SACCSIV – blog ortodox

Sfantul Vasile cel Mare ne lamureste care-i treaba cu muzica

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 5, 2015

DT1387

Foto: http://www.metmuseum.org/collection/the-collection-online/search/436836

Iata ce scrie la Isaia, capitolul 5:

Vai de cei care doresc, la ospeţele lor, chitară, harpă, tobă, flaut şi vin ei nu iau în seamă faptele Domnului şi nu văd lucrurile mâinilor Sale.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=43&cap=5

Iata si talcuirea Sfantului Vasile cel Mare:

  1. «Vai,spune, celor care cu chitare, cu fluiere, cu timpane şi cu psalmi beau vinul».

Lira lucrată cu aur şi fildeş îţi stă înălţată pe un soclu ca o sta­tuie sau un idol al demonilor. Iar o femeie nefericită, în loc să înveţe să-şi plece mâinile pe fus, din obligaţia robiei a fost învăţată de tine să şi le întindă pe liră; la fel ai plătit taxe, dând-o probabil unei fe­mei instructoare, care după ce a trecut cu propriu său trup prin ori­ce destrăbălare, stă [acum] în faţa tinerelor ca învăţătoare pentru unele asemănătoare. Pentru ea în ziua judecăţii ţi se va întâmpla un rău îndoit: pentru cele pe care tu însuţi le faci în mod ruşinos şi pentru cele cu care înstrăinezi de Dumnezeu sufletul nefericit prin învăţături rele.

Apoi [ea] vine cu lira şi îşi petrece mâinile în sunete [melodi­oase]; braţul este gol, faţa neruşinată. întregul banchet se întoarce şi ochii tuturor se îndreaptă acolo şi urechile ascultă în linişte acordu­rile. Atunci zgomotul se potoleşte, încetează râsul şi întrecerea vor­belor necuviincioase. Se liniştesc toţi din casă fermecaţi de melodia nestăpânită. Cel care tace acolo nu se linişteşte în Biserica lui Dum­nezeu, nici nu ascultă în linişte glasul Evangheliei. Fireşte! Pentru că vrăjmaşul care acolo porunceşte linişte, aici [în Biserică] el sugerea­ză zgomot. Este o privelişte jalnică pentru ochii înţelepţi ca o femeie să nu ţeasă, ci să cânte la liră, să nu fie cunoscută de propriul băr­bat, ci să fie privită de toţi, să fie [o femeie] comună [tuturor], să nu intoneze un psalm de mărturisire [a păcatelor], ci cântece de des­frânată; să nu-L roage stăruitor pe Dumnezeu, ci să fi condusă spre gheenă; să nu se grăbească spre Biserica lui Dumnezeu, ci să alunge cu sine şi pe alţii. Câlţii de lână sunt detestaţi de aceasta; nici nu ştie, nici nu vrea să aşeze urzeala, nici să întoarcă firul [în suveică]. Fiind împreună cu beţivii, se îndeletniceşte cu ale acelora.

De fapt, ţes o pânză de păianjen, îşi petrec mâinile pe corzile întinse ca pe nişte urzeli, purtându-şi pana [de cântat] ca pe o su­veică încoace şi încolo, [dar] nu arată niciun final al lucrării. Căci ţe­lul artelor care sunt de trebuinţă pentru viaţă este expus ochilor, precum în tâmplărie tribuna, în arhitectură casa, în construcţia de corăbii barca, în ţesătorie haina, în fierărie sabia, dar al artelor za­darnice, precum cântatul la chitară, dansul, cântatul la fluier sau al­te asemenea, când încetează lucrarea, dispare şi obiectul lucrat. Şi cu adevărat, după glasul apostolic, sfârşitul lui este pieirea.

