar nu am gasit.
    poate este cineva care stie sa faca research mai bine ca mine. sa o posteze pe blogul tau si o salvez eu.
    mersi.

    Apreciază

  8. marian said, on aprilie 3, 2012 at 8:38 pm

    Imi cer iertare pentru ca indraznesc sa postez un comentariu in afara subiectului articolului, dar, importanta titlului m-a determinat sa fac aceasta.
    Russian warships launch drill from Tartus versus US-Israeli-Greek naval exercise
    la adresa: http://www.thetotalcollapse.com/russian-warships-launch-drill-from-tartus-versus-us-israeli-greek-naval-exercise/
    Mi se pare ca se ridica inca odata tonul puterilor militare din zona Siriei. De data aceasta, dupa batjocura de pe 1 Aprilie de la Istanbul, botezata conferinta prietenilor, -sau, mai degraba a DUSMANILOR-, Siriei, ieri, 2 Aprilie 2012, Rusia, prin ministrul de externe Lavrov, s-a opus vehement planului occidentalo-arab de a sustine prin salarii si prin arme pe mercenarii care ucid fara discriminare populatia civila din Siria.
    Sa ne rugam si pentru sirieni si pentru pacea care pare a fi tot mai putin probabila!
    Videoul de mai jos e vorbit intr-o limba straina, probabil, araba, dar, imaginile vorbesc prin ele insele.
    Sa ne apere Dumnezeu!

    Apreciază

    • Toma said, on aprilie 3, 2012 at 8:52 pm

      Uita-te la linkul pus de tine. E un film. Spune ca Dumnezeu le vorbeste regilor spirituali ai pamantului (Iisus, Buddha, Mahomed, Confucius, etc.) ca unul din ei trebuie sa se duca sa opreasca ceea ce urmeaza.
      Si apoi in film spune ca mesia este pe pamant ACUM. Si sa ne alaturam „fratiei”.

      Un site care prezinta in top un film cu un asemenea mesaj… nu poate fi bun. Sigur nu.

      Am mai urmarit niste filme cu niste politicieni americani cunoscuti care spun ca e nevoie de un lider suprem pentru planeta. Asta era de asteptat. M-a surprins faptul ca acela care vorbeste spune ceva de genul, avem nevoie de un astfel de lider, avem nevoie de mesia.

      Si acum filmul de la linkul postat de tine. Nu imi place absolut deloc cum suna asta.

      Apreciază

      • marian said, on aprilie 4, 2012 at 4:12 pm

        Filmul nu are legatura cu ceea ce am spus eu. Acelasi titlu, sau, daca vrei, ideea articolului, a fost preluata si de catre mai multe alte site-uri. Precum spui, ratacirea din film, nu are a face cu informatia de ordin militar, informatie de actualitate. Nu am timp si putere sa vad si sa ascult cele bune cate sunt, ce sa mai zic de aberatiile unora sau ale altora.

        Apreciază

  9. danutza said, on aprilie 3, 2012 at 9:52 pm

    Apreciază

  10. Iones said, on aprilie 4, 2012 at 7:56 am

    Antena 3:
    „Populaţia lumii trebuie REDUSĂ cu 50%. Numai aşa naţiunile vor intra în Noua Ordine Mondială”. Declaraţiile care te vor şoca

    Citate ale unor oameni celebri, respectaţi de întreaga omenire ridică multe semne de întrebare. Teoriile conspiraţiei cu privire la viruşii concepuţi în laborator pentru decimarea omeniri ar putea fi adevărate dacă ar fi să considerăm ca adevărate vorbele acestor oameni.

    Roosevelt, Grobaciov, Kissinger, Rockeffeler sau chiar Bill Gates au făcut mai multe declaraţii îngrijorătoare, care au fost cuprinse într-un material cel puţin interesant.

    Declaraţiile oamenilor care conduc lumea:

    „Graviditatea ar trebui să fie o crima împotriva societăţii, cu excepţia cazului în care părinţii deţin un permis de la guvern. Toţi potenţialii părinţi ar trebui să fie indemnati la a folosi produse chimice contraceptive, guvernul furnizand antidoturi cetăţenilor alesi pentru fertilizare” – David Brower, directorul executiv Sierra Club

    „Societatea nu face nicio afacere, dacă permite degeneraţilor să-şi perpetueze specia” – Theodore Roosevelt

    „O populaţie totală mondială de 250-300 de milioane de persoane, cu 95% mai puţin decât în prezent, ar fi ideală” – Ted Turner, intr-un interviu pentru revista Audubon.

