SACCSIV – blog ortodox

Comunicatul Mitropoliei Moldovei in legatura cu Parintele Iustin Parvu. CUM INTERPRETAM?

Posted in IPS TEOFAN, Iustin Parvu, manastirea Petru Voda, MITROPOLIA MOLDOVEI, VALERIU GAFENCU by saccsiv on februarie 22, 2011

Citez din comunicatul Misiunea creştinilor este mărturisirea, în iubire, a lui Hristos:

Cu privire la materialele video care înfăţişează un grup de maici de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Paltin (din judeţul Neamţ) intonând cântece cu un caracter politic la serbarea zilei de naştere a Părintelui Iustin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, facem următoarele precizări:
Mandatul primit de Biserică de la întemeietorul ei, Domnul nostru Iisus Hristos (Matei 28, 19-20; Marcu 16, 15), este acela de a cunoaşte, a trăi şi a mărturisi adevărul Evangheliei. Astfel, misiunea clerului şi a celor care fac parte din cinul monahal este aceea de a pune în lucrare această întreită responsabilitate.
Nu se cuvine, aşadar, să se recurgă la mesaje sau simboluri menite a promova ideologii politice – indiferent de natura acestora -, în cadrul unităţilor bisericeşti (parohii sau mănăstiri).
Adresăm îndemn stăruitor către preoţii de parohie şi vieţuitorii sfintelor mănăstiri din Eparhia Iaşilor să vegheze la împlinirea misiunii încredinţate lor de Dumnezeu şi să se abţină de la orice atitudine care poate provoca dezbinare sau dezbateri străine de duhul Evangheliei.
Pornind de la faptul că iubirea jertfelnică este valoarea supremă pentru orice creştin autentic, Arhiepiscopia Iaşilor, ca parte a Bisericii lui Hristos din România, e consecventă în a dezaproba orice atitudine de vrăjmăşie îndreptată împotriva celor care sunt de altă etnie ori au alte convingeri religioase.
(Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)

Comentariu saccsiv:

Si totusi, de curand a aparut tot pe site-ul Mitropoliei materialul 59 de ani de când Valeriu Gafencu a plecat la Hristos pe care-l reiau integral:

Astăzi se împlinesc 59 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Valeriu Gafencu, unul dintre tinerii care au murit în închisorile Regimului Comunist, pe care Nicolae Steinhardt l-a numit „Sfântul închisorilor“.
Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 în localitatea Singerei, judeţul Bălţi (Basarabia). În toamna anului 1941, când a fost arestat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică, Valeriu Gafencu avea 20 de ani. Era student în anul al II-lea la Facultatea de Drept şi Filosofie din Iaşi. Reputatul profesor de Drept Civil, Constantin Angelescu, l-a apărat la proces pe Gafencu, declarând: „Este unul dintre cei mai buni studenţi pe care i-am avut de-a lungul întregii mele cariere didactice“. Pledoarie inutilă, fiindcă dictatura nu a văzut cu ochi buni activismul naţionalist-creştin al tânărului Gafencu. Tânărul Valeriu Gafencu a ajuns la Târgu Ocna în decembrie 1949, după ce a trecut prin puşcăriile de la închisoarea Aiud (întemniţat de regimul dictatorial al lui Antonescu, între 1941-1944) şi de la Piteşti. Din cauza torturilor şi a regimului bestial din temniţele comuniste, Valeriu Gafencu a ajuns la sanatoriul-închisoare Târgu Ocna într-o stare atât de gravă încât supravieţuirea sa timp de doi ani, până la 18 februarie 1952, ar putea fi considerată drept o minune. Preţul rezistenţei sale morale a fost unul care i-a răpit definitiv sănătatea. TBC-ul pulmonar, osos şi ganglionar, reumatismul, lipsa hranei i-au ruinat trupul. Chipul său era, însă, straniu, scăldat într-o lumină nepământeană, despre care depun mărturie mulţi dintre cei care au avut privilegiul de a-i fi în preajmă în ultima parte a vieţii sale. Sufletul şi mintea sa nu se despărţeau defel de rugăciune.
Pe timpul cât a stat în închisoare, până în 1948, a citit Biblia, Filocalia şi Patericul, fiind un îndrumător pentru ceilalţi deţinuţi, care au învăţat de la Valeriu Gafencu Rugăciunea minţii. Pe 2 februarie 1952, el şi-a rugat camarazii să-i procure o lumânare şi o cămaşa albă, pe care să i le pregătească pentru ziua de 18 februarie a aceluiaşi an. A mai cerut ca o cruciuliţă (pe care se pare că o avea de la logodnica sa) să-i fie pusă în gură, pe partea dreaptă, spre a fi recunoscut la o eventuală dezgropare. La 18 februarie, 1852, după momente de rugăciune incadescentă (cu faţă transfigurată), Valeriu a rostit ultimele cuvinte „Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul şi ia-mi libertatea care-mi robeşte sufletul“. La targa unde a fost depus, spre a fi dus într-o groapă comună (a tuberculoşilor), au venit şi s-au închinat, pe rând, toţi deţinuţii, iar călăul Petre Orban a plecat din închisoare pentru întreaga zi, pentru a-i lasă să-şi ia rămas bun de la Valeriu. Valeriu Gafencu a fost omul jertfei totale. Şi-a sacrificat, pentru Hristos şi neam: tinereţea, profesia, familia, libertatea şi viaţa. (Constantin Ciofu)
Despre fondul crizei umane
Adesea, Valeriu Gafencu era întrebat în închisoare despre lucrurile legate de viaţa spirituală şi pământeană a omului. În continuare prezentăm un fragment din cartea „Întoarcerea la Hristos“, de Ioan Ianolide.
„Ioan Ianolide: – Valeriu, care este fondul crizei de astăzi?
Valeriu Gafencu: – Ateismul.
I.I.: – Ce vezi în lumea de astăzi?
V.G.: – Văd un haos interior, o descompunere care merge spre nihilism. Oamenii sunt obsedaţi de nimicul materiei, de ficţiunea formelor, de epuizarea senzuală, de istoricismul fără transcendenţă, de ceremonialitatea fără Dumnezeu, de consumatorismul fără spiritualitate, de falsitatea ce se ascunde sub autozeificarea omului. Dezastrul se defăşoară pe toate liniile de forţă ale vieţii omeneşti. Este necesară multă suferinţă pentru reorientarea spirituală a lumii şi pentru schimbarea modului ei de viaţă“. („Întoarcerea la Hristos“, Ioan Ianolide, Editura Christiana, 2006, p. 502)

Comentariu saccsiv:

De mentionat ca si urmatorul lucru a iritiat, nu doar cantecul maicutelor:

Nu înţelegem cum lideri ai Bisericii Ortodoxe asistă cu pasivitate la astfel de manifestări care au loc în unele mănăstiri. În acest context amintesc că, la 18 februarie, Arhiepiscopia Iaşilor a comemorat prin omagiere 59 de ani de la moartea lui Valeriu Gafencu, numit «sfânt al închisorilor». Doar că această înaltă instituţie ortodoxă a uitat să menţioneze a partenenţa lui Gafencu la Mişcarea Legionară, din cauza căreia a şi fost condamnat de regimul Antonescu. El e prezentat pe site-ul Arhiepiscopiei ca activist naţionalist-creştin„, a indicat Alexandru Florian, director al Institutului „Elie Wiesel”.

