SACCSIV – blog ortodox

Crestinul sare in apararea aproapelui? Dar daca astfel ucide fara sa vrea pe agresor?

Posted in ORTODOXIE by saccsiv on martie 5, 2011

Sfanta Evanghelie după Luca, Cap. 6, 29:

Celui ce te loveşte peste obraz, întoarce-i şi pe celălalt; pe cel ce-ţi ia haina, nu-l împiedica să-ţi ia şi cămaşa;

Ce facem insa atunci cand nu e vorba despre noi? Daca de exemplu niste stricaciuni acosteaza o tanara pe strada? Intr-un asemenea caz, un frate mi-a povestit ca i-a tras un capac la ureche unuia, iar ceilalti s-au dispersat. A fost un caz fericit …

Iata insa si o drama:

De o femeie maritata se luasera cam tot asa, niste nemernici. Dar deja se simteau foarte stapani pe situatie si incepusera s-o pipaie si sa traga de ea. Femeia nu era singura, insa viermii nu stiau ca dupa colt se afla sotul ei ce plecase sa cumpere ceva. Barbatul era inalt si foarte solid, iar cand si-a vazut nevasta in pericol, a navalit in grupul de monstrii hidosi si a apucat sa loveasca o singura data pe unul dintre ei cu pumnul sau cat un baros. Acela a murit pe loc iar ceilalti au fugit ca ciorile.

Barbatul femeii n-a dorit sa-l ucida, ci a atacat decisiv un grup. A pus deci in practica unica varianta intr-un asemenea caz, cand nu e timp de multa vorba. Iar varianta 112, nu stiu cati barbati adevarati ar aplica-o: pana suni, pana dai detalii, pana vine echipajul (asta daca vine) … tu sa stai sa privesti. Si eventual sa le dai timp atacatorilor sa se regrupeze si s-o furi si tu …

Ei bine, cat a durat procesul, toata lumea se astepata ca cel ce-si aparase curajos sotia sa fie incadrat la LCM (lovitura cauzatoare de moarte) si sa primeasca vreo trei ani. Dar judecatorii au decis altfel: 18 ani

L-am cunoscut pe respectiv: era mare dar bland. Apreciat atat de detinuti, cat si de gardieni si conducerea penitenciarului. Cu totii il imbarbatau ca va fi eliberat relativ repede. Cand am aflat cu totii sentinta, nu ne-a venit sa credem.

Barbatul n-a suportat vestea si la cateva saptamani a murit … Si asa au ramas fara tata doi copilasi. DE CE?

Vedeti fratilor, sistemul nu prea te apara in asemenea cazuri. Din contra. Asadar, mari riscuri iti asumi aparandu-ti familia. Risti sa-l omori pe ticalos si apoi praful se alege si de tine si de cei ce doreai sa-I aperi …

Asta daca intervi pentru un membru al familiei. Se poate intampla insa s-o faci pentru un necunoscut. Si atunci SISTEMUL te face sa te intrebi: merita?

Consider ca da, merita. Nu sa ucizi, ci sa intervi. Si mai consider ca nu depinde neaparat de noi daca unul dintre agresori moare. Poate nici nu-l lovesti in cap, dar cade cu capul de beton.

Poate insa gresesc fundamental cu indemnul meu de a ajuta pe cel agresat. In acest caz, rog pe fratii sau surorile mele sa ma dumireasca.

 

52 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on martie 5, 2011 at 12:10 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on martie 5, 2011 at 3:52 pm

      Saccsiv. Am si eu o intrebare la fel de … ca a ta.
      Este bine sa se eutanisieze maidanezii?
      Dupa mine: da! Ca sunt oameni care mor si am fost si eu agresat de acesti caini. Uneori chiar nu stiu cum sa procedez. Intradevar Dumnezeu e sus dar poate nu e bine ce zic dar mie tot frica imi este de ei.

      Pe forumuri vad ca se aduna tot felul de persoane care zic ca sunt crestini si ii apara pe caini. Dar cu femeile muscate de caini cum ramane?

      Apreciază

      • Cristina said, on martie 5, 2011 at 6:43 pm

        Doamne ajuta!

        Eu cred ca nu trebuie sub nicio forma „eutanasiati” (eu thanatos = moarte buna sau usoara – ei bine, numai asta nu se intampla cu bietii caini sugrumati, inecati, dati la leii de la gradina zoologica, ucisi cu topoarele – toate astea s-au intamplat in Rm. Valcea si sa ne aducem aminte si de Pitesti si de alte multe orase care au urmat exemplul dat de actualul nostru presedinte cand s-a pornit campania diabolica de exterminare a acestor creaturi nevinovate), mai ales cand, dupa unii Sfinti Parinti, animalele nu au parte de inviere si asta e tot pentru ele – viata aceasta care pentru cele mai multe nu e altceva decat mizerie si suferinta.
        Eu iubesc foarte mult animalele, si mai ales cainii, si cred ca cei vagabonzi sunt de-a dreptul admirabili pentru felul in care au invatat si stiu sa supravietuieasca. Nu-i intreaba nimeni daca le e sete, foame, frig, unde dorm, cum isi cresc puii, cine si cum ii prigoneste si ce-i doare… Daca i-am intreba, ne-ar comunica in felul lor iubitor si plin de respect pentru om, iar sufletul nostru le-ar intelege durerile, dar si nevinovatia…
        Mie nu mi-e frica de ei nici cand se arata agresivi, mi i-am facut prieteni peste tot si, slava lui Dumnezeu, nu am fost niciodata muscata, desi au fost ocazii cand haite de caini care isi aparau zona m-au atacat. Sa va spun ce am facut intr-una din aceste ocazii, cand unul dintre ei chiar mi-a apucat fusta si cred ca avea de gand sa-mi capseze si piciorul. Am vorbit bland cu el, caci l-am vazut mai indraznet decat ceilalti, si am inceput sa-l scarpin intre urechi. 🙂 Cand a vazut ca nu sunt un pericol mi-a dat drumul si m-a mirosit curios; ceilalti au plecat sa se culce sau sa-si scarpine puriceii pe dupa tufisurile de unde iesisera… Cate unul mai latra din cand in cand, doar ca sa se afle in treaba. :))
        Ideea e urmatoarea: animalele acestea nu vin sa faca rau gratuit. In general, ataca atunci cand sunt mai multi, cand sunt nervosi in cadrul nuntilor de caini sau cand persoane mai mult sau mai putin dubioase le incalca teritoriul. Daca vi se intampla sa fiti atacati, in primul rand SA NU VA FIE FRICA! Vorbiti frumos cu ei, aratati-le prin atitudine ca nu va e teama si ca nu sunteti un pericol pentru ei, si mai mult ca sigur nu vor trece la capsat picoare si degetele. Va vor lasa in pace si va vor tine minte ca atunci cand veti mai trece pe teritoriul lor sa nu-si iroseasca glasul de pomana.
        Aduceti-va aminte ca Adam era stapan in Rai si toate animalele il cunosteau si i se supuneau. Aceasta este starea naturala a lucrurilor, asa cum a randuit Dumnezeu, si la care trebuie sa revenim noi, crestinii, cei care (incercam sa) Il urmam pe Noul Adam.
        Mai greu insa e cu lupii dintre oameni…
        Doamne ajuta!

        Apreciază

      • spellmacker said, on martie 5, 2011 at 7:52 pm

        @ioan pelasgul,cu toate ca nu este chiar la subiect da-mi voie sa iti dau o idee.Este adevarat ca avem caini pe strada.Sa zicem ca ii eutanasiem.Pe toti.Si va ramane un surplus de hrana.Ce crezi ca se va intampla cu ea ?Iti spun eu.O vor manca sobolanii care se vor mai inmulti la un nivel mai mare.Deci ce preferi ? Cainele , purtator de cam 4 boli sau sobolanul purtator de gramezi de zoonoze.Nu stiu daca stii dar acolo unde au fost eutanasiati cainii ,sobolanii fac ravagii.In Sua in fiecare an mor destul de multi oameni muscati de sobolani.Ar fi mai simplu daca s-ar pastra curatenia si toate s-ar regla de la sine.In rest numai bine

        Apreciază

      • Eu said, on martie 5, 2011 at 8:16 pm

        Da am mai auzit problema asta. Dar in Vest nu sunt sobolani. De ce? Si in chestiunea cu cainii nu stiu ce e mai bine. Sa ma omoare un caine turbat sau o boala de la sobolani:-?

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 6, 2011 at 5:38 am

        Eu

        In vest nu sunt sobolani? Esti sigur?

        Apreciază

      • Eu said, on martie 5, 2011 at 8:25 pm

        @ Cristina. Eu sunt din Pitesti si e full orasul de caini. Blocul in care stau eu e la 10 metri de Bulevard si tot sunt caini care latra. Acum cateva saptamani am ocolit o haita mare de caini ca sa ma feresc de ei.

        Si in ce ai spus mi-e teama sa nu inteleg prostii. Vreau ca cineva care chiar cunoaste bine mai multe decat mine sa-mi explice. In Biblie nu ii da Dumnezeu omului ca model pasarile cerului de care El are grija? Nu are Dumnezeu grija de animale? Si eu nu-i vreau eutanasiati pentru ca urasc cainii ci pentru ca mi-e frica ca o sa sfarsesc mancat de ei.

        Au fost unii care nu le-a fost frica au stat pe loc, au facut ceva s-au apropriat, au aruncat in ei, si au sfarsit rau si altii carora le-a fost frica.

        Apreciază

      • Maresalul said, on martie 6, 2011 at 9:01 am

        Ce bine ne place noua unora dintre romani si sant muuulti, sa se spele pe maini ca Pilat din Pontiu.Si cu mizeria si gunoaiele de care e plin Bucurestiul si aproape toate orasele,ce sa facem cu ele?Sa le eutanasiem?Sau sa ii eutanasiem pe cei care le arunca sau sa-ieutanasiem pe cei care abandoneaza animalele.Pe cei care considera ca un caine e doar un obiect si nu un suflet.Dar e usor sa invinovatim pe oricene numai pe noi nu.

        Apreciază

      • Eu said, on martie 6, 2011 at 3:36 pm

        Bine dar daca i-am impiedica atunci sa se inmulteasca prea tare?

        Or fi soloani si nu stiu eu bine. Poate nu asa de multi din ce am auzit…

        Apreciază

  2. gerik64 said, on martie 5, 2011 at 12:32 pm

    Omul asta nu a vrut sa ucida.A dat poate de de frica ca erau 3 pe el.A dat sa-si apare sotia.In momente de felul acesta reactionezi instinctiv.Un accident nefericit Sa murit si de la o palma.Numai Dumnezeu stie cu judecatile sale de ce a trebuit sa se intimple asa.Trebuie sa sarim in ajutor oricui, este o oblgatie crestineasca.Chiar daca pierdem mult Dumnezeu vede si nu ne uita cind vom avea noi nevoie de ajutor.

    Apreciază

  3. Iustina said, on martie 5, 2011 at 12:47 pm

    Cu siguranta ca acest om nu a fost un criminal, chiar daca, din pacate, in urma loviturii, acel infractor a murit. Cand iti vezi aproapele in necaz actionezi, nu stai si te scobesti in dinti. Justitia este de cele mai multe ori absurda. Sistemul e gandit prost tot din cauza noastra , pentru ca nu judecam drept. Fapta acestui om trebuia judecata in contextul respectiv. E omeneste sa sari in ajutorul cuiva care nu se poate apara. E firesc si uman, ca doar nu suntem saci de box, statui sau paratrasnete.

    Apreciază

  4. gerik64 said, on martie 5, 2011 at 12:48 pm

    Eu am sarit la multi in ajutor am si pierdut mult uneori pentru asta.Da si acum asi face acelas lucru daca o fiinta este umilita s-au lovita.Nu ma lasa constiiinta ma impinge sa fac ceva.

    Apreciază

  5. Andrei said, on martie 5, 2011 at 12:53 pm

    e foarte complicat acest aspect…mereu stau si ma gandesc cum sa reactionez daca imi vad un membru al familiei atacat…port un spray paralizant la mine mereu dar nu e eficace intotdeauna….si jandarmeria dupa ce ca e legal sa il cumperi tot pe tine te ia daca l-ai vatamat pe respectivul si ala a lesinat si necesitat transport la spital…

    Apreciază

  6. Ion de la Chiuiesti said, on martie 5, 2011 at 12:55 pm

    Vad ca nimeni nu ia in considerare ca asa a vrut Dumnezeu. Acesta a fost momentul si sfarsitul care i s-a harazit omului acesta.

    Apreciază

  7. gerik64 said, on martie 5, 2011 at 12:57 pm

    Odata in armata fara sa stiu am aparat un adventist isi bateau toti joc de el.Am luat la bataie pentru el ca eram la un pas sa dezertez.Dar nu suportam sa vad un om umilit.

    Apreciază

  8. Mos Ioan said, on martie 5, 2011 at 1:06 pm

    Crestinul trebuie neaparat sa ia apararea celui agresat, atât fizic cât si moral. Luând apararea celui care are nevoie de ajutor îndeplinim astfel Porunca Mântuitorului de a ne iubi aproapele ca pe noi însine. Cum poate oare un Om care se numeste Crestin sa fie indiferent la suferinta fizica si morala pe care o are Aproapele sau? Ma gândesc, aici, si la toti fratii nostri ortodocsi care au bloguri si sunt amenintati verbal de slugile întunericului.
    Deci frati si surori în HRISTOS, sa fim atenti si sa sarim în ajutorului Aproapelui atunci când este cazul! Sa nu le permitem satanelor sa îsi bata joc de Dumnezeu si de faptura SA!

    Apreciază

  9. Ioan C. said, on martie 5, 2011 at 1:11 pm

    ” Iar facerea de bine şi întrajutorarea nu le daţi uitării; căci astfel de jertfe sunt bine plăcute lui Dumnezeu.”
    ( Evrei 13, 16).

    Apreciază

  10. acadennis said, on martie 5, 2011 at 1:17 pm

    Sistemul este sever cu populatia ca-sa isi arate totala autoritate, parerea mea despre interventii in astfel de cazuri este – sa fie anonima

    Apreciază

  11. mircea said, on martie 5, 2011 at 1:22 pm

    Nedreptatile suferite pe pamant de acest om si familia lui se transforma in dreptatile lui Dumnezeu in viata de dupa. + ce citeaza @Ioan C

    Apreciază

  12. Lucian said, on martie 5, 2011 at 1:38 pm

    Este normal ca sistemul sa se comporte asa, caci este un sistem satanist, deci importiva randuielilor normale si a bunului simt.

    O mare greseala pe care respectivul a facut-o a fost sa dea la cap. Dar in fine, e greu de judecat in ce masura mai ai mintea limpede in asemenea momente pt. a te gandi unde sa lovesti.

    De regula suntem obisnuiti cu ce vedem prin filme, ca aia isi cara pumni in cap la greu si se ridica si iar isi cara si iar se ridica, samd.

    In realitate insa, un pumn in tampla e suficient pt. a omora un om pe loc.Sau chiar si un pumn in nas daca este dat, din intamplare, asa cum trebuie.

    Poate daca i-ar fi dat la ficat, sau la testicole sau la tibie, ar fi putut sa il puna la pamant pe respectivul fara sa-l omoare.

    In fine, aici lucrurile sunt FOARTE complicate …

    Apreciază

    • Ion Burciu said, on decembrie 18, 2014 at 12:42 pm

      Oare,mai ai timp atunci ca să-i cauti ăluia acele puncte ?

      Apreciază

  13. Calin said, on martie 5, 2011 at 1:50 pm

    ceva tipic in lume, cel care fura gaiana pentru a trai face inchisoare, iar cel care fura cu nemiluita este liber…

    Apreciază

  14. abc said, on martie 5, 2011 at 2:06 pm

    DESPRE JUDECATILE LUI DUMNEZEU
    http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/nou26.htm

    ………………………………………………………………
    ” – Bine, la ăsta i-a făcut dreptate. Dar bătrânul care a fost omorât, cu ce era vinovat?

    – Ai văzut cum i-a dat cu muchia în cap si l-a omorât? L-a întrebat de bani si bătrânul nu stia nimic. Bătrânul acesta – i-a spus îngerul -, când era tânăr de 25 de ani, era cu carul cu boi pe marginea unui râu. Si un om a vrut să treacă râul acela si, când era la mijlocul râului, l-a dovedit apa. Si tot striga la el: „Măi, frate, nu mă lăsa, că mor! Mă înec, nu mă lăsa!”

    Si el în loc să sară să-l scoată pe acela, a dat un bici în boi si a zis: „Asa îti trebuie, cine te-a băgat acolo”. Si acela s-a mai luptat oleacă cu apa si s-a înecat. Săracul acesta avea multe fapte bune, dar pentru acel păcat, că n-a sărit să-l scoată pe acela din apă, se ducea în iad. Si lui Dumnezeu i-a fost milă si a vrut să-i plătească în lumea aceasta, pentru că a avut greseala aceea din tinerete, când nu a vrut să-l scoată pe acela din apă. El l-a omorât pe acela că nu l-a scos din apă atunci, si acum l-a omorât pe el nevinovat boierul ăsta. Dumnezeu a făcut foarte bine, că prin moartea asta, îl duce la bucurie si la rai în vecii vecilor pe sărac.”
    …………………

    Vedeti voi de ce trebui sa sarim in ajutorul semenilor nostri ?
    Teme-te inainte de toate de Dumnezeu.

    Apreciază

  15. abc said, on martie 5, 2011 at 2:07 pm

    DESPRE JUDECATILE LUI DUMNEZEU
    http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/nou26.htm

    ………………………………………………………………
    ” – Bine, la ăsta i-a făcut dreptate. Dar bătrânul care a fost omorât, cu ce era vinovat?

    – Ai văzut cum i-a dat cu muchia în cap si l-a omorât? L-a întrebat de bani si bătrânul nu stia nimic. Bătrânul acesta – i-a spus îngerul -, când era tânăr de 25 de ani, era cu carul cu boi pe marginea unui râu. Si un om a vrut să treacă râul acela si, când era la mijlocul râului, l-a dovedit apa. Si tot striga la el: „Măi, frate, nu mă lăsa, că mor! Mă înec, nu mă lăsa!”

    Si el în loc să sară să-l scoată pe acela, a dat un bici în boi si a zis: „Asa îti trebuie, cine te-a băgat acolo”. Si acela s-a mai luptat oleacă cu apa si s-a înecat. Săracul acesta avea multe fapte bune, dar pentru acel păcat, că n-a sărit să-l scoată pe acela din apă, se ducea în iad. Si lui Dumnezeu i-a fost milă si a vrut să-i plătească în lumea aceasta, pentru că a avut greseala aceea din tinerete, când nu a vrut să-l scoată pe acela din apă. El l-a omorât pe acela că nu l-a scos din apă atunci, si acum l-a omorât pe el nevinovat boierul ăsta. Dumnezeu a făcut foarte bine, că prin moartea asta, îl duce la bucurie si la rai în vecii vecilor pe sărac.”
    …………………

    Vedeti voi de ce trebui sa sarim in ajutorul semenilor nostri ?
    Teme-te inainte de toate de Dumnezeu.
    Sa ne rugam la Dumnezeu pentru toate.

    Apreciază

  16. mircea said, on martie 5, 2011 at 2:10 pm

    „34. Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii.
    35. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit;
    36. Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine.
    37. Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei?
    38. Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat?
    39. Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine?
    40. Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut. ” Matei cap 25.

    Extrapoland, sarind in ajutorul aproapelui (aflat in pericol) in ajutorul in ajutorul lui Iisus sari.

    Apreciază

    • Ioan C. said, on martie 5, 2011 at 2:25 pm

      ” Drept aceea, cine ştie să facă ce e bine şi nu face păcat are.”
      ( Iacov 4, 17).

      Apreciază

  17. vasilica said, on martie 5, 2011 at 2:21 pm

    Este foarte bine sa ne ajutam aproapele.Cat despre Justitie se stie de mult timp ca nu mai lucreaza cu dreptatea.

    Apreciază

  18. IOAN said, on martie 5, 2011 at 2:25 pm

    SUNT MULTE LUCRURI NEPREVĂZUTE LA CARE NU NE AȘTEPTĂM…TREBUIE TOTUȘI SĂ FIM MAI PRECAUȚI ȘI MAI ATENȚI LA CE SE ÎNTÂMPLĂ…ÎN EPOCA MODERNĂ DE ASTĂZI NU SE MAI POATE TRĂI* DECÂT FOARTE PERICULOS…
    ÎN CURÂND VA FI ÎNVĂLMĂȘALĂ MARE…RĂZBOI CIVIL*RĂZBOI REGIONAL și MONDIAL..
    DAR CÂȚI ÎȘI IAU MĂSURI DE SIGURANȚĂ ȘI PROTECȚIE…
    ȘTIM CE URMEAZĂ…DAR C-AM DORMIM PE NOI…
    DECI…CINE DOREȘTE SĂ DUCĂ O VIAȚĂ CÂT MAI SIMPLĂ VA ALEGE SĂ TRĂIASCĂ UNDEVA PE LA ȚARĂ SAU CÂT MAI DEPARTE DE ORAȘE…CU CÂT TRĂIM MAI SIMPLU CU ATÂT PROBLEMELE CE SE IVESC SUNT MULT MAI PUȚINE…ȘI MAI SIMPLE…
    ACUM CÂND 666 BATE LA TOATE UȘILE…SĂ NU NE FURE SOMNUL…
    SĂ NE LUĂM TOATE MĂSURILE DE ACUM…CĂCI MAI TÂRZIU NICI APARTAMENTELE NICI MASINILE NU VOM MAI PUTEA VINDE…DECI NIMIC*
    SĂ FIM CONȘTIENȚI …CĂCI GREU ÎNCĂ DE ACUM ÎNCEPE…ȘI VA DEVENI DE NESUPORTAT MAI TÂRZIU dacă nu luăm măsurile URGENTE ce se impun acum…
    Știm ce avem de făcut…DAR SUNTEM OARE CONȘTIENȚI sau ADORMIM…
    STĂM ACUM PE NET ȘI NE INFORMĂM…dar dacă suntem doar FRUNZE BĂTUTE DE VÂNT…nu ajungem nicăieri…

    Apreciază

  19. Nica Lucian said, on martie 5, 2011 at 2:53 pm

    Sigur biserica ortodoxa nu doreste conflicte armate cu nici un neam dar de-a lungul istoriei s-a vazut ca neamuri ortodoxe s-au ridicat la lupta contra agresorilor barbari asa a fost neamul moldovenesc care a avut mult de luptat cu turcii si tatarii ba si cu asa zisi crestini. La acatistul Sfintului Dimitrie Izvoritorul de Mir se povesteste despre un crestin (Nestor dar nu sunt sigur) care a cerut binecuvantarea Sfintului sa-l infrunte pe Lie care ucidea multi crestini spre distractia paganilor care erau ocupanti. Nestor a primit binecuvantarea Sfintului Dimitrie si luptandu-se cu Lie l-a ucis. Sigur nu recomand uciderea altor oameni care peresecuta crestini ,dar am vrut sa exemplific cu acest caz ca Nestor care pe urma a fost martirizat este considerat Sfant, a luat hotararea de a-l elimina pe Lie cu binecuvantarea Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir.
    Din aceste exemple reiese ca apelarea la forta nu este respinsa in totalitate dar numai in coditii de aparare.
    Dumnezeu sa apere pe toti crestinii fara a mai fi nevoie ca ei sa recurga la forta.

    Apreciază

  20. Tardea Raluca Diana said, on martie 5, 2011 at 3:00 pm

    As fi procedat la fel ca sotul femeii agresate.La liceu am fost batjocorita in fel si chip,siluita etc. etc… ,nu vreau sa-mi amintesc, si nimeni n-a intervenit si s-a ales praful si pulberea de viata mea spirituala,devenind o desfranata,o clevetitoare si razbunatoare cu multe idei deplasate.Si asta din cauza lasitatii colegilor mei de liceu.

    Apreciază

    • Mos Ioan said, on martie 5, 2011 at 4:01 pm

      @ Tardea Raluca Diana

      Draga mea ai avut un trecut tragic, ai avut multa durere, dar acum L-AI DESCOPERIT PE HRISTOS. Cât de minunate sunt lucrurile DOMNULUI!
      Du-te la Un Duhovnic îmbunatatit ( Duhovnic anti cip, anti ecumenist, anti avort,etc.) si fa o Spovedanie completa, începând cu pacatele din copilarie. În urma acestei Spovedanii, Duhovnicul te va dezlega, si vei fi alba ca zapada.

      Luni pe 7 martie a.c. începe Marele Post al Sfintelor si Mântuitoarelor Patimi ale Domnului nostru IISUS HRISTOS. Sa ne rugam unii pentru altii, sa ne iertam pacatele reciproc, sa facem metanii si cât mai multe fapte de milostenie!

      POST BUN RALUCA!

      POST BUN TUTUROR!

      Apreciază

    • Cristina said, on martie 5, 2011 at 6:11 pm

      Maica Domnului a te acopere, Raluca, iar pe agresorii tai sa-i indrepte, ca iadul casca gura larg sa-i inghita pe cei care nu-si plang pacatele!

      Apreciază

    • Gabi M. said, on martie 5, 2011 at 8:49 pm

      @Tardea Raluca Diana:scumpo,te inteleg perfect si ma doare inima pentru tine,dar acum ca L-ai intalnit pe Domnul,iarta!Iarta si roaga-te pentru cei care ti-au procurat atata rau!Ma intrebam pe vremuri: „cum sa te rogi pentru vrajmasi?”.Astazi stiu,multumesc Lui Dumnezeu,stiu,nu este asa de usor ca sa intelegi,dar daca vrei cu adevarat,se poate! Vezi aici ,sper sa-ti fie de folos! M-as bucura tare mult ca intr-o zi sa ne putem cunoaste! Si eu am aparat toata viata pe cel mai mic si mai slab,pe cel in necaz si niciodata nu m-am dat inapoi,chiar cu riscul de a-mi atrage,eu insami,necazuri.Dar nimica nu se face fara lupta…Domnul sa-ti ajute,sa te lumineze si sa te aiba in paza Sa!

      Apreciază

    • Gabi M. said, on martie 5, 2011 at 8:51 pm

      @Tardea Raluca Diana:scumpo,te inteleg perfect si ma doare inima pentru tine,dar acum ca L-ai intalnit pe Domnul,iarta!Iarta si roaga-te pentru cei care ti-au procurat atata rau!Ma intrebam pe vremuri: „cum sa te rogi pentru vrajmasi?”.Astazi stiu,multumesc Lui Dumnezeu,stiu,nu este asa de usor ca sa intelegi,dar daca vrei cu adevarat,se poate! Vezi aici ,iat-o aici: http://www.dervent.ro/rugaciuni.php?cID=cat-rugaciuni-trebuinta&rID=00004-RUGACIUNE_PENTRU_VRAJMASI Sper sa-ti fie de folos! M-as bucura tare mult ca intr-o zi sa ne putem cunoaste! Si eu am aparat toata viata pe cel mai mic si mai slab,pe cel in necaz si niciodata nu m-am dat inapoi,chiar cu riscul de a-mi atrage,eu insami,necazuri.Dar nimica nu se face fara lupta…Domnul sa-ti ajute,sa te lumineze si sa te aiba in paza Sa!

      Apreciază

  21. Caius said, on martie 5, 2011 at 4:23 pm

    Dar cand cel mai mare dusman al nostru se afla in situatia de fata, ce trebuie sa facem? Il ajutam? si daca il ajutam si contiuna sa fie tot rau cu noi ?

    Apreciază

    • Ioan C. said, on martie 5, 2011 at 4:38 pm

      ” Nu răsplătiţi nimănui răul cu rău. Purtaţi grijă de cele bune înaintea tuturor oamenilor.
      Dacă se poate, pe cât stă în puterea voastră, trăiţi în bună pace cu toţi oamenii.
      Nu vă răzbunaţi singuri, iubiţilor, ci lăsaţi loc mâniei (lui Dumnezeu), căci scris este: „A Mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti, zice Domnul”.
      Deci, dacă vrăjmaşul tău este flămând, dă-i de mâncare; dacă îi este sete, dă-i să bea, căci, făcând acestea, vei grămădi cărbuni de foc pe capul lui.
      Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul cu binele.”
      ( Romani 12, 17- 21).

      Apreciază

  22. Fratele Ioan said, on martie 6, 2011 at 8:04 am

    Fratilor, referitor la iertarea celui care i-ti face rau;cand eram mai tanar am primit un pumn in fata de la unul care se considera smardoi fara sa-l supar cu ceva, iar in acel moment nu am stiut ce sa fac decat sa-i strang mana, aceasta deoarece mi-am adus aminte ca citisem in Biblie , ca celui care i-ti face un rau, sa i-l intorci cu un bine.Sper ca nu a fost un gest lipsit de demnitate.

    Apreciază

  23. Maresalul said, on martie 6, 2011 at 9:06 am

    Cand primesti o palma intoarce si celelelt obraz.Cand primesti palma si pe al doilea obraz rabda.Dar cand se incearca palmuirea din nou al plrimului obraz RUPE-I DINTII TIPULUI.

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 6, 2011 at 11:17 am

      Maresalul

      Adica sa iertam doar de doua ori?

      Azi e Duminica iertarii …

      Apreciază

    • @Daniel-George said, on martie 7, 2011 at 8:18 pm

      @Maresalul…
      nu stiu daca stii acesta treaba insa ceea ce ai spus tu este acelasi lucru cu regula 11. Din setul de reguli Sataniste scrise de Anton LeVay

      Apreciază

  24. Tardea Raluca Diana said, on martie 6, 2011 at 11:06 am

    Va multumesc mult pt. cuvintele pline de dragoste crestina,frati ortodocsi!Din fericire, am un Duhovnic extraordinar,care mereu ma incurajeaza sa fac binele!Si va spun ca este anti-cip,anti-ecumenist convins!Este Omul lui Dumnezeu,va spun cu toata sinceritatea!Este singura mea bucurie!Domnul sa va dea si voua,dragi crestini,un Duhovnic ca al meu!

    Apreciază

  25. alina said, on martie 6, 2011 at 12:17 pm

    Tipul care si-a aparat sotia si l-a omorat pe agresor din greseala e nevinovat si a procedat drept. Era bine sa fi fost si justitia la fel, macar corecta, daca nu dreapta.

    Apreciază

  26. Ayan said, on martie 6, 2011 at 4:25 pm

    Saccsiv poate gresesc in cele ce voi scrie pe acest subiect dar inainte de a-mi expune punctul de vedere am intrebari : Sentinta de 18 ani era definitiva ? Se mai putea revenii asupra ei pe parcurs ? Adica exista posibilitatea sau probabilitatea ? Si chiar in cazul ca nu ( aparent ) : caile Domnului sunt misterioase … Omul tau curajos in a-si proteja sotia nu a putut lupta cu acea sentinta nedreapta … i s-a intristat sufletul si a murit de durere lasand in urma lui o sotie si doi copii . A castigat o lupta dar a pierdut alta …
    Barbatul care si-a aparat sotia a procedat corect . Nici eu n-as fii stat cu mainile in san in locul lui chiar daca pare necrestina afirmatia . Altfel , cum ar fi fost sa ramana ca paralizat gandindu-se cum sa actioneze sa impace in acea situatie legile sistemului cu religia ( „nu rasplatiti nimanui raul cu rau ” ) in timp ce sotia lui era agresata de niste bestii cu chip de om … ??? E ridicol ! Si-ar fii imputat apoi toata viata orice clipa pierduta sau ezitare …
    Consecintele care deriva dintr-un asemenea gest nu le putem controla . Omul nici n-a avut ragazul de a se gandi la ele sau sa le prevada macar : el si-a aparat sotia … Gestul corect , sentinta injusta , consecinte nefaste .
    Se intampla in viata sa primim vesti atat de nefericite( v. sentinta de 18 ani ) incat ne coplesesc … nu au nici o legatura cu dreptatea si par sa nu tina cont ca suntem suflete . Avem putere in asemenea clipe sa ne gandim la Cel de Sus si sa spunem: ” Nu Dumnezeu m-a bagat in asta dar sigur Dumnezeu ma va salva … ! ” ??? Atitudinea e cheia : nadejde sau deznadejde ? Sistemul e in contradictie cu notiunea de dreptate . Telul sistemului este de a ne dezumaniza , de a ne induce frica , de a ne dezbraca de demnitate . Nu cred ca asta vrea Dumnezeu de la noi …

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 6, 2011 at 4:45 pm

      Ayan

      Existau cai de atac. N-a mai apucat insa …

      Sigur ca trebuia sa-si puna nadejdea in bunul Dumnezeu. Dar nici nu s-a spanzurat. Bunul Dumnezeu stie ce gandea el in puscarie.

      Apreciază

      • Ayan said, on martie 8, 2011 at 12:11 pm

        Da , stiu ca n-a fost vorba de suicid . Probabil a facut un puseu de panica si asta a fost . Nu e usor sa privesti cu calm si tarie perspectiva celor 18 ani de sentina cand ai copii si sotie ….

        Apreciază

  27. Fratele Ioan said, on martie 6, 2011 at 4:36 pm

    Tardea Raluca Diana, esti din Bucuresti?

    Apreciază

  28. el said, on martie 6, 2011 at 8:31 pm

    Este drept ce a facut barbatul; TREBUIE sa aparam onoarea si viata fratilor nostri mai ales a celor lipsiti de aparare.
    Este o rusine pentru un barbat sa nu apere o femeie de a fi batjocorita (si mai ales femeia lui „trupul sau”,aici este practic LEGITIMA APARARE).
    Nici n-ar trebui sa ne mai punem problema ;acela a actionat JUST ;ingaduinta Lui Dumnezeu a facut sa moara cel fara de rusine ;iar dreptatea omeneasca este o carpa lepadata de care NU trebuie sa ne temem.

    Apreciază

  29. Ioan Dan said, on martie 6, 2011 at 9:16 pm

    In viata Sfantului Ioan Romanul gasim exemplul lui cand aparandu-se de agresiunea turcului care-l luase in robie si voia sa-l violeze, l-a lovit si acesta a murit caci altfel i-ar fi spurcat trupul care e templu al DuhuIoan Dan lui Sfant.

    Apreciază

  30. cyp said, on martie 7, 2011 at 7:33 am

    Parerea mea e ca omul a procedat corect. Si prin faptul ca a fost bagat in inchisoare mai mult decat era nevoie a facut si canon pentru ca a omorat omul. Totusi crima e crima, indiferent de circumstante.

    Apreciază

    • Ayan said, on martie 8, 2011 at 12:16 pm

      Cyp , eu nu sunt asa intransigenta si sa nu acord circumstante … Nici Dumnezeu nu e atat de aspru , amintiti-va ca S-a rugat de Sf . Ilie 3 ani ca acesta sa ierte poporul lui Israel sa nu sufere pedeapsa pentru apostazie si altele … iar Sf. Ilie nici n-a vrut sa auda … asa indrazneala avea la Dumnezeu .

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.