SACCSIV – blog ortodox

Care e adevarul despre Inochentie si INOCHENTISTI? Video: MOLDOVENII DIN STANGA NISTRULUI

Posted in INOCHENTISTI by saccsiv on decembrie 23, 2011

   Va invit sa vizionati documentarul ROMÂNII UITAŢI: MOLDOVENII DIN STÂNGA NISTRULUI. Inochentiştii:

http://vimeo.com/19512324

Iata si ce posteaza Marian Voicu despre acest film:

Balta este un orãşel în stânga Nistrului, în Regiunea Odessa, fostã capitalã a RSSA Moldoveneşti în
1924– 1929. Destinul românilor de aici este exemplar pentru cel al tuturor celor care trãiesc dincolo de
Nistru. Cu totul aparte este povestea inochentiştilor, care urmeazã învãţãturile călugărului Inochentie
(Ioan Levizor), moldovean din judeţul Soroca, care a slujit în mãnãstirea de la Balta începând din 1909.
Astãzi, inochentiştii trăiesc în izolare, se lipsesc voluntar de televiziune, radio, chiar şi de curent electric.
Regie: Marian Voicu
Imagine: Radu Vizitiu
Asistent imagine: Dãnuţ Olariu
Editor imagine: Viorel Creangã, Dragoş Brehnescu
Ilustraţie muzicalã Silviu Iuraşcu

   Despre Inochentie (Ioan Levizor) si inochentisit, iata insa ce scrie in articolul Inochentistii:

Ioan Levizor, calugarit Inochentie, s-a nascut in anul 1865  in localitatea Cosouti, din imprejurimile orasului Soroca.
Ajunge frate la Manastirea Dobrusa, manastire puternic influentata de reorganizatorul monahismului romanesc din Manastirile Neamt si Secu: Cuviosul staret Paisie cel Mare (Velicicovschi).
Fratele Inochentie da dovada de o ascultare deosebita. Apreciat de toti monahii pentru evlavie, stimat de ceilalti frati pentru seriozitate, stiinta si smerenie, este calugarit, dar refuza treptele monahale, ramanand simplu monah.

Pleaca in pelerinaj la manastirile de pe valea Niprului si Pskovului. La Kiev, la Pecersca, este impresionat de cetatea manastireasca ce avea in centru biserica „Sfanta Sofia” si galeriile cu moaste. Acelasi lucru il intalneste si la Pskov.

In 1909, Inochentie ajunge sa faca parte din obstea Manastirii „Sfantului Teodosie” din Balta, care tocmai atunci luase fiinta; este facut diacon si apoi ieromonah. Toate acestea le-a socotit trimise de sus si incepe o adevarata lupta cu el insusi. Predicile sale, catehezele, slujbele, cuvantarile ocazionale, intrunirile fac neincapatoare chiliile si imprejurimile manastirii de frati care cer intrarea in monahism. Slujea in slava si in romaneste, incat pelerinii din Basarabia, Polonia si toata Rusia nu mai conteneau, mii de credinciosi erau de fata.

Poporul il aclama ca pe un profet, credinciosii il considerau facator de minuni. Balta ajunsese cea mai importanta vatra monahala din vastul imperiu tarist.

Inochentie incepe sa impartaseasca multimea fara spovedanie; exagereaza pelerinajul la locul de veci al staretului Teodosie, ungand bolnavii cu untdelemn din candela crucii de la mormant. Asa cum Teodosie (1791-1845) simpatizase cu Revolutia franceza, tot astfel Inochentie, preluand ideile lui Teodosie, arata ca sfarsitul lumii (imparatiei tariste) va fi in anul 1913.
Autoritatile rusesti se sesizeaza, arhiepiscopul Chisinaului il detaseaza la Camenita. Aici episcopul Podoliei ramane uimit de intelepciunea sa si de pelerinajul credinciosilor la el. La rugamintea acestuia, arhiepiscopul Chisinaului ingaduie reintoarcerea  lui Inochentie.
Inochentie este ridicat ca eretic si tradator de tara si dus la Manastirea Morum, in nordul Ucrainei, pe malul lacului Onega. Multi credinciosi l-au urmat, de asemenea si calugarii din manastire. Se astepta liniste, dar credinciosii din Basarabia, Ucraina, Rusia si Polonia dau buzna aici, cerand „eliberarea sfantului”. Se nasc legende, se exagereaza minunile, coboara „foc” din cer, Inochentie in lanturi ca Sfantul Petru.
Autoritatile il transfera pe Inochentie la Manastirea Solovat, pe insula cu acelasi nume din Marea Alba. Izolat, parasit, continua sa faca slujbe in limba romana. Oamenii ajung sa puna pe seama lui Inochentie multe minuni si mai ales sustin ca in el „s-a intrupat Sfantul Duh”.
Localitatea Lipetkoe a devenit noua vatra monahala de nuanta inochentista. Se deschide un santier urias. Mii de lucratori si pelerini contribuie cu bani si muncesc la ridicarea edificiilor, altii vin cu vitele, cu boii si caii, predandu-le obstii. In catva timp s-a ridicat o constructie mareata, cu catacombe, sali si chilii, un fel de nou Ierusalim, si aceasta manastire s-a numit Gradina raiului sau „Raiul pamantesc”. Incinta avea lungimea de 2 km, cu doua biserici, cu monahi si monahii. Fratii si surorile au organizat coruri la toate slujbele savarsite noaptea.
Aici au venit si doi frati buni ai lui Inochentie, care s-au calugarit si au luat conducerea manastirii. in fata acestei situatii, autoritatile ecleziastice n-au luat masurile necesare si nici nu puteau, fiindca asteptau interventia laicilor.
Lipsa de cultura teologica, ignoranta in cele spirituale si exagerarea activitatii lui Inochentie au dus la dezastru. Calugarii au inceput sa picteze figura lui Inochentie, comercializand-o. Mai grav, chipul sau a aparut in Treime, ceea ce constituie o blasfemie.

Moare la 30 decembrie 1917, in varsta de 42 de ani.

Este adevarat ca unii monahi au scapatat, dar aceasta nu din cauza lui Inochentie, ci din cauza propriei lor neinfranari. Traind asa, mitropolitul-primat Miron Cristea, viitorul patriarh, vazand dezastrul de la Balta si practica negativa a calugarilor trecand si la monahii celorlalte provincii romanesti, a luat masuri concrete, in 1920. Inochentistii, cum le placea acestora sa se numeasca, au fost chemati la ascultare, sa se integreze in obstea monahala romaneasca, pentru unitatea spirituala si nationala. Nu numai ca a fost refuzat, dar s-au declarat independenti si n-au vrut sa recunoasca ierarhia romaneasca noua.

Atunci s-a desfiintat „raiul”. Autoritatile romanesti, insotite de armata, au patruns in cuibul inochentistilor si au inchis manastirea, calugarii au plecat prin satele Basarabiei, organizand grupuri razlete. Au parasit Biserica, iar pe credinciosi si adeptii lor ii indemnau sa nu recunoasca unirea Basarabiei cu Patria-mama; sa nu primeasca impartasania de la preotii noi si nici sa se spovedeasca.
Multi inochentisti au trecut de partea stilistilor, la Slatioara sau prin satele cu practica calendarului neindreptat.

Puncte doctrinare

1.Duhul Sfant este „Inochentie”;

2.Arhanghelii Mihail, Gavriil, Rafail si altii se intrupeaza in fratii predicatori;

3.Pe cei ce nu cred in Inochentie ii asteapta iadul;

4.Omul trebuie sa pacatuiasca, pentru ca sa aiba, apoi, de ce sa se pocaiasca si pentru ca Dumnezeu sa aiba de ce sa-l ierte;

5.Calendarul nu trebuie indreptat, ( avand in vedre unirea cu stilistii);

6.Exagereaza pomenirile mortilor cu o intreaga pregatire pentru pomeni, cu slujbe speciale – panihide – in orice loc si in orice moment si pentru oricine (chiar si pentru cei vii);

Comentariu saccsiv:

   Cititi va rog si:

În dialog cu inochentiştii

   Eu nu m-am lamurit. Daca e cum scrie in articolul din crestinortodox, e grav. Dar daca nu-i precum scrie acolo? Cine stie mai multe, il rog sa posteze.