Cititi va rog si:

A INCEPUT PRIGOANA. Ziarul pro Basescu EVENIMENTUL ZILEI il ATACA FURIBUND pe Parintele IUSTIN PARVU. S-a pus in miscare PROCURATURA si SRI-ul. MOTIVE: marturisirea ortodoxa, iubirea de patrie, anti ecumenismul si lupta anti cip …

Se va dezice Mitropolia? Va scoate articolul despre Valeriu Gafencu? Sper ca nu. Ba mai mult, sa ne rugam bunului Dumnezeu ca acesta sa fie canonizat.

Sa ne rugam si pentru IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Sa recitim ultimul paragraf din comunicat:

Pornind de la faptul că iubirea jertfelnică este valoarea supremă pentru orice creştin autentic, Arhiepiscopia Iaşilor, ca parte a Bisericii lui Hristos din România, e consecventă în a dezaproba orice atitudine de vrăjmăşie îndreptată împotriva celor care sunt de altă etnie ori au alte convingeri religioase.
Paragraful e de natura sa intristeze, caci e nedrept: Parintele Iustin Parvu are o atitudine antiecumenista, dar asta nu inseamna ca indeamna la ura impotriva ne ortodocsilor. Si nu are o atitudine de vrajmasie indreptata impotriva altor etnii.

S-o zicem pe fata: acel cantec e cu mult mai putin periculos pentru SISTEM decat articolul despre comemorarea Sfantului Valeriu Gafencu. Dar cei precum Katz (Cine este KATZ, stapanul Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania, cel ce cere PRIGONIREA PARINTELUI IUSTIN PARVU?) nu puteau ataca frontal, asa ca au luat-o pe ocolite.

Pe ei tare ii arde cand aud vorbindu-se de Sfintii Inchisorilor si sunt ingroziti doar la gandul ca vor fi canonizati. Si vor fi, fie in Romania, fie in Moldova, multumita bunului Dumnezeu:

VIDEO: IPS VLADIMIR, Mitropolitul Moldovei, vrea CANONIZAREA lui VALERIU GAFENCU

E bine de stiut si ca:

VIDEO – Felix Koppelman, presedintele comunitatii evreiesti Oradea: IMPLANTUL CU CIP ESTE NECESAR

Ca atare, cum Parintele Iustin Parvu duce o reala lupta anti cip, anti vaccinare, anti masonerie, era clar ca ura lor impotriva acestui stalp al ortodoxiei este uriasa, dar neputand indica decat in secundar ce-i doare, au cautat nod in papura cu acel cantecel si au atacat furibund.

Asadar, in concluzie, cum interpretam comunicatul?

La prima vedere e pe placul ELITELOR. Cum insa nu aminteste de vreo masura luata impotriva manastirii, e de bine. Si tinand cont ca inca nu au retras de pe site-ul Mitropoliei articolul despre Sfantul Valeriu Gafencu, putem spune ca deocamdata, per ansamblu, e chiar foarte bine.

Ca atare, trebuie sa facem zid in jurul Parintelui Iustin, sa-l sustinem, dar concomitent sa-l incurajam si pe Mitropolit pe drumul ce pare ca a apucat spre canonizarea lui Valeriu Gafencu.

64 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on februarie 22, 2011 at 5:17 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. ady said, on februarie 22, 2011 at 5:37 pm

    nu se mai poate posta pe blog?

    Apreciază

  3. ortodoxa said, on februarie 22, 2011 at 5:53 pm

    S-ar putea ca,pana la urma,Sfantul Valeriu Gafencu sa fie canonizat in Moldova;insa la noi,in Romania,dupa cum stau treburile,nu va fi canonizat vreodata!

    Apreciază

  4. Un pacatos said, on februarie 22, 2011 at 5:54 pm

    E drept ca in Biserica politica n-ar trebui sa-si faca loc.
    Pe de alta parte, era totusi ziua de nastere a unui invatator al poporului.

    Apreciază

    • Un pacatos said, on februarie 22, 2011 at 5:59 pm

      Cat despre ” political corectness”:
      ” Preadesfrânaţilor! Nu ştiţi, oare, că prietenia lumii este duşmănie faţă de Dumnezeu? Cine deci va voi să fie prieten cu lumea se face vrăjmaş lui Dumnezeu.”
      ( Iacov 4, 4).

      Apreciază

  5. Iustina said, on februarie 22, 2011 at 5:59 pm

    Cum s-au lepadat de parinte si BOR si Mitropolia Moldovei.
    Din acest comunicat ar reiesi ca in Manastirea Petru Voda se face politica si se militeaza contra altor religii si etnii. TOTAL GRESIT!
    Si Pilat din Pont s-a spalat pe maini cand l-a condamnat la moarte pe Hristos.

    Suntem tradati chiar din mijlocul nostru si nu ar fi prima oara.

    Nu-i nimic. Se alege graul de neghina , iar parintele Iustin a mai trecut prin asa ceva. Nimic nou sub soare. Molima rosie ataca din nou.

    Sa nu ne fie frica!

    Apreciază

  6. natalia said, on februarie 22, 2011 at 6:25 pm

    Da este bine ca nu au sanctionat Manastirea Petru Voda si au gasit o formulare care sa ii impace cumva si pe slugoii respectivi ca sa nu iasa un scandal.Singura treaba care nu stiu daca e de bine ar fi ca in comunicat se vehiculeaza ideea ca Biserica nu trebuie sa se ocupe de politica ,e drept ca Ea are alta menire pe pamant insa totusi facand o paralela nu cred ca e tocmai bine.Biserica trebuie sa se implice in viata poporului,sa monitorizeze si sa atentioneze atunci cand fii Bisericii ,poporul crestin este asuprit si nedreptatit si inselat asa cum se incearca acum de catre anumiti politicieni ,formatori de opinie etc. aserviti unor interese straine Bisericii si neamului romanesc.Caci pana la urma si politicienii cel putin unii dintre ei teoretic ar trebui prin botezul crestin sa fie fii ai Bisericii si sa faca parte din Ea.Chiar si Sf Valeriu Gafencu spunea ca Biserica trebuie sa fie alturi de popor in problemele concrete,nu trebuie sa-l paraseasca in plan concret…nu sunt necesare numai parastesele si slujbele desi sunt esentiale…Doamne ajuta!

    Apreciază

  7. P.B. said, on februarie 22, 2011 at 6:36 pm

    Parintele Iustin a fost sacrificat, pentru ca Mitropolia sa-si salveze imaginea si sa nu dea motiv pentru alte polemici. Fiecare si-a aparat ograda.
    Fiecare cu drumul sau, Parintele Iustin stie ce are de facut si nu-l va clinti nimeni. Doamne-ajuta!