Trebuie să cercetăm acestea pentru cei care din multă relaxare pentru lux se folosesc la cină, fie în permanenţă, fie în momente considerate de bucurie, nunţi sau petreceri, de fluiere şi chitare şi coruri, încât, învăţând acuzaţia din cuvântul dumnezeiesc pentru asemenea îndeletniciri, de frica [ameninţărilor] cumplite care atâr­nă deasupra, în continuare să vă schimbaţi obiceiul cel rău al vieţii într-unul mai bun. Dacă cercetăm sensul celor spuse după altă in­terpretare, putem găsi şi altceva folositor pentru sufletele noastre.

Cititi va rog mai multe la:

http://doktorkingduke.blogspot.ro/2015/04/talcuire-la-isaia-isaia-in-talcuirea_3.html

Comentariu saccsiv:

   Va dati seama cam ce ar fi zis Sfantul Vasile cel Mare despre rock?

Cititi va rog si:

De ce nu avem instrumente muzicale in biserica?

MUZICA CLASICA si MASONERIA

Mare atentie cu MUZICA “buna” …

 

23 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ioan C. said, on noiembrie 5, 2015 at 7:16 am

    De ce Biserica nu foloseşte instrumente muzicale

    Biserica nu foloseşte instrumente muzicale, deoarece în tot Noul Testament nu sunt pomenite folosirea instrumentelor muzicale în închinarea creştină, ci doar în cartea profetică a Apocalipsei, de către unii sfinţi în cer.

    „Şi după ce au cântat cântări de laudă, au ieşit la Muntele Măslinilor.”
    (Marcu 14:26)
    * Vedem în acest text că nu ni se spune că Hristos şi Apostolii ar fi folosit în vreun instrumente muzicale.
    La fel şi la evanghelistul Matei: „Şi după ce au cântat laude, au ieşit la Muntele Măslinilor.” (Matei 26:30).

    Apostolul Pavel în îndemnurile sale adresate tuturor creştinilor de a-l slăvi pe Domnul în cântări nu pomeneşte nimic de instrumente muzicale:
    – „9. Iar neamurile să slăvească pe Dumnezeu pentru mila Lui, precum este scris: „Pentru aceasta Te voi lăuda între neamuri şi voi cânta numele Tău„.
    10. Şi iarăşi zice Scriptura: „Veseliţi-vă, neamuri, cu poporul Lui”.
    11. Şi iarăşi: „Lăudaţi pe Domnul toate neamurile; lăudaţi-L pe El toate popoarele”.” (Romani 15:9-11);
    – „19. Vorbiţi între voi în psalmi şi în laude şi în cântări duhovniceşti, lăudând şi cântând Domnului, în inimile voastre,
    20. Mulţumind totdeauna pentru toate întru numele Domnului nostru Iisus Hristos, lui Dumnezeu (şi) Tatăl.” (Efeseni 5:19-20);
    – „Cuvântul lui Hristos să locuiască întru voi cu bogăţie. Învăţaţi-vă şi povăţuiţi-vă între voi, cu toată înţelepciunea. Cântaţi în inimile voastre lui Dumnezeu, mulţumindu-I, în psalmi, în laude şi în cântări duhovniceşti.” (Coloseni 3:16).

    Iată ce ne îndeamnă şi Apostolul Iacov:
    „13. Este vreunul dintre voi în suferinţă? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi.
    14. Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului.” (Iacov 5:13).
    * şi în acest text nu se face nicio refrerire la instrumentele muzicale, deci e evident că acestea nu au fost folosite de creştinii Bisericii primare în biserici.

    Doar în Apocalipsa întâlnim instrumente muzicale folosite la închinare (vezi Apocalipsa 5:9-10; 14:1-3; 15:2-3), dar şi acolo se cântă la instrumente doar de unii sfinţi aflaţi în Rai (cei 24 de bătrâni şi biruitorii fiarei), dar nu aici pe pământ.

    Apreciază

  2. Mihail said, on noiembrie 5, 2015 at 9:27 am

    Frate Vasile, s-a cam văzut cine stă în spatele așa-zișilor revoluționari care vor să schimbe tot : lozinci tâmpe anti-biserică și, mai mult, au aruncat cu pietre în bisericile pe care le-au întâlnit în cale !

