SACCSIV – blog ortodox

ROMANIA: Numarul nou-nascutilor a atins minimul istoric. A scazut drastic si numarul casatoriilor …

Posted in CASATORIE, copii, FAMILIA, Romania by saccsiv on ianuarie 22, 2012

   Iata ce aflam din articolul Numărul nou-născuţilor a atins minimul istoric:

Trist, dar adevărat! În 2011, s-a înregistrat minimul istoric în ceea ce priveşte numărul de nou-născuţi. Numărul căsătoriilor înregistrate anul trecut s-a înjumătăţit faţă de 2007, potrivit statisticilor analizate de Ziarul Financiar.

Pentru că şi-au pierdut încrederea în economia ţării, dar şi în viitorul pe care l-ar putea avea aici, tot mai puţini români au îndrăznit să facă pasul cel mare. Anul trecut, au fost înregistrate doar 105.000 căsătorii, în timp ce, în 2007, 189.200 de cupluri au spus „Da” în faţa ofiţerului de stare civilă. Practic, între 2007 şi 2011 s-a înregistrat o scădere de 45%.

Chiar dacă diminuarea numărului de căsătorii este justificată prin modernizarea societăţii şi scăderea populaţiei, trendul descendent din ultimii patru este unul fără precedent. Conform estimărilor făcute de ZF, pornind de la estimările pe primele 11 luni ale anului trecut, în 2011 s-au căsătorit cu 10% mai puţine cupluri ca în anul anterior.

Numărul nou-născuţilor, la un minim istoric

Mai şocant, însă, este numărul nou-născuţilor. Pentru prima oară în istoria ţării, s-au înregistrat sub 200.000 de nou-născuţi vii. Un termen de comparaţie contrastant poate fi anul 1990, atunci când s-au născut 314.000 copii.

Potrivit estimărilor menţionate anterior, în 2011 s-au născut 195.000 de copii.

Occidentalizarea societăţii şi situaţia economică, principalele cauze

Actuala situaţia din ţară este principalul factor care împiedică creşterea atât a numărului de căsătorii, cât şi a nou-născuţilor. Tinerii se gândesc foarte bine înainte de a lua asemenea decizii din cauza situaţiei economice actuale. Instabilitatea financiară este principala piedică. Nunta sau aducerea pe lume a unui copil implică multe costuri pe care tinerii se tem că nu le-ar putea plăti, spun specialiştii. Faptul că nu au un loc de muncă stabil, ceea ce e extrem de dificil într-o economie aflată în criză, îi determină pe tineri să amâne asemenea evenimente importante.

Tendinţa de occidentalizare a societăţii îi îndepărtează pe tineri de obiceiurile tradiţionale, aceştia preferând alte forme de convieţuire decât căsătoria. De asemenea, în societatea actuală, multe cupluri aduc un copil pe lume fără a-şi oficializa relaţia.

Numărul căsătoriilor şi al nou-născuţilor este cel mai important indicator în ceea ce priveşte încrederea românilor în viitor şi în România. Aceşti doi factori influenţează achiziţiile de locuinţe, de mobilă, de produse de folosinţă îndelungată, de automobile şi de credite.

Cititi va rog si:

Familia romaneasca în secolul XXI: “Un singur copil, da’ bun!”. SAU CUM DISPAREM CA NEAM …

 

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on ianuarie 22, 2012 at 6:12 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Ioan Pelasgul said, on ianuarie 22, 2012 at 6:39 pm

    Dan Diaconescu acum cateva zile: „Voi fi Vlad Tepes varianta 2012”

    Dan Diaconescu si Rotary:

    Adica il lasa pe cei de la el de sa faca emisiuni despre masoni, despre haarp…dar el umbla cu masonii cand nu este difuzat pe post.

    Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on ianuarie 22, 2012 at 6:42 pm

      Vorbind de lup…chiar in momentul in care postez acest mesaj vorbeste pe Realitatea…

      Apreciază

    • agerstress said, on ianuarie 23, 2012 at 10:13 am

      Cred ca a vrut sa spuna Vlad Teapa.

      Apreciază

  3. desteaptateromane said, on ianuarie 22, 2012 at 7:24 pm

    România trece printr-o adâncă criză morală, iar aici vina principală este a celor care trebuie să se ocupe de morala neamului…. a bisericii 😦

    Apreciază

    • Ciprian said, on ianuarie 22, 2012 at 8:11 pm

      fiecare din noi avem o vina, sa nu mai punem etichete…..

      Apreciază

    • Costi said, on ianuarie 22, 2012 at 9:24 pm

      De morala neamului ne ocupam fiecare in parte, ca parinti, educandu-ne copiii. Si este si responsabilitatea dumitale.
      De ce este vina Bisericii?? I-a invatat Biserica sa fie nesimititi, sa ia spaga, sa fure, sa minta, sa accepte compromisuri, ca „merge si asa” etc.? Parintii, si alti oameni care au vazut la parintii lor, i-au invatat asa.
      Tu ti-ai invatat copiii sa fie oameni? Ti-ai dus vreodata copiii la Biserica? Ce crezi, ca Bierica vine peste tine si te invata sa fii om? Ai tipa imediat ca din gura de sarpe ca „uite ce face Biserica”.
      Biserica te ajuta numai daca te duci tu la ea si iti deschizi tu sufletul catre ea. Cand o respingi sau o ignori Biserica nu are cum sa te ajute.

      Apreciază

    • Costi said, on ianuarie 22, 2012 at 9:30 pm

      Tipam ca din gura de sarpe ca nu vrem ore de religie in scoli, ca nu vrem icoane, ca pentru ce dam bani sa se faca biserici, pentru ce dam bani sa se faca Catedrala Neamului. Toata ziua carcotim si barfim Biserica si vrem sa scoatem Biserica cu totul din viata noastra. Am reusit sa o marginalizam aproape complet si totusi avem nesimtirea sa o scoatem raspunzatoare pentru ce se intampla in societate. Desteapta-te romane pe tine si apoi ai pretentia sa destepti pe altii.

      Apreciază

      • Ioan C. said, on ianuarie 23, 2012 at 5:30 am

        Lasa, frate, ca nu e chiar asa:
        1. Nu sunt interzise icoanele in scoli.
        2. Ore de religie se fac.
        3. Bani se dau ca sa se faca biserici.

        Deci,.nu inteleg ce vrei sa spui, DAR AM VAZUT DESTUI POPI FOARTE BOGATI, DAR CARE NU AR AJUTA FAMILIILE AMARATE.

        Apreciază

  4. Costi said, on ianuarie 23, 2012 at 7:23 am

    Preotii sunt si ei produsul educatiei primite de la parinti si formate in cadrul societatii noastre. Deci este un cerc vicios. Vroiam sa spun ca principalul vinovat al starii societatii de azi nu este Biserica. Suntem tot noi, care ne formam urmasii dupa chipul si asemanarea noastra. Si unii ajung si preoti. Unii vrednici, pe care nu-i observa nimeni, si altii mai putini vrednici, dupa care judecam toata Biserica. Deci tot noi stricam si Biserica, si ajungem sa aratam cu degetul spre ea, in loc sa aratam spre noi.

    Apreciază

    • agerstress said, on ianuarie 23, 2012 at 10:49 am

      Biserica n-o putem strica deoarece Biserica are pe Hristos Iisus. Este precum viţa de vie ale carei mladite uscate se desprind singure si cad, restul ramanand in viata, ma refer la Biserica cea vie, adunarea credinciosilor.
      Insa e adevarat ca romanul s-a obisnuit sa-i faca sau sa-i dea mereu cineva cele necesare. Trebuie sa ne ingrijim si noi de cele ce sunt in puterea noastra.
      Tot adevarat e si faptul ca duhovnicul ar mai trebui din cand in cand sa-i bata la poarta ratacitului ca odata ratacit fiind nu se poate „dez-rataci” singur 🙂 . Pastorul stie cum sa caute „oaia ratacita” in schimb „oaia ratacita” nu stie cum sa-l gaseasca pe pastor ca e ratacita, logic, nu? Uneori, in cazul real, nici nu stie ca este de fapt ratacita… De ce au existat proorocii care umblau prin cetate si prooroceau, ca doar nu se ducea cetatea la ei? Acesti oameni au nevoie de o voce care sa-i trezeasca, sa-i invioreze ca-s amortiti cu totul si asteapta aceasta voce de la slujitorii Bisericii. A fost candva Pr. Arsenie Boca, Pr, Cleopa, mai este Pr. Iustin si cu indrazneala crestina vine din urma Pr. Amfilohie si alti cativa insa prea putini pentru a face fata la toata intinderea Romaniei, chiar si cu mijloacele moderne de comunicatie (cu exceptia celor la care le este interzis accesul). Cand o persoana iubita lesina ii mai faci si un „dus rece” sau ii mai dai si cate o palma ca e mai important sa se trezeasca la viata. Ei bine, poporul roman, asa cum este el acum, are mare nevoie de un „dus rece” sau de o „palma” duhovniceasca pentru a se trezi din adormirea cea de moarte, dupa cum ii canta si imnul dar nici pe acela nu-l mai aude.
      Poate daca s-ar ridica preoti dintre calugari cu chemare nu cu scoala s-ar putea schimba ceva. Scoala se pare ca mai degraba fabrica iude decat duhovnici. Poate ar parea pentru unii un sacrificiu sa lasi calugaria pentru preotie insa Fiul Lui Dumnezeu a lasat cerul pentru a omului mantuire, si nu l-a pierdut. Nici cerul si nici pe om.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.