    Apreciază

  8. dante said, on februarie 22, 2011 at 7:09 pm

    Totusi, peste Iustin Pirvu atit de mult lucreaza harul domnului, incit acestor oficialitati le-a fost teama sa vina cu un comunicat clar si limpede. Probabil, ei spera, ca batrin fiind, sa se duca la Domnul cit mai curind. Dar poate Dumnezeu il va tine in viata peste 100 ani, sau cit va considera El, pina cind in locul lui va veni altcineva, la fel de capabil, sa duca aceasta lupta impotriva satanei. Biserica lui Hristos, nici portile iadului nu o vor birui, asa ca sa stam cu incredere in Domnul.
    De fapt, in prostia lor, ei ne fac un mare serviciu, il mediatizeaza pe parintele Iustin si multi oameni afla lucruri, care altfel poate nu le-ar fi aflat, asa ca tot raul spre bine!
    Sanatate multa parintelui Iustin si Doamne ajuta!!

    Apreciază

  9. IOAN said, on februarie 22, 2011 at 7:17 pm

    MITROPOLIA MOLDOVEI se spală și ea pe mâini….DESIGUR că unii LEGIONARI au provocat MOARTE…dar alții au ALES CALEA SFINȚENIEI….POEZIA LUI RADU GYR este o poezie PATRIOTICĂ LUMEASCĂ…iar cuvintele…Şi avem doar gloanţe pentru trădători!”, ….NU REPREZINTĂ ÎNVĂȚĂTURA MÂNTUITORULUI HRISTOS…
    PE DE ALTĂ PARTE CONSTATĂM CĂ …SUNT MULTE CÂNTECE PATRIOTICE ROMÂNEȘTI în frunte cu DEȘTEPTĂTE ROMÂNE… CE ÎNDEAMNĂ….LA RĂZBOI…LA MOARTE…etcc și NIMENI NU A MAI SĂRIT ÎN SUS CA ARȘI….
    ÎNTREBARE PENTRU ORICE OM…CÂND SE CÂNTĂ MANELE PE TOATE DRUMURILE PE RADIO-TV în care se EVOCĂ DESFRÂNĂRILE, DRĂCIILE…ȘI TOATE MIZERIILE POSIBILE A MAI SĂRIT CINEVA ÎN SUS CA ARS ? CÂND SE DAU FILME CU CRIME..VIOLURI..RĂZBOI..DRAGOSTE NEBUNĂ..PORNO…și toate MANIPULĂRILE DRĂCEȘTI…A MAI SĂRIT CINEVA ÎN SUS ?
    LISTA MIZERIILOR LUMEȘTI E O LISTĂ LUNGĂ….ȘI APROAPE NIMENI NU MAI SARE CA ARS… DE CE OARE ? AȘ CONTINUA…DAR NU ARE ROST…CINE ÎNȚELEGE…VA ÎNȚELEGE…

    Apreciază

    • agerstress said, on februarie 22, 2011 at 10:31 pm

      Poti s-o spui pe fata ca nu ne ferim: nu violentele si propaganda criminala facuta la culme din varful Holywood-ului sau de pe toate canalele de stiri ii deranjeaza pe ei ci CRESTINISMUL! Pot sa fie „barnele” in ochii altora cat „turnurile gemene” (ma rog, cum erau odata…) ca nu-i deranjeaza dar daca descopera cu lupa un firicel de pai in ochiul unui crestin tabara ca hoardele impotriva crestinului, nu sa-l ajute ci sa-i dea in cap. Mai mult decat atat, „firicelul de pai” era doar umbra barnei din ochiul „moralistului” de serviciu.

      Apreciază

  10. gabi said, on februarie 22, 2011 at 7:58 pm

    O scalda cu acest comunicat gri si fara forma clara. Plus ca nu are nici o legatura, care alte religii, care alte neamuri?

    Apreciază

  11. clement said, on februarie 22, 2011 at 8:18 pm

    Cred ca este pur si simplu un caz de necunoasterea limbii romane.
    Poate cel care a conceput textul comunicatului gandeste in druzina…
    Unde vad ei o referire la alta etnie si la alta religie? Este vorba despre O POEZIE si istoria cu gloanţele este o metafora!!! Daca ar fi citat cativa Psalmi foarte biciuitori la adresa poporului lui Iuda inţelegeam sa se tulbure si sa interpreteze in fel si chip, dar aşa….

    Apreciază

  12. Sită Deasă said, on februarie 22, 2011 at 9:03 pm

    BOR da dreptul preotilor si membrilor ei sa aiba convingeri politice, ba mai mult ei pot candida pentru consiliile locale din localitatea de resedinta.
    Atunci, de ce niste maicute si un preot calugar ( cu un trecut de jertfa ) nu pot avea convingeri politice si de ce nu si le pot manifesta. Ei nu au deranjat pe nimeni…. s’au manifestat in mediu privat. Este mult prea diplomat acest comunicat.

    Apreciază

    • Mos Ioan said, on februarie 23, 2011 at 1:07 pm

      @Sita Deasa

      Acest comunicat este pervers…………

      Apreciază

  13. el said, on februarie 22, 2011 at 9:40 pm

    ”Si avem doar gloante pentru tradatori”__intr-o lume stricata ,fara demnitate unde tradatorii sunt tratati/cinstiti ca oamenii de onoare si homosexualii,ucigasii,curvarii,furii,mincinosii,fatarnicii si viclenii sunt ”personalitati” de ”onoare” ale cetatii babilonului lumesc ; este ”firesc” sa avem reactii de pudibonderie si falsa iubire de aproapele (mai ales sau exclusiv pentru cel eretic,mason,apostat).

    Insa ”gloantele” s-au transformat in rugaciuni fierbinti langa Tronul Lui Dumnezeu care ARD pe diavol si abjectele lui slugi mai stasnic decat gloantele de plumb ; pt aceea sunt urati martirii si marturisitorii nemului din puscariile comuniste si li se duce razboi si astazi ; ei insa secera in continuare cu gloantele rugaciunii lor planurile anticristice si slobozesc sufletele si constiintele ortodocsilor NEFATARNICI(DOAR ale acestora) de inselare si robia duhovniceasca.

    IPS Teofan DEZAMAGESTE in continuare prin lasitate si servilism ,Dumnezeu sa-l cerceteze si sa-l vinedece de slabanogeala.

    Apreciază

    • Mos Ioan said, on februarie 23, 2011 at 1:11 pm

      @el

      „IPS” Teofan este un tradator ca si „fratele”lui Daniel……….

      Apreciază

  14. Aurora said, on februarie 22, 2011 at 10:40 pm

    Dar la ce v-ati asteptat ? Credeati ca Inaltul Teofan o sa-l apere pe Par. Iustin ?Nici vorba ! El isi apara pozitia, jiltul, ”alte etnii”… E jalnic cat de jos au ajuns sa se coboare episcopii si in ce limba de lemn se exprima, aproape ca-l depasesc si pe Ion Iliescu !

    Apreciază

  15. Mirela said, on februarie 22, 2011 at 11:45 pm

    În opinia mea, deşi acest comunicat a fost conceput „la comandă”, nu conţine acuzaţii la adresa maicilor sau a părintelui Iustin, ci face doar precizarea cu caracter general că Arhiepiscopia Iaşilor „e consecventă în a dezaproba orice atitudine de vrăjmăşie îndreptată împotriva celor care sunt de altă etnie ori au alte convingeri religioase”. Cred că, în cazul în care ar fi existat vreo intenţie de blamare a celor petrecute la Petru Vodă, s-ar fi menţionat că se va analiza situaţia şi că se vor lua măsurile de rigoare, ceea ce nu se face deloc. Altfel spus, comunicatul afirmă că Arhiepiscopia Iaşilor e consecventă în a dezaproba orice atitudine de vrăjmăşie îndreptată împotriva celor care sunt de altă etnie ori au alte convingeri religioase, dar întâmplările de la Petru Vodă nu au legătură cu astfel de atitudini, deci sunt în regulă.

    Apreciază

  16. el said, on februarie 23, 2011 at 1:15 am

    @Mirela
    Ce rost are in analiza evenimentului de la Petru Voda afirmatia : “e consecventă în a dezaproba orice atitudine de vrăjmăşie îndreptată împotriva celor care sunt de altă etnie ori au alte convingeri religioase”. ______daca NU AR AVEA legatura cu acesta?
    Un om cinstit si normal conformat la minte si la suflet cand este intrebat ceva raspunde CLAR nu in sarade vagi si justificari de sine.
    CARE este parerea CLARA a Mitropoliei ?
    IPS Teofan ,ca de obicei ,indecis inca carui dumnezeu slujeste se incurca in cuvinte uitand de Cuvantul Hristos care zice :”Si sa fie cuvntul vostru ce este da da si ce este nu” caci ce este mai mult este de la VRASMASUL.Se teme sa-si marturiseasca credinta/parerea sau are una gresita?
    Pentru fricosi stim din Apocalipsa soarta lor de la SF Ioan Teologul si Invatatorul IUBIRII (nu a „dragostei universale”impotriva ADEVARULUI si a firii a ecumenismului new-age care a invadat Biserica prin apostatii ei slujitori) „VAI SUFLETELOR FRICOASE…”____acelea NU SE VOR MANTUI si nu au loc in locasurile ceresti.

    NU mai amagiti pe altii si nu va mai amagiti (dv si alti INSELATORI ca cei de la RIC) sa dati intrepretari „subtile”evidentei;nu va foloseste nici personal caci asa se invata sufletul cu minciuna/interpretarea/”justificarile”;nici bietului IPS Teofan care boleste de frica si neputinta duhovniceasca ca barbatul paralizat din Evanghelie vindecat pentru cei 4 prieteni ai sai care l-au coborat prin acoperis.Daca ar avea grija de propria vindecare si-ar cauta cei 4 barbati care purtandu-l „cu patul” neputintei in care zace sa-l puna prin rugaciunile lor inaintea Lui Hristos ca sa fie iertat si videcat.Unul din cei 4 ar putea fi pentru el Parintele Justin daca ar avea IPS Teofan atata SMERENIE sa voiasca sa se vindece.
    Si NU INTAMPLATOR a primit cuvant de la fericitul ce curand adormitul nostru Parinte Petroniu ca :”episcopul se cade sa fie darz curajos si hotarat…”___oare a auzit CORECT IPS Teofan acel cuvant adresat lui?Deocamdata NU da semne ca ar fi cazul.

    Apreciază

    • el said, on februarie 23, 2011 at 1:36 am

      IPS Teofan NU APARA TURMA incredintata lui de Hristos de lupii rapitori ci mai degraba se „apara”pe sine.Ce fel de pastor este unul ca acesta?

      „Lucratorii viei”Lui Hristos de astazi ca si arhiereii si carturarii/fariesii iudei de ieri lucreaza dupa mintea/constiinta lor dar VINE ZIUA in care Stapanul viei le va cere si lor socoteala de lucrarea lor ca si acelora si STIM CUM .

      Apreciază

    • Mirela said, on februarie 24, 2011 at 10:19 am

      1. Spre deosebire de dvs, Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti considera ca atitudinea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei „constituie expresia curata a constiintei celor care, prin voia lui Dumnezeu, carmuiesc destinele Bisericii Ortodoxe Romane”.
      http://ide4ortodox.blogspot.com/2011/02/fostii-detinuti-politic-denunta-atacul.html?utm_source=BP_recent
      2. Este adevărat că acest comunicat nu respiră un mare curaj, îl consider unul diplomatic, dar apreciez faptul că nici acuzator la adresa părintelui Iustin sau a maicilor nu este. Ceea ce, ţinând cont de presiunile exercitate pentru ca atitudinea Mitropoliei să fie una acuzatoare, constituie, totuşi, o dovadă de curaj.
      3. Afirmatia “e consecventă în a dezaproba orice atitudine de vrăjmăşie îndreptată împotriva celor care sunt de altă etnie ori au alte convingeri religioase” consider că este răspunsul dat de Mitropolie nu părintelui Iustin (comunicatul nu lui i se adresează, sau nu doar lui), ci lui Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel, şi membrilor acestuia, care “nu înţeleg cum lideri ai Bisericii Ortodoxe asistă cu pasivitate la astfel de manifestări care au loc în unele mănăstiri”. Aşadar, afirmaţia are legătură cu evenimentul, dar nu cu părintele Iustin, ci cu cei care l-au acuzat, deranjaţi de cele petrecute, lucru care reiese şi din faptul că versurile cântecului nu pomenesc nimic nici de vreo altă etnie decât cea română, nici de vreo altă religie.
      4. Afirmaţi că „un om cinstit si normal conformat la minte si la suflet cand este intrebat ceva raspunde CLAR nu in sarade vagi”, ceea ce cred că nu e întotdeauna valabil, depinde cine şi cu ce scop întreabă. Pilda o dă Hristos însuşi, atunci când fariseii „căutau să îl prindă în cuvânt”, în cazul în care întrebarea dacă se cuvine să dea dajdie cezarului ar fi fost pusă de un om simplu şi curat, răspunsul ar fi fost da, însă fiind vorba despre oameni vicleni, replica a fost diferită. De ce nu le-a răspuns Hristos cu un simplu „da”, aşa cum învăţa el însuşi:”Si sa fie cuvntul vostru ce este da da si ce este nu”?

      Apreciază

      • Mirela said, on februarie 24, 2011 at 10:23 am

        În comentariul precedent m-am adresat lui @el, îmi cer scuze că am uitat să fac la timp această precizare.

        Apreciază

      • el said, on februarie 24, 2011 at 1:21 pm

        @Mirela

        IPS Teofan NU se aseamana in nimic lui Hristos si nici nu se afla in fata vreunui judecator pentru sine ca sa nu se apere pe sine ;insa era DATOR ca pastor sa-si apere turma ca Hristos care si-a pus viata pentru ea.Hristos a dat cezarului ce ESTE al cezarului adica banul (dajdiei) NU COMPROMISUL si murdarirea constiintei prin tacerea asupra adevarului si lasarea barfelor asupra Parintelui Justin sa contiune ;Hristos a aparat chiar si pe femeia adultera de pedeasa cuvenita ei conform legii lui Moise;iar pentru turma si-a dat viata Sa________asadar NICIDECUM comparatia aleasa in acest caz nu se sustine si extrapolarea dv este fara sens.Teofan ce a facut pentru Parintele Justin?A cantat in struna jidanilor!
        Atentie cu talcuirea si interpretarea Scriturilor cu aplicatie la viata noastra caci NU este data oricui(dovada ca si sectarii stiu Scripturile si NU se mantuiesc caci le intrepreteaza si aplica dupa mintea lor) si comunistii isi gaseau justificari in Scriptura ca sa ceara ascultare si supunere de la poporul necunoscator.

        Afirmatia citata este o recunoastere indirecta a acuzelor jidanesti cum ca cantecelul cu pricina ar reprezenta propovaduirea legionarismului si se cere ca masura si altor preoti sa se abtina de la acte asemanatoare ;toate zise in cuvinte VICLENE si FRICA SLUGARNICA a limbajului de lemn.
        Pentru mintile carora le place sa se autoamageasca ca dv si RIC comunicatul capata interpretarea pe care o doriti.

        IPS Teofan este un exemplu CLAR de LASITATE si prezenta in Biserica a unor ADEVARATI ierarhi ca IPS Serafim al Pireului sunt o MUSTRARE fara cuvinte a celor slugrarnici si marunti ca Teofan ;prin simpla lor comparare fara cuvinte ;asa vor judeca sfintii lumea la Judecata de Apoi__cel ca s-a sfintit in aceleasi conditii grele „de presiune” in care altul si-a murdarit sufletul cu compromisul,pacatul ,viclenia si minciuna va JUDECA prin simpla lui prezenta pe apostat care va fi lipsit de apararea si justificarea circumstantelor neprielnice___

        „”“constituie expresia curata a constiintei celor care, prin voia lui Dumnezeu, carmuiesc destinele Bisericii Ortodoxe Romane”_______au dreptate fostii detinuti ,asta este CONSTIINTA celor ingaduiti de Hristos sa conduca BOR : curat COMPROMIS !!
        „Expresia curata a constiintei” NU este echivalent cu „expresia constiintei curate” ;aici cred ca e de luat aminte la distinctie; NU au considerat ca ar fi curata in vreun fel constiinta ierahilor cu pricina

        Saracii Fosti Detinuti cu intelepciunea lor ,vazand ca nu se mai poate astepta nimic mai bun de la ierarhii nostri se multumesc DOAR sa-i roage astfel sa nu faca slugarnicii si mai MARE COMPROMIS decat au facut cand NU l-au aparat pe P.Justin; se tem sa nu auda si de pedepse asupra Manastirii si Parintelui Justin de la cei SLABANOGI SI BETEGI ierarhi ca Teofan.
        Jalnic si dezgustator spectacol de slabiciune si lepadare de parinti !!!

        Mergeti Mirela si aplaudati pe siturile celor rastalmacitori caci acolo veti avea succes.

        Apreciază

      • el said, on februarie 24, 2011 at 5:46 pm

        @Mirela

        Si sa le fereasca Bunul Dumnezeu de vreun proces pe maicile de pa Paltin si pe Parintele Justin caci veti vedea cum vor fi abandonati ca Parintele Corogeanu si maicile de la Manastirea lui ; la care proces (sa nu fie) Mitropolia Iasilor in frunte cu Teofan nu m-as mira sa mai dea vreun „comunicat” viclean,(zis de unii formatati in duhul minciunii ,chipurile „echilibrat”…diplomat) polliticaly correct in traditia deja binecunoscuta.

        Apreciază

  17. MIhaela said, on februarie 23, 2011 at 6:26 am

    CipriaN,
    De ce nu iei acele versuri ca pe o metafora?Armele sunt de diverse feluri ;chiar si cuvantul este o arma puternica.
    Te legi de chichitisuri.

    Apreciază

  18. Romeo2110 said, on februarie 23, 2011 at 6:32 am

    Mesajul IPS Teofan il vad cat se poate de echilibrat, in contextul epocii pe care o traversam: mesajul preotilor si calugarilor nu trebuie sa fie mesaje ideologice.
    Din mesajele Miscarii legionare se aleg acele parti, care nu au nimic cu ideologia, ci tin de virtutile si valorile sufletului uman cu care a fost inzestrat de Dumnezeu: dragostea de neam si de semeni, statutul minoritarului asupritor al majoritatii, statutul real al minoritarului intr-un stat (satutul lui Avraam si respectul pe care l-a aratat locuitorilor care i-au permis sa stea in tara lor, statutul evreilor in Egipt, carora li s-a permis pe vremea foametiei sa locuiasca temporar in sudul tarii).

    Apreciază

  19. el said, on februarie 23, 2011 at 9:47 am

    @Romeo@2110

    Adevarul astazi supara si cei care mai indraznesc sa-l slujeasca cum spunea si P.Paisie Aghioritul sunt urati caci deranjeaza „confortul” minciunii in care le place sa traiasca crestinilor de fatada;si parintele a fost acuzat ca face politica cand vorbea IMPOTRIVA CADERII din har pe care o aduce acceptarea buletinelor cu 666(acum acel blestemat nr se afla in CIP).
    Echilibru in este DOAR ADEVARUL .
    Comunicatul acesta : „… şi să se abţină de la orice atitudine care poate provoca dezbinare sau dezbateri străine de duhul Evangheliei”______ACUZA maicile si pe Parintele Justin ca si pe TOTI cei care vor canonizarea sfintilor din temnitele comuniste caci chipurile ar putea face dezbinare.Dar ce unire vrei tu sa fie intre adevar si minciuna?
    Insasi cuvintele Mantuitorului Hristos ne spun CLAR si ca :”Nu am venit sa aduc pace ci dezbinare”(intre bine si rau) dar unii inselatori de sine si de frati uitandu-le sau RASTALMACINDU-LE „teologal”dupa mintea lor stramba isi „infasa”constiinta cu iluzia pacii/iubirii fara adevar s.a. pseudolinistiri „justficate” cu Scriptura.
    Iata de ce NU SUNT CANONIZATI(recunoscuti)sfintii inchisorilor ; pentru asemenea „echilibru”FATARNIC.

    Apreciază

  20. el said, on februarie 23, 2011 at 10:00 am

    @Romeo2110

    „…mesajul preotilor si calugarilor nu trebuie sa fie mesaje ideologice”______ ADEVARUL DE CREDINTA ORTODOXA este si el o ideologie VIE aceea a vietii vesnice!
    Astazi sunt schimbate/strambate si sensurile cuvintelor ,(cuvinte ca traditionalist,patriot si in curand chiar mama si tata sunt INTERZISE,capturate de duhul anticristic,cenzurate) de dragul corectului politic dar FARA DUMNEZEU care ii odihneste pe unii.
    Asa va zice si anticrist preotilor sa TACA si sa-si vada de „teologhia”lor fara raportare concreta la viata omului,asa au facut si comunistii si asa sunt deja formatate/deformate sa creda ca este drept constiintele unora(majoritari).

    „Echilibrul” lui IPS teofan in acest comunicat este doar un jalnic politically correctness.Dar tu „leagana-ti” constiinta cu ce cantecel de leagan doresti.

    Apreciază

    • ioana said, on februarie 23, 2011 at 11:23 am

      el,
      ziceti dvs.
      – „comunicatul ACUZA (…)pe TOTI cei care vor canonizarea Sfintilor din temnitele comuniste”. Sunteti sigur ca nu gresiti?
      – „ADEVARUL DE CREDINTA ORTODOXA este si el o ideologie VIE a vietii vesnice”.
      Ortodoxia este TRAIRE nu ideologie, fie ea si a vietii vesnice.

      Daca imi permiteti o observatie: cand sunteti suparat, faceti greseli pe care altfel, nu le aveti.
      Eu nu imi dau seama daca dvs judecati faptele mitropolitului (ceea ce nu cred ca e pacat) sau judecati persoana, si atunci… 😦

      Cred ca tata timp cat Inaltul Teofan va fi la Mitropolia Moldovei, nici un fir de par din capul Parintelui Iustin nu se va clinti.

      Apreciază

  21. Plotin said, on februarie 23, 2011 at 10:33 am

    Legile scrise al Statului modern separa raporturile dintre Biserica si partidele politice si programul lor.
    Politica este un subsistem al sistemului social, care include constiinta politica; politica se manifesta si in raporturile dintre comunitati umane, raporturile dintre indivizi si clasa, comunitatea , statul din care fac parte, influentand hotarator intregul ansamblu de actiuni si relatii sociale.
    Clerul superior a jucat un rol important in conducerea treburilor politice:lua parte la alegerea domnului desi Biserica era supusa autoritatii domnesti; lua loc in divan alaturi de domn si marii boieri la judecata unor pricini; avea rol cultural si educativ deoarece primii stiutori de carte au facut parte din randul ei -Andrei Saguna,Micu Klein-.
    In Tara Romaneasca, clerul nu a facut parte din structura domniei. Desi a fost un element exterior acesteia, a contribuit la intarirea autoritatii ei politico-religioase si mai ales la crearea unei imagini de maretie imperiala a domnilor prin prezenta pe langa ei a marilor ierarhi.
    Iustin Parvu nu a incalcat nici o cutuma , ci a judecat asa cum numai cei atinsi de sfintenie o fac. Cei care au parcurs etapele primilor pasi in plan spiritual, in timp ce multi vad inca umbrele pesterii , cauzate de foc, si nu soarele stralucitor din afara ei. Virtutea , telul suprem, in care sufetele vad lucrurile, nu pe cele ce se nasc si mor, ci pe cele care au existenta reala. Toate lucrurile sunt transparente si nu exista nimic obscur si impenetrabil.
    In ceea ce priveste politica de ieri si de azi a societatii umane, cu totii cunoastem ca inca de la inceput societatile umane au trait libere si egale, facand din aceasta organizare sociala una ideala sau „Paradisul pierdut”.
    Mihai Eminescu fin observator al relatiilor socio-politice ale sec .19, face o analiza exacta la ceea ce a fost in trecut si ceea ce este azi, politica:”Domnii vechi -lumina unor stele ce s-au stins de mult calatoreste inca in univers, incat raza ajunge ochiul nostru intr-un timp in care steaua ce au revarsat-o nu mai exista, astfel din zarea trecutului mai ajunge o raza de glorie pana la noi, pe cand cauza acestei straluciri, taria sufleteasca, credinta, abnegatia nu mai sunt. Degeaba pitici moderni ar imbraca zalele lor mancate de rugina daca nu pot umple sufletele cu smerirea si credinta celor vechi”.
    ” Ceea ce simtim cu totii insa sint relele care bantuie tara, rele care nici au a face macar cu principiile conservatoare sau cu cele liberale si pentru a caror inlaturare nu se cere dialectica si oaratorie, ci munca, echitate si adevar”.
    „Mizeria materiala si morala a populatiei, destrabalarea administratiei, risipa banului public, cumulul, pasuirile, coruptia electorala, toate acestea n-au a face, la dreptul vorbind, cu cutare sau cutare principii de guvernamant”.

    Apreciază

  22. Tardea Raluca Diana said, on februarie 23, 2011 at 12:44 pm

    Sunt de acord cu Pr. Vasile privind pedeapsa capitala!Mai scapa natiunea romana de paduchi!

    Apreciază

  23. el said, on februarie 23, 2011 at 12:46 pm

    @ioana
    in cadrul aceleiasi logici de evitare a pretinsei dezbinari evocate in citatul mitropoliei NU SE CANONIZEAZA nici sfintii,e simplu daca vrei sa iei aminte;logica discursului este falimenara caci lasa si partinitoare.
    Stiu ca aveti o parare buna espre IPS Teofan,iata ca eu NU o impartasesc,tocmai vazand faptele si cuvintele lui evitante,vagi si fara curaj.Nu-mi pierd insa nadejdea in indreptarea acestui ierarh tocmai pt ca am „un feeling”ca nu ar vrea sa fie de partea celor lepadati dar este PREA SLAB deocamdata sa-si afirme pozitia;boleste de slabanogeala duhovniceasca si mai cred ca daca AR AVEA SMERENIE s-ar folosi daca ar merge la Parintele Justin Parvu sa discute fata catre fata si sa fie ajutat;insa NU o face.

    „- “ADEVARUL DE CREDINTA ORTODOXA este si el o ideologie VIE a vietii vesnice”.
    Ortodoxia este TRAIRE nu ideologie, fie ea si a vietii vesnice””_____aici trebuie sa recunoasteti ca ADEVARUL=Hristos Dumnezeu ne-a lasat o invatatura de credinta ale carei DOGME le-au talcuit in Duhul Sfant Sf Parinti si acestea sunt idei/concepte/forme in care se imbraca adevarul de credinta pentru a putea fi incaput de mintea noastra slaba atunci cand ea nu a ajuns inca la TRAIREA REALA a acestora ca la parintii sfinti avand mintea LUI HRISTOS .Asadar pana atunci pentru NOI acestia slabi DOGMA are si un „invelis” sa zicem formal(forma intelegatoare) de acelasi fel(desi ca si continut,realitate cuprinsa in aceasta ESENTIAL DIFERIT) ca si orice alta idee/forma de gandire,intelegere ;( si NU INTAMPLATOR cultura greaca ajunsa la oarecare forma de rafinament a fost aleasa de Sfintii Parinti ca cea mai adaptata sa incapa in ea gandirea teologica,intelepciunea care vine de la Dumnezeu transpusa pe puterea de intelegere initiala a mintii noastre pana cand aceasta-mintea- va ajunge la masura „barbatului desavrsit Iisus Hristos ” la care suntem chemati sa ajungem ca fii ai lui Dumnezeu).In sensul acesta am vorbit.