Acesta e un aspect. In ceea ce-i priveste pe romanii din stanga Nistrului, e clar ca traiesc de multa vreme o drama.

Reclame

39 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on decembrie 23, 2011 at 10:32 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Aurora said, on decembrie 23, 2011 at 11:32 pm

  Inochentie de la Balta a fost fara indoiala un ratacit si a ratacit si pe altii. Stiu despre el de prin anii ’70 cand predica Parintele Paulin Lecca la manastirea Antim. Dansul ne-a vorbit prima data despre inochentisti. Dar ne-a spus si ca acestia faceau pacate trupesti in grup, orgii in care se impreunau mame cu fii si cine cu cine se nimerea, caci se rugau intr-un mod habotnic, pana cadeau in transa si li se aprindeau simturile de nu mai stiau ce faceau. Este ingrozitor, mi-e si greu sa descriu asa ceva. Si purtau in locul crucii, chipul lui Inochentie la gat. Acesta, ajutat de diavol, a facut cateva ”minuni” si multimea dadea navala. Nu stiu de ce, cand vorbesc de Inochentie, imediat il asociez cu Rasputin pentru ca amandoi au avut o putere de seductie uluitoare.

  Apreciază

  • Veaceslav said, on decembrie 25, 2011 at 9:38 pm

   @Aurora,
   Multi rusi il considera pe Rasputin un sfant mare, sa nu judecam!
   Doamne ajuta!

   Apreciază

  • marian said, on decembrie 25, 2011 at 7:48 am

   A fost alarma falsa stirea ca, 2 rachete americane ar fi lovit un sat iranian. Daily Mail e autorul acestei perturbari, intrucat, a publicat in Decembrie 2011, un fapt petrecut in Martie 2003, atunci cand, asa cum stim, a avut loc invadarea Irakului de catre nato.

   US missiles ‘hit Iranian village

   Date created: 22/03/2003(!!!!!!!!!)

   Two American missiles struck a village in south-west Iran early today.
   The news was given in a report by the country’s Islamic Republic News Agency (IRNA).
   IRNA had said yesterday that three people were injured when an earlier US missile struck an oil depot in Abadan.
   The state-run news agency also said British and American jets had entered Iranian airspace several times.
   The two rockets hit Manyuhi village near the border with Iraq’s Al-Faw Peninsula, an Iranian military commander told IRNA.
   He gave no details of casualties or damage.
   „In the border city of Arvand-Kenar, the invading American and British airplanes violated the airspace of the Islamic Republic of Iran three times,” the commander said
   http://www.dailymail.co.uk/news/article-173099/US-missiles-hit-Iranian-village.html

   Dupa mine, aceasta, e o diversiune creata in stilul bate-saua-sa-priceapa-iapa, aceea ca, internetul nu mai e sigur nici macar in planul informatiilor publicate sub genericul „stiri”. Mai precis, oricine care are capacitatea, poate posta ce vrea, pe orice site, inclusiv la rubrica, BREAKING NEWS. Daily Mail ar fi zis ca s-a luat cu treaba si ca, din cauza ca, presiunea asupra Iranului e enorma, a afisat in 2011, o stire din 2003. Nu cred intr-o asemenea explicatie. Daily Mail e un fel de Libertatea din Romania, adica, un ziar de joasa spetza capabil sa se preteze la murdarii de proportii asa cum a fost si aceasta alarma falsa menita sa produca un atac de panica. Puneti-va in pielea unui iranian bolnav de inima, care, aflandu-se in afara tarii sale, ar citi o asemenea informatie!

