SACCSIV – blog ortodox

GEORGE ENESCU a fost MASON

Posted in GEORGE ENESCU, MASONERIE, MUZICA by saccsiv on octombrie 7, 2011

Iata ce aflam din articolul Botoşanii – trei zile gazda unui eveniment masonic de grad zero:  

Vreme de trei zile, masonii cu cele mai înalte grade de perfecţie din întreaga ţară s-au întrunit la Botoşani pentru a participa la desfăşurarea ediţiei a III-a a Simpozionului naţional de istorie masonică cu tematica „Istoria artelor şi literaturii masonice româneşti”.
Evenimentul a debutat vineri seară, la templul masonic, Orientul Botoşani, unde un cvartet al Filarmonicii de stat a susţinut un concert de muzică, creaţii ale muzicienilor masoni, ştiut fiind faptul că toţi marii muzicieni ai Europei au făcut parte din Masonerie, inclusiv marele nostru muzician George Enescu. Audienţa formată din masoni veniţi din aproape toate judeţele ţării s-a arătat deosebit de încântată de prestaţia muzicală a ieşenilor. Concertul a fost urmat de o agapă frăţească, ocazie cu care participanţii şi invitaţii la simpozion au făcut cunoştinţă cu bucătăria Popasului „Cucorăni”, rămânând uimiţi de calitatea şi originalitatea bucatelor servite, dar mai ales de preţul lor scăzut.

Sâmbătă, manifestarea a continuat cu prezentarea referatelor ştiinţifice ale celor care şi-au manifestat dorinţa de participare cu astfel de lucrări încă din vară. Acţiunea s-a desfăşurat în Amfiteatrul „Laurenţiu Ulici” de la Memorialul Ipoteşti. Planşele, cum numesc masonii aceste referate, au fost care de care mai interesante, cuprinzând aspecte din viaţa marilor creatori de artă şi literatură români mai puţin cunoscute. Moderatorul simpozionului a fost respectabilul frate Emilian Dobrescu , trimisul Marelui Maestru al Marii Loji Naţionale din România Prea respectabilul frate Eugen Ovidiu Chirovici.
Unul dintre participanţi, istoric de profesie, a prezentat o interesantă planşă despre Istoria ieroglifică a lui Dimitrie Cantemir, operă bine cunoscută în Europa şi care cuprinde o bogată simbolistică, greu de înţeles pentru cei neiniţiaţi în ezoterism. Pentru că, mason fiind, Dimitrie Cantemir a fost preocupat şi de simbolistica masonică.
În deschiderea simpozionului, Emilian Dobrescu , trimisul Marelui Maestru al MLNR Prea respectabilul frate Eugen Ovidiu Chirovici, i-a înmânat Maestrului Venerabilului ad-vitam al lojii aflată la Orientul Botoşani cea mai înaltă distincţie masonică pe care o poate acorda MLNR. Este vorba de „Medalia masonică” cu Brevet, distincţie care n-a mai fost acordată unui mason botoşănean din 1883, când botoşăneanul A.P. Alexandrescu, fondatorul lojii masonice „Cuza Vodă” Dorohoi a primit medalia masonică „Steaua de merit”, ca o recompensă pentru truda sa în şlefuirea pietrei, cum numesc masonii perfecţionarea continuă a vieţii de francmason. Maestrului Venerabil ad-vitam i-a fost acordată această înaltă distincţie pentru iniţierea şi coordonarea lucrării justă şi perfectă realizată în numai un an de zile şi care se numeşte „templul masonic” aflat la Orientul Botoşani. Acest locaş de spiritualitate aparte va fi de acum înainte un reper unicat în istoria Botoşanilor, care a atras deja atenţia Masoneriei din România, dar şi a celei mondiale, numele oraşului nostru urmând a fi rostit cu deplin respect.
Toate lucrările prezentate vor fi înmănuncheate, ca şi până acum, într-un volum intitulat „Planşe masonice”, (urmează vol. IV) care va putea fi cumpărat şi de către profanii interesaţi. Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un banchet festiv în Sala Horia Bernea – Memorialul Ipoteşti, la banchet participând şi soţiile masonilor, numite „surori”.
Duminică programul a fost unul de agrement. Masonii din ţară au fost îmbarcaţi în autocare climatizate şi asigurate cu ghid autorizat de limbă română şi s-a plecat în Ucraina, la Cernăuţi. S-a efectuat un tur al oraşului, fiind vizitate Universitatea, Mitropolia, mormântul lui Aron Pumnul, Grădina Publică dar s-a trecut şi prin cel mai mare bazar din Europa de Est, pentru shopping. În România s-a revenit prin Ţinutul Herţei.
Deplasarea în Ucraina, la Cernăuţi, a fost organizată în memoria masonilor din Bucovina, ca un pios omagiu, aceştia având un rol important în ţinerea aprinsă a făcliei spiritului românesc din această zonă geografică luată României cu japca de către Stalin.
Concluziile moderatorului simpozionului au fost că şi de această dată masonii de la Orientul Botoşani au fost gazde excepţionale, iar cadrul natural de la Ipoteşti a fost considerat unul mirific, un dar dat de Dumnezeu botoşănenilor. Participanţii au recunoscut că se simt copleşiţi de spiritualitatea locurilor botoşănene, în special de cea a poetului Eminescu.
Ca un participant la simpozion şi care din însărcinarea Maestrului venerabil în scaun, am prezentat planşa intitulată „Gheorghe Tăutu – un botoşănean mason, poet autodidact”, închei acest mic expozeu cu cele două versuri cu care Gheorghe Tăutu a pus punct uneia dintre scrisorile trimise bunului său amic, masonul poet I.V. Adrian, din Mihăileni, căruia îi scria cu multă profesiune de credinţă:
„Să lucrăm din răsputeri pentru o mare Românie,
Căci frăţia de la urmă negreşit are să fie”