    Cat despre „credinta”dv ca :”Cred ca tata timp cat Inaltul Teofan va fi la Mitropolia Moldovei, nici un fir de par din capul Parintelui Iustin nu se va clinti”____mi-as dori sa nu gesiti,eu sunt reticent insa(sa dea Dumnezeu sa fiu contrazis de realitate in suspiciunea mea).

    Apreciază

    • ioana said, on februarie 23, 2011 at 6:36 pm

      el,
      stie altcineva in afara de Dumnezeu cat de mult isi plange cineva slabiciunea (sau orice alta neputinta)?
      Si eu am fost indignata ca IPS Teofan l-a primit pe K.K. anul trecut „la ceai” si mi-am exprimat indignarea in particular. Persoana cealalta, care avea mai multe informatii m-a intrebat daca stiu si ce anume a discutat ierarhul cu acela. Cum nu stiam…
      Asa si dvs, sa nu va pierdeti nadejdea cea buna!

      Invatatura de credinta avea omenirea si pana la Intruparea Mantuitorului (Legile Vechiului Testament- asta dvs m-ati invatat, zilele trecute!!!) deci, nu a venit HRISTOS DUMNEZEU / ADEVARUL ca sa ne dea legi/dogme. A venit sa ne invete sa le punem in practica, daca imi ingaduiti sa ma exprim asa.

      Comentariile dvs mi-au atras atentia in urma cu ceva timp, tocmai pt ca mi-am facut parerea ca la dvs cuvintele ar fi acoperite si de fapte. Altfel, nu va deranjam cu intrebarile mele.
      Degeaba citim noi scrierile Sfintilor Parinti, daca nu le si punem in practica, asa cum putem, incepand de la nivelul la care suntem. Daca astept sa am mintea lui Hristos si dupa aceea sa Ii urmez, n-o sa incep niciodata.
      Cunosc crestini care nu au auzit de Sf. Grigorie Palama, dar Il traiesc pe Hristos la un nivel asa de inalt, ca imi e si rusine sa le spun ca a fost in Biserica un Sfant Parinte Grigorie care a scris despre rugaciunea inimii…

      Intelepciunea care vine de la Dumnezeu, prinde si la cineva fara cultura rafinata – vedeti si viatal Sf. Siluan Athonitul.

      P.S.Am folosit in mod nepotrivit cuvantul „cred” si imediat m-ati amendat. Dar altul ca sa-l inlocuiesc nu gasesc acum. 😦

      Apreciază

      • el said, on februarie 23, 2011 at 8:25 pm

        @ioana

        se pare ca sunteti experta in a va carmui viata duhovniceasca si sa dati si sfaturi altora,daca nu va place ce spun aici sunteti libera sa ignorati.Eu nu fac decat sa expun cu luare aminte ceea ce am invatat de la Sfintii Parinti ;daca insa dv vi se pare ca ii intelegeti mai bine(va doresc sa reusiti mai bine decat ati reusit sa intelegeti cele spuse de mine) sunteti libera sa faceti cum doriti, aceasta insa NU imi va schimba mie parerile si intelegerea lor.

        Inutil sa va raspund la afirmatiile de genul :
        „Degeaba citim noi scrierile Sfintilor Parinti, daca nu le si punem in practica, asa cum putem, incepand de la nivelul la care suntem. Daca astept sa am mintea lui Hristos si dupa aceea sa Ii urmez, n-o sa incep niciodataCunosc crestini care nu au auzit de Sf. Grigorie Palama, dar Il traiesc pe Hristos la un nivel asa de inalt, ca imi e si rusine sa le spun ca a fost in Biserica un Sfant Parinte Grigorie care a scris despre rugaciunea inimii…Intelepciunea care vine de la Dumnezeu, prinde si la cineva fara cultura rafinata – vedeti si viatal Sf. Siluan Athonitul”_____doar asa ca sa facem „discutii de cuvinte” si vorbire desarta cum am impresia ca facem.
        Sunteti asadar libera ca si oricine altul sa mergeti la invatatorii pe care va plac,sa cititi ce doriti si sa intelegeti cum doriti.

        Apreciază

  24. mircea said, on februarie 23, 2011 at 1:19 pm

    Pr Vasile,

    Cum sa nu fii aspru cu ierarhii? cum sa nu ii iei de urechi?
    Pai au ajuns mirenii sa traga de urechi episcopii. Rusinea rusinilor.
    De rasul curcilor, parinte.
    Nu e putin lucru sa fii calugar, preot, episcop.
    Ce apucaturi sant pe la episcopii, te doare capul.
    A pomenit Iisus de compromis? Din contra, fara compromis. Cat de mic.
    Pai de asta s-a ajuns aici. Din compromis in compromis. Si ultimul compromis s-a acceptat ca si adevar, si trecem la urmatorul compromis si tot asa.
    Aici nu sant de acord cu dvs. De fapt asta e buba. Nu altceva.
    Pai daca nu sant in stare sa zica poporului cuvantul lui Dumnezeu sa plece acasa.
    Da nu numai ca nu il zic, ci vand poporul lui Satana.
    Astea sant faptele.
    Ne comparam noi cu Grecii?
    Preotul trebuie sa fie exemplu de moralitate si atitudine crestina.
    Nu mai e valabila zicerea ca ” fa ce zice preotul, nu ce face”. Asta era valabil in Vechiul Testament. Iisus a adus Noua Lege si s-a jertfit pt Cuvantul adus de El. Acesta este noul exemplu, dat chiar de Iisus. Cel mai mare deserviciu facut acestui popor, il fac preotii nevrednici. Adica cei care prefera compromisul. Asta e varianta eleganta de exprimare.

    Apreciază

  25. mircea said, on februarie 23, 2011 at 1:47 pm

    Si cum zic Sfinti Parinti, toate pleaca de la cele mici.
    Eu nu am inteles niciodata de ce trebuie sa te adresezi cu Sfintia ta? Dar asta nu a fost suficient, ci trebuie si cu Prea Sfintia ta, Inalt Prea Sfintia ta. E normal asa ceva prin prisma invataturii lasate de Iisus?. Sfant, Sfintie sant cuvinte grele de tot.
    Va rog, lamuriti-ma si pe mine care e treaba cu toate aceste apelative.

    „Dar între voi să nu fie astfel, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, şi căpetenia ca acela care slujeşte. „

    Apreciază

    • el said, on februarie 23, 2011 at 2:17 pm

      @mircea

      frate nu cred ca trebuie sa ne legam de apelative,ierarhul trebuie sa fie smerit si slujitorul fratilor sai , dar si crestinii trebuie sa CINSTEASCA HARUL care este in episcop/preot cu cinstea cuvenita DARULUI Lui Dumnezeu din aceia,nu omului se aduce cinste prin acele apelative ci harului pe care-l poarta acela prin hirotonie ca instrument prin care Hristos lucreaza Sfintele Taine in Biserica Sa.
      Cand numesti cu acele apelative de cinste episopul NU pe el il cinstesti personal(desi si el poate avea virtuti) ci HARUL Lui Hristos din el.Eu n-as putea sa ma adresez unuia sfintit prin hirotonie cum ma adresez unui crestin de rand ca mine.
      Daca episcopul se mandreste si i se pare ca pentru „meritele” lui personale i sa cade cinstire este problema lui.Ce avem noi care sa fie al nostru,totul ne este dat in dar,si ce putem noi face fara Dumnezeu?daca am gandi asa n-am avea motiv sa ne mandrim.
      Doamne ajuta.

      Apreciază

      • mircea said, on februarie 23, 2011 at 4:32 pm

        @el

        Multumesc.
        Sub aceasta forma pot sa inteleg, pentru un episcop care e omul lui Dumnezeu.
        Pentru oamenii compromisului, altul ar trebui sa fie numele.
        Dar am citit ca unul din marii Sfinti din vechime, a zis catre un episcop nevrednic, ca nu vrea sa fie hirotonit de catre el, ca Harul acestuia era cam cu „?” pt acest sfant. Si nu a a acceptat sa fie hirotonit de acel episcop.
        Ma rog, intram in teologie prea inalta pt mine.
        Problema e ca noi traim intr-o lume reala, in care faptele si apelativele sant in stransa legatura. Cine minte, e mincinos. Cine omoara, e criminal. Cine face fapte bune e bun.
        Normal ca orice preot, calugar e deosebit de mirean si ca nu ne putem adresa la fel.
        Dar apelativul de IPS, te obliga la absolut.
        Nu as fi adus in discutie asa ceva, dar acum e cam „pe viata si pe moarte”.
        Cu teologii inalte, ierarhii ne trimit la amprentare, ne spun ca 666 e un numar obisnuit…
        Nu prea mai e loc de abureala. Acum e pe concret.
        Deci, daca vine vreun IPS la mine si imi spune ca el e de acord cu amprentarea si celelalte, atunci ii zic: bre, ai si mata har, da’ e cam inchis la culoare.
        @el, nu ma cert cu tine. Sant doar un pic nervos pe toata „diplomatia” asta.

        Apreciază

      • el said, on februarie 23, 2011 at 5:16 pm

        @Mircea

        frate harul dat la hirotonie NU se ia inapoi pentru caderea episcopului ,chiar lepadarea de Hristos a unui episcop NU este privita/pedepsita la fel cu cea a unui mirean si in iad au locuri diferite si iuda sufera in iad in vesnicie NU ca un iudeu plin de viclesug si iubitor de arginti ci ca apostol care s-a lepadat de Hristos ; vai acelora care vor face ca iuda.

        Noi NU suntem obligati sa ascultam de NIMENI (om,episcop sau inger) care ar invata altceva decat ne-a lasat noua Hristos prin Scriptura Sfintii Parinti si Sinoadele Ecumenice.
        Hristos Cuvantul nemincinos ne-a promis spre imbarbatare dupa Invierea Sa dupa ce ne-a invatat SA PAZIM TOATE cate ne-a lasat El (credinta DREAPTA NESCHIMBATA) ca DOAR DACA vom face asa(sa pazim credinta) :” iata Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacului.”

        Apreciază

      • el said, on februarie 23, 2011 at 5:23 pm

        @mircea

        dar daca episcopul se leapada de Hristos harul din el devine nelucrator ,Duhul Sfant paraseste acel episcop si el se taie din Biserica Insasi =Trupul lui Hristos caci s-a lepadat de Capul Ei.
        Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne pazeasca frate.

        Apreciază

    • clement said, on februarie 24, 2011 at 4:46 pm

      Presupun ca nu eşti creştin daca te intrebi de ce sa ne adresam unui preot cu apelativul, Sfinţa ta.
      Citeste „Despre ierarhiile ecleziaste” de Sfantul Dionisie Areopagul.
      Spor la inţelepţire!
      Datoria noastra este de a ne adresa preotilor cu respect şi cu acest apelativ şi datoria Sfinţiilor lor este de a ramane intreaga viaţa in Taina pe care au primit-o de la Duhul sfant.

      Apreciază

      • mircea said, on februarie 24, 2011 at 5:40 pm

        clement,

        Stii bine la ce ma refer.
        Citeste te rog Matei, cap 23 si intelege un pic spiritul acestui capitol.
        Nu pune la indoiala respectul meu pt adevaratii calugari, preoti. Toate aceste apelative sant maximul posibil care s-ar fi putut alege. Si atunci obliga la maxim. Pt mine, ai spune unui preot – Parinte, e mult mai mult decat ai spune Inalt Prea Sfintia ta. Acest apelativ, IPS, deja pune intre mine si preot o bariera, ma departeaza infinit. Pe cand celalat – Parinte, ma apropie infinit. Asa sant eu.
        Da’ uite ca Patriarhului i se spune – Preafericit (nici nu stiu cum se scrie). Lu’ actualul patriarh pot sa-i spun Preafericit fara probleme. Da’ de ce s-o spune Preafericit? Tocmai patriarhului.

        Dar repet, aceasta pr e secundara.

        Apreciază

  26. mircea said, on februarie 23, 2011 at 5:07 pm

    Parintele Arsenie Papacioc povesteste un fapt din timpul cand era un membru important al Miscarii legionare. Cu ocazia unor evenimente din acea peroada tulbure, un cineva i-a omorat un frate. Cand au venit legionarii la putere, acel cineva a fost arestat si parintele prin functia care o avea ar fi putut dispune ca acel cineva sa fie omorat. Dar, a zis in mintea lui:” Nu, daca nu il omor, va fi Dumnezeu dator mie”. Si nu l-a omorat, ba chiar a pus paza la usa lui ca sa nu ii faca nimeni nici un rau. Dupa ceva timp, acel cineva a murit in razboi. Parintele are azi 97 de ani. Tot parintele a zis ca, vorba vine ca ar avea Dumnezeu datorie catre cineva, dar asa a gandit el atunci.
    Fiecare intelege ce vrea.

    Apreciază

  27. Iustina said, on februarie 23, 2011 at 6:07 pm

    Nici eu nu sunt de acord sa ridic pumnul sau sa scot sabia. Sa ne fereasca Dumnezeu de razboi! Atunci lucrurile stau altfel.
    Armele noastre sunt credinta, iubirea si rabdarea. Mijloacele sunt cuvintele, fapta, rugaciunea , unitatea si sfanta cruce. Toate aceste discutii, in jurul ierarhilor, nu ar fi aparut daca pozitia BOR si a altor capi ai bisericii era una clara si profund crestina. E absolut firesc sa apara astfel de discutii. Avem asteptari mari de la preotii nostri. Ei ne sunt parinti si indrumatori. Din pacate si ei, ca si noi ,ratacesc…
    Eu stiu ca in Biblie spune un lucru foarte intelept si cred ca trebuie sa luam aminte. Cui i se va da mult, mult i se va cere.
    Ma bucur ca multi dintre noi vad bine ADEVARUL si ma rog sa fim consecventi in ce am ales, pentru ca nu va fi deloc usor.

    Dumnezeu sa ne intareasca si sa ne molipseasca pe cat mai multi in aceasta lupta duhovniceasca.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.