SACCSIV – blog ortodox

DANION VASILE a indemnat crestini sa plece din BOR. Ii cer sa arate public ca “argumentele” pe care le-a folosit sunt inselari

Posted in Danion Vasile by saccsiv on februarie 16, 2011

In preambul, urmariti va rog cum Danion Vasile il ataca pe parintele Cleopa:



Si il critica nu pentru ca ar fi descoperit ca Parintele ar fi practicat deschiderea cartii sau ca ar fi indemnat sa fie luate particele acasa sau ca ar fi promovat “invataturi” indo tibetane sau ca l-ar fi laudat pe papa sau alte asemenea. Il critica deoarece parintele a gresit cand a zis ca sarbii tin calendarul vechi … Incredibil.

Ce inseamna schisma, erezie si apostazie gasiti la:

Ce inseamna EREZIE si APOSTAZIE. „Daca se va ruga cineva cu ereticii, acela să se afurisească si dacă nu se va căi, să se taie cu totul de la Biserica lui Hristos, ca unul ce a căzut din har”

Nu stiu unde anume sa-i incadrez pe stilisti. Nu vorbesc de cei ce tin calendarul vechi si sunt in comuniune cu BOR, ci de cei ce nu sunt in comuniune cu noi.

Pare ca la schisma, insa trebuie stiut ca acesti stilisti indraznesc sa “invete” ca in BOR nu mai este har. Preotii sau teologii sau cei mai invatati decat mine, dintre cititorii acestui blog, poate ne vor lamuri.

Si in functie de categoria in care sunt incadrabili, sa lamurim cum sta treaba cu cei ce indeamna credinciosii sa plece din BOR pentru a ajunge la stilisti.

Caci nu consider firesc ca personalitati ce isi zic teologi, ce sunt prolifici scriitori si inflacarati oratori sa indemne la parasirea BOR, iar mai apoi sa tranteasca o marturisire de credinta si gata: nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase.

Zice Danion Vasile in Marturisire de credinta din octombrie 2010:

(Nota: Aflandu-ma in pelerinaj in Sfantul Munte Athos, am fost sunat din Romania pentru a fi intrebat daca este adevarat zvonul potrivit caruia as fi trecut pe stil vechi, rupandu-ma de Biserica Ortodoxa Romana. Deoarece o parte dintre credinciosi s-au smintit de aceasta informatie, am fost rugat sa imi precizez, inca o data, pozitia eclesiogica. Intrucat am obosit sa raspund unor acuzatii nefondate – din Postul Pastilor si pana acum am fost asaltat permanent cu astfel de acuzatii –, am cerut binecuvantarea unui parinte athonit pentru a-mi preciza pozitia. Regret ca acuzele s-au intetit tocmai acum, in perioada in care voiam sa stau la linistire. Dar aceleasi duhuri necurate care i-au ispitit pe clevetitori sa imi tulbure sufletul in Saptamana Mare ii ispitesc sa imi strice sederea in Sfantul Munte. Dat fiind ca sunt oameni – si in tara, si in afara ei – care s-au folosit de cartile mele, fac inca o marturisire de credinta.)

Cea mai buna dovada ca apartii unei Biserici este faptul ca mergi la slujbele ei si te impartasesti acolo.

Daca mi s-a reprosat ca am facut reclama Sinodului ROCOR indemnand oamenii in conferinte sa treaca acolo (sau la Biserica din catacombe), e inexact. Ar fi fost normal ca acuzatorii sa aduca dovada.

In nicio conferinta nu am contestat sau negat lucrarea harului dupa schimbarea calendarului. Faptul ca am mentionat pozitiile mai dure ale unor cuviosi precum Teofan de Poltava nu a implicat si acceptarea acestor pozitii.

Cer in continuare rugaciunile tuturor celor apropiati mie. Daca am trecut de unele ispite, nu inseamna ca nu vor veni si altele mai grele. Dar cartile si conferintele mele arata si vor arata clar ce si cum gandesc. Cred ca lupta trebuie dusa din interior nu din exterior.

Comentariu saccsiv:

Asadar, cica „acuzatii nefondate”. Atunci voi incepe o serie de articole in care sa ajut la fondarea lor.

Zice el:

voiam sa stau la linistire. Dar aceleasi duhuri necurate care i-au ispitit pe clevetitori sa imi tulbure sufletul in Saptamana Mare ii ispitesc sa imi strice sederea in Sfantul Munte.

Pai sa-i aduc aminte ca exact de Inviere m-a sunat sa-mi explice ca si yoghinii pot face apa sa nu se strice si ca nu-i un argument ceea ce a spus Ioan Vladuca, cum ca Agheasma facuta de parintele Iustin nu se strica:

VIDEO (si transcriptul): IOAN VLADUCA despre chestiunea CALENDAR VECHI – CALENDAR NOU

Si mi-a mai spus in aceeasi convorbire telefonica cum ca si la protestanti au loc minuni si ca atare nu minunile arata unde este BISERICA …

Si am stat eu ca naucul si m-am framantat multe ore si in loc sa stau linistit sa ma bucur de marea sarbatoare, imi tot veneau in minte spusele lui. Si pana la urma am zis: “Doamne, Tu stii, eu nu-mi mai bat capul.”

Mai zice Danion in marturisire:

Cea mai buna dovada ca apartii unei Biserici este faptul ca mergi la slujbele ei si te impartasesti acolo.

Nu-i adevarat. Exista yoghini si vrajitori care se impartasesc si ei. Cea mai buna dovada e ceea ce faci in acea Biserica.

Si de ce expresia „apartii unei Biserici”? Sunt mai multe Biserici? Sa ne spuna care anume.

Si mai zice:

Daca mi s-a reprosat ca am facut reclama Sinodului ROCOR indemnand oamenii in conferinte sa treaca acolo (sau la Biserica din catacombe), e inexact. Ar fi fost normal ca acuzatorii sa aduca dovada.

Eu sunt dovada. Si voi mai aduce si altele. Nu ne-a indemnat in conferinte sa plecam, ci in particular. El insusi ne declara solemn ca pleaca. Si actiona cam asa: dupa ce pregatea in prelabil terenul cu potentiala victima (si voi intra in detalii despre cum proceda, intr-un viitor articol), cand i se parea lui ca e coapta treaba si respectivul este suficient de suparat pe actiunile ecumenistilor din BOR, se intalnea cu el si luand figura celui de a descoperit marea descoperire, ii zicea: „Am gasit BISERICA. M-am hotarat. Acolo voi merge. Si iata de ce e buna aceea. Nu-ti spun vino si tu, ci sa te gandesti”. Adica actiona serpeste, dupa manual. Apoi nefericitul ori pleca ori se trezea. Dar nu il prelucra doar pe unul, ci in paralel pe mai multi. Daca plecau, el pe urma se sucea, cum ca se mai gandeste, ca totusi parca nu e chiar aceea solutia, ca mai cauta si prin alte parti BISERICA si alte cele. Insa, mereu ii incuraja pe cei plecati ca extrem de bine au facut. Apoi isi cauta noi victime. De obicei dupa o tura din asta se cam afla. Si atunci pac cu cate o marturisire in cerc restrans sau public.

El lucra in doua planuri: la conferinte prezenta varianta soft. Acolo baga semintele inselarii. Inregistrarea de la inceputul articolului este o exemplificare. Apoi studia daca si la cine au incoltit. Si pe persoana la care au incoltit, o tragea deoparte si ii prezenta varianta hard. Si nu pierdea vremea cu oricine cu discutiile in particular. Ii alegea pe cei ce puteau la randul lor sa faca alte victime.

Stiu clar toate acestea caci eu era sa-i fiu una din victime. Si am fost de fata si la alte racolari reusite sau nu. Identice insa ca mod de actiune. Voi intra in detalii in articolele viitoare.

Si mai zice in marturisire:

In nicio conferinta nu am contestat sau negat lucrarea harului dupa schimbarea calendarului.

In conferinte nu, insa in particular, in timpul pregatirii terenului de care aminteam mai sus, avea urmatorul discurs: „De mult ma gandesc daca BOR mai e BISERICA. Si mi-e frica nu cumva sa nu fiu in BISERICA.”

Marturisirea o incheie cu:

Cred ca lupta trebuie dusa din interior nu din exterior.

Dupa ce te dumiresti cum actioneaza, fraza asta suna cu adevarat sinistru …

Asadar, revenind la tema din prima parte a prezentului material: cum poate o astfel de personalitate sa se mai comporte de parca nici un rau n-a facut? Ce stim noi de acele „biserici”. Ce stim noi de nefericitii care au plecat? Cei plecati la acel soi de stilisti ne ataca furibund spunand ca nu mai lucreaza harul in BOR. Si pe chestia asta, bine nu le poate fi. Nu cred ca vorbele lor sunt placute bunului Dumnezeu.

Dar Danion n-are nici o treaba. Mai tranteste cate o marturisire si a rezolvat problema. Eu pentru cele de mai sus n-am inregistrari, dar pot merge impreuna cu el la duhovnicul sau sa dau marturie. Daca si acolo va nega, nici ca-mi pasa. El va raspunde.

Am inceput aceasta serie de articole, pentru a nu mai cadea si altii victime. Am descris actiunile lui la modul trecut, caci dupa articolul Chestiunea DANION VASILE. Noua sa actiune. Intrebari la care TREBUIE sa raspunda am rupt definitiv legatura cu el si deci n-am de unde sti daca mai practica acest ticalosit sport. Una dintre victimele sale imi spusese anul trecut ca la un moment dat chiar si pe parintele Nichita il prelucrase:

Parintele NICHITA motiveaza plecarea sa in Grecia: CONSILIUL MONDIAL AL BISERICILOR si CALENDARUL …

Nu stiu insa daca e adevarat.

Daca nu mai exporta crestini spre niciunde, bine ar fi, insa insuficient. Trebuie public sa-si martiriseasca greseala de a-i fi smintit pe multi. Trebuie public sa arate ca sunt rataciri toate argumentele ce le folosea pentru a-i determina pe nefericiti sa plece.

115 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on februarie 16, 2011 at 12:44 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • IOAN said, on februarie 16, 2011 at 7:01 pm

      NU PUTEM FI PĂRTAȘI BOR… în NELEGIURILE ECUMENISTE ȘI ERETICE… PE CARE LE MANIFESTĂ MAREA MAJORITATE A CLERULUI FARISEIST și DECĂZUT AL TIMPURILOR NOASTRE. BISERICA ORTODOXĂ NU ESTE BISERICA PATRIARHULUI DANIEL…sau AL ECUMENISTILOR ANTICHRIȘTI…BISERICA ORTODOXĂ ESTE BISERICA LUI HRISTOS..A TUTUROR SFINȚILOR PĂRINȚI DIN TOATE VEACURILE CARE AU TRĂIT ȘI AU MĂRTURISIT ORTODOXIA ÎN TOATĂ FRUMUSETEA ȘI SPLENDOAREA EI și IN CARE și NOI CREȘTINII ai vremurilor de pe urmă SE CADE să le urmăm CREDINȚA PÂNĂ LA SFÂRȘIT…DECI…NU NOI TREBUIE SĂ PĂRĂSIM BISERICA ORTODOXĂ…CĂCI DEJA O FAC și au FĂCUT-O CEI CARE MĂRTURISESC și aprobă ECUMENISMUL… I*AU PARTE LA ADUNĂRILE NELEGIUITE și ERETICE….cei CARE TREC LA FEL ȘI FEL DE ORGANIZAȚII și MASONICE…LA SECTE de tot felul etc..CEI CARE IAU SEMNUL FIAREI 666…etcc….DECI… NOI NU PLECĂM DIN BISERICA ORTODOXĂ căci ȘTIM ȘI CREDEM că…BISERICA ESTE UNA SFÂNTĂ, SOBORNICEASCĂ și APOSTOLEASCĂ….și nu una ECUMENISTĂ diverSIONISTĂ care se manifestă pe toate PLANURILE RELIGIOASE ERETICE-MASONICE-POLITICE-FINANCIARE-ECONOMICEetccc>ANTICHREȘTINE..

      Apreciază

      • Un pacatos said, on februarie 16, 2011 at 7:10 pm

        Mult rau fac Bisericii si unii preoti ahtiati numa’ dupa inavutire.

        Apreciază

      • Sanda Popescu said, on februarie 27, 2018 at 12:47 am

        De ce PfF Daniel a interzis Moliftele Sf Vasile cel Mare care se țineau în ziua de 1 ianuarie ? Motivul FALS invocat ca credincioșii vin la slujba după o masă copioasa ! Când Moliftele se citesc după ora 12 , adică
        după 8-12 ore de la masa din noaptea de revelion, când digestia se termina in 6-8 ore maximum. În plus,
        doar preoțili trebuie să aibă grijă de starea lor proprie, mai ales că slujesc înainte Sf Liturghie. Aceasta
        atitudine ipocrită nu s-a petrecut nici în epoca ceaușistă ! Rușine ! De aia ne merge tot mai rău !

