SACCSIV – blog ortodox

Germania este datoare Greciei cu 95 miliarde de dolari?

Posted in GERMANIA, Grecia by saccsiv on septembrie 26, 2011

Iata ce aflam din articolul Germania, datoare Greciei cu 95 miliarde de dolari:

Printre dezbaterile aprige actuale privind un posibil default al Greciei, au apărut, mai nou, informații legate de o datorie semnificativă în valoare de “numai” 95 miliarde de dolari pe care se pare că Germania o are la statul elen, scrie revista americana Time.
Suma reprezinta daunele provocate pe scara larga de catre regimul nazist in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Așadar, aproape 100 de miliarde de dolari le datoreaza nemtii grecilor pentru reparatiile din timpul razboiului. Fara sa fi fost provocate, fortele armate naziste au preluat atat Grecia, cat si Iugoslavia, in aprilie 1941. Dupa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte natiuni europene invadate de germani, costul ridicat al ocupatiei a fost suportat de tara „gazda”. In acest mod, economia Greciei a fost jefuita prin exporturi fortate.
Lucrurile au rezultatul intr-o inflatie galopanta si un standard de viata destul de sarac pentru greci. Mai mult, armata germana a obligat Banca Nationala a Greciei sa-i imprumute tarii lui Hitler 476 de milioane de marci germane, noteaza publicatia americana.
Dupa capitularea Germaniei, puterile aliate au organizat o Conferinta la Paris in toamna lui 1945. Grecia a avut pretentii de 10 miliarde de dolari, adica jumatate din dauna totala pe care sovieticii au sugerat s-o plateasca Germania. Suferintele pe care nazistii le-au cauzat insa grecilor sunt de necontestat, subliniaza Time. Si asta pentru ca durerea nu poate fi masurata cu adevarat.
Istoricii sustin in unanimitate ca daunele totale cauzate statului elen ca urmare a ocupatiei nemtilor situeaza Grecia pe locul 4 in topul celor mai afectate state, dupa Polonia, Rusia si Iugoslavia.
Dupa conferinta din capitala franceza, menita sa stabileasca reparatiile statelor afectate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, grecii au fost de acord ca Germania sa le plateasca 4,5% din pagube in bunuri materiale, iar restul de 2,7% in alte forme de plata. Practic, Grecia a primit masini si utilaje produse in vestul Germaniei, in valoare de aproximativ 25 de miliarde de dolari (echivalentul a 2,7 miliarde de dolari, raportandu-ne la banii actuali).
Cu toate acestea, prevederile aprobate la conferinta de la Paris au fost lipsite de relevanta avand in vedere faptul ca Statele Unite ale Americii s-au opus sanctiunilor economice. Liderii Americii au amintit ce s-a intamplat dupa Primul Razboi Mondial, cand Germania a fost extrem de slabita din punct de vedere economic, dupa plata despagubirilor. Una dintre consecintele acestei politici a fost ascensiunea lui Hitler.
Merkel tine cu dintii de Grecia: „Iesirea din zona euro trebuie evitata cu orice pret”
In prezent, Europa face tot posibilul pentru a ajuta statul elen sa evite intrarea in incetare de plati, declara saptamana trecuta cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertizand ca iesirea Greciei din zona euro ar cauza un „efect de domino” si trebuie evitata cu orice pret.
„Folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a preveni asa ceva. Trebuie sa evitam orice proces turbulent in privinta euro”, afirma Merkel la postul de radio RBB, intrebata daca intrarea Greciei in incetare de plati ar condamna euro.
Merkel a numit „istorica” provocarea pe care o are de depasit Europa si a adaugat ca trebuie facut totul pentru a mentine zona euro intacta „deoarece s-ar inregistra efecte de domino foarte rapid”.
In cazul in care Grecia ar falimenta, sistemul cel mai lovit va fi cel bancar, din cauza expunerii pe care institutiile financiare o au pe statul elen. Iar bancile cele mai vulnerabile ar fi cele din Germania, Franta si Marea Britanie, dar si cele grecesti.
Bancile germane detin peste 22 de miliarde de dolari din datoria Greciei, cele din Franta, aproape 15 miliarde de dolari, iar cele din Anglia „doar” 3,4 miliarde. Lovite vor fi bancile elene, care detin aproape 63 de miliarde de dolari din datoria Greciei, iar falimentarea acestora ar avea repercursiuni si asupra economiilor tarilor in care sunt prezente.
Pe de alta parte, increderea investitorilor in statul elen este aproape de zero. Probabilitatea ca Grecia sa intre in default (incapacitate de plata) in urmatorii cinci ani este plasata la 98%, conform pietei derivatelor credit default swap (CDS) pe datoria guvernului elen, scrie Bloomberg.

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 26, 2011 at 4:43 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. un_mare_pacatos said, on septembrie 26, 2011 at 5:02 pm

    Agentia Federala Rusa pentru Energia Atomica a avertizat autoritatile ruse sa inceapa pregatirile de urgenta pentru protejarea instalatiilor nucleare,inclusiv rachetelor nucleare,inainte ca o explozie solara ce a avut loc in urma cu cateva zile sa provoace intreruperi masive de curent electric pe teritoriul rus.

    Aici este stirea completa : http://www.eutimes.net/2011/09/super-sun-blast-fears-put-russian-nuke-plants-in-lockdown/

    Apreciază

  3. Ioan C. said, on septembrie 26, 2011 at 5:38 pm

    Frate saccsiv, as avea o rugaminte la tine. Daca ai putea sa postezi un articol impotriva avortului la cerere in Romania. Polonia e stat membru UE, dar interzice avortul la cerere, deci se poate. Daca BISERICA ar cere interzicerea avortului la cerere, prin lege, nu cred ca ar fi parlamentar crestin ortodox care sa nu o voteze, le-ar fi teama de reactia BISERICII, doar se apropie alegerile.
    Sa aparam sufletele nevinovate ale copiilor nenascuti!

    Apreciază

    • Ioan C. said, on septembrie 26, 2011 at 5:53 pm

      Bine, stiu frate ca ai mai scris, dar poate a da Dumnezeu si se schimba ceva.

      Apreciază

  4. nea Anderthal said, on septembrie 26, 2011 at 5:56 pm

    ..am urmarit azi show’ul de la OTV despre al 3’lea razbel si am observat ceva: nimeni nu a vorbit de BOR,de Hristos(cu exceptia unui sectar din Bistrita) ci doar profetii aiurea ,etc.Cum este posibil?

    Apreciază

  5. Ioan C. said, on septembrie 26, 2011 at 6:06 pm

    DESPRE SFÂRŞITUL LUMII

    ” 3. Şi şezând El pe Muntele Măslinilor, au venit la El ucenicii, de o parte, zicând: Spune nouă când vor fi acestea şi care este semnul venirii Tale şi al sfârşitului veacului?
    4. Răspunzând, Iisus le-a zis: Vedeţi să nu vă amăgească cineva.
    5. Căci mulţi vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt Hristos, şi pe mulţi îi vor amăgi.
    6. Şi veţi auzi de războaie şi de zvonuri de războaie; luaţi seama să nu vă speriaţi, căci trebuie să fie toate, dar încă nu este sfârşitul.
    7. Căci se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie şi va fi foamete şi ciumă şi cutremure pe alocuri.
    8. Dar toate acestea sunt începutul durerilor.
    9. Atunci vă vor da pe voi spre asuprire şi vă vor ucide şi veţi fi urâţi de toate neamurile pentru numele Meu.
    10. Atunci mulţi se vor sminti şi se vor vinde unii pe alţii; şi se vor urî unii pe alţii.
    11. Şi mulţi prooroci mincinoşi se vor scula şi vor amăgi pe mulţi.
    12. Iar din pricina înmulţirii fărădelegii, iubirea multora se va răci.
    13. Dar cel ce va răbda până sfârşit, acela se va mântui.
    14. Şi se va propovădui această Evanghelie a împărăţiei în toată lumea spre mărturie la toate neamurile; şi atunci va veni sfârşitul.” ( Matei 24: 3- 14);

    ” 3. Să nu vă amăgească nimeni, cu nici un chip; căci ziua Domnului nu va sosi până ce mai întâi nu va veni lepădarea de credinţă şi nu se va da pe faţă omul nelegiuirii, fiul pierzării,
    4. Potrivnicul, care se înalţă mai presus de tot ce se numeşte Dumnezeu, sau se cinsteşte cu închinare, aşa încât să se aşeze el în templul lui Dumnezeu, dându-se pe sine drept dumnezeu.
    5. Nu vă aduceţi aminte că, pe când eram încă la voi, vă spuneam aceste lucruri?
    6. Şi acum ştiţi ce-l opreşte, ca să nu se arate decât la vremea lui.
    7. Pentru că taina fărădelegii se şi lucrează, până când cel care o împiedică acum va fi dat la o parte.
    8. Şi atunci se va arăta cel fără de lege, pe care Domnul Iisus îl va ucide cu suflarea gurii Sale şi-l va nimici cu strălucirea venirii Sale.
    9. Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui satan, însoţită de tot felul de puteri şi de semne şi de minuni mincinoase,
    10. Şi de amăgiri nelegiuite, pentru fiii pierzării, fiindcă ei n-au primit iubirea adevărului, ca ei să se mântuiască.
    11. Şi de aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni,
    12. Ca să fie osândiţi toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea.” ( II Tesaloniceni 2: 3- 12).

    Apreciază

    • Ioan C. said, on septembrie 26, 2011 at 6:09 pm

      ” Iar de ziua şi de ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.” ( Matei 24: 36).

      Apreciază

      • Ioan C. said, on septembrie 26, 2011 at 6:13 pm

        ” Privegheaţi deci, că nu ştiţi în care zi vine Domnul vostru.” ( Matei 24; 42).

        Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.