SACCSIV – blog ortodox

Firmele ar putea transmite declaratiile fiscale la un GHISEU UNIC la nivelul UE

Posted in UE, UNIUNEA EUROPEANA by saccsiv on martie 30, 2011

Citez din articolul Firmele ar putea transmite declaratiile fiscale la un ghiseu unic la nivelul UE:

Comisia Europeana propune un sistem comun de calculare a bazei fiscale, prin realizarea unor “ghisee unice” pentru transmiterea declaratiilor fiscale a societatilor care isi desfasoara activitatea in UE, astfel incat sa reduca semnificativ povara administrativa, costurile de conformare si incertitudinile juridice cu care se confrunta in prezent societatile din UE care, in prezent, pentru stabilirea profiturilor lor impozabile, trebuie sa se conformeze dispozitiilor a pana la 27 de sisteme nationale diferite.

Obiectivul bazei fiscale consolidate comune a societatilor (CCCTB) propusa de Comisie este ca societatile sa beneficieze de un sistem de „ghisee unice” pentru transmiterea declaratiilor fiscale si sa-si consolideze toate profiturile si pierderile inregistrate in intreaga UE. Statele membre isi vor pastra integral dreptul suveran de a-si stabili propria rata a impozitului pe profit.
Comisia estimeaza ca CCCTB va permite societatilor din intreaga UE sa economiseasca anual 0,7 miliarde EUR prin reducerea costurilor de conformare si 1,3 miliarde EUR prin consolidare. In plus, societatile care doresc sa se extinda transfrontalier vor putea economisi pana la 1 miliard EUR. De asemenea, CCCTB va face piata UE mult mai atractiva pentru investitorii straini.
„Datorita CCCTB, activitatea economica din UE va deveni mai simpla, mai ieftina si mai convenabila si va permite IMM-urilor care doresc acest lucru sa se extinda si pe pietele altor tari. Propunerea de astazi este buna atat pentru societati, cat si pentru competitivitatea globala a UE”, spune Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda.
In ceea ce priveste impozitul pe profit, piata unica se confrunta inca cu obstacole serioase care impiedica activitatea societatilor. Societatile transfrontaliere trebuie sa respecte pana la 27 de seturi diferite de reguli pentru calcularea bazei lor fiscale si trebuie sa lucreze cu pana la 27 de administratii fiscale. In plus, se confrunta cu un sistem extrem de complex de stabilire a modului de impozitare a tranzactiilor intra-grup (preturile de transfer) si nu-si pot compensa pierderile suferite intr-un stat membru prin profiturile realizate intr-un alt stat membru. Prin urmare, societatile mai mari se confrunta cu costuri si complicatii enorme, in timp ce societatile mai mici sunt adesea total incapabile sa se extinda in interiorul UE.
CCCTB vizeaza eliminarea acestor probleme, oferind societatilor un set unic de reguli de calculare a bazei fiscale si posibilitatea de a transmite o declaratie fiscala consolidata unica unei singure administratii pentru intreaga activitate desfasurata pe teritoriul UE. Pe baza acestei declaratii fiscale unice, baza fiscala a societatii ar urma sa fie mai apoi repartizata intre statele membre in care aceasta isi desfasoara activitatea, potrivit unei formule specifice. Aceasta formula va lua in considerare trei factori: activele, forta de munca si vanzarile. Dupa repartizarea bazei fiscale, statele membre vor fi autorizate sa-si impoziteze cota-parte din aceasta in functie de propria lor rata a impozitului pe profit In cadrul CCCTB, statele membre vor continua sa-si stabileasca rata impozitului pe profit la nivelul pe care il considera adecvat, aceasta fiind prerogativa lor nationala.
CCCTB ar urma sa fie optional pentru societati. Aceasta inseamna ca societatile care considera ca ar putea avea de castigat de pe urma unui sistem armonizat la nivelul UE ar putea opta pentru integrarea in CCCTB, in timp ce alte societati si-ar putea continua activitatea in cadrul sistemelor lor nationale.
CCCTB este considerata o initiativa importanta a Comisiei Barroso II in contextul Strategiei Europa 2020. Acest proiect a fost mentionat si intr-o serie de documente strategice importante care vizeaza eliminarea obstacolelor din calea pietei unice si stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca in UE [Actul privind piata unica, Analiza anuala a cresterii si „Pact for the Euro” (Pactul privind moneda Euro)].

Mai multe informatii aici.

Cititi va rog si:

OFICIAL: S-a decis ca ISRAELUL “asigura un nivel adecvat de protectie a datelor cu caracter personal” si POATE PRELUCRA TOATE DATELE CETATENILOR UNIUNII EUROPENE …

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 30, 2011 at 4:33 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. WORLDLINES - June 28, 2009 said, on martie 30, 2011 at 7:46 pm

  […] View full article on Saccsiv’s Weblog […]

  Apreciază

 3. gabriel said, on martie 31, 2011 at 1:17 am

  de azi in tara ghiseul.ro pentru plata online a impozitelor.

  Apreciază

 4. […] Firmele ar putea transmite declaratiile fiscale la un GHISEU UNIC la nivelul UE […]

  Apreciază

 5. […] Firmele ar putea transmite declaratiile fiscale la un GHISEU UNIC la nivelul UE […]

  Apreciază

 6. […] Firmele ar putea transmite declaratiile fiscale la un GHISEU UNIC la nivelul UE […]

  Apreciază

 7. […] Firmele ar putea transmite declaratiile fiscale la un GHISEU UNIC la nivelul UE […]

  Apreciază

 8. […] Firmele ar putea transmite declaratiile fiscale la un GHISEU UNIC la nivelul UE […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: