SACCSIV – blog ortodox

ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (26.12.2013): AL PATRULEA MAG. Un Craciun impreuna cu Parintele Justin. Mitropolitul Ieremia marturiseste crezul Patriarhilor Rasaritului de la 1848 referitor la Biserica apuseana care s-a rupt de ortodoxie la 1054

Posted in blog, ORTODOXIE by saccsiv on decembrie 26, 2013

Apologeticum:

S-a născut Pâinea Vieții care Se dă pentru viața lumii. Să ne bucurăm! Povestea celui de-al patrulea mag

Al patrulea Mag

O veche legenda spune ca, de fapt, patru au fost magii care urmau sa mearga sa se inchine Pruncului dumnezeiesc. Despre cel de-al patrulea se zice ca si-ar fi vandut tot ce avea si ar fi cumparat trei nestemate – un safir, un rubin si o perla – pe care sa le duca in dar Mantuitorului. Si grabindu-se el sa ajunga in Babilon, unde, dupa cum se vorbisera, il asteptau ceilalti trei, acesta a intalnit pe drum un om vatamat, la care nimeni nu se uita. Pe data se hotari sa-l duca la un doctor, caruia ii dadu safirul ca sa-l ingrijeasca pe bolnav pana la deplina insanatosire. Numai ca astfel, zabovind prea mult pe cale, ceilalti nu l-au mai asteptat si au plecat fara el. El n-a deznadajduit, ci, tinandu-se dupa stea, a facut singur drumul spre Betleem. Aici a aflat ca magii Il gasisera pe Prunc si I se inchinasera deja, ca soldatii lui Irod pornisera macelul celor nou-nascuti si ca Sfanta Familie apucase calea Egiptului. Cum chiar in fata lui un soldat incerca sa-i smulga unei tinere femei copilul din brate, pentru a-l omori, magul nu statu pe ganduri si, aratandu-i soldatului splendidul rubin, il indupleca sa-l primeasca in schimbul vietii pruncului. Soldatul a luat piatra, stergand-o in graba de acolo, iar biata femeie nu mai stia cum sa-i multumeasca strainului ca picat din cer.

Magul isi puse in gand sa-L caute mai departe pe Mantuitorul, cu singurul dar care-i mai ramasese: perla. A umblat el vreme indelungata, dar n-a aflat ce cauta, caci nu mai era steaua care sa-i arate drumul. Si iata ca, dupa 30 de ani si mai bine, afla de la niste calatori ca Iisus propovaduia in partile Ierusalimului. Porni bucuros intr-acolo, dar in seara cand sosi, afla ca Iisus tocmai fusese rastignit pe Golgota. Magul se duse la locul cu pricina, ca macar in clipa din urma sa se inchine dinaintea Domnului inca in viata si sa-I dea ce mai ramasese din darul pe care i-L pregatise candva din toata inima. Iata insa ca prin fata lui trecura doi soldati romani ce tarau spre temnita o tanara evreica. Oprindu-i din drum, magul scoase repede perla si le-o trecu pe sub ochi, zicand: „Daca ii dati drumul fetei, va daruiesc voua aceasta perla, si veti fi mult mai castigati”. Lacomi, soldatii luara perla si-o eliberara pe tanara, ale carei multumiri inlacrimate magul nu mai statu sa le auda, caci zorea sa-L prinda in viata pe Cel rastignit. Inima ii era grea, caci nu mai avea nimic sa-I dea in dar Imparatului imparatilor, dar nazuia macar sa-L vada si sa I se inchine. Cand a ajuns langa Cruce, Mantuitorul S-a uitat drept in ochii lui si i-a spus:

– In sfarsit, ai venit! Tu mi-ai adus cele mai frumoase daruri …

– Bine, dar nu mai am nimic, ce Ti-am adus eu?! – baigui magul, mirat.

– Tot ce duceai cu tine ai dat celor nevoiasi. Or, dandu-le lor, Mie Mi-ai dat. Darul tau a ajuns la Mine si, adevarat iti spun, ca este cel mai de pret dintre toate. Caci cel ce-L iubeste pe Dumnezeu, acela isi revarsa dragostea sa asupra oamenilor; si cu cat te apropii mai mult de oameni, cu atat esti mai aproape de Dumnezeu.

ATITUDINI:

Calendar pe 2014 cu Părintele JUSTIN – conține fotografii inedite 

Coperta-calendar_Parintele-Justin_2014-724x1024

 

Calendar de perete, format A3
Full color, înfoliat
Preţ 10 RON
Pentru comenzi accesaţi această pagină.

Apologeticum:

Fotografii inedite cu Părintele Justin Pârvu din ziua arestării, 14 mai 1948. Interviu inedit din anul 1993

Atacuri cu bombă de Crăciun în zone creștine din Bagdad, cel puțin 34 de morți

La Pungești, Nașterea Domnului îi va prinde pe 30 dintre protestatari în greva foamei

O demisie care poate anunța dezastrul: Avocatul Poporului

Mitropolitul Serafim de Pireu: Despre Conciliul II Vatican

Obsesia comparației numărului de biserici, spitale și școli

Ecologismul toxic: MRU este susținut la presedenție de Partidul Ecologist Român

ATITUDINI:

Un Crăciun împreună cu Părintele Justin: „Toţi care pleacă dincolo, să fiţi siguri că sunt mai importanţi decât aici. Ei ne văd aici pe noi cum ne străduim, aşa, fiecare după râvna lui, dar ne fotografiază de acolo şi ne menţin una cu ei”.

[…]

Mă gândesc cum în 1952, parcă, da, eram în celulă. Măi, nu era voie să sufle cineva în celulă, mai ales în sărbători! Că toţi diavolii, măi, diavolii pământului se înarmează cel mai puternic. Un demonizat, de pildă, o duce bine în cursul săptămânii, dar cum a început vecernia de sâmbătă seara, cum a început ziua Învierii Domnului, să te ferească Dumnezeu! Nu mai e chip cu omul ăsta! Şi de aceea, maicilor dragi, se năpusteau asupra noastră; erau câte trei schimburi într-o noapte de Crăciun sau o noapte a Învierii Domnului sau a Înălţării. Ei ştiau mai bine calendarul ca noi, măi! Ştiau vrăjmaşii ăştia cum să se înarmeze, cum să le ţină în frâu pe aceste cadavre. Opt sute de cadavre erau în trei etaje!

Eu eram la celula 323 şi numărul care s-a potrivit pentru mine să-l port a fost acelaşi, tot 323. Cum au făcut asta, nu ştiu, dar m-am trezit şi eu cu numărul acesta şi celula mea era tot 323. Mi-am zis: „Măi, înseamnă că lucrurile merg în curs tare, nu cred eu să scap aşa uşor! Pentru că ce mi se proroceşte mie prin numerele astea… Înseamnă că nu e de scăpat uşor”. Într-o noapte visez eu, măi, după moartea lui Stalin, un grup de steaguri, toate negre, cum sunt pe la benzinăria asta, în sfârşit, fluturând în aer şi culorile lor, acolo. Aşa am văzut eu steagurile acestea negre. Le spun camarazilor mei: „Măi, uite ce am visat. Să ştiţi că noi nu plecăm uşor de aici. Voi visaţi, aşteptaţi o veste, ştiu eu, la conferinţa de la Yalta, conferinţa de la Bruxelles – ştiu eu unde le aşteptau ei – dar de aici nu ieşim uşor”. „Păi de ce nu ieşim, măi?” „Păi cu steagurile acestea care ni s-au arătat nouă aici – nu-i a bine”. Într-adevăr, a murit Stalin. Era bucurie mare peste tot. „Hă, hă, e gata!” „Măi, nu e gata, măi, că sunt alţi vrăjmaşi, alţi draci, mai mari ca Stalin!” Şi într-adevăr, n-am putut scăpa.

A venit partea cealaltă, a doua, a Rusiei sovietice, care a dat drumul la alte portiţe, chipurile la o fereastră ceva mai blândă, aducând un aspect mai blând, aşa, în suferinţa creştinului. Dar lucrurile nu s-au schimbat deloc. A fost doar un aspect fals, în schimb chinurile, suferinţele au fost aceleaşi. Aşa că ei au dat dovadă că nu sunt spre altceva porniţi decât spre această lucrare diavolească. Aşa cum Satana, de pildă, chinuie pe creştinul ăsta pus sub stăpânirea lui, aşa chinuie acest ateism creştinismul nostru. Şi vine sub aspecte diferite. Nu vedeţi frăţiile voastre la criza aceasta puternică pe care o avem noi… Ei apasă asupra creştinismului ortodox şi în special în România, pentru că aici ştiu că există o esenţă şi un elan pe care nu-l pot stăpâni. Nu-l pot stăpâni pentru că este de la Dumnezeu şi se manifestă în lumea aceasta creştină, pe care o conduce spre idealurile Lui. De aceea, toate ţările care sunt supuse comunismului, sunt supuse oprimării: Polonia, Ungaria, Bulgaria. Ei bine, în România trebuie să aibă ceva în plus, neapărat, unde să-şi ducă calvarul. De ce? Pentru că suntem creştini-ortodocşi şi pentru că de aici s-a născut o generaţie de tineri care a vrut să împace cerul cu pământul. A vrut să ridice linia aceasta a Neamului, a creştinismului nostru, spre înălţimile cereşti.

Ei bine, ei nu uită şi nu vor uita niciodată şi de aceea vor fi mereu cu satârul la capul nostru. Şi frăţiile voastre, mai ales, sunteţi în mănăstirea aceasta a noastră, care e… in ochii lor, „ciumată”. „De unde eşti?” „De la Petru Vodă.” „Hăă, hăă… Petru Vodă!” Dar să ştiţi, fetelor, cu cât va fi prigoana aceasta mai mare, cu cât vor fi, de pildă, aceste mănăstiri marginalizate, cu atât trebuie să ne bucurăm, pentru că viaţa noastră creştină nu e uşoară, cu muzică şi petreceri şi altceva…, nu! Este durere, este necaz, este suferinţă, este, în sfârşit, prigoană! Că poate frăţiile voastre de multe ori vă gândiţi: „De ce am venit eu aici? N-am avut altă mănăstire unde să mă duc?” Ei bine, să vă gândiţi că viaţa noastră creştină şi în special mănăstirile trebuie să se alieze acestei suferinţe a deţinuţilor, ca şi frăţiile voastre să aveţi o mărturie dincolo, când veţi fi întrebate: „Ce aţi făcut pe pământ acolo, pentru noi?” „Păi, iată, am stat şi eu la Poarta Albă, am slujit la Aiud, am stat şi la Gherla, am stat şi la Piteşti, am fost şi la Petru Vodă…” Ai o mărturisire, depui şi tu o dovadă acolo, un act, un buletin, măi! Acolo toate merg pe bază de „documente”, nu intri aşa, oricum!

Sunt bucuros de cântările, de frumuseţea aceasta a colindelor. Iată, nu e un apostolat şi ăsta? O propovăduire a Naşterii Domnului, a Învierii Domnului, a Botezului Domnului, a sărbătorilor care vin? Şi frăţiile voastre sunteţi nişte îngeri de mare sfat. Da, îngeri de mare sfat, pentru că sunteţi prezente la toate praznicele şi sărbătorile pe care frăţiile voastre le actualizaţi mereu în mijlocul creştinilor.

Dumnezeu să vă binecuvânteze şi eu aş dori să nu fie ultima prăznuire împreună, să mai fie… Şi eu aş vrea, dar totdeauna când încerci să o mai întinzi aşa, atunci îţi spune: „Ia vino, bătrânule, că ţi-ai terminat treaba!” Părintele Adrian Făgeţeanu s-a dus, părintele Arsenie s-a dus şi el, s-au dus şi alţii… Acum n-a mai rămas nimeni. Dar toţi care pleacă dincolo, să fiţi sigure că sunt mai importanţi decât aici. Acolo intră în corul acela frumos, ceresc. A trecut o generaţie de la 1925 până acum, toţi cântă împreună şi se roagă împreună cu noi aici, pe pământ. Ei ne văd aici pe noi cum ne străduim, aşa, fiecare după râvna lui, dar ne fotografiază de acolo şi ne menţin una cu ei, cei de dincolo. Noi poate ne rezervăm, ne gândim: „Măi, e bine să mergi dincolo, dar e mai bine să mai rămâi oleacă şi aici.”Dar să ştiţi că sunt multe minunăţii care ne aşteaptă dincolo. Dacă am şti noi câte minunăţii…! Nu vedeţi voi, numai sărbătorile astea, câtă bogăţie aduc, câtă dezlipire, cât dezinteres de lumea aceasta! Nu ne mai interesează.

Dar să fii într-o celulă de la Aiud după 14-15 ani şi să nu te intereseze cât mai trăieşti, măi! Sau dacă mai trăieşti – nu te interesa deloc! Erai desprins total de lumea din afară. Nu te mai interesează nici şuieratul trenului, nici claxonul maşinii, nici plânsetul sau bucuriile copiilor de pe stradă, că doar pe acolo erau, treceau pe sub nasul nostru. Noi numai auzeam, nu-i vedeam, că erau obloanele puse. Acolo te aflai în maşina de formare a credinţei ortodoxe. Ei, caraliii, prigonitorii noştri, se tem mult mai mult decât noi, pentru că ei nu ştiu, nu pot să moară. Sunt morţi de frică pentru că n-au harul lui Dumnezeu, n-au energia, n-au scânteia divină a pruncului Iisus din ieslea Bethleemului.

[1] Fragment dintr-o cuvântare nescrisă a Părintelui Justin, rostită în ajunul Naşterii Domnului, 2011, către maicile mănăstirii Paltin Petru-Vodă.

articol publicat în revista ATITUDINI, nr. 31

Bucovina Profunda:

Hristos se naste ! Slaviti-L !

Ciprian Voicila:

Manastirea Diaconesti – Colinde si alte cantari 

Interviu de Craciun (2012) cu IPS JUSTINIAN CHIRA, Arhiepiscopul Maramuresului, un minunat om

Cel far’ de-nceput – Colind DUMNEZEIESC -Maicile de la Diaconesti 

Astradrom:

Mai sunt si ierarhi care se tem de Dumnezeu mai mult decât de oameni. Mitropolitul Ieremia păstrează învătătura Sfintilor Părinți ai Bisericii Ortodoxe și mărturisește crezul Patriarhilor Răsăritului de la 1848 referitor la Biserica apuseană care s-a rupt de ortodoxie la 1054.

Daniel Vla:

Ieri, 24 decembrie a fost ziua de naştere a strălucitului mucenic Daniil Sandu Tudor 

Pr. Daniil Sandu Tudor ”…Și a ajuns Sfânt, mare mucenic Daniil”   – Părinte Ioan, ați fost ucenicul Starețului Daniil de la Rarău. Povestiți-ne care e prima amintire pe care-o aveți cu Părintele Daniil? – Prima amintire… când am mers prima dată în mănăstire la Rarău, când ne-am întâlnit prima dată. Nu știu dacă pot […]

Ultima soluţie? GREVA FOAMEI LA PUNGEŞTI 

GREVA FOAMEI LA PUNGESTI, ÎN AJUNUL CRÃCIUNULUI | FOTO – VIDEO  UPDATE 23.00 Rãzesii sunt pe câmp fãrã hranã, în timp ce oamenii lui Ponta se ghiftuiesc ÎN AJUN …Rezistenta de la Pungesti a intrat într-o nouã etapã, care aratã dârzenia lor SĂ NE RUGĂM PENTRU EI (nota mea)! SACRIFICIU TOTAL…Când toti românii s-au strâns […]

Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru… Un Crăciun binecuvântat, fraţilor!

Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoștinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptatii, și să Te cunoască pe Tine, Răsaritul cel de sus, Doamne, mărire Ție.  Hristos se naşte Hristoase, Dumnezeul nostru, îndură-te de neamul acesta şi de ţara aceasta şi […] […]

Dogmatica Empirică:

Memoriu despre Conferinţa Internaţională “Misiune şi Evanghelizare” a Consiliului Mondial al Bisericilor – către Prea Fericitul Arhiepiscop şi Înalt Prea Sfinţiţii Mitropoliţi ai Bisericii Eladei (3 Aprilie 2005; textul publicat de Mănăstirea Paraclitu şi răspândit în toată Grecia). Semnează zeci de stareţi, arhimandriţi, ieromonahi, protoprezviteri, preoţi, profesori de teologie. Sunt de aşteptat astfel de gesturi unite şi din partea părinţilor duhovniceşti, preoţilor, monahilor, teologilor şi laicilor ortodocşi din România. Tot în urma unei presiuni din partea pleromei Bisericii a părăsit CMB-ul şi Patriarhia Georgiei. 

Graiul Ortodox:

170) Familia și societatea – astăzi în criză. Enciclica Sfântului Sinod al Bisericii Eladei

Familia și societatea – astăzi în criză. Enciclica Sfântului Sinod al Bisericii Eladei Nr. Prot. 5225 Atena 12 decembrie 2013 nr. 2945  a Arhiepiscopiei Atenei și întregii Grecii Această enciclică se va citi obligatoriu în locul oricărei alte omilii în duminica din 22 dec. 2013 dinaintea Sarbatorii Nașterii Domnului în toate bisericile de pe teritoriul Elade […]

Lumina pentru candela din suflet:

Prigoana lui Irod – istorioara

Dacă Irod împăratul a văzut că a fost înșelat de către magi, căci nu s-au mai întors pe la el să-i spună că au găsit pruncul, a poruncit să omoare toți copiii de doi ani și mai mici cu gândul că va omorî și pe Iisus. Dar îngerul Domnului, s-a arătat în vis lui Iosif, […]

Mos Craciun vs. Iisus

1. Moş Crăciun locuieşte la Polul Nord. Iisus este peste tot! 2. Moş Crăciun călătoreşte cu o sanie. Iisus merge pe vânt şi umblă pe ape! 3. Moş Crăciun vine o dată pe an. Iisus este un ajutor ce nu lipseşte niciodată! 4. Moş Crăciun îţi pune dulciuri sub brad. Iisus îţi umple de bucurie […]

Minunile ce s-au petrecut in momentul Nasterii Pruncului Iisus 

După ce Preacurata Fecioară Maria a luat cunoștință de la Arhanghelul Gavriil că va naște pe Fiul lui Dumnezeu, trecuse 9 luni, și veni o poruncă de la Cezarul August, ca toți oamenii de sub stăpânirea lui să se înscrie la locul nașterii cu femeia și copiii săi. Bătrânul Iosif era nevoit a părăsi Nazaretul și […]

Mihail Andrei:

Hristos se naşte, slăviţi-L!

Slăvit de îngeri, străjuit de păstori şi închinat de magi, Mântuitorul Hristos coboară astăzi printre oameni. “Iar când a venit plinirea vremii, Dumnezeu, a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, Ca pe cei de sub Lege …

Serbia Ortodoxa:

Cadoul de Crăciun al Serbiei ortodoxe: Interzicerea bisericilor româneşti din Valea Timocului. Comunicatul de presă al senatorului Viorel Badea

 

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. John of România said, on decembrie 27, 2013 at 12:53 am

    Off-topic:
    Elite evreieste:
    Generalul Wesley Clark

    Iata ce aflam din articolul
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wesley_Clark
    Since July 2012, he also acts as an honorary special advisor to Romanian prime minister Victor Ponta on economic and security matters.[9][10]

    Clark commanded Operation Allied Force in the Kosovo War during his term as the Supreme Allied Commander Europe of NATO from 1997 to 2000.

    Clark’s father’s family was Jewish; his paternal great-grandfather immigrated to the United States from Belarus in response to the Pale of Settlement and anti-Semitic violence from Russian pogroms.

    Si un citat de-al sau:
    “ There is no place in modern Europe for ethnically pure states. That’s a 19th century idea and we are trying to transition into the 21st century, and we are going to do it with multi-ethnic states.” – General Wesley Clark

    Apreciază

    • John of România said, on decembrie 27, 2013 at 12:54 am

      E de incredere tipul, sunt singur ca Ponta a primit numai sfaturi bune de la el 😀

      Apreciază

      • John of România said, on decembrie 27, 2013 at 12:56 am

        Economic matters: Chevron, gaze de sist
        Security matters: Scutul anti-racheta, transformarea Romaniei in carne de tun pentru SUA si Israel

        Apreciază

  2. aniush said, on decembrie 27, 2013 at 8:04 am

    Off topic,
    La multi ani tuturor celor de pe blog cu numele de Stefan, Stefania.

    Apreciază

  3. seby said, on decembrie 27, 2013 at 10:00 am

    off topic http://www.realitatea.net/corla-ean-primit-de-pre-edintele-israelian-shimon-peres_1347329.html tocmai de Craciun ??

    Apreciază

    • adi said, on decembrie 27, 2013 at 4:12 pm

      @seby
      mai jenant si umilitor de asa nu se poate.Jidovii astia nesimtiti care L-au rastignit pe Iisus si asteapta pe mesia(antihrist) ,ne tin toate datele la ei pe servere este culmea nesimtirii.Mai rau de asa nu se poate adica serios,degeaba faci reclamatii nu te baga nimeni in seama,am ajuns sa fim sclavii ocultei in propria tara.
      Nu zic,si meritam pentru atitea pacate pe care le avem si nu le-am spovedit,din pacate acum nu mai avem nici acest Dar datorita ecumenistilor.

      Sfinte Parinte Iustin Pirvu roaga-te din Cer pentru noi pacatosii!

      Apreciază

  4. Vasile ăl Mic said, on decembrie 27, 2013 at 11:22 pm

    Saccsiv, al 4-lea mag era de pe teritoriul Daciei! Era de la noi! Nu mai stiu pe unde am citit asta, dar era de la noi. Dacii au acceptat instant pe Sf Andrei fin’ca ce a spus el era perfect compatibil cu ce a lasat Zamolxes. Din cauza asta dacii nu au fost crestinati cu sabia. Nu mai stiu unde am citit asta. Stiu doar ca cartea aia era foarte veche, anii 1800 parca, printre primele tiparite cu litere latine.

    Apreciază

    • minionita said, on decembrie 28, 2013 at 6:02 pm

      Crestinarea s-a facut cu sabia numai de biserica Romei. Pardon, papizarea.

      Apreciază

  5. mihai444 said, on decembrie 28, 2013 at 1:50 am

    Apreciază

  6. mihai444 said, on decembrie 28, 2013 at 1:54 am

    http://www.arhiva-ortodoxa.info/

    Apreciază

  7. Talpa Tarii said, on iulie 26, 2015 at 10:48 am

    Al patrulea mag

    Al patrulea mag
    În dorul lui drag
    Pe HRISTOS l-a dorit
    Lui s-a jertfit.

    Al patrulea mag
    Pe drumuri pribeag
    Mult s-a jertfit
    La săraci a slujit.

    Al patrulea mag
    A împletit un şirag
    Rugăciuni şi metanii
    Cu multe strădanii.

    Al patrulea mag
    Ce-a purtat al său steag
    Pe HRISTOS l-a aflat
    Dar crucificat.

    Al patrulea mag
    Drept ca un fag
    N-a zăbovit
    Ci s-a trudit.

    Al patrulea mag
    Cu sufletul său larg
    La mulţi a slujit
    Pe Iisus L-a mărit.

    Al patrulea mag
    Ca un catarg
    Furtuni a înfrânt
    În Crezul său Sfânt.

    Al patrulea mag
    A mers în toiag
    Pe meleaguri străine
    Făcând mult bine.

    Al patrulea mag
    A pus în desag
    Perle, safire, rubine
    Pruncului să I le-nchine.

    Al patrulea mag
    Cu sufletul său larg
    O pildă creştină
    De dragoste plină.

    Cu scrisul meu vag
    Am scris despre-un mag
    Ce-a alergat
    Lui HRISTOS s-a închinat.

    Apreciază

  8. Talpa Tarii said, on iulie 26, 2015 at 10:49 am

    Cuviosul Justin

    Cuviosul Justin
    E darul divin,
    E lumânarea aprinsă
    Ce nu poate fi stinsă.

    E stâlp şi pridvor
    Pentru toţi cei ce vor,
    La Dumnezeu să ajungă
    Cu sfinţit mir să se ungă.

    Ctitor de biserici
    Sfinte temelii,
    Dar mai mare ctitor
    De suflete vii.

    Dacă-n lume l-aţi închis
    Pe cel de Domnul trimis
    Azi, o mie de cătuşe
    Nu pot să-l mai înăbuşe.