   Apreciază

 3. patrascu voda said, on decembrie 24, 2011 at 10:50 am

  Levizor-„levi” obligatoriu jidan, din tribul levitilor ! De unde si tendinta spre sectarism, profanare, distrugere a randuielilor. Veti vedea multe nume de persoane celebrre care ascund aceasta radacina „levi” in nume.Intemeietorul sectei -cultului satanist, Anton LaVey, de exemplu.N-am niciun dubiu, jidul e jid si nu are in codul genetic decat DESTRUCTURAREA si rasturnarea regulilor,

  Apreciază

 4. STOP RFID 666 said, on decembrie 24, 2011 at 11:58 am

  Apreciază

 5. mishuleu said, on decembrie 24, 2011 at 12:35 pm

  Mizeriile astea de masoni au comandat iar un videoclip pt craciun de la spalata aia pe creieri, a se vedea simbolistica masonica patratele albe cu negru.

  Apreciază

  • agerstress said, on decembrie 24, 2011 at 8:29 pm

   „…
   Au facut copii nostri dinti,
   Musca din bunici si din parinti.
   Musca din vazduh si din pamant,
   Musca si din mortii din mormant.

   Nu mai lacrimeaza nici un sfant,
   Si s-a sters vopseaua din icoane.
   Seceta domneste pe pamant,
   Iar soparlele se cred iguane.
   …”

   Foarte profund. (pare stilul lui Adrian Paunescu)
   Tudor Gheorghe este un artist cu „coloana vertebrala” si la fel Nicolae Furdui Iancu, Veta Biris, Sava Negrean Prudascu.



   Cu aceasta ocazie doresc sa va urez tuturor sarbatori fericite si nu uitati cine suntem. Daca, undeva in valtoarea evenimentelor ati uitat cumva, de la acesti oameni puteti redescoperi ce sange va curge/clocoteste prin vine.

   Apreciază

   • agerstress said, on decembrie 25, 2011 at 12:08 pm

    erata:
    sangele curge prin vene 🙂
    Pe langa nenumaratele greseli de dactilografie mai fac si cate o gafa. Poate ca dincolo de vointa mea nu este deloc intamplatoare. Are menirea de a ma smeri pe mine si de a le arata celorlalti ca nimeni nu e perfect.

    Apreciază

   • emilian said, on decembrie 25, 2011 at 12:57 pm

    Traiasca Romania absoluta! Sa nu uitam ca suntem romani crestini si ca avem de dus lupta stramosilor nostri. Domnul Iisus Hristos sa ne apere! Doamne ajuta!

    Apreciază

  • agerstress said, on decembrie 24, 2011 at 8:39 pm

   Iata o alta cantare romaneasca.
   Observati norul cu harta Romnia Mare. Nu pare sa fie trucat.

   Apreciază

 6. Petru said, on decembrie 24, 2011 at 2:35 pm

  Predica cu ocazia Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos (de anul trecut); sunt referiri si la prezenta unei numeroase suite (o intreaga caravana, nu doar cei trei magi Melchior, Caspar si Baltazar), oameni veniti sa vesteasca Nasterea Mantuitorului lumii! De asemenea, despre steaua cea minunata (un inger, de fapt), care a ghidat tot timpul pe cautatori catre locul Nasterii Lui Hristos!

  Nasterea Domnului, cu mare bucurie duhovniceasca!

  Apreciază

 7. marian said, on decembrie 24, 2011 at 3:41 pm

  Multumesc, Saccsiv!
  Craciun Fericit, tie si tuturor!

  Apreciază

 8. faranume said, on decembrie 24, 2011 at 4:37 pm

  In seara asta putem manca ce dorim sau postul se termina abia la ora 00:00 ?
  Multumesc !

  Apreciază

 9. abc Marin said, on decembrie 24, 2011 at 5:59 pm

  Crăciun fericit tuturor și sărbătoarea nașterii Mîntuitorului nostru Domnul Iisus Hristos să nască în sufletele noastre dragoste și bună voire , La mulți ani tuturor ortodocșilor !!!