        Apreciază

  2. Calin said, on februarie 16, 2011 at 12:58 pm

    as dori sa stiu un lucru? … eu inca nu inteleg cu ce a mintit parintele cleopa?.. ma poate ajuta cineva?

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 16, 2011 at 1:25 pm

      Calin

      Pai n-a mintit. O fi gresit si el cand a zis ca sarbii sunt pe nou.

      Apreciază

  3. Laurentiu said, on februarie 16, 2011 at 1:15 pm

    OFF-TOPIC: Tatăl lui Miley Cyrus: „Hannah Montana mi-a distrus familia”
    Tatal celebrei „Hanna Montana”, Billy Ray Cyrus, s-a declarat „foarte trist”, după ce şi-a văzut fiica, într-o înregistrare video, fumând plante etnobotanice şi dă vina pe show-ul tv care a făcut-o vedetă pe Miley Cyrus: „Nenorocita asta de productie TV mi-a distrus famlia”, a tunat el.
    http://www.libertatea.ro/stire/tatal-lui-miley-cyrus-hannah-montana-mi-a-distrus-familia-322651.html

    Apreciază

  4. Un pacatos said, on februarie 16, 2011 at 1:28 pm

    Oare decate ori trebuie repetat ca nu ” sfantul calendar” ne mantuieste, ci dreapta-credinta in Domnul Iisus Hristos!
    Argumente:
    – daca am tine Pastile exact cand a fost rastignit Iisus, le-am tine odata cu evreii, ca doara de Pastele evreiesc a fost rastignit Domnul nostru. Dar, noi nu le tinem odata cu evreii, ci la alta data, ca sa nu ne confundam cu ei, TOCMAI pentru ca suntem CRESTINI;
    – data nasterii Mântuitorului noi nu o stim, ca asa au asezat-o Sfintii Parinti, deci nu vad de ce am tine Craciunul ” pe vechi”.
    Fiecare Biserica Ortodoxa nationala foloseste calendarul ” vechi” sau ” nou”,
    daca B.O.R. foloseste noul calenar si noi, fii ai acestei Biserici, vom folosi tot calendarul nou.

    Apreciază

    • Un pacatos said, on februarie 16, 2011 at 1:41 pm

      ” Să ştiţi, iubiţii mei fraţi: orice om să fie grabnic la ascultare, zăbavnic la vorbire, zăbavnic la mânie.” ( Iacov 1, 19).
      Deci, sa lasam calendarul asa cum este.

      Apreciază

    • Set said, on februarie 17, 2011 at 3:27 pm

      Se pare ca Pr. Vasile deja la postat 🙂

      Apreciază

  5. mircea said, on februarie 16, 2011 at 1:31 pm

    Indoiala apare cand gandirea devine prea sofisticata. Eu de asta zic, dupa mintea mea slaba, ca tot simplitatea in gandire e mai buna: „Sfintii inchisorilor, care sant la Domnul, sau care vor merge la Domnul, ce au facut, ce au zis ?” Nimic nu se compara cu trairile si experientele acestor oameni in puscarii. Toti spun acelasi lucru, parca s-au vorbit. Liturghii, slujbe, sarbatori traite acolo, nu se compara cu nimic. Toata teologia invatata din carti, nu face cat o zi traita acolo de acesti oameni. Una e sa vorbesti din practica si alta din teorie. Avem marele avantaj ca acesti Sfinti sant contemporani cu aceste vremuri, inteleg duhul acestor vremuri si astfel ne lumineaza si pe noi, pacatosii.

    Articolul de mai sus constituie alt exercitiu de calire a discernamantului, de cunoastere a perversitatii sub diversele ei forme.

    Apreciază

  6. G-man said, on februarie 16, 2011 at 1:36 pm

    inselarea lui danion pleaca mai dinainte, decand a inceput sa tina conferinte …destul era ca scrie carti … unuia care a facut yoga.
    in yoga dupa maxim un an de practica ti se cere ..mai cu frumosu sau mai direct lepadare de Hristos , deci unul care a facut yoga deci leapdare nu are ce cauta sa invete pe altii ..trebuie sa stea in POCAINTA mult timp . altfel diavolii pe care ia parasit odata cu despartirea de yoga se intorc si mai aduc si pe altii cu ei . e trist .
    cititi: Despre inselare de Sfantul Ignatie Briancianinov.
    atentie inclusiv la carti ..cititi ce zice sfantul sunt carti scrise intr-o inselare asa fina ca trec de aprobarea episcopilor ( ma refer la cartea ” urmarea lui Hristos”)

    Apreciază

    • el said, on februarie 16, 2011 at 4:39 pm

      @G-man

      Da frate,sunt perfect de accord cu tine in e-l priveste de bietul Danion victima propriei sale trufii de a se fi apucat sa dea lectii de duhovnicie ortodoxa inainte sa se POCAIASCA cu adevarat de spurcaciunile de neinchipuit unor oameni normali practicate de el in yoga si care au lasat URME GRAVE in sufletul sau (NU degaeaba in Scara Sf Ioan Scararul la capitolul despre curvie intreaba usor retoric:care pacat e mai grav rezia sau curvia?Si tot sfantul raspunde :da imi veti aspunde pe buna dreptate ca erezia.Dar si eu va voi intreba apoi:de ca pe eretic dupa ce s-a lepadat de erezia sa il impratasesti IMEDIAT cu trupul si sangele lui Hristos,in vreme ce pe curvarul care se leapda de curvie este de folos obligatoriu sa-l OPRESTI de la imparatasanie si uneori MULTI ani?Voia Sf Ioan Scararul sa ne invete CONSECINTELE GRAVE DESTRUCTURATOARE ale acetui scranav pacat asupra firii omului.Sa nu trecem deci nici noi cu vederea cu usurinte stricaciunea pe care o poate provoca un asemnea „exercitiu” mai ales si cand este in adrul yoga care presupune si LEPADARE de Hristos si INCHINARE LA IDOLII dracesti prin mantre,”meditatii” si alet practici dracesti.)

      Si in plus Parintele Paisie Aghioritul (care si dansul a vindecat de indracirea indiana yoga mai multi greci inselati de ea ,unul fiind cel ce a scris cartea P.Paisie si „invatatii”indiei) a spus ca ORICE CRESTIN ORTODOX botezat cazut in yoga se reprimeste inapoi in Biserica Ortodoxa (dupa ce s-a lasat si lepadat de inchinarea la draci prin yoga) OBLIGATORIU prin REFACEREA MIRUNGERII ; ca intarire a sufletului acelui crestin nefericit pustiit si devastat de conscintele lepadarii sale de Hristos facuta prin yoga.

      Si DOAR DUPA REFACEREA MIRUNGERII va putea spera sa faca pocainta necesara vindecarii cat de cat a sufletului sau dezintegrat.
      Danion a trecut rapid de la „entuziasmul si exaltarea „yoga la alta exaltare si si-a permis ,el care stie ce sprcaciuni a practicat, sa-si permita sa ia in gura lui (oare suficient de cratatita de focul pocaintei?) murdarita de pactele dinainte CUVINTELE Vietii vesnice si sa se comporte ca un „invatator”.Asa au scris Sfintii Parinti?ei de care lumea NU era vrednica se ascundeau pe sine,se smereau,se micsorau,NU VOIAU sa iasa in evidenta,sa scrie,sa invete poporul crestin DECAT de MARE nevoie si SILITI.

      De aici ii vine lui Danion STRICACIUNEA.
      Iar „binecuvantarile” sa scrie carti/invete pe altii/conferentieze smulse sau obtinute u vicelsug de la diversi parinti sau de la preoti FARA DISCERNAMANT ei insisi NU II SUT DE NICI UN FOLOS.
      Iata pomul il cunoastem dupa roade!

      Dumnezeu sa-i dea smerenie si sa-l ajute sa se indrepteze caci acum BOLESTE GRAV.

      Iar daca NU i s-a refacut MIRUNGEREA sa caute sa si-o refaca spre vindecare Duhul Sfant se scarbeste de orice vas spurcat si odata alungat prin pacat se intoarce la om DOAR dupa cercarea aceluia).

      Apreciază

      • umilinta said, on februarie 16, 2011 at 7:00 pm

        @ el
        Am citit din filocalia 9 la pagina 232 ce ai amintit si suna mai altfel , depinde si de traduceri.
        Oricum multa lume este cazuta in curvie , erezie etc si este necesara formarea unor sfinti mai mari ca Ioan Scararul, ca prin intelepciunea lor sa fie ajutati cei cazuti. Faptul acesta ma duce la gandul ca si atunci se aplicau dupa litera canoanele si ca Maria Egipteanca nu s-a spovedit inainte de Impartasanie ( fiindca ar fi primit canon sa nu se impartaseasca ).
        Eu cred ca Danion Vasile o sa-si revina, nu stiu ce sa zic despre refacerea mirungerii, probabil are o legatura cu izvorarea de mir a sfintelor moaste . Si nu am inteles nici cum vroia sa dovedeasca ” bunatatea calendarului vechi” cu „rautatea” moastelor pe nou.

        Apreciază

      • saccsiv said, on februarie 16, 2011 at 7:09 pm

        umilinta

        Frate, tu ai citit despre viata Sfintei Maria Egipteanca?

        https://saccsiv.wordpress.com/2010/03/20/duminica-cuvioasei-maria-egipteanca/

        Apreciază

      • umilinta said, on februarie 16, 2011 at 7:36 pm

        @ saccsiv
        Am citit-o si spune ca inainte de a trece Iordanul, a intrat de s-a inchinat in Biserica Sf. Ioan Botezatorul , a iesit repede de si-a spalat in apele sfinte fata si mainile apoi a intrat de s-a Impartasit, nu zice deloc ce a presupus Sfantul Teofan Zavoratul , ca s-a intalnit si atunci cu un preot care a spovedit-o. Singura spovedanie e cea care a facut-o in fata Sfantului Zosima la sfarsit.

        Apreciază

      • el said, on februarie 16, 2011 at 9:09 pm

        @umilinta

        tu ca de obicei de multe ori bati campii cu interpretarile tale personale.In Scara scrie CLAR exact ce am spus si NU depinde de intrepretari aceasta;intrepretarea o dai tu dupa mintea ta formalista.Curvia este patima greu de dezradacinat si cu consecinte importante si DOAR oameni cu marime de suflet se pot dezbara corect de ea.Maria Egipeteanca este un exemplu,sfintenia si TARIA acestei femei NU se pot descrie in cuvintele sarace omenesti si doar Domnul stie nevointa ei frumoasa pentru care s-a si invrednicit de har nespus.
        Sf Ioan Scararul nu este formalist ca tine,el VEDE cu ochii duhovnicesti realitatile duhovnicesti si descrie cat poate ingadui limbajul nostru saracacios devastarea sufleteasca si procesul de vindecare necesar eliberarii de aceasta patima URATA(facuta in trup,adica corupand in mod DIRECT toata structura omului si nu doar prin comunicarea din cardul legaturii si interdependentei firesti a trupului si sufletului din ipostasul omenesc);asadar NICIDECUM nu este vorba in acel text despre canoane si aplicarea lor formalista asa cum propui tu cu mintea ta scolastica.

        Sf Maria Egipteanca ,VREDNICA de toata cinstea si suflet viteaz dintre cele minunate,S-A SPOVEDIT Sf Zosima inainte de moartea sa si de impartasirea cu sfintele taine DOAR ca sa ne lase noua Duhul Sfant (care de aceea l-a trimis si pe Sf Zosima la aceasta VREDINCA si minunata femeie ,MAI VREDNICA,minune,chair decat Sf Zosima insusi cel cu viata curata,fecioreasca si petrecator cu intelepciune si sarg in randuilelie dumnezeiseti din copilaria sa) model de sfintenie si de urmat si motiv de slava a Bunatatii si Milei Dumnezeului nostru.
        Ea ERA IERATA demult de Hristos pentru nespusa ei pocainta si marime de suflet;NU MAI AVEA NEVOIE de iertarea de care avem noi cei neputinciosi prin spovedanie;ea intra in alte randuieli de care NU suntem noi pacatosii vrednici sa le pomenim aici;noua ni se cade TACEREA despre tainele si minunile li Dumnezeu cu sfintii sai.
        Asadar sa stii ca Sf Maria Egipteanca s-a spovedit de pacate doar ca sa aflam noi viata ei murdara dinainte si MINUNATA imbunatatire a sa prin pocainta fierbinte de care sa ne invatam si noi a dobandi si sa dam SLAVA lui Dumnezeu care IUBESTE nespus pe pacatos si iarta si inalta din gunoi pe acel sarman care-l cauta cu durere si smerita ravna.
        Cum cutezi tu sa barfesti sfintii dupa mintea ta saraca in intelegere zicand :”nu s-a spovedit inainte de Impartasanie ( fiindca ar fi primit canon sa nu se impartaseasca „____?Sf Maria Egipteanca sa te ierte pentru necuviinta si pe mine pentru indrazneala.
        Cietste-i te rog CU ATENIE viata scrisa e Sf Sofronie si vei pricepe adevarul.

        Despre refacerea mirungerii pentru CRESTINUL ORTODOX botezat dar cazut apoi in erezie _____si yoga este ERZIE SI LEPADARE___la reprimirea lui in Biserica Ortodoxa dupa ce se va dezice de ratacire au randuit de mult Sfintii Parinti ; se face si pt ortodoxul cazut in secte protestante,neoprotestante,catolicism,etc?
        ATENTIE: DOAR pentru crestinul ortodox,ereticul catolic,prostestant,monofizit,etc care NU a fost NICIODATA botezat in Biserica Ortodoxa se primeste in aceasta(BO) DOAR prin BOTEZ caci n-a avut parte niciodata de unul drept!!!.Daca smintitii de azi(episopi) care strica randuilile si invatatura de credinta NU mai respecta cele randuite noua in Biserica de Duhul Sfant este din viclesug ecumenist si spre OSANDA lor de nu se vor pocai.

        Iar daca Parintele Paisie a zis asa(necesitatea RFACERII MIRUNGERII pt ortodoxul care se intoare de la yoga) este pentru ca purtator de Duh Sfant fiind a fost si el in acelasi duh cu Sfintii Parinti.Cine te consideri tu ca sa te indoiesti de cuvintele si intelepciunea lui?

        Frate smereste mintea ta dupa Invatatura si intelesurile Sfintilor Parinti si nu cauta sa „macini” tu in ea invataturile dupa cum ti se pare caci risti sa cazi in ratacire.

        Danion daca vrea sa se indrepteze TREBUIE sa-si rafaca MIRUNGEREA caci ca orice yoghis S-A LEPADAT de Hristos si dracul ARE DREPTURI asupra lui,iata si mostra in faptele si discursul lui SMINTIT.Stim insa ca fiecare e liber sa faca ce doreste cu sufletul si manuirea lui,nu degeaba zice :”MULTI chemati dar PUTINI alesi”
        Dumnezeu sa te lumineze.
        Doamne ajuta.

        Apreciat de 1 persoană

      • umilinta said, on februarie 16, 2011 at 9:41 pm

        @ el , nu te infuria, curvia este greu de dezradacinat doar pentru ca sunt prea multi „duhovnici” de papura. Sfantul Simeon Noul Teolog zice ca Impartasania se da chiar de la inceputul pocaintei, de cand curvarul uraste din tot sufletul pacatul . Duhovnic e acela care stie fara sa i se spuna daca respectivul uraste in acel moment pacatul. Normal ca se mantuia Maria Egipteanca chiar daca nu s-ar fi marturisit lui Zosima, dar ar fi trebuit sa treaca prin cercetarea de la vami in lipsa marturisirii. In privinta Sfantului Paisie de la Suroti nu am decat un singur lucru cu care nu sunt de acord , acela ca dupa ce primea marturisirea gandurilor trimitea pentru dezlegare la orice preot. Nu este de recomandat niciunui preot sa dezlege pe cineva care nu s-a marturisit la el, fiindca respectivul poate minti ca s-a marturisit la cutare dar s-a marturisit la altcineva inselat. Si cum poti sti ca preot ca respectivul trebuie iertat? Mai atentioneaza-ma cand bat campii. Patericul Egiptean , Avva Siluan:13) Un frate l-a intrebat pe avva Siluan, zicand : ce voi face, avvo, cum voi castiga umilinta ? Ca sunt foarte ispitit de trandavire, de somn si de dormitare. Si cand ma scol din somn, ma lupt foarte la cantarea psalmilor si nu pot birui dormitarea, nici psalmi nu zic fara de glas. Si i-a raspuns lui batranul : fiule, a zice tu psalmii cu glas, intai este mandrie, caci ti se pare ca tu canti, iar fratele nu nu canta. Al doilea, iti impietreste inima si nu te lasi sa te umilesti. Deci, de voiesti umilinta, lasi cantarea. Si cand stai facandu-ti rugaciunile tale, sa caute mintea ta puterea stihului si sa socotesti ca stai inaintea lui Dumnezeu, a Celui ce incearca inimile si rarunchii ( +1 ). Iar cand te scoli din somn, mai inainte de toate, slaveasca gura ta pe Dumnezeu; apoi citeste Crezul si Tatal nostru. Dupa aceea, incepe-ti canonul tau, incet, suspinand si aducandu-ti aminte de pacatele tale si de chinul in care va sa te muncesti. Zis-a fratele : eu, avvo, de cand m-am calugarit, slujba canonului si ceasurile, dupa randuiala celor 8 glasuri le cant. A raspuns batranul : pentru aceasta umilinta si plansul fuge de la tine. Pune in minte pe parintii cei mari, cum ei nefiind slujitori bisericesti si nici glasuri si nici tropare stiind, fara numai putini psalmi, ca niste luminatori in lume ati stralucit; precum au fost avva Pavel cel prost si avva Pamvo si avva Apolo si ceilalti purtatori de Dumnezeu parinti, care si morti au inviat si mari puteri au facut si stapanirea cea asupra dracilor au primit-o. Nu cu cantari, tropare si glasuri, ci cu rugaciunea cea cu inima zdrobita si cu post, prin care si frica lui Dumnezeu in inima creste necontenit si plansul se intareste, si de tot pacatul curateste pe om iar mintea mai alba decat zapada o face. Apoi cantarea, pe multi la cele mai de jos ale pamantului i-a pogorit, nu numai mireni, ci si preoti, fiindca i-au mostenit si in curvie si in alte patimi de rusine i-au prapastuit. Deci cantarea este a mirenilor. Pentru aceasta si norodul se adauga prin biserici. Pune inainte, fiule, cate cete sunt in Cer si nu este scris despre vreuna dintre ele, ca cu cele opt glasuri canta; ci o ceata canta neincetat, Aliluia ! Alta : Sfant, Sfant, Sfant, Domnul Savaot ( +2 ), alta : bine este cuvantata slava Domnului din locul si din casa Sa ( +3 ). Tu dar, fiule, urmeaza parintilor, de voiesti sa castigi umilinta in vremea rugaciunii, pazind mintea, pe cat poti, neraspandita. Iubeste smerenia lui Hristos si oriunde mergi, nu te arata istet si dascal, ci ca un prost si ucenic, si Dumnezeu iti va da umilinta ! Cantarea i-a mostenit in curvie, cantarea este a mirenilor, nu inteleg prea bine, curvia e a mirenilor?

        Apreciază

      • umilinta said, on februarie 17, 2011 at 8:52 am

        @ Pr. Vasile, nu sunt preot , daca as fi preot asta nu ar insemna ca sunt si duhovnic. Duhovnic nu a fost nici Mitropolitul Bartolomeu Anania, el insusi a declarat ca nu a dat dezlegare nimanui fiindca lui nu i-a citit nimeni rugaciunea de hirotesie intru duhovnic cand era preot ( stiu dintr-un intr-un articol din Romania Libera in urma cu mai multi ani ,nu l-am gasit pe net deci nu sunt sigur daca era Romania Libera). Mai aproape de zilele noastre, in cartea ” Asceti in lume” la pagina 22 (nu o am , se gaseste la Evanghelismos) se zice despre un monah sfant ,un pustnic , care nu era cleric , si a dat „puterea de a lega si dezlega” unui preot de mir. Danion Vasile nu trebuie sa se ia dupa cartile sfintilor, a marturisit in public ca ii pare rau ca a citit scrierile Sfantului Simeon Noul Teolog, mai bine ia sfat de la parintele Mihail Jar de la manastirea Banceni unde a inviat o fetita.

        Apreciază

      • el said, on februarie 17, 2011 at 9:49 am

        @umilinta

        tu ai o minte scolastica,formalista incerci sa bagi oamenii si situatiile duhovnicesti in tiparele despre care crezi tu ca ar fi referinta fara sa iei aminte ca realitatile duhovnicesti se judeca cu minte duhovniceasca de care daca NU dispui iti este mai de folos TACEREA cu smerenie.

        Bati campii in continuare :

        1.”Normal ca se mantuia Maria Egipteanca chiar daca nu s-ar fi marturisit lui Zosima, dar ar fi trebuit sa treaca prin cercetarea de la vami in lipsa marturisiri”_______despre aceasta NU esti tu competent sa faci asertiuni;DOAR un om cu INTELEGERE DUHOVNICEASCA poate spune adevarul exact pe aceatsta tema.TU doar PRESUPUI ,ti se pare ca faci exercitii de logica in cadrul notinilor pe care le-ai adunat pe tema respectiva; adica GRESESTI;NUMAI intelegerea duhovniceasca poate vorbi fara greseala pe tema aceasta.tu NU O AI in mod VADIT.

        2.”Duhovnic e acela care stie fara sa i se spuna daca respectivul uraste in acel moment pacatul”__________si ADMITAND ca stie ca uraste pacatul curviei un duhovnic FARA VEDERE DUHOVNICEASCA(cum sunt majoritatea) NU ARE VOIE sa dezlege la impratasanie pe curvar imediat dupa intoarcerea lui din pacat caci VASUL (sufletul si trupul )curvarului ESTE STRICAT MURDAR si NEVINDECAT inca (parerea de rau dupa pacat NU vindeca imediat sufletul crestinului slabanog de rand ,RARI au fost cei care se puteau pocai cu intensitate si marime de suflet in scurt timp__cei cu suflete mari ca Sf Maria Egipteanca de ex___restul pacatosilor fac pocainta asa cum sunt si ei adica SLABANOAGA si netrebnica si cu greu se vindeca) .Asadar un VAS MURDAR si STRICAT NU poate incapea FARA sa fie ars Sfintele Taine imparatsania.
        De aceea sunt CANOANE lasate de Sfantul Duh prin Parintii indumnezeiti ca REGULI de discernamat si de urmat ;ei Parintii Sfinti stiau cum,daca si pe cine trebuie sa dezlege FARA GRES ;dar CANOANELE le-au lasat ca folos celor ca noi :preoti FARA VEDERE DUHOVNICEASCA si crestini netrebnici,caci fiecare trebuie sa se mantuiasca de pe orice stare s-ar afla.

        3.”Sfantul Simeon Noul Teolog zice ca Impartasania se da chiar de la inceputul pocaintei, de cand curvarul uraste din tot sufletul pacatul.”_____nu stiu unde ai citit tu acestea exact ;dar si ADMITAND ca ar fi exact ce pretinzi ca ar fi afirmat sfantul NU ESTE INGADUIT sa generalizam ceea ce sfantul personal facea,caci el cu vederea lui duhovniceasca STIA daca omul se va pocai sau nu.Daca ar fi fost cele „citate” de tine adevarate la modul general ele s-ar fi REGASIT si la alti Sfinti Parinti si in CANOANE caci Sfantul Duh NU SE CONTRAZICE pe sine,si canoanele sunt CLARE ;vezi la Sf Vasile cel Mare ,Pidalionul si comentariile la el ale Sf Nicodim Aghioritul ,etc.Tu iei un cuvant SCOS DIN CONTEXT al unui sfant si GENERALIZEZI dupa mintea ta slaba.

        4.Alte baliverne:”In privinta Sfantului Paisie de la Suroti nu am decat un singur lucru cu care nu sunt de acord , acela ca dupa ce primea marturisirea gandurilor trimitea pentru dezlegare la orice preot. Nu este de recomandat niciunui preot sa dezlege pe cineva care nu s-a marturisit la el, fiindca respectivul poate minti ca s-a marturisit la cutare dar s-a marturisit la altcineva inselat”_______De unde stii tu EXACT ce se petrecea,daca nu cum iti dai cu presupusul dupa mintea ta?
        Dar afla spre stiinta ta ca Sf Parinte Paisie Aghiortitul PRIMEA marturisirea gandurilor omului ca indrumator duhovnicesc si staret ce era cu darul carmuirii sufletelor, dar TRIMITEA apoi omul SA SE SPOVEDEASCA de TOATE pacatele si gandurile lui la PREOT ca sa primeasac dezlegarea desavarsit prin spovedanie(el nu o putea acorda caci nu era preot) !!!!
        Spovedania te curata de pactul marturisit DAR VINEDCAREA desavrasita de patima si CONSECINTELE pacatului vine DUPA,prin osteneala duhovniceasca ,straduinta cu trezvie rugaciune asceza CANON(are rol de medicament duhovnicesc),s.a. ;stim cu totii ft bine ca desi ne spovedim de multe ori de anumite pacate(ex mandria,lacomia,etc)NU ne si vindecam automat si imediat de ele prin spovedanie;ci doar prin ierterea primita primim PUTEREA de a ne si vindeca apoi prin dezradacinarea acelui pacat si consecintelor lui;fara spovedanie insa nici NU PUTEM sa ne smulgem din pacat noi cei de rand.
        (Curvia CU GREU se vindeca,desi uneori i se pare omului ca s-a liberat de ea ea se va manifesta altfel;printr-un sentimentalism bolnavicios si o afectivitate deraiata ;vedem asta la MULTI in jurul nostru,acei oameni BOLESC inca de curvie ,au samata acelui rau in ei care va astepta doar momentul sa izbucneasca iar in mod scarnav.De aceea canonul randuit de Bisrerica pt curvar TREBUIE luat in seama de duhovnic cu intelepciune.Astazi „iubismul” bolnavicios si ingaduinta pt pacat a ecumenistilor si smintitilor de azi fac DEZASTRE duhovnicesti in sufletele pastoritilor multumiti ca „sunt iertati”.)

        Cu Sf Maria Egipteanca Dumnezeu a avut o randuiala speciala,s-a impartasit INAINTE de plecarea in pustie caci Atotstiinta dumnezeiasca stia destinul minunat al sfintei iar Maica Domnului Insasi S-A PUS CHEZASA pentru sfanta in mod DIRECT (citeste in viata sfintei).Nu putem noi sa asertionam/generalizam/interpolam cazul sfintei la vietile noastre mizerabile.

        Concluzia :”Esti preot? Daca nu este mai bine sa te abtii sa-ti dai cu parerea despre duhovnicie, ca sa nu gresesti”_____ti-a spus-o Parintele Vasile.

        Doamne ajuta.

        Apreciază

      • ioana said, on februarie 17, 2011 at 9:52 am

        el,
        nu credeti ca ceea ce ati spus despre Danion este valabil si pentru Maica Ecaterina (Monica Fermo) ?

        Apreciază

      • el said, on februarie 17, 2011 at 10:28 am

        @ioana

        nu o cunosc pe Maica Ecaterina Fermo.Dar cazul ei este ESENTIAL DIFERIT.
        Maica Ecaterina a fost in pacat INAINTE de botez.Botezul RESTRUCTUREAZA,VINDECA DESAVARSIT TOATA firea omului pa care o schimba ONTOLOGIC (omul vechi Adam capata structura noua ;ca la o alta a 2a CREATIE).

        Toate pacatele si INTREAGA viata si STRUCURA dinainte a Maicii Ecaterina (si a oricarui pagan care se boteaza) au fost REALMENTE schimbate si inlocuite de o viata NOUA.
        Spovedania NU are INTOCMAI aceeasi lucrare ca Botezul desi si ea rstructureaza ontologic omul dar DOAR in masura in care omul accepta(de ex doar pacatele spovedite sunt curatate,ori noi stim ca facand de ex.un pacat gresim in multe feluri si lui Dumnezeu si oamenilor;mi-e greu sa va explic exact la ce ma refer;daca Domnul va va da sa va vedeti pacatele vei intelege practic despre ce vorbesc).

        Asadar pe scurt Maica Ecaterina NU intra in aceeasi categorie cu danion care botezat ortodox fiind a cazut in lepadare si stricaciune yoga (e adevarat cuvantul sfintilor cand spun ca un crestin botezat intra in alte randuieli decat paganul/ereticul NEBOTEAZT care se intoarce).
        Un crestin care se leapada sau isi batjocoreste sufletul/trupul prin pacat(daca nu se indrepteaza) este VINOVAT mai greu decat cel ce face aceleasi fapte rele nebotezat fiind.De aceea si popa idolesc al carui craniu ingropat in nisip l-a intebat Sf Macarie cel Mare cum petrece in iad ,i-a raspuns sfantului ca desi petrece rau este MAI SUS decat crestinii/preotii cazuti in pacate.

        Apreciază

      • ioana said, on februarie 17, 2011 at 10:45 am

        el,
        multumesc. Aveti dreptate. Desi stiam ca M.Ecaterina a fost botezata mai tarziu, uitasem acest „amanunt”.
        V-am intrebat, pt ca in ultimul timp am urmarit „evolutia” pr.Nichita, Danion si M.Ecaterina. Si nu din curiozitate, va asigur, ci pt ca si eu am fost ispitita de ceea ce i-a ispitit pe ei.

        Cat despre vederea pacatelor mele,e tot ceea ce imi doresc, bine stiind ca nevazute nu pot fi marturisite si planse…
        Inca o data, va multumesc.

        Apreciază

      • el said, on februarie 17, 2011 at 11:38 am

        @umilinta

        cat despre cele zise de sfant cu privire la cantare si curvia care ar veni de la ea NU intrepreta prosteste cum ca cantarea in Biserica duce obligat la curvie, sfantul dealtfel explica CLAR :

        „fiule, a zice tu psalmii cu glas, intai este mandrie, caci ti se pare ca tu canti, iar fratele nu nu canta. Al doilea, iti impietreste inima si nu te lasi sa te umilesti. Deci, de voiesti umilinta, lasi cantare”

        Cantarea cu voce tare a INCEPATORULUI necercat POATE duce la MANDRIE(daca NU este atent) si caderea in mandrie se pedepseste/este urmata de CADEREA in curvie;aceasta este legatura dintre ele MANDRIA.
        Asadar fratele respectiv canta cu voce tare ,auzea ca este frumos si gandul(mandriei)ii spunea ca este bun si in plus ca vamesul(care si el se vedea bun) judeca pe fratele lui care canta mai prost.Deci aduaga la mandrie,parerea de sine si judecata aproapelui (toate astea plecand le un lucru neutru ca cantarea de psalmi care putea fi unlucru bun;spune Sf MaximMarturisitorul ca TOATE ale noastre sunt neutre inclusiv viata si moartea,devin bune sau rele prin lucrerea omului si modul in care el se raporteaza la ele;) ___urmarea fiind caderea in curvie ca pedeapsa.
        CITESTE ATENT ,scrierile Sfintilor Parinti sunt CLARE daca mintea omului este smerita si atenta.

        Apreciază

      • umilinta said, on februarie 17, 2011 at 1:46 pm

        @el,
        Tu zici ca mandria alunga umilinta, sfantul a zis cantarea alunga umilinta, cu toate ca sunt unii care pot sa cante si sa planga de la Dumnezeu in acelasi timp. Rari ca si Sfanta Maria Egipteanca cei care pot sa cante cu umilinta. Apoi se pare ca nu mai avem nevoie de facatori de minuni, de un Sf. Spiridon, Nicolae de tot o lalaim si-o isonam si hipnotizam din strana bisericilor. Vine Yoghinul , vine penticostalul face minuni dracesti noi nu mai avem nevoie de sfinti care sa le stea impotriva prin minuni dumnezeiesti ( eventual marturisim ca la ortodocsi Hristos este neputincios). Scolastic nu este un cuvant chiar asa de rau cum crezi, a fost si un sfant care se numea scolasticul. Ioan Hozevitul are mai multe despre curvie si in poezii si in proza. Decat sa nu te inchini icoanei Nascatoarei de Dumnezeu mai bine este sa cazi in curvie cu toate centuristele din Romania.

        Apreciază

      • umilinta said, on februarie 17, 2011 at 3:07 pm

        @ Pr. Vasile,
        Hirotesia nu o da ierarhul, o da Hristos daca vrea la rugaciunea ierarhului. Darul de a lega si dezlega este o harisma la fel ca scoaterea demonilor, facerea minunilor, proorocia. Darurile acestea nu le au toti ierarhii. De ce nu mai exista hirotesie intru exorcist? E drept cateodata cand vrea Dumnezeu un dar sacramental se poate comporta ca unul harismatic:
        „49. Iar Caiafa, unul dintre ei, care în anul acela era arhiereu le-a zis: Voi nu ştiţi nimic;

        51. Dar aceasta n-a zis-o de la sine, ci, fiind arhiereu al anului aceluia, a proorocit că Iisus avea să moară pentru neam”

        Apreciază

      • el said, on februarie 17, 2011 at 3:20 pm

        @umilinta

        MANDRIA fratelui ii atragea lui curvia iar NU cantarea;vad ca desi este clar spus de sfantnu incape in mintea ta rigida(scolastica inseamna IUBIREA de forme,categorii;realitatile duhovnicesti sunt prea complexa ca sa le „torni” in forme limitate;asta au facut catolicii si Toma d’aquino cu mintile lor sarace).
        Cantarea psaltica este lucrare o frumoasa in Biserica,Sf Ioan Cucuzel (CALUGAR in Sf Munte) a fost binecuvantat de Insasi Maica Domnului sa aibe acest dar spre infrumusetarea Bisericii;si chiar a primit de la Imparateasa Cerurilor un banut de aur ca rasplata si multumire pentru cantarea lui minunata (Maica Domnului i-a zis sa-i cante ei totdeauna asa si Ea se va ingriji de dansul si drept plata i-a dat banutul).

        Acolo in textul pe care te incapatanezi tu sa-l talmacesti dupa saracia mintii tale RIGIDE(scolastice) este vorba de cazul PARTICULAR al acelui parinte incepator care SE VATAMA din cantarea cu neintelepiune.
        Monahismul NU are ca scop ULTIM si minunat DECAT lucrarea isihasta spre imbunatatire;evident ca desi cantarea este DAR este unul mai mic decat LUCRAREA ISIHASTA si trebuie abandonat ca unul mai mic.Cantarea este DAR si NU este data oricui ca sa se ocupe cu ea(psalti nu pot fi decat unii);ne putem insa folosi de ea ascultand-o/cantand cu smerenie si intelegere pe treptele incepatoare ale vietii duhovnicesti(pentru unii ca acestia a fost lasata ca icoana/chip al frumusetii cantarilor ingeresti din ceruri) DACA NU ne distrage de la rugaciune(ESENTIALUL) prin incantarea fireasca produsa de frumusetea cantului.

        Cat despre :”Mai aproape de zilele noastre, in cartea ” Asceti in lume” la pagina 22 (nu o am , se gaseste la Evanghelismos) se zice despre un monah sfant ,un pustnic , care nu era cleric , si a dat “puterea de a lega si dezlega” unui preot de mir.”______ti-a raspuns Pr Vasile;DOAR epsicopul poate da darul de a administra tainele caci DOAR el il are de la Hristos si il transmite preotului.La Dumnezeu nu este neoranduiala;Hristos NU este un Dumnezeu al neoranduielii.Nu stiu ce era scris acolo,vezi ca aici uneori traducerile proaste pot aduce mari prejudicii textelor duhovnicesti;cred ca este cazul in cele citate de tine.

        Si inca odata intelege ca calugarul cu pricina(CAZ PARTICULAR) se VATAMA de MANDRIA care-i venea din cantare.
        Tu cand zici ca cantarea de psalmi=curvie cugeti ca unul care ar zice ca pentru ca cu un cutit ne putem taia(evident DOAR daca suntem copii sau netrebnici) deci sa aruncam cutitul si sa-l barfim ca fiind un RAU.

        Apreciază

      • el said, on februarie 17, 2011 at 3:32 pm

        @umilinta

        este mare nerusinare sa indraznesti sa afirmi ca :”Decat sa nu te inchini icoanei Nascatoarei de Dumnezeu mai bine este sa cazi in curvie cu toate centuristele din Romania””____desigur EREZIA este mai mare pacat ca curvia dar cine face uraciunile pomenite de tine MERGE in IAD MAI JOS decat ereticii(caci in adevar ORTODOX fiind si avand tot harul si ajutorul -prin taine-lui Dumnezeu L-A DISPRETUIT si s-a comportat ca un animal.Despre acestea ti-a raspuns popa idolesc cu al carui craniu s-a conversat Sf Macarie cel Mare.

        Ca o estimare personala(sa dea Dumnezeu sa gresesc) ,dupa afirmatiile pe care le faci ,ai grija ca umbli prin „locuri „periculoase si nu m-as mira sa ai riscul REAL sa o iei pe aratura mai grav daca nu te potolesti cu „analizele” tale.

        Apreciază

      • el said, on februarie 17, 2011 at 6:29 pm

        @umilinta

        „Darul de a lega si dezlega „____tine de TAINA SPOVEDANIEI si aceasta nu poate fi lucrata decat de cei carora li sa dat darul de a putea lucra Tainele(Hristos Insusi le lucreaza prin ei,asa a dorit Dumnezeu sa-l cinsteasca si sa-l ia si pe om impreuna lucrator la mantuirea proprie si a fratilor sai): episcopi si preoti.

        Sfintii pot ruga pe Dumnezeu, prin apropierea pe care o au fata de El ,sa acorde unui om vreun dar,inclusiv sa fie iertat de vreun pacat;dar aici NU este vorba despre iertarea pacatelor prin puterea de a lega si a dezlega data de Hristos Apostolilor si prin ei episcopilor si preotilor INDIFERENT de „meritele „lor personale ;ca sfantul ca poata cere dar pt sine sau pt altul de la Dumnezeu trebuie obligatoriu sa fie vrednic de asemenea cerere prin virtutile/viata sale personale.

        „Darul de a lega si dezlega este o harisma la fel ca scoaterea demonilor, facerea minunilor, proorocia. Darurile acestea nu le au…”_____aici gresesti;darul de a lega si dezlega NU este o harisma ,se da pentru ca este OBLIGATORIU NECESAR mantuirii poporului crestin si se da DOAR in cadrul Tainei Spovedaniei de care crestinatatea are nevoie TOTDEAUNA ;pe cand harismele celalalte nu sunt absolut necesare pt mantuire.
        In plus de exemplu Prooroc nu poate fi decat um om cu viata curata/sfanta ;sa lege si sa dezlege pacatele poate insa orice preot INDIFERENT de starea lui duhovniceasca.

        Apreciază

    • mihai said, on septembrie 8, 2013 at 11:46 pm

      SA SE DUCA LA STILISTI DAV ION VASILE CA LA YOGHINI A FOST

      Apreciază

  7. AN said, on februarie 16, 2011 at 1:38 pm

    Eu nu inteleg ce a patit omul asta. Pe la inceputuri cand ii citeam din articole parea o persoana foarte de treaba care punea punctul pe „i” si lamurea multe aspecte si in special pe tineri ii atragea la credinta pana intr-o zi cand nu stiu ce s-a intamplat dar am simtit ca ce predica el nu e normal pe undeva, nu-mi oferea linistea de altadata. Dumnezeu sa-i lumineze mintea !

    Apreciază

  8. elena said, on februarie 16, 2011 at 1:48 pm

    oare ceva impus cu varsare de sange, cum a fost cazul calendarului nou,este bun??..si parca, catolicii erau eretici…si totusi le-ati adoptat calendarul

    Apreciază

    • umilinta said, on februarie 16, 2011 at 3:46 pm

      Trebuia sa protestezi pe la 1904 cand exista un calendar national pe multe stiluri :

      Asa ca acum roaga-te ca episcopii sa nu mai aibe dreptul sa-si bage nasul in editarea calendarelor si-n canonizarea sfintilor.

      Apreciază

  9. G-man said, on februarie 16, 2011 at 1:58 pm

    HRISTOS A INVIAT!

    Apreciază

  10. cristian said, on februarie 16, 2011 at 2:20 pm

    – De exemplu stiliştii; ei cum revin la Ortodoxie? Prin mirungere?

    – Arhimandrit Arsenie: Stiliştii nu.

    – Dar cum? Se primesc prin pocăinţă?

    – Arhimandrit Arsenie: E vorba de calendar; calendarul este o măsurătoare.

    – Deci ei vin aşa, pur şi simplu?

    – Arhimandrit Arsenie: Pur şi simplu să revină, numai că ei s-au complicat acuma – ca să-i primeşti; pentru că te botează încă o dată dacă eşti botezat, şi dacă eşti cununat te cunună încă o dată.

    Botezul repetat, îţi dai seama ce mare greşeală; şi au căzut în erezie. Nu pentru calendar, ci pentru că repetă botezul.

    – Din cauza calendarului au dat în…

    – Arhimandrit Arsenie: Păi sigur, dacă n-asculţi. Cine n-ascultă intră în păgînătate: “şi, dacă nu te ascultă, să-ţi fie ca un păgîn şi vameş”, deci păgînătatea”.

    (sursa: Parintele Arsenie Papacioc, “Singur ortodoxia”)

    Apreciază

  11. Monex said, on februarie 16, 2011 at 2:21 pm

    Am avut mai multe discutii in ultima vreme si le-am spus si unor tineri si unor oameni mai in varsta ca sunt intru totul de acord sa vorbim public despre anumite lucruri care ne afecteaza care tin de erezie de pierderea libertatii insa intotdeauna trebuie sa echilibram discursul nostru viata noastra cu ceva pozitiv. Incadrate intr-o astfel de viata echilibrata luminoasa sa marturisim sa deconspiram as spune si toate aceste lucruri din societate care vin peste noi. Este evident ca aceste cipuri care se pun pe actele de identitate se urmareste de fapt in cele din urma sa se implanteze in corpul uman.

    Apreciază

  12. daniel said, on februarie 16, 2011 at 3:22 pm

    Din cate stiu, calendarul s-a modificat tocmai din necesitatea de a tine pasul cu miscarile corpurilor ceresti (cu calendarul cosmic). Si mai stiu ca nu este o problema de dogmatica. Schimbarea calendarului a adus ceva rau prin faptul ca a creat dezbinare intre oameni. In rest, de ce ne framantam atata?
    VRETI O DOVADA CA EXISTA HAR IN B.O.R.? INTERESATI-VA DE MARTURIA PR ARSENIE PAPACIOC prin care acesta martutiseste ca a fost martor la o infricosatoare schimbare in mod vazut a Sfintei Impartasanii, in carne si sange, tocmai pt faptul ca respectivul, care urma sa se impartaseasca, s-a indoit de harul din biserica noastra din cauza adoptarii calendarului indreptat.
    Sa ne rugam pt Danion Vasile, sa nu o ia razna de tot. S-al ierte Dumnezeu!

    Apreciază

  13. catalin_b said, on februarie 16, 2011 at 3:55 pm

    Sa-mi fie iertat ca indraznesc si eu un cuvant in aceasta chestiune intristatoare.
    Preacuviosul Parinte Ioanichie Moroi, staret al Sfintei Manastiri Sihastria pe vremea uceniciei Parintelui Cleopa, cand a primit ordinul de indreptare a calendarului, a intrat in post negru prelungit, cerand in rugaciuni sa i se arate ce trebuia sa faca. Si dupa multe zile, cand era aproape sa-si dea duhul, i s-a aratat Ingerul certandu-l ca de ce nu face ascultare de superiorii sai, ca nu el este cel ce va da socoteala pentru indreptarea calendarului si ca sa-si vada de mantuirea turmei dupa pazirea poruncilor Domnului ca pana atunci. Avand in vedere rangul Sfintei Manastiri Sihastria intre celelalte Sfinte Manastiri ale tarii, cred ca ne putem considera cu totii, nu numai clerul si calugarii, ci si mirenii ca ucenici urmasi ai preacuviosului staret Ioanichie Moroi cu datoria de a face aceeasi ascultare de el cum a facut-o insusi Parintele Cleopa care i-a urmat la staretie Parintelui Ioanichie Moroi, iar la intelepciune i-a urmat Sfantului Preacuviosului Parintelui nostru Daniil Sihastrul. Parintele Cleopa este un reper fundamental pentru ortodoxia romaneasca si este intristator ca un teolog ortodox a ajuns sa-l numeasca in batjocura „guru”, in loc sa-l laude cu evlavie ca pe un sfant.

    Cine sunt mai stilisti decat preacuviosii Parinti de la Sfantul Munte Athos? Si, totusi, atunci cand Parintele Cleopa a vizitat Sfantul Munte Athos impreuna cu Parintele Ioanichie Balan si cu Parintele Bartolomeu pictorul Sfintei Manastiri Sihastria, preacuviosul Parintele nostru Paisie Aghioritul a spus despre Parintele Cleopa ca daca va veni la Muntele Athos se va mantui ca un calugar, in timp ce, daca va ramane in tara se va mantui ca un apostol. Si Parintele Cleopa a ramas in tara!

    Spun proorocii ca la vremea cea din urma calugarii nu vor mai face nicicum faptele calugarilor din vremea cea dintai, dar vor veni peste ei ispite mari, iar cei care vor birui prin smerenia lor vor ajunge mai slaviti in Imparatia Cerurilor decat calugarii cei dintai. Un astfel de biruitor este Parintele Cleopa, a carui virtute de capetenie, care da savoare si putere intregii sale invataturi, a fost smerenia, iar despre ispitele pe care le-a avut de infruntat nu mai are rost sa vorbim.

    Imi este foarte greu sa spun aceste cuvinte, pentru ca eu insumi, ca un nebun, am indraznit sa cartesc impotriva Parintelui Cleopa si a altor Parinti Mari ai Bisericii intr-o perioada de ratacire prin care am trecut, ba chiar sa-i si injur si sa-i blestem ca un zevzec inselat ce am putut sa fiu. Indraznesc, totusi, sa-i sugerez distinsului nostru teolog sa nu mai judece invataturile Parintelui Cleopa inainte de a ajunge la smerenia Parintelui Cleopa, ceea ce, fie vorba intre noi, este cam greu de infaptuit.

    Apreciază

  14. mircea said, on februarie 16, 2011 at 4:01 pm

    Ce imi suna mie rau din imaginile din clip:

    Cam suna a predica sectara.
    Parca as sesiza diverse tehnici de manipulare, cunoscute noua din „practica” de la revolutie si de dupa;
    Argumentul suprem e ca, „cineva din grup”, il intreaba pe un parinte roman de la o manastire din Odessa, si ca acel parinte spune ca… Zici ca asta astepta, intrebarea despre parintele Cleopa si calendar. Dupa cum zice Danion, acel parinte chiar era un pic nervos pe Parintele Cleopa :).
    Mai zice de un paragraf mic, in care cica s-ar gasi f multe minciuni ale Parintelui Cleopa.
    Dar nu are paragraful, sa-l citeasca concret. Si da un exemplu cu Biserica Sarba. Deci e clar, daca asta e adevarat, si celelalte sant la fel :).
    Si acum parca are o frica, o nesiguranta in a vorbi. Nu e convingator, mai ales cand pomeneste numele Domnului.
    Nu il judec, e doar o constatare, poate subiectiva.
    Daca spune doar lucruri adevarate, poti sa mai intelegi ca el considera pr calendarului o pr vitala (chiar fatala). Ca vrea sa suceasca mintile, asta nu e de inteles. Iar cel mai grav ar fi sa se foloseasca in mod constient de minciuna, de manipulare in demersul sau.

    Apreciază

  15. valentin said, on februarie 16, 2011 at 4:12 pm

    Părintele Cleopa a fost într-un pelerinaj în Sfântul Munte Athos, în 1977, cu actualul părinte stareţ, Victorin (stareţul Mânăstirii Sihăstria n.n.), cu părintele Ioanichie Bălan, cu părintele Bartolomeu Florea. Şi au mers la mai multe mănăstiri, printre care au fost şi la chilia părintelui Paisie Aghioritul, şi i-au cerut sfatul. Părintele Cleopa expres i-a cerut un sfat: „Părinte Paisie, vreau să vă întreb, aş vrea să rămân în Sfântul Munte, ce sfat îmi daţi?” Părintele Paisie era văzător cu duhul de atunci. Şi i-a spus (i-a spus pe nume!): „Părinte Cleopa, de vei rămâne în Sfântul Munte, vei fi o floare care se va adăuga la florile duhovniceşti ale Sfântului Munte Athos. Dar de vei merge în România – şi aşa să faci, să mergi! – vei fi considerat ca un apostol!”

    Apreciază

  16. G-man said, on februarie 16, 2011 at 4:23 pm

    deosebiti duhurile fratilor

    Apreciază

  17. G-man said, on februarie 16, 2011 at 4:36 pm

    si cel care l-a iubit cel mai mult pe parintele Cleopa..si a scris despre el in Patericul Romanesc.

    Apreciază

    • G-man said, on februarie 16, 2011 at 6:20 pm

      In acest video iubirea frateasca dintre parintele Ioanichie si parintele Iustin . Si asa din aproape in aproape vedem ca daca a vorbit de rau pe parintele Cleopa a vorbit de rau tot neamu romanesc de sfinti … sfintii sunt un singur trup , sa fim si noi asemenea lor.

      Apreciază

      • G-man said, on februarie 16, 2011 at 6:27 pm

        ca s-a mai incercat dezbinarea sfintilor si a parintilor nu e fapt nou ..dar nu pot fi despartiti ..oricat ar incerca diavolu sa arate ca au opinii diferite … se despart doar in mintea unora din noi bolnavi de ochi .. asa cum fac magicienii ..nu muta nimic dar asa cred multi ..

        Apreciază

      • G-man said, on februarie 16, 2011 at 6:36 pm

        ee si acu urmarind videourile de mai sus inclusiv al lui Danion …cine isi merita cu prisosinta denumirea rusinoasa de „guru ” …pai doar Danion nu e in acelasi duh cu parintii …. poate fi guru ca a sucit mintea catorva fatuci cu cartile lui ..si si=a tras garda pretoriana de stilisti de slatioara …

        Parintii nu sunt in nici intr-un caz „guru” asa o denumire rusinoasa ..ei sunt SFINTI-PARINTI .. inaintasii nostrii stalpii de legatura cu HRISTOS. Ei sunt scara noastra spre DOMNUL.

        Apreciază

  18. paul bacosca said, on februarie 16, 2011 at 4:38 pm

    Atat in bine cat si in rau Danion Vasile este un exaltat. Aceasta este ratacirea lui!

    Apreciază

  19. Colaps said, on februarie 16, 2011 at 5:37 pm

    Dar cum își permite dom’le să-l atace în halul ăsta pe sfântul nostru părinte Cleopa Ilie ? Săriți câți vreți pe mine dar eu pe Danion îl voi considera de acum încolo păduche până când nu se va îndrepta și își va cere public iertare că l-a denigrat pe părintele Cleopa !

    Apreciază

  20. Mihail said, on februarie 16, 2011 at 5:55 pm

    Nu ma pricep la nimic si nu-mi voi da cu parerea despre problema calendarului sau discutii despre duhovnici.
    As vrea doar sa zic un singur lucru. Daca ai fost yogin atatia ani, si te-a ajutat bunul Dumnezeu sa iti revii, de ce sa te apuci sa-i inveti pe altii ce si cum despre ortodoxie. Multumeste bunului Dumnezeu in fiecare zi ca te-a scos din mizeria in care erai si incearca in fiecare MOMENT sa cauti smerenia.
    Sa INVETI pe altii – inseamna sa iti asumi anumite riscuri. Si avand in vedere faptul ca mandria te-a mai aruncat in gunoi, de ce sa risti din nou acelasi sfarsit?
    Stai cuminte, fa ascultare si cauta smerenia!

    Asta e parerea mea! Dumnezeu sa ma ierte daca gresesc.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

  21. Laur said, on februarie 16, 2011 at 6:23 pm

    Doamne ajuta!
    1. Sunt pe nou dar as vrea sa se revina la vechiul si adevaratul calendar.
    2. „Calendarul nu mantuieste!” este o afirmatie aberanta, tampita si idioata, pentru ca este un element al Sf. Traditii, de care incearca acum unii sa ne dezvete. Pai dupa mintea celor care sustin asa ceva, trebuie usor usor sa renuntam la post, la rase, la barbi, la Semnul Sf. Cruci… samd…
    3. Adevarul trebuie marturisit!
    Si… ar mai fi de spus multe..

    Apreciază

    • daniel said, on februarie 16, 2011 at 7:44 pm

      Calendarul e doar o masuratoare a timpului. Nu tine de traditie.

      Apreciază

      • A. M. said, on februarie 21, 2011 at 3:25 pm

        @daniel
        Serioos? Ia mai documenteaza-te.. schimbarea calendarului ne plaseaza sub anatema..

        Apreciază

    • Un pacatos said, on februarie 16, 2011 at 9:14 pm

      Laur,
      Calendarul vechi e calendarul iulian.
      Tu ai impresia ca Iulius Caesar a fost vreun sfant?
      Ca datorita lui e calendarul ” vechi” ( iulian).
      Si in loc sa jignesti, mai bine ai veni cu argumente.
      Doamne ajuta celor smeriti!

      Apreciază

      • Un pacatos said, on februarie 17, 2011 at 3:28 am

        Nu, ci doar astronomi mai capabili decat cei ai lui Cezar.

        Apreciază

  22. adris said, on februarie 16, 2011 at 6:43 pm

    Ti-aduci aminte, Saccsiv, ce am comentat eu dupa comferinta de la Iasi de anul trecut? Dar apostrofarea aspra pe care mi-ai aplicat-o ti-o amintesti? Iar acum, de o vreme incepi sa te lamuresti cum e cu Danion.
    Dupa grosolania de raspuns aruncat cu dispret la un comentariu de-al meu la articolul „Ultima sansa pentru Filip”- baietelul din Vetrisoaia care vrea sa se faca preot si care e bolnavior – am zis ca nu mai citesc, nu mai scriu aici, pe blogul tau, dar asta e un fel de „iert, da’ nu uit” adica o atitudine complet necrestina, ci pur jidaneasca. Ori eu nu stiu cat sunt de crestin (desi incerc cat ma tin puterile), dar sigur jidan nu-s, asa ca am sa te critic de fiecare data cand simt nevoia, iar tu ar trebui sa iei critica in cel mai pozitiv sens, nu ca pe o incercare distructiva.
    Hai sa fii sanatos! Doamne-ajuta!

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 17, 2011 at 6:12 am

      adris

      Acolo tu ai criticat ca sunt putine comentarii si ai dedus ca cititorii blogului sunt nemilostivi.

      Eu am considerat nedreapta concluzia ta si ti-am raspuns:

      „Tu in afara de a scrie un comentariu, ai trimis si niste bani? Tu stii si nu trebuie sa ne spui.
      Dar te-ai gandit ca poate unii au trimis, fara sa mai si comenteze? Ca pana la urma asta conteaza.”

      Adica asta e „grosolania de raspuns aruncat cu dispret”, de care zici.

      Despre conferinta de la Iasi, iata ce ai comentat la http://apologeticum.wordpress.com/2010/03/21/sfintele-moaste-au-izvorat-din-nou-mir-la-manastirea-petru-voda/#comment-11594

      „adris1919
      Doamne-ajuta!
      Parintele Iustin a vazut minunea? Ce parere are?
      Eu am fost la conferinta am simtit mirosul de buna mireasma de la intrarea in sala, caci acolo ajunsese randul meu. Totul a fost minunat pana am vazut pe badia Danion si pe Alexandra Corbu apeland telefonic pe cineva de la niste televiziuni locale sa vina sa filmeze. In momentul acela in suflet mi-a patruns o umbra de indoiala, caci ma intreb: are nevoie minunea dumnezeiasca de publicitate la o televiziune? Sper din tot sufletul ca acest ghimpe sa fie din cauza putinei mele credinte. Insa sunt circumspect, poate pentru ca n-am inteles bine cuvintele Sfintei Scripturi care spune la 2 Tesaloniceni, 2: 9-12
      Iar arătarea aceluia va fi prin lucrarea lui Satan, cu toată puterea şi cu tot felul de semne şi minuni mincinoase
      şi cu toată amăgirea nedreptăţii pentru cei ce pier din pricină ca n’au primit iubirea adevărului g spre a se mântui.
      Şi de aceea le trimite Dumnezeu lucrare de amăgire, pentru ca ei să dea crezare minciunii
      şi să fie osândiţi toţi cei ce n’au dat crezare adevărului, ci s’au complăcut în nedreptate. ”
      Si nu inteleg de ce unele edituri de carte ortodoxa, inclusiv Egumenita, aplica cod de bare pe cartile tiparite la ei. Prin pangarele bisericilor si manastirilor n-am vazut cititoare de coduri de bare. Si nici la multe librarii, unele chiar moderne.
      Departe, foarte departe de mine intentia de a necinsti prin astfel de ganduri exemplul extraordinar de viata si moarte pentru Hristos al Sfintilor Marturisitori din puscariile comuniste, pentru care imi dau silinta sa port o cat se poate de mare evlavie. Ma rog la acestia sa-mi ierte aceste indoieli strecurate probabil de vrajmas in inima mea.
      Iertati-ma si sfintia voastra pentru acest comentariu, pe care va rog sa nu-l postati daca-l considerati smintitor pentru alti cititori. Aveti e-mailul meu, va rog sa-mi raspundeti acolo, daca puteti. Multumesc si iertati va rog!
      Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine pacatosul!”

      Adica la acea vreme tu puneai la indoiala minunea Dumnezeiasca a izvorarii de mir din moastele Sfintilor Inchisorilor si sugerai ca poate a fost o facatura a dracilor.

      E firesc ca ti-am raspuns aspru. Si chiar daca intre timp m-am dumirit ce-i cu Danion, nici acum nu indraznesc sa afirm ca minunea a fost de fapt o dracie. Eu cred ca a fost de la bunul Dumnezeu. Asa ma duce pe mine mintea, ca Dumnezeu n-ar ingadui ca dracii sa faca o „minune” folosindu-se de niste reale moaste.

      Cu totul alta este problema:

      Danion imi spunea ca datorita cuvantului sau de cateva minute despre calendar a izvorat mir. Eu insa nu cred.

      In concluzie, nu stiu ce duh te mana sau ce misiune ai, insa nu mai comenta pe acest blog, caci ispitesti serpeste.

      Apreciază

  23. Mos Ioan said, on februarie 16, 2011 at 6:58 pm

    Francmasoneria a hotarât sarbatorirea Nasterii Domnului la 25 decembrie, deci, repet, francmasoneria a schimbat calendarul……..
    Pâna în anul 1923 toti ortodocsii ( românii, rusii, grecii, bulgarii, sârbii) sarbatoreau Sfântul Craciun pe 7 ianuarie, dar Sinagoga Satanei si-a bagat coada ca sa-i desparta pe crestini…..

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 17, 2011 at 10:03 am

      Mos Ioan

      E migaloasa treaba cu calendarul, dar pentru a se intelege, voi simplifica mult chestiunea:

      Deseneaza te rog un cerc. Presupune ca ai marcat pe el 365 de liniute la distante egale. Alege una dintre ele si scrie in dreptul ei 25 decembrie.

      Pana la o vreme, toti serbam Craciunul atunci.

      Apoi a aparut calendarul gregorian (dupa numele acelui papa) si dupa aceea si calendarul civil s-a luat dupa el.

      Acum mai fa un cerc cu raza primului si decupeaza discul. Marcheaza-l si pe el cu 365 de liniute. Pune-l peste primul cerc. Data de 25 decembrie suprapune-o pe date de 25 decembrie de pe primul cerc.

      Noul calendar ce zice? Se sterg 13 zile din vechiul calendar. Deci discul decupat il rotesti 13 liniute. Ce vei constata? Ca 25 decembrie de pe primul cerc corespunde datei de 7 ianuarie de pe discul ce l-ai rotit. Deci teoretic, cei de pe vechi n-au mutat Craciunul de pe 25 decembrie. Si tot teoretic nici cei de pe nou. Fiecare tin Craciunul tot pe 25 decembrie, dar fiecare dupa propriul cerc sau sistem de referinta.

      Dar intre timp a mai aparut un sistem de referinta universal: caledarul civil, sa zicem identic cu cel gregorian.

      Calendarul civil nou a fost adoptat in Rusia in 1918, in Romania in 1919, etc. Si atunci, tarile ortodoxe s-au trezit ca din punct de vedere al calendarului civil, nu mai tin Craciunul pe 25 decembrie ci pe … 7 ianuarie.

      Aici de abia putem spune ca intervine masoneria: prin unii ierahi masoni, unele biserici ortodoxe au rotit si ele discul, adica au schimbat calendarul.

      De ce aceasta actiune a masoneriei? Caci lucreaza demult pentru lumea noua cea unita. Si dupa primul razboi mondial (declansat tot de ELITE) au aparut si germenii solutiilor a ceea ce va fi curand NOUA ORDINE MONDIALA a GUVERNULUI MONDIAL: Liga Natiunilor, calendar unic, etc. Dupa al doilea razboi mondial a aparut ONU, Consiliul Mondial al Bisericilor, Banca Mondiala, FMI, UE, etc. Dupa al treilea razboi mondial vor sa desavarseasca actiunea. Inclusiv ecumenismul total.

      Apreciază

      • Mos Ioan said, on februarie 20, 2011 at 12:31 am

        @ Saccsiv,

        Multumesc mult.

        Apreciază

    • catalina sol said, on februarie 17, 2011 at 7:26 pm

      Daca Bunavestire a fost pe 25 martie, e corect ca Nasterea Domnului e pe 25 decembrie

      Apreciază

  24. Ion de la Chiuiesti said, on februarie 16, 2011 at 7:19 pm

    Bine ca v-ati dat si voi seama de Danion. Probabil ca i-ati acordat ceva circumstante atenuante sau ati asteptat sa se indrepte?

    Apreciază

  25. nea Anderthal said, on februarie 16, 2011 at 7:43 pm

    salut,
    M-a dezamagit Danion.Ma intreb: mai putem citi cartile lui scrise pina acum?A cazut precum Origen si altii care s-au mandrit si n-au ascultat de cei experimentati duhovniceste.Oare ce se va alege de el: se va intoarce la „guru Grig”,se va duce la sectari,sau va sfarsi ca mama lui? Asta este un alt semn rau al vremilor !

    Apreciază

    • mircea said, on februarie 16, 2011 at 9:56 pm

      Salut,
      Sant atatea alte carti… Si ce carti… Si de cine scrise…

      Apreciază

  26. GABRIEL din Canada said, on februarie 16, 2011 at 8:47 pm

    multi fac asemanare acum intre calendar si cip. asa cum nu conteaza calendarul , care este o masura a timpului, nu conteaza nici cipul , ca este o unealta tehnologica. Asa nici 666 nu prea mai conteaza ca este doar un numar, ce poate influenta un numar mantuirea?Dar totusi Apocalipsa ne spune clar de atentie la 666, ilogic pentru multi dintre noi, dar f. f. grav in logica divina.Este evident ca avem de-a face cu o masluire a adevarului, atat prin cip, cat si prin calendarul nou.Ca,parintele Cleopa zice ca Dumnezeu cauta la intentie, si nu-mi pare deloc buna intentia schimbarii calendarului d.p.d.v. al unitatii credintei.Danion vasile a precizat ca nu este de acord doar cu pozitia parintelui Cleopa vizavi de calendar, problema e ca il face mincinos. aceasta e o acuza grava, ce surpa la imaginea parintelui. Eu personal nu cred ca este vorba de nici o minciuna, ci de incercarea parintelui Cleopa de a pune ascultarea fata de biserica mai presus de calendar. Mai ales ca nu credinciosii raspund pentru aceasta schimbare, ci conducerea ei.
    lansez o intrebare: credeti ca statul va colabora cu b.o.r. in privinta intrducerii cipului, astfel incat cei care nu vor primi actele de identitate cu cip vor sfatuiti de biserica prin preoti sa o faca ca ascultare si sa le ia?Pentru ca la schimbarea calendarului statul a ajutat biserica sa faca ordine cu cei care se impotriveau, ma gandesc ca acum va fi invers, biserica va ajuta statul criticandu-i pe ortodocsii care refuza cipul.

    Apreciază

    • Iones said, on februarie 16, 2011 at 10:37 pm

      Frate in Sfanta Scriptura nu se vorbeste nici unde despre tipul calendarului in schimb se vorbeste despre 666.

      Deci acum trage si tu concluzia ce poate afecta mai mult mantuirea sufletului, calendarul nou sau pecetea lui Antihrist ?

      Apreciază

    • G-man said, on februarie 17, 2011 at 8:56 am

      GABRIEL din Canada am o rugaminte scrie BOR . nu cu litere mici .
      in ce il priveste pe Danion l-a atacat pe parintele doar pe problema calendar ,ca sa o poata da cotita …dar atentie la ura lui si maimutarelile dracesti din limbaj pe care cica le-ar fi spus un parinte din Athos.
      si daca ai ceva nelamuriri intreaba-l pe Mantuitorul la rugaciune si nu te va lasa ..daca te intaresti in pareri personale risti …. muult. si asa ajungem la unu din cei trei de 6 in explicatia parintelui Cleopa :
      6=desfraul
      6=inselarea
      6=ura dintre oameni

      Apreciază

      • Iones said, on februarie 17, 2011 at 2:18 pm

        Ceea ce spune Parintele Cleopa, si la fel spune si Parintele Arsenie Papacioc, face parte de fapt din talcuirea la Apocalipsa a Sfantului Andrei al Cezareei.

        Dar Sfantului Andrei al Cezareei a dat aceasta talcuire pentru vremea sa, deoarece alta nu se putea da la acea vreme.

        Dar Parintele Paisie Aghioritul spune clar despre talcuirea sfantului si arata cum s-a exprimat Sfantul Andrei al Cezareei scaci Sfantul a zis, ca cu timpul vremea si experienta vor descoperi celor mai inteepti (sfintii parinti din zilele noastrei) aspecte a caror intelegere pentru Sfantul Andrei la vremea aceea cand a scris „Talcuirea la Apocalipsa” ii erau imposibil de descris/explicat exact.

        I-a ganditi-va ce ar fi insemnat ca in sfanta Scriptur sa se scrie despre cipuri, despre elicoptere, avioane, telefoane mobile, sau despre multe alte lucruri care nu existau in zilele acelea, s-ar fi uitat crestinii ca la felul 14. Dar nici termeni nu existau si nici nu le putea explica prea multe lucruri pentru ca oricum, chiar daca le-ar fi explicat tot nu ar fi inteles despre ce e vorba si mai mult s-ar fi deviat de la linia duhovniceasca in care a fost scrisa Sfanta Scriptura atat de frumos.

        Parintele Cleopa spune clar ca „Grecii au esenta ortodoxiei. de la greci au luat credinta ortodoxa atatea tari si rusii, la anul 988. Au facut mileniul in anul 1988 de la increstinare.”
        Deci vedeti, Parintele Celopa da dreptate grecilor iar Parintele Paisie este grec.

        (vezi Parintele Cleopa DESPRE VISE, VEDENII, GHICITORII, VRAJITORII SI “DRACII ARHICONI”)

        Apreciază

  27. Fulger said, on februarie 16, 2011 at 8:58 pm

    Saccsiv ai dreptate, Danion a luat-o rau pe alaturi nu stiam ca el a spus astfel de lucruri , din cate il stiu dintr-o conferinta care a fost in orasul meu ca el era un om bun si credincios inainte sa se sminteasca,numai Dumnezeu il mai poate aduce pe calea cea buna.Sa ne rugam pentru el.

    Apreciază

  28. Fulger said, on februarie 16, 2011 at 9:01 pm

    Cum poate sa il critice pe Parintele Cleopa , ereticul, ce spune in videoclip !

    Apreciază

  29. umilinta said, on februarie 16, 2011 at 9:13 pm

    @Gabriel
    In calendarul nou nu scrie nici o lepadare de Hristos dar in cip se poate pune o marturisire de necredinta , un crez al lui antihrist. Statul lui Basescu (care stat) sau statul degeaba?

    Apreciază

  30. Aurora said, on februarie 16, 2011 at 10:09 pm

    Nu sunt de acord cu Danion Vasile care, se vede ca sufera de slava desarta (ii place sa-i apara numele pe carti si sa vorbeasca la microfon pe care cand il prinde nu-l mai lasa din mana), dar parintele Cleopa, sa nu uitam ca a dat si cu nuca-n perete cand a zis ca nu conteaza trei de 6 in buletin, ca el o sa faca o cruce mare peste numarul satanei si n-o sa mai aiba nicio putere necuratul. Cum vi se pare acest lucru ? Adica lupta noastra anti-cip este degeaba ? Adica sa primim cipul caci nu conteaza cei trei de 6 ? Lamuriti-ma si pe mine !
    Va intreb pt. ca ma aflu intr-o mare dilema – duhovnicul meu, cand il intrebi de cipuri iti da exemplu spusele parintelui Cleopa si pe mine ma doare acest lucru pt. ca stiu ca in aceasta privinta parintele Cleopa n-a avut dreptate. Si a mai fost un parinte din Atena, parintele Porfirie care ne sfatuia sa acceptam documentele cu 666. Eu am multa pretuire pt. acesti doi mari rugatori, am si pt. duhovnicul meu, dar nu sunt de acord cu niciunul in privinta numarului fatidic. Cred ca, desi pacatosi, Dumnezeu ne descopera fiecaruia dintre noi raspunsul cel bun la o problema atunci cand duhovnicii sovaie. Maica Domnului sa ne lumineze pe toti !

    Apreciază

    • Iones said, on februarie 16, 2011 at 11:05 pm

      Eu cred ca aceasta taina nu i-a fost descoperita oricui.
      Este adevarat Parintele Cleopa a fost un duhovnic mare, dar totusi a avut masura sa duhovniceasca.

      In urcusul duhovnicesc nu exista limita. Pentru ca dumnezeirea este nemarginita.
      Exista doar urcus si coboras in functie de trairea fiecaruia.
      Perfectiunea nu poate fi atinsa de nimeni.
      Perfect este numai Dumnezeu.
      Cand Mantuitorul Hristos ne numeste in evanghelie ca suntem dumnezei, prin asta se intelege ca suntem fii ai lui Dumnezeu (adica atunci cand omul se indumnezeieste devine dumnezeu dupa har cum spune Sf. Simeon Noul Teolog) Este vorba de oamenii care prin viata lor ajung intru catva sa inteleaga dumneirea sa li se descopere din tainele ascunse ale lui Dumnezeu sa fie dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu (adica dumnezeirea sa prinda chip in ei datorita masurii lor duhovniceste) la unii mai inalta la altii de mijloc la unii mai joasa si asa mai departe.

      Deci Parintii indumnezeiti prin har au fiecare masura lor duhovniceasca.

      In casa Tatalui Meu multe lacasuri sunt.” spune Mantuitorul Hristos in Evanghelie.

      Sunt multe povestiroare care arata clar ca si in cer corturile sfintilor sunt diferite in functie de cum s-a nevoit fiecare de inaltimea si intelegearea duhovniceasca la care a ajuns.

      Sunt unii Parintii care chiar au vorbit despre mai multe ceruri referindu-se la starea de rai. Se pare ca ar fi 9 ceruri care ar coincide intr-un fel cu cele 9 cete ingeresti.

      Unel suflete ajung in cerul al 7-lea aletele in cerul al 9-lea si tot asa. Deci se intelege ca cei mai luminati, mai rugatori, mai traitori oameni cu o mai mare intelegere duhovniceasca a lucrurilor ajung cel mai aproape de tronul Sfintei Treimi (adica tronul lui Dumnezeu)

      Daca Parintele Cleopa nu a vorbit despre cipuri, a voit Dumnezeu sa descopere altcuiva, Parintelui Paisie (pe care eu il consider ca ii poate fi povatuitor Parintelui Cleopa) pentru ca intr-adevar ia cam fost povatuitor intr-o situatie, cand a mers la el sa-i ceara sfat si nu orice fel de sfat si ci legat de ceea ce ar trebui sa faca in viitorul sau.

      Sf. Lavrentie de Cernigov a spus si el cate ceva.

      Apreciază

      • G-man said, on februarie 17, 2011 at 7:39 am

        Parintele Cleopa a pus accent mai mult pe aspectul duhovnicesc al nr.666 ; dar asa cum Parintele Arsenie Papacioc nu s-a contrazis cu Parintele Iustin ( decat aparent in capul unora ) asa ar fi zis si parintele Cleopa despre Parintele Paisie …” suntem de aceasi parere intim ” ……Ti se pare greu?

        Apreciază

      • G-man said, on februarie 17, 2011 at 7:42 am

        …trebuia sa postez ca raspuns sorei Aurora …nu lui Iones

        Apreciază

    • ionut said, on februarie 17, 2011 at 1:37 pm

      @Aurora
      CUV. Paisie Aghioritul spune ca e venit la el odata un episcop care i-a spus ca el o sa puna o cruce peste numarul satanei din buletin si n-o sa fie nici o problema, la care par. PAisie ai raspunde ca nu poti sa pui o cruce peste ceva necurat si ca acest lucru necurat in cele din urma sa se sfinteasca. 666 este numarul necuratului, este necurat. Ca sa fie mai pe intelesul tau daca iei un caca de copil ( scuzati expresia) si pui peste el o cruce , pai acesta nu se sfinteste in veci. 666 e mai murdar decat caca. Sper ca te-am facut sa intelegi.
      Iar daca p. Cleopa a spus ce-ai mentionat mai sus, probabil ca a zis-o cand nu era ajuns la maturitate duhovniceasca, dar nu spune tu ca dansul „a dat cu nuca-n perete” , ca doar n-ai facut tu minuni si n-ai ajuns tu la inaltimea duhovnicesca a unuia care ar putea trecut ca Sfant in calendar, maine-poimnaine.

      Apreciază

  31. G-man said, on februarie 17, 2011 at 7:27 am

    frate @el sa nu iti dea prin cap sa nu mai comentezi aici ca nu te-ar intelege fratii sau te-ar supara ,ca eu astept cu bucurie comentariile tale. Si ma rog sa nu cazi din smerenie si din dar cum zic parintii si sa intrii sa mai imi dai si mie din cand in cand cate o palma cand o iau la vale …. desi nu se mai vede nici o vale de unde stau …numai dealuri 🙂

    Apreciază

    • el said, on februarie 17, 2011 at 10:08 am

      G-man

      Frate multumesc pt pretuirea pe care te asigur ca NU o merit.De comentat comentez cand am timp(nu prea am) si mi se pare ca ar fi cazul,(desi nu am deloc timp sa nunatez,sa ma exprim clar,etc)@umilinta este cred un om bun cu cautari duhovnicesti sincere dar muscat de scolasticismul rigid al gandirii care ni se injecateaza ca mod de functionare a mintii in lumea de azi.;am incercat cu slabele mele puteri sa-i spun unde cred ca greseste.

      Apreciază

  32. mircea said, on februarie 17, 2011 at 7:50 am

    Aurora,
    mi dau si eu cu parerea.
    Implantul e „lucrarea” finala. Se stie.
    Acestia de acum cu actele, sant ultimii pasi pregatitori.
    Noi santem constienti de lucrul asta.
    Acceptarea actelor, este inca o victorie de partea diavolului. Nu ultima.
    Acum, cum hotareste fiecare. Constienti fiind, mai lasam diavolul inca o data sa castige sau nu? Dar daca mai cedam o data, oare vom avea puterea la final sa rezistam? Caci, dupa mine, cu cat nu te opui mai din timp, cu atat va fi mai greu la sfarsit.
    Eu il am in cap pe Parintele Arsenie Papacioc si Justin Parvu, care zic asa. „Nu luam”.
    Deci, nu zic nu lua, ci nu luam. Sant alaturi de noi.
    Dumnezeu sa-i ocroteasca si sa le dea sanatate!

    Apreciază

  33. Iustina said, on februarie 17, 2011 at 9:00 am

    A ratacit Danion si mai striga si in gura mare……

    Mai bine ar repeta in gand: smerenie, smerenie, smerenie etc…..
    Nebun in Hristos nu inseamna nebun exaltat. Mai are putin si intra in delir mistic. Pacat.

    Apreciază

  34. mircea said, on februarie 17, 2011 at 11:16 am

    Dupa cum zice si Pr Vasile – „Calendarul este un sistem de masurare a timpului si nimic mai mult. El este folosit la planificarea activitatilor”.
    Asta e timpul omului. Cu secunde, zile, ani… Viata de zi cu zi. Timpul care ne duce la moarte fizica, si pe care omul l-a primit „cadou” de la Dumnezeu, cand Adam a cazut in pacat.

    De mai mare insemnatate pt noi trebuie sa fie timpul Domnului.
    „Inaintea lui Dumnezeu o mie de ani sunt ca o zi si o zi ca o mie de ani”. (II Petru 3,8)
    „Intelegem apoi ca: Cele bune lungesc „ziua omului” la mii de ani inaintea lui Dumnezeu pe cand cele rele scurteaza mia de ani la o zi – „Ziua Domnului”. (Arsenie Boca, Talantii Imparatiei). Masura timpului lui Dumnezeu sant faptele noastre. Iar acesta se contracta sau se dilata dupa cat de rai sau buni santem. Iar cand rautatea nu va mai incapea pe pamant, atunci „Nici timpul nu va mai fi” (Apocalipsa 10,6).

    Apreciază

  35. daniela said, on februarie 17, 2011 at 11:53 am

    Doamne cum poate sa zica, ca Pr Cleopa a fost mincinos?

    Apreciază

  36. Laur said, on februarie 17, 2011 at 10:07 pm

    Fratilor si parintilor, tot ce nu este scris in carti dar practicam in ORTODOXIE este TRADITIE. Nu stiu de unde si pana unde limitati voi traditia la Sinaxar si Pascalie :)). Sf. Parinti au stabilit ca vechiul calendar al lui Caesar sa fie cel de care sa se foloseasca si Biserica. Mai scria cineva aici ca Mantuitorul a fost rastignit de pastele evreilor – corect, dar noi de Pasti nu sarbatorim rastignirea OMULE, ci Invierea Domnului! Mie mi se pare ca schismatici au fost oficialii BOR cand au schimbat calendarul, nu ceilalti, care au ramas statornici. Aceasta schimbare a aruncat in aer toata ortodoxia…

    Apreciază

  37. daniel said, on februarie 18, 2011 at 10:52 am

    Intr-adevar, dupa Scriptura, pamantul este fix. Si sfintii parinti, cei mai multi dintre ei, n-au trait in vremurile moderne pentru a sti ca pamantul se invarte. Intr-o inregistrare video am vazut ca si pr Filoteu de la manastirea Petru Voda sustine geocentrismul. N-am inteles de ce. Poate ar trebui propus Sf-ului Sinod al B.O.R. sa dea o hatarare despre cum ar trebui sa creada crestinii ortodocsi: in geocentrism sau in heliocentrism.

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 18, 2011 at 11:11 am

      daniel

      Multi preoti sau monahi sustin geocentrismul, insa nu le vine s-o spuna public decat la o mica parte dintre ei.

      Apreciază

      • daniel said, on februarie 18, 2011 at 11:24 am

        Se prea poate, dar judecand dupa o minima logica e cam greu, daca nu imposibil de acceptat ca pamantul e centrul cerului si ca nu se misca. Cum s-ar explica astronomia moderna si faptul ca se fac preziceri despre evenimentele ceresti gen eclipse, aparitii de comete etc, tocmai luand in calcul miscarea pamantului in jurul axei sale si in jurul soarelui?
        Se misca doar tot ce e in jurul pamantului? Greu… de acceptat!
        Totul sa nu fie decat o imensa minciuna? Sau o imensa eroare?
        Si apoi oamenii au iesit in cosmos, in afara atmosferei, si au vazut ca pamantul se roteste… Si toate calculele pe care se bazeaza aceste misiuni spatiale au la baza heliocentrismul!

        Apreciază

      • saccsiv said, on februarie 18, 2011 at 1:13 pm

        Daniel

        La ce inaltime au ajuns cosmonautii? Si cati? Ca pe Luna n-au ajuns. Din spatiul cosmic, dincolo de orbita lunara, nu avem decat fotografii trimise de sonde automate. Si chiar si asa, apar ciudatenii:

        http://webtv.realitatea.net/actual/imagini-trimise-de-naveta-nasa-deep-impact

        Vei vedea cum de la ora 05:35 si pana la ora 11:05 Luna se roteste in jurul Pamantului o distanta enorma. Cu mult mai mult decat daca ea ar face o rotatie completa in aproximativ 27 de zile.

        Luna orbitează în jurul pamantului la o distanţă medie de 384.403 km iar naveta Deep Impact era la 48 de milioane de kilometri, asadar, pe de o parte putea fotografia ambele corpuri ceresti simultan, pe de alta parte, indiferent de viteza ei in miscarea sa relativa fata de pamant, datorita distantei foarte mari si a perioadei de timp foarte mici, putem considera ca reprezenta aproximativ un punct fix de observare.

        Deci ce putem presupune? Ori au trucat miscarea lunii, iar cea de rotatie a pamanului este corecta. Ori invers: au trucat miscarea pamanului si le-a scapat cea a lunii, care a ramas corecta. Atentie: ceea ce se prezinta in film este imposibil atat in geocentrism cat si in cea care ne spune ca pamantul se roteste in jurul propriei sale axe.

        Nu te-ai intrebat niciodata de ce nu au inceput cucerirea cosmosului? La ce tehnologie avem fata de cea de acum peste 40 de ani ar fi foarte simplu. Lipsa banilor nu-i un motiv plauzibil, caci resursele lor sunt practic nelimitate.

        Pentru ca nu se poate, fratele meu. Pentru ca totul este o imensa minciuna care are un singur scop …

        Apreciază

    • Un pacatos said, on februarie 18, 2011 at 12:16 pm

      IISUS ESTE DOMNUL!

      Am si eu o intrebare, unde scrie in Scriptura ca Pamantul este fix?
      Daca va referiti la versetul: ” El zguduie pământul din temelia lui, aşa încât stâlpii lui se clatină.” ( Iov 9, 6) prin stalpi care se clatina eu inteleg muntii supusi cutremurelor si actiunii de incretire a scoartei tereste.
      Ma iertati fratilor, dar eu sunt heliocentrist.

      Apreciază

      • ioana said, on februarie 18, 2011 at 6:34 pm

        Merge un frate la avva sa il intrebe despre stele si mersul planetelor, si avva ii raspunde: si-au lasat oamenii pacatele si cauta la cer si la stele 🙂
        Scuze, nu am citat exact, dar e reala. Cred ca e din Patericul Egiptean.

        Apreciază

      • saccsiv said, on februarie 18, 2011 at 6:42 pm

        ioana

        Sora mea, acela a mers tocmai pana la avva si l-a intrebat de … mersul planetelor. Firesc ca i-a dat astfel de raspuns.

        Daca era ucenic pe langa el si stateau des de vorba si l-ar fi intrebat si de una si de alta, inclusiv cum e cu planetele, altul era raspunsul.

        Acei uriasi stalpi ai ortodoxiei, de obicei traitori prin pustiuri, rar primeau pe cineva. E o diferenta dintre aceia si pigmeii de noi ce ne straduim sa ne informam unii pe altii de una de alta.

        Apreciază

      • Un pacatos said, on februarie 18, 2011 at 8:01 pm

        Drept ai judecat, Saccsiv!

        Apreciază

      • ioana said, on februarie 19, 2011 at 10:57 am

        saccsiv,
        parintele meu duhovnicesc nu e un avva, dar daca as merge la sfintia sa sa-l intreb despre mersul planetelor, cred ca m-ar sfatui sa fac o spovedanie generala, asa ,ca sa imi amintesc cine sunt. 🙂
        Nu vreau sa credeti ca fac vreo referire la cineva, cu atat mai putin la dvs.
        Si nu sunteti pigmeu, asa cum nu sunt nici eu. Suntem cineva, de vreme ce alt-Cineva S-a rastignit pentru noi.
        Domnul sa va (ne) ajute in cele bune!

        Apreciază

  38. sol said, on februarie 18, 2011 at 8:35 pm

    cum ramane cu atractia intre corpuri de mase complet diferite? nu e normai dpdv fizic ca acel corp mult mai mic sa devina satelit pentru cel mai mare, rotindu-se in jurul lui, in conditii de vid?

    Apreciază

  39. mircea said, on februarie 18, 2011 at 11:29 pm

    Un lucru care mi s-a intimplat anul trecut.
    Am inceput, in tampenia mea, ceva ce avea legatura cu formule, stiinta, calcule, masuratori… Simteam ca toate calculele si formulele alea ma trageau intr-o directie care nu imi lasa timp sa ma gandesc la Dumnezeu, ca ma departeaza de Dumnezeu, imi consuma energia aiurea. Am simtit ca e, precum zice Ecleziastul, desertaciune. Si am renuntat. Nu mint.

    Apreciază

  40. #Cosmin said, on februarie 22, 2011 at 3:55 am

    Salut, nu am apucat sa citesc toata multitudinea aceasta de comentarii, insa un singur lucru din filmarea articolului, cea cu Danion, m-a uimit.
    Are o rautate in intonatie si in noanta monologului, cand vorbeste despre parintele Cleopa.
    Nu vreau sa detaliez de ce, insa ceva nu este in regula!

    Apreciază

  41. totedati said, on august 25, 2012 at 7:25 am

    nu știu dacă și unde a adus ca argument părintele cleopa calendarul pe care îl ține biserica ortodoxă sîrbă chipurile în sprijinul calendarului ținut de BOR, adică că ambele biserici țin calendarul nou …

    pe
    sfaturiortodoxe.ro – stil vechi stil nou
    nu apare nici o mențiune explicită despre biserica sîrbă

    apar celelalte biserici, n-am găsit erori de împărțire a lor pe stil nou vs. stil vechi și în plus argumentele de acolo în sprijinul calendarului nou sunt pertinente nu mincinoase sau isterice …

    singura problemă pe care o văd eu vizavi de calendar e faptul că e un element în plus al ruperii comuniunii ecumenice dintre bisericile ortodoxe … în loc de unitate creștină mai multe certuri și disensiuni care deși sau mai atenuat, în trecut au dus la schimburi de vorbe grele între bisericile ortodoxe! iar actuala armonie nu pare una sinceră ci forțată de împrejurări!

    a meritat atîta zînzanie și certuri între ortodocși doar ca să schimbăm calendarul? nu era mai bine să așteptăm pînă treceam cu toții, toate bisericile ortodoxe autocefale aflate în comuniune ecumenică, la un nou calendar dacă tot credem că avem dreptate, că putem convinge și pe ceilalți că e un lucru bun, că adevărul e de partea noastră!?

    am forțat o decizie și asta a dus doar la certuri și zînzanie! am vrut să fim în rînd cu lumea, să ne modernizăm indiferent de consecințe, cînd, din ce știu eu, nu ăsta e cel mai important lucru pe care trebuie să îl urmărească o biserică creștină!

    Apreciază

  42. irismister said, on septembrie 8, 2013 at 11:53 pm

    Reblogged this on Temeiurile iar nu Arătările unui Bun Început !.

    Apreciază

  43. […] DANION VASILE a indemnat crestini sa plece din BOR. Ii cer sa arate public ca “argumentele” pe c… […]

    Apreciază

  44. […] DANION VASILE a indemnat crestini sa plece din BOR. Ii cer sa arate public ca “argumentele” pe c… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.