    „Există o singură temă în spatele eforturilor noastre: trebuie sa reducem nivelul populaţiei. Iar guvernele trebuie sa ne foloseasca metodele pentru a obtine rezultate curate si frumoase, sau vor primi mizeria pe care o avem în El Salvador, sau în Iran sau în Beirut. Populaţia este o problemă politică. Odată ce populaţia este scapata de sub control, este nevoie de guvern autoritar, chiar fascist, pentru reducerea ei…. Programul nostru în El Salvador nu a functionat. Nu am avut infrastructura care să-l susţină. Au fost al naibii de multi oameni … Pentru a reduce într-adevăr populaţia, rapid, va trebui să trimiteti toţi bărbaţii la luptă şi sa ucideti un număr semnificativ de femei fertile …Cel mai rapid mod de a reduce populatia este prin foamete, ca şi în Africa, sau prin boli cum ar fi Moartea Neagra ” – Thomas Ferguson, Departamentul de Stat pentru Populaţie.

    „În căutarea unui nou duşman care să ne unească, ne-a venit ideea cu poluarea, ameninţarea încălzirii globale, lipsa apei, foametea şi potrivirea proiectelor de lege dupa ele…. Dar , uneori, în desemnarea lor ca inamic, cădem în capcana de a confunda simptomele de cauze. Toate aceste pericole sunt cauzate de intervenţia umană şi numai prin schimbarea atitudinilor şi a comportamentului oamenilor acestea pot fi depăşite. Atunci inseamna ca inamicul real este chiar umanitatea” – Alexander King, Bertrand Schneider – Fondator şi respectiv secretar, Clubul de la Roma, „Prima revoluţie globală” Pag 104-105, 1991.

    „Un cancer este o multiplicare necontrolată a celulelor, iar explozia demografică este o multiplicare necontrolată de oameni … Noi trebuie să mutam eforturile noastre de la tratarea simptomelor la extirparea cancerului. Operaţiunea va cere multe decizii aparent brutale şi lipsite de inimă” – Paul Ehrlich , profesr la Stanford,în cartea : „Bomba numita Populaţie”

    „Eu cred că suprapopularea umană este problema fundamentală pe Pământ astăzi. Noi, oamenii, am devenit o boala: „Virusul-Om”. Primele mele trei obiective principale ar fi : reducea populatiei umane la aproximativ 100 de milioane în întreaga lume, distrugerea infrastructurii industriale şi in al treilea rand sa vad cat mai multe zone pustii” – Dave Foreman

    „Noi trebuie să vorbim mai clar despre sexualitate, contracepţie, despre avort, despre valoarea controlului populatiei, deoarece, pe scurt, criza ecologică este criza populaţiei. Reduceti populaţia cu 90%, iar apoi nu vor mai mai fi suficienti oameni pentru a face atat de multe daune ecologice” – Mihail Gorbaciov

    „Depopularea ar trebui să fie cea mai mare prioritate a politicii externe faţă de lumea a treia, pentru că economia SUA va necesita cantitati tot mai mari de minerale din străinătate, în special din ţările mai puţin dezvoltate. Persoanele în vârstă sunt consumatori inutili. Populaţia lumii trebuie să fie redusa cu 50%” – Dr. Henry Kissinger

    „Suntem pe punctul de a realiza o transformare la nivel mondial. Tot ce avem nevoie este o criza majora credibila şi naţiunile vor accepta Noua Ordine Mondială” – David Rockefeller

    „Nimeni nu va intra în Noua Ordine Mondială decat in cazul în care el sau ea va face o promisiune pentru a se închina lui Lucifer. Nimeni nu va intra în New Age cu excepţia cazului în care el va lua o iniţiere luciferica” – David Spangler, director al Iniţiativei Planetare, Organizaţia Naţiunilor Unite si unul din fondatorii curentului New Age

    „Astăzi lumea are 6.8 miliarde de oameni (declaraţia a fost făcută în urmă cu câţiva ani). Si ar putea creste până la aproximativ nouă miliarde. Acum, dacă am face o treabă foarte eficienta cu noile vaccinuri, cu asistenţa medicală, cu serviciile de sănătate si control a reproducerii, am putea reduce aceste cifre cu 10 sau chiar 15 la suta..!” – Bill Gates

    sursa: http://www.antena3.ro/externe/populatia-lumii-trebuie-redusa-cu-50-numai-asa-natiunile-vor-intra-in-noua-ordine-mondiala-declaratiile-care-te-vor-soca-162160.html

    Apreciază

  11. Cosmin M said, on aprilie 4, 2012 at 11:22 am

    Oare exista in iad pedepse suficient de groaznice pentru gunoaiele de satanisti miliardari care vor sa controleze numarul populatiei si ii slujesc lui lucifer. Nu populatia e problema ci faptul ca ei au in mana toate resursele planetei si altii mor de foame din vina lor. Ei stiu ca Dumnezeu il iubeste pe om si de aceea slujindul pe satana lupta impotriva omului. Mai putini oameni pe pamant, mai putini oameni ce se pot mantui.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.