    Apreciază

  3. robert252 said, on noiembrie 5, 2015 at 10:51 am

    Penibilul de Mandruta a scos o scrisoare catre Patriarh.
    Se pare ca apar agitatorii din umbra.

    Apreciază

  4. AKRITAS said, on noiembrie 5, 2015 at 11:29 am

    Biserica Ortodoxa activeaza (in societatea contemporana de unde a fost alungata in sec. 19 de statul laic occidental)intocmai cu invatatura Mantuitorului Iisus Hristos, (respecatand alegerea fiecaruia, fara sa intre cu bocancii in viata omului ) pentru soarta sufleteasca a enoriasilor, pentru mantuirea sufletului adica !
    cei care sant cu adevarat enoriasi si dreptcredinciosi(majoritari dealtfel) stiu asta ! insa cei care acuza Biserica sant exact aceia care nu au nici o treaba cu ea ! sant aceia pentru care Biserica ortodoxa, invatatura ortodoxa, reprezinta o oglinda a faptelor lor nelegiute : strainii de neamul românesc, occidentalii, minoritarii, care au ocupat institutiile statului, ateii, sectantii….care impun pacatul ca norma de viata, de aceea vor sa distruga aceasta oglinda pentru ca faptele lor nelegiuite sa nu mai fie vadite lumii si constintei lor !
    daca ne referim la soarta materiala a poporului, pentru care statul laic si-a luat responsabilitatea in sec 19, atunci trebuie sa stim ca nu Biserica Ortodoxa a inchis peste 60 de spitale, pentru ca nu pe mana ei e dat bugetul Sanatatii, al Casei de Asigurari ! astfel, scornind minciuni, diversiuni manipulari de genul „vrem spitale nu catedrale”, rauvoitorii din umbra isi urmeaza planul diabolic, lovind inconstienti cu piciorul in tepusa !
    Poate ar fi bine ca dreptcredinciosii din cele 10000 de parohii, -13000-14000 de biserici, catedrale, capele(LOCURI DE ZIDURE SUFLETEASCA SI MANTUIRE A SUFLETULUI) din sate si orase din toata tara, ale comunitatii majoritar ortodoxe(si nu 18000, alta minciuna, cat reprezinta numarul total al tuturor cultelor) sa iasa cu lozinci de genul : „vrem spitale nu destrabalare” pentru ca sant 1243 de cluburi(DE LOCURI DE PIERZARE SUFLETEASCA) si 425 de spitale !
    dar nu. Biserica ortodoxa tace, rabda, nu se lauda cu faptele ei lumii, (cu sutele de proiecte sociale, cantine pentru saraci, camine pentru batrani, orfelinate….)nu face nimic pentru imagine, pentru a indeplini un moft al lumii, ci asteapta buna plata de la bunul Dumnezeu, la Infricosata Judecata, unde toti vom da seama pentru faptele noastre !

    Apreciat de 3 persoane

    • saccsiv said, on noiembrie 5, 2015 at 12:09 pm

      Paul

      Frate, esti pe aici? Fa te rog un colaj sau afis pe chestia asta:

      „vrem spitale nu destrabalare” pentru ca sant 1243 de cluburi(DE LOCURI DE PIERZARE SUFLETEASCA) si 425 de spitale !

      Apreciat de 1 persoană

      • geo said, on noiembrie 5, 2015 at 12:29 pm

        1243 poate numai in Bucuresti…la nivelul Tarii nu se stie…

        Apreciază

      • michael said, on noiembrie 5, 2015 at 2:16 pm

        Nu e o initiativa foarte inteleapta, pentru ca cele 1243 de cluburi sint finantate de mediul privat, nu de stat.

        Apreciază

      • AKRITAS said, on noiembrie 5, 2015 at 3:23 pm

        @Michael. si bisericile sant finantate din banii credinciosilor. foarte putini bani vin de la stat. in conditia in care statul laic iudeomason a confiscat averile Bisericiii si nu au fost retrocedate decat in foarte mica masura.
        pe de alta parte si cel mai important, aici e vorba de impactul negativ pe care il au locurile de pierzare si cel pozitiv pe care il a locurile de mantuire sufleteasca.
        daca cele de pierzare sant mai multe, un stat normal, o societate intreaga la fiinta ei si la fire, trebuie sa intervina sa limiteze acele locuri, oricat vor urla nelegiuitii, satana, ca vai, e libertate…libera exprimare…
        dar ce vedem, societatea moderna, occidentala, „civilizata” , politic corecta in fiinta ei anticrestina, antiumana, cauta sa limiteze, activitatea pozitiva a Bisericii, distrugand astfel temelia neamui românesc, pentru ca cei un milion de invadatori musulmani, intrati sub forma parsiva de „refugiati”, sa fie acceptati, sa colonizeze spatiul crestin, România, fara nici o problema !

        Apreciat de 1 persoană

      • Spaceman said, on noiembrie 5, 2015 at 4:07 pm

        Apreciază

      • saccsiv said, on noiembrie 5, 2015 at 4:18 pm

        Spaceman

        Trebuie ceva legat si de cifrele alea.

        Apreciază

      • Spaceman said, on noiembrie 5, 2015 at 8:07 pm

        Cât mă pricep și eu, dar poate face Paul unul mai bun, că el este profesionist. 😛

        Apreciază

  5. AKRITAS said, on noiembrie 5, 2015 at 12:58 pm

    SA LUAM AMINTE !
    Primul care trebuie sa plece este neamtul parvenit, falsificator de acte, vanzator de copii si servitorul intereselor strainilor care ne jefuiesc tara !

    avem exemple din istorie in care am avut de suferit din cauza neamutului :

    „Mi s-a spus mie să nu mă încred în neamţ căci voi avea proastă răsplată a slujbei mele credincioasă cum a şi urmat. Voi trimite pretutindeni scrisoare şi Înălţimii Sale ca să vadă toată lumea nerecunoştinţa pentru slujba mea credincioasă”
    (Hurmuzaki, Documente, XII, p.722, 730; Iorga, Istoria lui Mihai Viteazul, II, p.54.)

    de asemenea sa luam aminte la transformarea tarii in colonie jefuita de occidentali dupa a doua jumatate a sec 19, acordarea de privilegii strainilor prin eliminarea art 7 din Constitutie, ucigand apoi 11000 de tarani pentru stabilitatea coloniei, „707 zile sub cultura pumnului german” spune multe – http://www.slideshare.net/mobile/salaru/707-zile-subt-cultura-pumnului-german-virgiliu-n-drghiceanu

    PRIMII CARE TREBUIE SA PLECE SANT STRAINII CARE AU OCUPAT INSTITUTIILE STATULUI SI CARE ATACA ASEMENEA HIENELOR PE MAICA NEAMULUI ROMÂNESC : BISERICA ORODOXA !
    IAR TRADATORII, COZILE DE TOPOR DIN ULTIMII 25 DE ANI DE „VALORI” OCCIDENTALE SA INTRE LA INCHISOARE PE VIATA !!!

    Apreciază

  6. AKRITAS said, on noiembrie 5, 2015 at 1:03 pm

    SA LUAM AMINTE !
    Primul care trebuie sa plece este neamtul parvenit, falsificator de acte, vanzator de copii si servitorul intereselor strainilor care ne jefuiesc tara !

    avem exemple din istorie in care am avut de suferit din cauza neamtului :

    „Mi s-a spus mie să nu mă încred în neamţ căci voi avea proastă răsplată a slujbei mele credincioasă cum a şi urmat. Voi trimite pretutindeni scrisoare şi Înălţimii Sale ca să vadă toată lumea nerecunoştinţa pentru slujba mea credincioasă”
    (Hurmuzaki, Documente, XII, p.722, 730; Iorga, Istoria lui Mihai Viteazul, II, p.54.)

    de asemenea sa luam aminte la transformarea tarii in colonie jefuita de occidentali dupa a doua jumatate a sec 19, acordarea de privilegii strainilor prin eliminarea art 7 din Constitutie, ucigand apoi 11000 de tarani in 1907, pentru stabilitatea coloniei !
    „707 zile sub cultura pumnului german” spune multe – http://www.slideshare.net/mobile/salaru/707-zile-subt-cultura-pumnului-german-virgiliu-n-drghiceanu

    PRIMII CARE TREBUIE SA PLECE SANT STRAINII CARE AU OCUPAT INSTITUTIILE STATULUI SI CARE ATACA ASEMENEA HIENELOR PE MAICA NEAMULUI ROMÂNESC : BISERICA ORODOXA !
    IAR TRADATORII, COZILE DE TOPOR DIN ULTIMII 25 DE ANI DE „VALORI” OCCIDENTALE SA INTRE LA INCHISOARE PE VIATA !!!

    Apreciază

  7. AKRITAS said, on noiembrie 5, 2015 at 1:28 pm

    În veci ortodocși!

    9:08, joi, 5 noiembrie, 2015 |
    adrian paunescu

    De mic, sunt ortodox, ca toţi ai mei,
    aceasta e credinţa mea creştină,
    am învăţat cu tălpile să calc,
    cum am aflat că mâna se închină.

    Atunci am înţeles că sunt dator
    să nu cedez cumva vreunei noxe,
    ci să rămân, cu neamul meu cu tot,
    fidel pe veci credinţei mele ortodoxe.

    Ai mei puteau muri şi n-ar fi dat
    credinţa lor pe nici un fel de bunuri,
    nici dacă ar fi fost crucificaţi,
    nici dacă s-ar fi tras în ei cu tunul.

    În anii dogmei, mi-am păstrat şi eu
    în fiece istorică furtună,
    credinţa-n Dumnezeu, cum mi L-a dat,
    prin toţi ai mei, Biserică străbună.

    Şi m-am opus căderii în neant
    şi celor care dărâmau altare
    şi clopote-n Ardeal am construit
    şi calendare pentru fiecare.

    Şi ‘Noul Testament de la Bălgrad’
    eu l-am crezut aducător de leacuri
    şi m-am zbătut că să apară iar,
    la Alba, dup-aproape patru veacuri.

    Şi-am fost convins că nici un leninism
    credinţa ortodoxă n-o ajută
    ci, dimpotrivă, ateismul crunt
    ar vrea să o transforme-n surdomută.

    Dar dintr-o data ce mi-e dat să simt?
    A început la Bucureşti să crească
    un demonism bogat şi indecent,
    ce-ameninţă credinţa strămoşească.

    Nevolnicii lovesc pe ortodocşi,
    îi tot mânjesc şi culpabilizează,
    îi fac răspunzători de bolşevism,
    îi umplu de lehamite şi groază.

    E clipa când mă simt dator să spun
    că nu ne poate frânge vijelia,
    că nu sunt bunuri pe acest pământ,
    ca să ne cumpere Ortodoxia.

    Noi nu putem să devenim mormoni
    sau, altceva, conform unei reţete,
    noi suntem ortodocşi definitiv
    oricât ar vrea cu droguri să ne-mbete.

    Eu n-am crezut că, într-o zi, s-aud,
    această fărădelege epocală:
    „Ortodoxia naşte comunism!”
    Deci, să fugim de ea ca de o boală.

    Dar nu există-n lume avantaj
    cu care ar putea să ne îmbie
    catolici, evanghelici, protestanţi,
    să ne retragem din Ortodoxie.

    Precum nici noi pe nimeni nu silim
    să fie ortodox când nu o simte,
    noi suntem pe vecie ortodocşi,
    cu leagăne, cu vieţi şi cu morminte.

    Că nu ne poate nimeni mitui
    s-o părăsim pe mamă în etate
    din tragicul motiv că pe pământ
    există alte mame mai bogate.

    Ci noi, cu toate-acestea, chiar acum,
    când ni-i credinţa însăşi în pericol,
    îi salutăm pe ceilalţi fraţi creştini,
    că harul de-a iubi nu e ridicol.