  Apreciază

 10. miriam said, on decembrie 24, 2011 at 6:56 pm

  Am citit in manualul de sectologie a lui P. David ca trupul lui Inochentie se afla in gropnita unei manastiri din Basarabia, neputrezit si frumos mirositor, precum moastele sfintilor. P. David spune ca Inochentie nu are nici o legatura cu cei ce se numesc inochentisti, cum nu are nici o legatura Sf. Ap. Pavel cu sectarii care interpreteaza gresit epistolele sale. Inochentie se afla pe lista de canonizare a sinodului rus, dar se amana tocmai pentru a nu deveni o pista pentru ereticii ce se numesc inochentisti si care pun pe seama lui invataturi si fapte straine de Inochentie.

  Apreciază

 11. eagle said, on decembrie 24, 2011 at 7:39 pm

  mi-a spus cineva despre inochentesti; cred ca ei n-au televizor si am auzit ca duc o viata de nenorociti; mi s-a spus ca sunt sectari

  Apreciază

  • eagle said, on decembrie 24, 2011 at 7:43 pm

   din cele scrise mai sus pe acest blog este evident ca sunt eretici

   Apreciază

 12. alex said, on decembrie 24, 2011 at 8:51 pm

  Sarbatori cu bucurie,fratilor !!!

  Apreciază

 13. mariusmioc said, on decembrie 25, 2011 at 12:04 am

  „Autoritatile romanesti, insotite de armata, au patruns in cuibul inochentistilor si au inchis manastirea” – nu-i adevărat. Nu erau autorităţile româneşti ci cele ruseşti bolşevice, că Lipeţkoe e un sat din Transnistria, adică rămas la URSS după primul război mondial. Azi e în Ucraina, regiunea Odesa.

  Apreciază

 14. ionchentisti said, on decembrie 25, 2011 at 5:28 am

  -da ai citit cu atenti Manualul de Sectologie al parintelui David ,mai ales partea cu Ioanchentistii ,in viata mea nu am vazut ceva mai aiurea …zici ca-s 2 autori odata il incimineaza ,odata il ridica in slavi …din cate stiu eu pr.David era si nitel eretic ..parca ceva in lehatura cu Energiile Divine Necreate asa ca nu putem pune baza deloc pe ce zice pr David ..sarbatori fericite !!!!?

  Apreciază

 15. Daniel said, on decembrie 25, 2011 at 7:31 pm

  @ Pr Timotei

  Doamne ajuta parinte! Perfect de acord ca pentru dobandirea mantuirii si a unirii cu Hristos, niciun sacrificiu nu-i prea mare.

  Totusi. Vorba arhanghelului – Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte! Treaba asta cu mai bine rusificat si ortodox …. e tare delicata!! Trebuie mare, mare atentie. Diavolu-i mare teolog, mester mare in politica si planificare. Pune in practica politica pasilor marunti (da’ siguri) dintru-nceput. Si ne bate pe multi la rabdare! Si prea adesea ne gaseste cu atentia nepregatita.

  Fara nicio indoiala, caderea (in orice fel si din orice motiv) in vreo erezie este exclusa. Fara comentarii.