    Că din Sfânta Veşnicie
    Ne este pururi solie,
    Neamului românesc
    Şi cinului îngeresc.

    Iar Cuvântul ce-a rostit
    În oameni s-a-ntipărit,
    Va rămâne-n noi pe veci
    Încălzind suflete reci.

    Cuvioase Părinte
    Să-ţi aduci aminte,
    De-al tău neam şi ţară
    Ca-n veci să nu piară.

    Fiu de bravi răzeşi
    Al ţării plăieş,
    Lupte ai purtat
    Te-ai încununat.

    Ai pornit cu vitejie
    Singur – lupta anti cip,
    Căci o neagră vijelie
    Este al fiarei chip.

    Ai chemat o ţară-ntreagă
    Ca pe oi i-ai adunat,
    Şi pe turma cea pribeagă
    De lupi mulţi ai apărat.

    Ai fost buciumul ce-n zare
    Ai sunat şi ai trezit,
    Peste mări peste hotare
    Şi acolo ai răzbit.

    Un chip al blândeţii
    Un Bunic smerit,
    Cu barba de lână
    Şi părul albit.

    48 şi 64
    Nu e o piesă de teatru,
    Ci sunt ani de umilinţă
    De sporire în credinţă.
    „Căci din apa umilinţii
    Au băut în viaţă Sfinţii” *

    O, ce rouă-nmiresmată
    Din raclă a izvorât,
    Iar în busuioc, minune
    Rămurele-au înfrunzit.

    Căci la Dumnezeu în sânuri
    Pe veci te-ai sălăşluit,
    Ai purtat lupta cea bună
    Şi în Cer te-ai odihnit.

    Dar eu cred că nici acolo
    Nu voieşti a lua odihnă,
    Câtă vreme-n ţara noastră
    Lupii ne sfâşie-n tihnă.

    Şi cum pururea te ştim
    Drept, cucernic, rugător,
    Tu pe Maica PreaCurata
    Vei ruga stăruitor.

    „ O, PreaSfântă Maică,
    Ce ne-ai înfiat,
    Ridică-ne astăzi
    Din greul păcat.

    Căci deşi cu minte,
    Din popor creştin,
    Ucis-u-ne-am pruncii,
    Cu un cumplit chin.

    Avorturi, pastile
    Sau otrăvuri lente,
    Sterilete, pază
    „Reţete” demente.

    Am ucis pe Sfinţii
    Ce-ar fi mijlocit,
    Iar PreaSfânta Troiţă
    Azi ne-a pedepsit.

    Căci la noi în ţară
    Plâng Icoanele,
    Cu sânge, cu lacrimi
    Se mişcă şi candele.

    Dă-mi să iau osândă,
    În veci, pe vecie,
    Dar avorturi-crime
    Nici să nu mai fie.

    Ţara mea greu geme
    Sub papuc străin,
    Vom fi sclavi în ţara
    În care trăim.”

    Roagă-te Sfinte Părinte
    Domnului Cel Sfânt te-nchină,
    Că sub hoarda păgânească
    Fiii tăi adânc suspină.

    Cere de la Tatăl, timp de pocăinţă
    Iară de la Fiul, sfântă umilinţă,
    De la Sfântul Duh, vie însufleţire
    Şi de la PreaSfânta, lacrimi-mijlocire.

    Părinte binecuvintează:

    „Pentru rugăciunile,
    Sfinţilor Părinţi
    Doamne al nostr Iisuse
    Tare-n nevoinţi,
    Primeşte-ne, nouă
    Rugile fierbinţi.

    Dă-ne-n dar putere
    Ca să rezistăm,
    Iar prigoana toată
    Cu drag s-o răbdăm.

    Milă să ne-arăţi
    Pacea să ne dai,
    Iar de vom fi vrednici,
    Cheamă-ne la Rai.

    Nu lăsa pecetea
    A lui antihrist,
    Să ne fure raiul,
    Ai tăi suntem Christ.”

    Nu primiţi pecetea
    Pe braţ sau pe frunte,
    De vă prigonesc
    Voi fugiţi în munte.

    Domnul va griji, de sufletul vostru.
    Când vă este greu, spuneţi: Tatăl Nostru.

    * Sfântul Ioan Iacob – Glasul conştiinţei

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.