    Şi îi iubim pe toţi aceşti creştini
    ce, dincolo de orice paradoxe,
    la rândul lor, respectă şi iubesc,
    pe credincioşii turlei ortodoxe.

    Dar, vai, se-ntâmplă zilnic un complot,
    o comedie pare tragedia,
    e în pericol cultul ortodox,
    se deromânizează România.

    Fii, Doamne, lângă noi, măcar acum,
    când sumbre acuzaţii se adună,
    ia-n mână crucea de la Est,
    ai grijă de biserica străbună.

    Şi dă-ne dreptul de-a ne apăra
    chiar dacă de la fraţi asediul vine,
    permite-ne să fim în veci creştini,
    ca ortodocşi urmându-Te pe Tine.

    Adrian Păunescu

    http://ortodox.md/articole/cultura/poezie/in-veci-ortodocsi/

    Apreciază

  8. geo said, on noiembrie 5, 2015 at 2:01 pm

    EVERYTHING Is Invisible In Space In The Visible Spectrum


    EVERYTHING Is Invisible In Space In The Visible Spectrum (Peter Lindemann)
    ALL PICTURES OF THE SUN, STARS, PLANETS IN SPACE ARE FABRICATED, Also the aether diminishes in higher altitudes then the moon, stars, planets ALL DISAPPEAR
    (Peter Lindemann)

    Apollo astros can’t see the stars

    Apreciază

  9. AKRITAS said, on noiembrie 5, 2015 at 2:23 pm

    Înainte de negocierea cu partidele politice, președintele Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ambasadorul SUA în România
    http://m.activenews.ro/stiri/Inainte-de-negocierea-cu-partidele-politice-presedintele-Iohannis-l-a-primit-la-Cotroceni-pe-ambasadorul-SUA-in-Romania-126421

    pentru cine ar mai avea vreun dubiu….

    Apreciază

  10. carlos said, on noiembrie 5, 2015 at 2:28 pm

    „Ceilalţi oameni, care n-au fost ucişi de aceste urgii, nu s-au pocăit de faptele mâinilor lor, ca să nu se închine dracilor şi idolilor de aur, de argint, de aramă, de piatră şi de lemn, care nu pot nici să vadă, nici să audă, nici să umble.Şi nu s-au pocăit de uciderile lor, nici de vrăjitoriile* lor, nici de curvia lor, nici de furtişagurile lor.”

    Apreciază

    • Bogdan said, on noiembrie 5, 2015 at 9:08 pm

      Se vede cata evlavie si cata dragoste fata de aproapele sunt in spatele acestor demonstratii.
      Nu ma refer la naivi si la cei manipulati.

      Apreciază

  11. Vreți spitale, nu catedrale? Vă zice moșu’ unde e banii! said, on noiembrie 5, 2015 at 2:47 pm

    Vreți spitale, nu catedrale? Vă zice moșu’ unde e banii!

    Nărodul e o specie periculoasă, nărodul cu convingeri rupe lanțul și mușcă prin gard – iar bezbojnicii sunt o categorie specială de nărozi. Orice bezbojnic știe sigur că din cauza bisericilor și a popimii nu se construiesc spitale, că popii înfulecă bugetul și construiesc biserici și nu se ajung banii de la buget, rămân copii fără educație materialist dialectică și bătrânii mor fără medicamente. Hai să le numărăm coane Fănică! Deci două la școala de fete? Să le numărăm coane Fănică, să le numărăm…

    Am scociorât prin bugetul de stat să scot cifrele și să mă lămuresc cum stăm cu acest dezastru inimaginabil. Pentru 2014 nu am găsit cifrele pentru salariile popimii și banii cheltuiți pentru construcția de biserici. Cifrele sunt din proiectele de buget, execuțiile bugetare diferă – de exemplu în 2013 Ministerul Sănătății a avut alocate 8,67 miliarde, dar a cheltuit 9,78 miliarde. Am zis să simplific treaba și am lăsat doar proiectele în lei noi, am folosit ca unitate de măsură miliardul, să fie mai clar. Și avem așa:

    2015
    0,04 miliarde – construire biserici
    0,28 miliarde – salarii popi
    9,13 miliarde – educație
    29,94 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 6,75 mlrd, CNAS: 23,19 mlrd)

    2014
    nu știu – construire biserici
    nu știu – salarii popi
    8,56 miliarde – educație
    30,91 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 7,95 mlrd, CNAS: 22,86 mlrd)

    2013
    0,03 miliarde – construire biserici
    0,26 miliarde – salarii popi
    8,52 miliarde – educație
    31,75 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 8,67 mlrd, CNAS: 23,08 mlrd)

    2012
    0,01 miliarde – construire biserici
    0,24 miliarde – salarii popi
    8,71 miliarde – educație
    24,5 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 5,46 mlrd, CNAS: 19,04 mlrd)

    2011
    0,038 miliarde – construire biserici
    0,24 miliarde RON – salarii popi
    8,55 miliarde – educație
    22,2 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 4,41 mlrd, CNAS: 17,82 mlrd)

    2010
    0,04 miliarde – construire biserici
    0,27 miliarde – salarii popi
    14,59 miliarde – educație
    21,44 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 4,19 mlrd, CNAS: 17,25 mlrd)

    2009
    0,1 miliarde – construire biserici
    0,27 miliarde – salarii popi
    11,98 miliarde – educație
    18,82 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 4,21 mlrd, CNAS: 14,62 mlrd)

    2008
    0,12 miliarde – construire biserici
    0,16 miliarde – salarii popi
    15,83 miliarde – educație
    20, 74 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 4,96 mlrd, CNAS: 15,78 mlrd)

    2007
    0,067 miliarde – construire biserici
    0,15 miliarde – salarii popi
    11,91 miliarde – educație
    16,86 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 3,86 mlrd, CNAS: 13 mlrd)

    SURSE: buget CNAS, bugetul României

    Situația este într-adevăr gravă, stat teocratic, popii înghit bugetul pe nemestecate. Să reținem că salariile popilor includ toate cultele nu doar pe bărboșii de ortodocși. Se vede clar, pe cifre, că din cauza construcției de biserici au de suferit școlile și spitalele.
    Serios vorbind, spre biserici se mai duc niște bani din bugetele locale și alocări speciale ale guvernului, dar nu cred că dublează sumele din bugetul central. Cum este situația cu finanțarea bisericilor în alte state din UE puteți citi aici.

    Eu nu sunt jurnalist de investigație specializat pe teme medicale precum Vlad Mixich, dar dacă aș fi, apăi eu aș face o serie de investigații să văd unde se duc anual zecile de miliarde de lei cheltuite pe sănătate în România. O investigație scrisă emoționant, dar cu nume de persoane, cu nume de firme, cu cifre, cu contracte. Ceva frumos, să saliveze de poftă procurorii când o citesc, să clănțăne cătușele pe la ușile șmecherilor.

    Plânge țara de mila rezidenților și a medicilor fără viitor în rumânime. Medicii fără viitor sunt ăia proștii, care nu s-au lipit la o rețea de corporație fabricantă de medicamente. Plicul a rămas sfânt în spitale, medicii iau salarii de la stat și de la privat, aranjamentele cu medicamente merg înainte. Bugetul sănătății pe un an în România este mai mare decât bugetul întregii Republici Moldova – cum naiba să nu se fure ca la balamuc?

    Bani pentru sănătate și educație sunt în România, sunt mulți – doar că se fură. La muncă procurori!

    George Damian
    http://www.napocanews.ro/2015/11/vreti-spitale-nu-catedrale-va-zice-mosu-unde-e-banii.html

    ps: totusi erea bine de autorul folosea cuvantul preoti in loc de popi.

    Apreciat de 3 persoane

  12. […] Sfantul Vasile cel Mare ne lamureste care-i treaba cu muzica […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.