  Totusi, frate (…cel putin intru ortodoxie) nu este cel ce-ti conditioneaza participarea la cult (incluzand aici totul de la simplul „Doamne-ajuta!” si pana la spovedanie) cu renuntarea la identitate. Acela nu-i frate. „Binele” cu de-a sila…nu-i bine. Limba este identitatea oricarui popor! Daca in venele omului curge sange – in venele poporului curge graiul strabunilor lui. Asta il defineste. Fara limba sa un popor piere, inceteaza a mai exista. Si cand vine vorba despre pastrarea identitatii batalia e apriga. Toate neamurile fara exceptie de la evrei (botezati sau nu) pana la cei mai cazuti pagani se bat pentru ea. Pentru ca limba este data de Dumnezeu insusi! Si socotesc ca poporul ce si-a pierut-o va da socotela si pentru pierderea asta la Judecata. Altfel…de ce a randuit Fiul Omului insusi sa trimita la propovaduire apostolii daruindu-le vorbirea in limbi? Nimic nu-i la intamplare – nu se misca fir de par fara voia Sa! Pierderea identitatii, indiferent prin ce metoda – fie fortarea oamenilor prin conditionarea accesului la slujbe/cult, educatie, viata sociala etc fie prin globalizarea/uniformizarea salbatica si perfida (de altfel..s-asta-i tot o conditionare) ai carei martori suntem astazi nu-i decat un pas din multii pasi planificati de potrivnic sa-i urmeze „cuminti” toti neatentii, netrejii si ce-i ce spun …e si pan’ la urma …ce mare lucru? Ce crapi daca faci si tu un compromis? Tre’ sa traiesti.

  Da! Da nu oricum!
  Un compromis azi altul maine… . Azi dispari ca neam (…si oare-i putin lucru??) maine cine stie la ce mai spune prea blanda „turma „…lasa n-om muri nici d’asta” si uite asa ne trezim ca nu mai avem unde si cum dam inapoi. Din „bunatate” din „neatentie” din „ne-stiinta”.

  A curs prea mult sange pentru pastrarea limbii si cu asta nu-i de joaca. Si nu din mandrie prosteasca.

  Daca tot ne iubesc atat…sa ne invete limba. Nu-i deloc obligatoriu. E facultativ. Numai pentru cei ce nu mai pot de dragu’ nostru. Adica pentru frati buni. Daca nu, nu. Nu’i bai. Da’ macar sa ne lase-n pace sa ne-o vorbim noi. Am colegi rusi, tineri de pana in 40 de ani, care (desi „dresati” ca si noi la scoala) n-au nicio scuza ca nu stiu ca Romania si romanii nu le-au fost niciodata(!) ostili. Azi au de unde sa se intereseze, sa invete. Vorba parintelui Arsenie, Dumnezeu sa-l pomeneasca cu sfintii Sai, „…am fost intotdeauna pe pozitie de aparare”. Nu i-am atacat niciodata – si totusi, ne dispretuiesc fatis si fara rusine sau remuscare. Si nu le suntem pe plac niciodata cand ii fortam sa ne trateze „de la egal la egal”. Asta-i realitatea. Asa ca eu zic, sa fim cu multa bagare de seama (si la Vest si la Est). Limba, graiul neamului, nu-i o fandoseala si nu-i un accesoriu. E fiinta neamlui!

  Doamne ajuta si Craciun cu pace!

  Apreciază

 16. Alexandru(Fulger) said, on decembrie 26, 2011 at 10:53 am

  Vigilant Citizen , povesteste in articolul acesta de Craciun cum a fost initiat in secta lui ,,crestin mistic” :

  http://vigilantcitizen.com/vigilantreport/despite-the-doom-and-gloom-my-corny-holiday-message/

  Apreciază

 17. zcalin said, on aprilie 17, 2014 at 8:59 pm

  Desi a trecut ceva timp de la postarea articolului de mai sus m-am gandit, pentru cei interesati sa postez un link despre Inochentie de la Balta şi inochentişti, autor Paul Leca: http://izestrea.wordpress.com/2014/04/16/paul-leca-despre-inochentie-de-la-balta-si-inochentisti/. Sper sa va fie de folos. Post usor!

  Apreciază

 18. eudochia said, on mai 25, 2016 at 12:02 am

  Hristos a Inviat.navigand in internet m-am lovit in situl acesta…..eram mica aveam 6 anisori imi aduc aminte ca plecam cu bunica la un tale parintele Vasile din Dobrogea langa Chisinau.am amintiri frumoase de multi crestini ce se uneau toata noaptea se rugau,poi stateam toti la masa …era frumos.abia asteptam sa apara o alta ocazie.o sarbatoare.nu vreau sa-i condamnati fara sa cunoasteti

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: