SACCSIV – blog ortodox

Comentariul zilei (19.04.2011): Fara biciclisti la manastire …

Posted in MANASTIRE by saccsiv on aprilie 19, 2011

Iata comentariul cititorului studentperole postat la articolul LADY GAGA – „JUDAS”. Marioneta joaca rolul Mariei Magdalena ce este indragostita de Iuda:

Staretul Manastirii Cernica a decis ca mersul pe bicicleta, face rau sufletului! Manastirea se afla la aprox 65km de Bucuresti, distanta pe care orice om cu un corp si minte sanatoasa, o poate parcurge pe bicicleta.

Inteleg regulile cu imbracamintea, bineinteles ca nu putem intra intr-o manastire cu echipament de ciclism, insa ce legatura are modul in care se ajunge la manastire, daca in momentul cand intram pe poarta, suntem la fel imbracati ca unul care se da jos din masina?

Iata si ce-i raspunde ingrid:
frate,
nu numai la manastirea Cernica, ci si la alte manastiri am observat trista interdictie, alaturi de interdictiile cu privire la imbracaminte. Sunt teolog, nu gasesc nici un sens acestei interdictii, nici in canoane, nici in scrierile patristice, nici din pdv a indecentei hainelor, etc. La noi in Romania ciclistii nu poarta costum mulat ca in occident, ci haine normale.
Eu personal am facut rost de o bicicleta pliabila, mana a doua, care prinde totusi viteza sa ma multumeasca, si o voi folosi in acelasi scop netinand seama de interdictie. Chiar pt a putea merge mai des si mai ieftin la manastirile dragi mi-am luat-o! Acolo o pun in sacosa si gata. Ce treaba poate sa aiba cineva cu sacosa mea? Apoi, fiind joasa, se poate utiliza fusta lunga fara nici o problema, iar foaia are aparatoare buna, si nu are cum sa agate fusta.
Acum, pe tine nu am ce sa te sfatuiesc, e complicat.
Masina poate fi parcata si asigurata pe langa poarta manastirii, cu o bicicleta, este mai greu, oricat de rabla ar fi, n-o poti lasa la poarta manastirii legata de gard sau de un copac, parintii manastirilor nu pot raspunde de ea, nici sa organizeze o parcare de biciclete. Cel mai simplu pt ei e sa le interzica, desi atat pt buzunar, cat si din p d v al sanatatii, poluare, etc ar fi o varianta grozava.

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on aprilie 19, 2011 at 12:27 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. acelas said, on aprilie 19, 2011 at 3:46 pm

    omule, e mult exagerat. Nu „65km”, poate 5-6 km de periferia Bucurestiului, care e cartierul Pantelimon.

    Apreciază

  3. Stefan said, on aprilie 20, 2011 at 5:28 am

    Doamne ajuta! E tragi-comic daca staretul Cernicai a dat o astfel de „directiva”! Anul acesta, in vara, se fac 10 ani de cand, imediat dupa terminarea armatei, mi-am cumparat o bicicletta cu care, impreuna cu fostul meu coleg de banca din liceu, am facut un tur al Moldovei avand ca obiective in special manastirile ! De altfel acolo am fost primit si cazat cu multa dragoste, absolut toti staretii fiind bucurosi de faptul ca doi tineri se incumetasera sa faca un astfel de pelerinaj pe bicilete! In 16 zile am parcurs 1016 kilometri pe ruta Tecuci-Barlad-Vaslui-Iasi-Harlau-Botosani-Suceava-Radauti-Putna-Vatra Dornei-Bicaz-Piatra Neamt-Bacau-Marasesti-Tecuci. Am fost atunci in aproape 20 de manastiri si imi voi aduce aminte toata viata cu mare placere de aceasta experienta cu totul exceptionala. Chiar acum o luna in urma am fost si la Cernica (nu cu bicicleta!) si, in dicutia cu un parinte de acolo, am aflat despre noul staret care are nsite viziuni destul de rigide pe care cauta sa le impuna si celorlalti. In fine, as vrea sa faca un exercitiu de imaginatie parintele staret si sa raspunda cum va proceda, spre exemplu, cu un biclist-pelerin care vine nu din Bucuresti ci de la Buzau sa zicem?! Il va da afara din manastire sau o sa-i puna interdictie de a patrunde in perimetrul ei doar pentru faptul ca a venit altfel decat pe jos sau cu masina?

    Apreciază

  4. DiDi said, on aprilie 20, 2011 at 6:12 am

    Ei hai ca-i prea de tot. Se interzic bicicletele pe motiv ca nu ai unde sa le parchezi? Ei uite culmea lenii ! Sectantii ar face si rampa de bunjee jumping numai sa intre cat mai multi in randurile lor , iar noi ii fugarim ca nu sunt parcari pentru asa ceva?
    Dar cum veneau frate pe vremuri taranii cu carute , care , cai , boi la manastire? Tractiune animala si simpla cu loc de parcare garantat . Nu se plangea nimeni atunci.
    Proasta decizie !
    cele bune

    Apreciază

  5. bog said, on aprilie 20, 2011 at 10:23 am

    Lasa ca vine staretu’ si episcopu’ cu gipanu’. Pentru ei se gaseste loc de parcare.

    Apreciază

    • Teodora said, on aprilie 20, 2011 at 2:03 pm

      dar tu ai vrea sa vina cu bicicletele??

      Apreciază

      • ingrid said, on aprilie 20, 2011 at 2:47 pm

        In occident profesorii universitari vin la cursuri pe biciclete.
        In fata universitatii nu sunt masini parcate, ci numai sute de biciclete.
        De asemenea am vazut si maicute catolice, imbracate pana la varful pantofului tot pe biciclete circuland.
        Nu trebuie luat exemplu in orice privinta de la occidentali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Dar povestea cu bicicletele e avantajoasa din toate p. d. v. Si aerul e mai curat, si omul pare mai simplu, si in primul rand economie, cheltui mult mai putin cu o bicicleta cu cos, faci si toate cumparaturile. Ce rost are atata lux la calugari cand se poate si mai saracacios.
        Daca pt Mantuitorul n-a fost rusine sa vina calare pe asin, nici pt Maica Domnului sa mearga la Betleem pe asin, tot asa nici calugarii n-au nevoie neaparata de masina, ci ajunge calare pe cel mai ieftin dobitoc, sau pe o bicicleta cat de cat functionabila.
        Dar nu trebuie judecat nimeni.

        Apreciază

      • Teodora said, on aprilie 20, 2011 at 4:43 pm

        pai eu am pus intrebarea ca m-a lovit direct in cap nesimtirea si hilarul comentului de mai sus. Nu va mai tot luati atata de altii. Care vreti, mergeti cu bicicleta, dar nu aveti pretentia sa faca toti la fel.
        Exemplele din occident ma lasa rece. . Daca ai fi zis de carute, da, atunci as fi fost impresionata . Sa vina ierarhii cu asini,dar nu poti sa-i obligi tu. Dar moda cu bicicletele e destul de caraghioasa. Mai bine pe jos

        Apreciază

      • ingrid said, on aprilie 20, 2011 at 7:51 pm

        @ Theodora „pai eu am pus intrebarea ca m-a lovit direct in cap nesimtirea si hilarul comentului de mai sus. Nu va mai tot luati atata de altii. Care vreti, mergeti cu bicicleta, dar nu aveti pretentia sa faca toti la fel.
        Exemplele din occident ma lasa rece. . Daca ai fi zis de carute, da, atunci as fi fost impresionata . Sa vina ierarhii cu asini,dar nu poti sa-i obligi tu. Dar moda cu bicicletele e destul de caraghioasa. Mai bine pe jos”

        Toata discutia a pornit de la unul „studentperole” care a vazut o interdictie la o manastire pt aceste mijloace de circulatie.
        Problema se pune in contextul in care la noi in Romania NU se obisnuieste utilizarea bicicletei ca mijloc principal de transport in orase si sate, pentru toate categoriile de varsta.
        Evident NIMENI NU ESTE OBLIGAT sa mearga pe bicicleta, dar nici nu este normal sa ti se para caraghios sa fie utilizata de orice categorie sociala, orice varsta etc!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        Acest „ti se pare caraghios” nu este decat un sentiment copilaresc cu totul lipsit de maturitate practica, plafonat la „ce se obisnuieste” pe unde traiesti. Atat.

        Un animal, chiar si un magar se intretine mult mai greu si e mult mai costisitor decat bicicleta, spun ca unal care a crescut cu animale, si gospodarie.

        De 2,5 ani bicicleta utilizata aici nu a avut nevoie decat de baterii pt far, un rand de bateri pe an, de umflat, maxim 4-5 ori pe an, putin ulei special pt lant si butuc, atat. Si la mana a doua gasesti sa cumperi cate vrei intre 5 si 50 Eur. in fct de perioada in care cauti si daca are sau nu viteze. (In Romania gasesti biciclete noi, foarte bune, Mountain Bike, cu viteze la 70-80 Eur.)
        Animalul mananca in fiecare zi o burta de iarba, in fiecare zi cel putin 2 kg de graunte (un cal mananca mai mult), cel putin la 2-3 zile trebuie sa duci gunoiul pe care-l face, daca nu este grajdul etans si animalul raceste are nevoie de antibiotice, daca se loveste la picioare vai de tine, iar daca mai vrei si manji, alta belea: apoi e nevoie de o remorca de fan pt iarna pt un cal; atat magarusii cat si caii au un miros specific, pe care nasurile fine il cam resping (mie imi plac mult caii, boii si n-am nimic impotriva lor!) Nu mai spun ca pretul de achizitie a unui animal este si el mult mai mare.

        Cu o bicicleta de 16″-20″ poti prinde cel mult 15-20 km /h, cu una normala de 26″ prinzi lejer pana la 25-30 km /h. (asa ceva nu este posibil cu nici un fel de animal, si avand in vedere traficul este mult mult mult mai convenabil cu bicicleta decat cu automobilul, mai ales vara ajungi in jumatate de timp!!!! Cu bicicleta depasesti lejer viteza autobuzelor si a tramvaielor care circula pe pista lor.) Aici sunt benzi speciale pentru biciclisti, semafoare pt biciclisti, nu au voie biciclistii pe trotuarul pietonilor sau pe trecerea pietonilor, ca au banda lor, semafoarele lor, totul amenajat ca sa fie principalul mijloc de transport in oras!

        Ca sa nu mai spun ca sunt carucioare care se ataseaza profesionist la biciclete au stopuri la roti si far pe spate si cara peste 40-60 kg.
        Iar cosul de pe portbagaj spate duce 20 kg fara probleme, obisnuiesc sa-mi aduc cu bicicleta apa naturala de izvor de munte de la 10 km de oras.

        (Un singur bilet cu tramvaiul/autobuzul costa 2,20 E, chiar si abonamentul pt studenti este foarte scump.)

        Degeaba dispretuiesti tu ce este practic, ietin, comod si efectiv sanatos din toate p d v., indiferent daca tu ai mers sau nu vreodata pe bicicleta.

        Apreciază

  6. Ioan C. said, on aprilie 20, 2011 at 10:48 am

    Fratilor, vreau sa va expun urmatoarea problema, la noi in Ardeal, la Inviere, oamenii merg cu un cos cu vin si alimente pentru sfintit. Preotul sfinteste fiecare cos, dupa care lumea pleaca acasa. Oare n-ar fi mai bine de s-ar renunta la acest obicei? Nu ca n-as avea ce duce, Doamne fereste, dar parca pierdem din vedere miracolul Invierii. Eu zic sa mergem fiecare doar cu lumanari si vase pentru pasca, ca daca omul se sfinteste si mancarea e sfintita. Sau daca mancarea e sfintita putem sa ne imbuibam ca porcii? Unde mai pui ca nici nu ne-am enerva pe preot ca n-a inceput de la noi cu sfintirea cosurilor si ca trebuie sa asteptam ore doar pentru asta, in loc sa ne rugam si sa cantam ” Hristos a inviat” din toata inima.

    Apreciază

  7. ingrid said, on aprilie 20, 2011 at 10:48 am

    @bog &DiDi

    nu judecati, fratilor! Macar saptamana patimilor!
    Daca sunteti multi doritori sa ajungeti la o anumita manastire cu bicicleta, vorbiti cu staretul si puneti bani si mama de la mana sa se construiasca o şură incuiată cu cheia la chelar în care sa se poata lasa bicletele pe timpul sederii acolo.
    Daca nu incalcati reguli cu privire la imbracaminte necorespunzatoare, bu sunt motive canonice sa nu va aprobe.

    Apreciază

  8. ingrid said, on aprilie 20, 2011 at 11:07 am

    @Ioan C
    Si la noi in Moldova este obiceiul cu cosurile cu oua rosii si coyonac.

    Evident, nici in Moldova, nici in Valahia nici in alte tari ortodoxe (Grecia, Ierusalim, Serbia etc.) nu exista obiceiul cu asa zisa „pasca” (in Ardeal se da la Sf Pasti Anafura inmuiata in vin, obicei preluat de la alte culte neortodoxe, care in felul lor impartaseau pe toti oamenii la Pasti cu paine si vin).
    Peste tot in Ortodoxie, afara de Ardeal, la Sf Pasti se da Anafura si cine are de impartasit, sa se impartaseasca nu cu paine inmuiata in vin, ci cu Trupul si Sangele Domnului.

    Revenind la agapa cu cozonaci si oua rosii care se face la Sf Pasti, aceasta este un lucru firesc, devreme ce din timpurile apostolice la fiecare praznic se faceau agape si fiecare ducea ce avea si cat il lasa inima. Ce praznic mai mare avem decat Invierea?
    Este bine, pt cine poate, ca in fiecare Dumninica si sarbatoare sa pui ceva pe masa, macar un kg de mere, sau o paine cu o lumanare, sau ce ai.
    De asemenea, oamenii credinciosi de la tara obisnuiesc sa nu guste din struguri pana nu-i sfintesc la Biserica, sa nu guste din cirese, din capsuni, etc, pana nu aduc parga la Biserica!
    Jertfa lui Abel a fost primita tocmai pentru ca daruia Domnului parga din toate si primii nascuti!
    Cum sa gusti carne, oua, lactate dupa post inainte de a duce la Biserica parga ta?
    Iar cine pateste ca si Cain, care nu ducea Domnului parga si Domnul nu i-a primit darul, sa nu-l impinga pacatul sa se faca gelosi pe cei care urmeaza pilda lui Abel, ci sa se smereasca!

    Apreciază

  9. Fulger said, on aprilie 21, 2011 at 12:09 pm

    Mi se pare o mare prostie acest lucru in loc ca staretul manastiri sa indemne credinciosi sa nu mearga cu bicicleta in loc sa ii indemne mai bine sa nu mearga cu masina , nu deranjeaza cu nimic o bicicleta cand o masina ati vazut ce poate face.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.