(Ioan Rotundu)

Cititi va rog si:

MUGUR VASILIU: „Suntem prea aproape de noi însine si prea departe de Dumnezeu”. Si ceva despre festivalul masonului George Enescu, care a costat enorm, din banii nostri, spre desfatarea zidarilor …

Vizionati va rog si:

Programul Masonic International „Marele Orient Romania – O Minune a Europei” – George Enescu

30 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 7, 2011 at 3:56 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. fanu said, on octombrie 7, 2011 at 4:07 pm

    http://www.ziare.com/social/religie/romanii-devin-mai-toleranti-religios-sondaj-1123127

    CE ZICEŢI DE ASTA??? le or băgat deja ecumenismul românaşilor

    Apreciază

  3. fanu said, on octombrie 7, 2011 at 4:09 pm

    manipulare jidănească ordinară

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 7, 2011 at 4:31 pm

      fanu

      Ce e manipulare?

      Apreciază

      • fanu said, on octombrie 7, 2011 at 4:38 pm

        păi treaba cu toleranţa religioasă ce poate să fie? treaba cu musulmanii ce poate să fie?

        Apreciază

      • fanu said, on octombrie 7, 2011 at 4:50 pm

        ioi, nu am pus linku fiindcă am gândit că poate le vei prelua pt un material despre aceste sondaje al lu soros

        Apreciază

  4. fanu said, on octombrie 7, 2011 at 4:39 pm

    sau soros brusc nu mai manipulează sondajele?

    Apreciază

  5. fanu said, on octombrie 7, 2011 at 4:40 pm

    oi fi înţeles eu greşit mesajul din sondaje şi s bune, s o fi dat soroş pe calea cea bună… îmi pare rău dacă am interpretat greşit

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 7, 2011 at 4:48 pm

      fanu

      Iertare, credeam ca te referi la faptul ca Enescu e mason.

      Apreciază

  6. oroles said, on octombrie 7, 2011 at 4:45 pm

    Eu unul nu cred ca George Enescu a fost mason. Cred ca este o campanie ticaloasa rulata de masonerie prin care se incearca acreditarea ideii ca toate valorile noastre nationale au apartinut masoneriei.
    Textul din articol:
    „ştiut fiind faptul că toţi marii muzicieni ai Europei au făcut parte din Masonerie, inclusiv marele nostru muzician George Enescu”
    nu reprezinta o dovada care sa sustina acest lucru. Stiut de catre cine? De catre masoni? Eu nu am stiut asa ceva…poate sunt eu mai prost sau mai incult, dar pana cand nu sunt prezentate dovezi concrete eu refuz sa cred astfel de bazaconii. Au spus si despre Horea al nostru tras pe roata ca ar fi fost mason si tot fara dovezi. Este o dezinformare. Iudeo-francmasoneria lucreaza de zor la rescrierea istoriei noastre si la stabilirea valorilor societatii dupa bunul lor plac. Sa nu ii ajutam in campania lor…

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 7, 2011 at 4:49 pm

      oroles

      Enescu chiar a fost mason.

      Apreciază

      • oroles said, on octombrie 7, 2011 at 5:17 pm

        Frate saccsiv, unde ma pot documenta referitor la treaba asta? Ce se stie exact? A facut declaratii, a lasat in scris ceva dovezi? apare in listele masonice pe la vreo loja?
        Eu acum am auzit prima data de treaba asta si tare ma framanta. Daca a fost, cum a fost implicat? A fost activ? Ce grad a avut? S-a stiut in epoca de apartenenta lui?
        Mi se pare prea usor a se spune doar „se stie ca a fost mason”. Eu nu am stiut. Unde pot sa ma informez mai in detaliu?
        Iertare.
        Doamne ajuta!

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 7, 2011 at 5:38 pm

        oroles

        Pai chiar se stie si inca demult. Nu stiu unde sa cauti. Eu am pus articolul asta ca exemplu.

        Apreciază

      • dana said, on octombrie 7, 2011 at 7:01 pm

        pentru mine este indoielnica sursa. omul care semneaza este ziarist in BT, un mason declarat, care face servicii in acest sens, stie toata lumea. Eu pana acum nu am auzit niciodata de Enescu vorbindu-se astfel si cred si eu, ca alti oameni de pe aici, ca trebuie dovedit intai.
        Pentru fanu: lucrez in presa si primesc si eu, de un timp, aceste comunicate ale lui Soros, pe care insa niciodata nu le-am preluat tocmai pentru ca scopul sau este mai mult decat vizibil. Parerea mea este ca presa trebuie sa fie mai atenta si sa nu se mai lase folosita in felul acesta.

        Apreciază

      • dana said, on octombrie 7, 2011 at 7:05 pm

        si inca ceva: Oare de ce la marele eveniment nu au cantat instrumentistii de la Filarmonica Botosani ci a fost nevoie sa aduca din Iasi (daca tot si-l atribuie pe Enescu!)? Oare de ce totul s/a petrecut la Ipotesti unde atunci director era V. Cosereanu, despre care se spune ca este mason, dar care acum este judecat penal pentru furturi de miliarde din patrimoniul eminescian? Rasfoiti presa si vedeti cine se foloseste si de Eminescu, organizand astfel de povesti chiar in casa poetului de la Ipotesti…

        Apreciază

    • Iones said, on octombrie 7, 2011 at 8:53 pm

      Intr-un timp erau niste agarici prin presa care a spus si despre Sf Constantin Brancoveanu ca a fost mason, ceea ce nu cred.
      Uneori le mai infloresc si ei, ca sa iasa cum le comvine lor.

      Despre Enescu nu stiu ce sa zic, Ca si compozitor e deosebit.
      E posibil ca mai apoi cand a plecat la studii prin Paris sau pe unde a mai fost, sa-l fi ”pescuit” masoneria…

      Apreciază

  7. radu' said, on octombrie 7, 2011 at 4:55 pm

    Enescu poate a intrat in masonerie ca asa era la moda printre intelectuali.

    Apreciază

  8. eu said, on octombrie 7, 2011 at 4:56 pm

    fericit barbatul care n-a umblat in sfatul necredinciosilor………..

    Apreciază

    • Ioan C. said, on octombrie 7, 2011 at 5:55 pm

      Corect, din Psalmul 1: 1.

      Apreciază

      • Ioan C. said, on octombrie 7, 2011 at 5:56 pm

        Psalmul 1
        1. Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut;
        2. Ci în legea Domnului e voia lui şi la legea Lui va cugeta ziua şi noaptea.
        3. Şi va fi ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, care rodul său va da la vremea sa şi frunza lui nu va cădea şi toate câte va face vor spori.
        4. Nu sunt aşa necredincioşii, nu sunt aşa! Ci ca praful ce-l spulberă vântul de pe faţa pământului.
        5. De aceea nu se vor ridica necredincioşii la judecată, nici păcătoşii în sfatul drepţilor.
        6. Că ştie Domnul calea drepţilor, iar calea necredincioşilor va pieri.

        Apreciază

  9. ines said, on octombrie 7, 2011 at 8:14 pm

    E posibil sa fi fost mason, un lucru insa este clar ca lumina zilei:este o mare valoare a Romaniei si a Europei.
    Pacat insa ca nu a fost un crestin adevarat ca Eminescu. Daca ar fi fost asa, la valoarea si influenta lui, ar fi fost imediat lichidat de masoni cum s-a intamplat cu Eminescu.
    Am auzit si varianta ca ar fi fost invitat de Stalin sa cante pentru el, dar el a refuzat.

    Apreciază

  10. Iones said, on octombrie 7, 2011 at 9:26 pm

    George Enescu – Rapsodia Romana :

    Ciocarlia la vioara:

    Apreciază

  11. Iones said, on octombrie 7, 2011 at 9:29 pm

    Ciprian Porumbescu – Balada:

    Stamatis Spanoudakis – „Routes of spring” (tare grecul):

    Apreciază

  12. acelas said, on octombrie 8, 2011 at 11:34 am

    hm.., pai daca nu cu putin in urma google i-a dedicat si o zi comemorativa, de sarbatorire. Ce mai incape indoiala?

    aproape ca devine simptomatic si fara greș. Tot ceea ce google comemoreaza si sarbatoreste reprezinta osanale si ode ridicate unui „membru” ocult, „illuminat”, care chipurile a adus „mari servicii umanitatii”, dar de fapt mari deservicii crestinismului si Zidirii lui Dumnezeu, fiind parte a organizatiilor oculte si apeland la duhuri malefice, diavolesti in „creatiile” lor … .

    de urmarit in continuare pe cine mai glorifica google …

    .

    Apreciază

  13. Lucian said, on octombrie 8, 2011 at 2:59 pm

    Pentru mine asta nu reprezinta o dovada (faptul ca numele lui este mentionat de masoni, in treacat, printre altii, ca fost membru al masoneriei). Exista cercetari stiintifice, cat de cat impartiale, facute de ne-masoni, legate de masonerie. Apare numele lui Enescu in aceste cercetari ???

    Cum am mai spus si in comentariile de la editorialul dl. Mugur Vasiliu, masonii au obiceiul de a-i baga in oala lor, post-mortem, pe multi oameni de cultura / stiinta emblematici care nu au fost niciodata membrii oficiali ai masoneriei, doar pt. a-si face imagine.

    Exista multe astfel de cazuri in care oameni ce doar simpatizau cu anumite idei masonice (nu cu toate sau toata ideologia) si care nu au fost niciodata inscrisi in masonerie la modul ritualic si nici nu frecventau vreo loja, au fost trecuti, post-mortem evident (caci mortul nu se mai poate apara sa spuna ca nu-i asa) in randul masonilor de vaza …

    Spre exemplu, despre Mozart se stie clar ca a fost mason. Exista documente istorice, declaratii proprii, in biografia lui apar evenimente concrete legate de masonerie, opere muzicale dedicate explicit masoneriei, samd.

    Dar despre Enescu ?…. Chiar si aici: http://www.masonicforum.ro/archive/ro/nr13/enescu.html este insirata doar o biografie normala a lui, fara NICIO referinta vis-a-vis de implicarea lui concreta in masonerie, cand a inceput, in ce loja s-a manifestat, samd. Oare DE CE ?

    Comparati aceasta lipsa de informatii legata de apartenenta lui Enenscu la masonerie cu belsugul de informatii in ceea ce-l priveste pe Mozart: http://en.wikipedia.org/wiki/Mozart_and_Freemasonry (deci nu e ceva ce masonii ascund sub pres deliberat, daca au cu ce iesi in fatza legat de activitatea masonica a unui om reprezentativ).

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.